Hyppää pääsisältöön

Toivottu Elämän suola on Yle Areenassa – suhdedraamaa ja bisnessotkuja 90-luvulta

Elämän suolan keskeiset henkilöt
Elämän suolan keskeiset henkilöt Kuva: Yle/Antero Tenhunen Elämän suola

Elämän suola vie katsojat mukaansa tamperelaisen elintarviketeollisuussuvun värikkäisiin vaiheisiin, niin bisneksessä kuin yksityiselämässäkin. Vuosina 1996–1998 esitetty 60-osainen sarja sai katsojilta hyvän vastaanoton, parhaimmillaan sitä katsoi 800 000 ihmistä. Sarja on uusittu TV2:ssa 2000–2001.

Elämän suola on katsottavissa Areenassa 17.12.2019 – 16.12.2020.

Elämän suolan tarina kutoutuu Kunkaisten suvun ympärille. Suvun patriarkka Armas (Esko Hukkanen) on aikoinaan perustanut valmisruokatehdas Eineshovin, joka on kasvanut maan suurimmaksi. Nyt vastuu tehtaasta on hänen pojallaan Aimolla (Mikko Nousiainen), jolla on uskollisena apulaisenaan vanhempi poikansa Matti (Tapio Liinoja). Nuorempi poika Asko (Heikki Paavilainen) on suvun musta lammas, bisneksissä epäonnistunut, lööppeihin joutunut ja peliongelmainen yksinhuoltaja. Askolla olisi omasta mieelstään hyviä ideoita perheen liikeasioiden hoitamiseen, mutta niistä Aimo ei halua kuulla mitään. Talonmieheksi Asko tehtaalle kuitenkin kelpaa. Vain isoisä Armas ja äiti Elina (Ritva Oksanen) uskovat Askon kykyihin. Perheen tytär Salla (Kirsi Liimatainen) yrittää pyörittää Pandoran piironki -nimistä käytettyjen vaatteiden kauppaa.

Suvun imperiumin toinen kivijalka on ravintola Seurahuone, jonka johdossa on Elina. Varsinaisesti ravintolaa pyörittää hienosteleva ravintolapäällikkö Pyry Laine (Ilmari Saarelainen), joka saa riesakseen tarjoilijaharjoittelija Heikki Heleniuksen (Reidar Palmgren). Ravintolan keskeisiä työntekijöitä ovat myös vahtimestari Kalle Suoneva (Pentti Järventie) ja kokki Jutta Mikkola (Marja-Sisko Aimonen).

Oman lisävärinsä tuo vielä Matin hammaslääkärivaimo Anita (Jaana Järvinen), jota houkutellaan kansanedustajaehdokkaaksi. Eikä Armaksen dementiakaan helpota perheen huolia. Varsinkin kun tähän on iskenyt silmänsä hoitaja Helena Kivelä (Anna Haaranen).

Sarjan alussa Eineshovia uhkaavat vaikeudet. Tilannetta eivät paranna isä-Asmon jääräpäisyys ja Matin jäykkyys. Askolla olisi ideoita, mutta hänen välinsä niin isään kuin veljeen ovat täysin poikki. Vain äiti ja isoisä ymmärtävät hulttiopoikana pidettyä Askoa. Sallalla taas on vaikeuksia entisen poikaystävänsä kanssa, tämä kun ei suostu hyväksymään suhteen loppumista.

Matkan varrella mukaan tulee uusia henkilöitä ja suhdekiemuroita. Meno ei ainakaan rauhoitu.

Elämän suolan tekijät

Rooleissa:
Ritva Oksanen (Elina Kunkainen)
Mikko Nousiainen (Aimo Kunkainen)
Ilmari Saarelainen (Pyry Laine)
Tapio Liinoja (Matti Kunkainen)
Jaana Järvinen (Anita Kunkainen)
Reidar Palmgren (Heikki Helenius)
Kirsi Liimatainen (Salla Kunkainen)
Esko Hukkanen (Armas Kunkainen)
Anna Haaranen (Helena Kunkainen)
Marja-Sisko Aimonen (Jutta Mikkola)
Heikki Paavilainen (Asko Kunkainen)
Elias Vakkuri (Joonas Kunkainen)
Laura Jurkka (Hanna Nieminen)
Pentti Järventie (Kalle Suoneva)
Karoliina Kudjoi (Anna Parkkonen)
Kari Arffman (Sami Vanajas)
Erkki Thil (Pekka Simola)

Käsikirjoittajat:
Mika Ripatti
Jussi Niilekselä
Risto Autio
Reijo Honkonen
Markku Turunen
Matti Kuusisto
Tuija Lehtinen
Kaarina Terho
Vuokko Tolonen
Seppo Vesiluoma
Johanna Sinisalo

Ohjaajat
Jussi Niilekselä
Jarmo Lampela
Irmeli Heliö
Tommi Auvinen

Musiikki

Jukka Siikavire
Jyrki Niemi

Keskustele
 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.

 • Elävä arkisto tammikuussa

  Tammikuisia aiheita Elävän arkiston tarjonnassa.

  Juhlat on juhlittu ja lahjakirjat luettu, härkäviikot edessä. Päivä sentään alkaa pidetä. Kun kinkkua on sulateltu raikkaassa talvisäässä, on hyvästi aikaa syventyä Elävän arkiston runsaaseen tarjontaan, josta tammikuussakin löytyy paljon tietoa ja viihdykettä. Draamaa Tammikuu tarjoaa tuhdin paketin toivottua klassikkodraamaa, kun 14.1.