Hyppää pääsisältöön

Eränkävijät: Alpeilta Arktiselle – huikea matka Euroopan luonnon ääripäihin

Aki Huhtasen ja Äijä-koiran leikkihetki Ruotsin erämaassa.
Aki Huhtanen ja Äijä-koira seikkailevat uudessa kansainvälisessä luontosarjassa. Aki Huhtasen ja Äijä-koiran leikkihetki Ruotsin erämaassa. Kuva: NTRNZ Media Oy Yle TV1,Eränkävijät: Alpeilta Arktiselle

TV1 sunnuntaisin 29.12.2019 - 2.2.2020 klo 18.15 - 18.45, Areenassa

Huippusuositun Eränkävijät-sarjan kansainvälinen versio Eränkävijät: Alpeilta arktiselle vaeltaa viiden Euroopan maan upeimmissa luontokohteissa. Suomesta sarjassa ovat mukana kaikkien rakastama Äijä-koira sekä Aki Huhtanen ja Emilia Laitinen.

Uuden sarjan kuutta päähenkilöitä yhdistää rakkaus luontoon sekä elämäntapa, joka on riippuvainen yhteisen maapallomme tulevaisuudesta. Kuusijaksoinen sarja tuo vaikuttavasti esiin Euroopan luonnon, luonnonmukaisen elämäntavan sekä kulttuurit ja perinteet.

Italian Alpeilta Laatokan Karjalaan

Alppien rinteillä kulkee italialainen Stefano Percino, vuoristo-opas. Hänen mukanaan katsojan sydän saattaa aika ajoin jättää lyönnin välistä – 4000 metrin korkeudessa elämä on välillä pienestä kiinni.

Itävaltalainen Doris Hiebeler on työskennellyt läheisimpien työtoveriensa kanssa jo 4-vuotiaasta. Hän on haukkametsästäjä, eikä hänen lajissaan metsästetä välineillä, vaan älykkäiden ja tuntevien olentojen kanssa – jos on onnistunut saavuttamaan niiden luottamuksen ja hyväksynnän.

Uusi luontosarja vie viiteen eri Euroopan maahan.
Stefano Percino tähystää pilvien yläpuolella Italian Ayas’ssa. Uusi luontosarja vie viiteen eri Euroopan maahan. Kuva: NTRNZ Media Oy Yle TV1,Eränkävijät: Alpeilta Arktiselle

Viktor Iljin avaa oven erilaiseen Venäjään. Eläkkeelle jäänyt automekaanikko, lakimies ja poliisipäällikkö asuu koirineen Karjalassa Laatokan rannalla. Riistanvartijana toimiva Viktor kulkee erämaaretkillään pitkiä matkoja yksin. Hän käräyttää salametsästäjiä ja pitää silmällä riistakantoja.

Norjassa, vuonon rannalla asuva mies huokuu heavy metalia vaatteissaan ja puheissaan, mutta tarvitsee luontoa rauhoittuakseen. Morgan Vikne vie vesille veneellään, ylängöille hevosen selässä ja tunturiin lumikengillä kahlaten. Vitsien ja suurien puheidensa takana Morgan on huolissaan nuorten katoavasta yhteydestä luontoon.

Uusi luontosarja vie viiteen eri Euroopan maahan.
Viktor Iljin taittaa erämaassa taivalta vuoden 1989 moottorikelkalla. Uusi luontosarja vie viiteen eri Euroopan maahan. Kuva: NTRNZ Media Oy Yle TV1,Eränkävijät: Alpeilta Arktiselle

Akin, Emilian ja Äijä-koiran mukana kurkistetaan Suomen vähiten tunnettuihin erämaa-alueisiin ja kyliin, jonne ei kulje teitä. Paikkoihin, joissa kalavedet ovat koskemattomia, ja nykymaailman humu kaukana.

Ilmaston ääri-ilmiöt yleistyneet

Eränkävijät: Alpeilta Arktiselle seuraa päähenkilöitä läpi kaikkien vuodenaikojen, ja tuo esiin luonnossa tapahtuvia muutoksia ja ihmisten erilaisia elämäntapoja läpi Euroopan.

Puhdas ja terve luonto on jokaiselle päähenkilölle elinehto, heidän elinkeinonsa, ammattinsa ja harrastustensa vuoksi.

Ilmastonmuutos näkyy Alppien jäätiköillä, mutta myös aralla arktisella vyöhykkeellä liikkuvat päähenkilöt ovat huolissaan elinympäristönsä kohtalosta. Atlantin rannoilla luonnon ääri-ilmiöt näkyvät selkeästi.

Uusi luontosarja vie viiteen eri Euroopan maahan.
Doris Hiebeler metsästää haukkansa kanssa Itävallassa. Uusi luontosarja vie viiteen eri Euroopan maahan. Kuva: Jiri Tvaroh / NTRNZ Media Oy Yle TV1,Eränkävijät: Alpeilta Arktiselle

Päähenkilöt pitävät kiinni elinympäristönsä tuhansia vuosia vanhoista, perinteisistä elämäntavoista.

Luonnosta riippuvainen elämäntapa tulee esiin ehkä selkeimmin Itä-Euroopassa, Venäjän Karjalassa, jossa luonto on tarjonnut toimeentulon sukupolvien ajan.

Uusi luontosarja vie viiteen eri Euroopan maahan.
Morgan Vikne ja Tone Juell Hope kotimaisemissaan Norjasta. Uusi luontosarja vie viiteen eri Euroopan maahan. Kuva: NTRNZ Media Oy Yle TV1,Eränkävijät: Alpeilta Arktiselle

Ensimmäinen suomalaistuotanto lajissaan

Eränkävijät: Alpeilta arktiselle -sarja toteutettiin kokeneella ja kansainvälisellä tiimillä. Emosarjankin parissa työskennellyttä suomalaista tuotantotiimiä täydensivät vuoristo-olosuhteissa kansainvälisesti tunnetut ammattikuvaajat.

Sarjaa kuvattiin vaativissa olosuhteissa, ja jo pelkästään liikkuminen 4000 metrin korkeudessa vuoristossa kamerakaluston kanssa aiheutti omat haasteensa. Helpolla ei päästy sarjan käännöstyössäkään. Parhaimmillaan samassa jaksossa puhutaan kahdeksaa eri kieltä, muun muassa harvojen osaamaa Italian Alpeilla puhuttavaa patoisia.

Eränkävijät-sarjan sekä Eränkävijät: Alpeilta arktiselle tuottaa oululainen NTRNZ media.

Eränkävijät: Alpeilta Arktiselle alkaa Ykkösellä sunnuntaina 29.12.2019 klo 18.15. Kaikki jaksot Areenassa jo klo 00:01.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.