Hyppää pääsisältöön

Possuja, Broadwaytä, äitejä, äänitaidetta, arkkitehtuuria, tanssia, maalaiselämää, musiikkia, elokuvaa Teeman lauantai-illoissa keväällä 2020

Kuvakooste dokumentista Unelmien maatila.
Pääsiäisenä Teemalauantai muuttaa maalle, unelmissa. Kuvakooste dokumentista Unelmien maatila. The Biggest Little Farm,Teemalauantai,Unelmien maatila

Keväällä Teemalauantai muuttaa maalle, tanssii, kuuntelee elokuvia, muistaa äitejä...

Teemalauantaiden tähtiä alkuvuonna 2020 ovat näyttelijät Buster Keaton, Ian McKellen ja Michael Caine, elokuvaohjaajat Jonathan Demme ja Brian De Palma, kirjailijat Rosa Liksom ja Juha Hurme sekä maailman vaikutusvaltaisimpana elokuvakriitikkona pidetty Pauline Kael.

Keväällä Teeman lauantai-illoissa myös kauhistellaan kauhuelokuvan moderneja klassikkoja ja ihaillaan niiden tähtiä Jodie Fosteria ja Sissy Spacekia sekä kuunnellaan The Slitsin, Joan Jettin, Ramonesin, The Stoogesin ja Combat Rock -levy-yhtiön punk-soundeja. Lisäksi upouusi neliosainen dokumenttisarja kertoo punkin historiasta ja nykypäivästä.

Kaikki lauantai-illan fiktio- ja dokumenttielokuvat ovat katsottavissa myös Areenassa – osa Hollywood-elokuvista viikon ajan, suurin osa upouusista dokumenttielokuvista peräti kaksi vuotta!

Maaliskuu on kokonaan omistettu naisten tekemille elokuville, maailman ensimmäisestä naisohjaajasta Alice Guy-Blachésta syksyn 2019 kotimaiseen ensi-iltaan Tottumiskysymys. Naiset eivät valtaa vain Teemalauantaita vaan koko kanavan, ja vähän enemmänkin.
Naisten maaliskuusta löytyy tietoa täältä!

Huhtikuussa tanssitaan niin diskossa ja Broadwaylla kuin Ohad Naharinin maailmankuulussa tanssiryhmässä. Luvassa myös maallemuutto. Toukokuussa kuunnellaan elokuvia, ihaillaan äitejä sekä tutkitaan arkkitehtuuria ja nykytaidetta.

Julistekuva dokumenttielokuvasta Suuri Buster.
Julistekuva dokumenttielokuvasta Suuri Buster. Buster Keaton,Teemalauantai,Suuri Buster

4.1.
Klo 20– Teemalauantai: Buster Keaton
Vuoden ensimmäinen Teemalauantai on omistettu Buster Keatonille, jonka nerouden äärellä sukupolvi toisensa jälkeen yhä mykistyy, onnesta.
Poliisit Areena 30 vrk
Buster Keatonin riemastuttavassa lyhytelokuvassa nuori mies saa suurkaupungin koko poliisivoimat peräänsä, kun huonekaluja hevoskärryillään rahtaavaa miekkosta luullaan pommeja viskovaksi anarkistiksi. (Cops, USA 1922)
Suuri Buster Areena 2 vuotta
Tuore dokumenttielokuva mykän elokuvan suuresta mestarista Buster Keatonista. Mukana ihailuaan osoittamassa ovat muun muassa Quentin Tarantino, Werner Herzog, Mel Brooks, 104-vuotias Norman Lloyd ja Jackassin Johnny Knoxville. Ohjaus Peter Bogdanovich. Suomen-ensi-ilta. (The Great Buster: A Celebration, USA 2018)
Rakkaus ja romahdus Areena 30 vrk
Buster Keatonin vähemmän tunnettu mutta yhtä kaikki mestarillinen komedia nuoresta miljonääristä, joka lähetetään metsästyslomalle miehistymään. Rakastuessaan vuoristolaistyttöön nuori mies on valmis melkeinpä mihin vain mielitiettynsä valloittamiseksi – jopa tekeytymään nyrkkeilyn kevyen sarjan mestariksi. Ohjaus Buster Keaton. Vuonna 2017 restauroituun versioon musiikin teki Robert Israel. (Battling Butler, USA 1926)
Lisää Buster Keatonia Teemalauantaissa 25.1.

Elvis lavalla nahkavaatteissa vuonna 1968. Kuva dokumenttielokuvasta Seitsemän kertaa Elvis.
Elvis Presleyn syntymästä on 85 vuotta. Elvis lavalla nahkavaatteissa vuonna 1968. Kuva dokumenttielokuvasta Seitsemän kertaa Elvis. Elvis Presley,Teemalauantai,Seitsemän kertaa Elvis

4.1.
Klo 23.15– Teemalauantai: Elvis Presley!
Elvis Presleyn syntymästä on kulunut 85 vuotta 8.1.2020. Sen kunniaksi esitämme illan päätteeksi kaksi Elvis-dokumenttia, ylimääräisenä teemailtana.
Rockin klassikkolevyt: Elvis Presley Areena 31.1.2020 asti
"Ennen Elvistä ei ollut mitään", totesi John Lennon. Rockin merkkilevyjen syntyä käsittelevässä sarjassa on vuorossa Elvis Presleyn debyyttilevy vuodelta 1956. (Classic Albums: Elvis Presley, 2001)
Seitsemän kertaa Elvis Areena 31.1.2020 asti
Elvis Presley oli kaikkien aikojen supertähti, joka nousi ryysyistä rikkauksiin ja vaipui tuhoon paljon ennen aikojaan. Kuoleman jälkeenkin legenda elää vahvana. David Upshalin dokumenttielokuva kertoo Elviksen elämästä seitsemänä jaksona: köyhä lapsuus, nousu teini-idoliksi, armeija, viihde-elokuvat, uskomaton comeback, Las Vegas ja kuoleman jälkeinen elämä. Kuten Shakespeare sen runoili: ”Koko maailma on näyttämö… Jokaisell’ eläissään on monta osaa täss’ seitsenosaisessa näytelmässä.” (The Seven Ages of Elvis, Britannia 2017)

Joan Jett lavalla kitara kaulassa. Kuva dokumenttielokuvasta Bad Reputation.
Joan Jett lavalla vuonna 1985. Joan Jett lavalla kitara kaulassa. Kuva dokumenttielokuvasta Bad Reputation. Kuva: Paul Natkin Call / Yle Kuvapalvelu Joan Jett,teeman rockdokumentit

11.1.
Klo 20.00
Bad Reputation: Joan Jett Areena 2 vuotta
I love rock'n'roll! Dokumenttielokuva kitaristi Joan Jettistä, joka on niin paljon muutakin kuin megahittinsä. Jett on kulkenut 1970-luvun The Runawaysin ajoista alkaen omaa tietään, ilman kompromisseja, esikuvana nuoremmille musiikintekijöille. "She will kick your ass, and you'll love her all the more for it." Ohjaus Kevin Kerslake. Ensiesitys. (Bad Reputation: Joan Jett, USA 2018)

Ian McKellen Richard III:n roolissa 1930-luvun uniformussa samannimisessä elokuvassa (1995).
Ian McKellen on Richard III. Ian McKellen Richard III:n roolissa 1930-luvun uniformussa samannimisessä elokuvassa (1995). Kuva: Nordisk Film TV Teemalauantai,Ian McKellen,Richard III (elokuva),William Shakespeare,Richard III (Näytelmä)

11.1.
Klo 21.35– Teemalauantai: Ian McKellen
Teemalauantain tähti on Ian McKellen, 80, Shakespeare-tulkki vailla vertaa, toki myös Gandalf-velhona unohtumaton. Parasta seuraa lauantai-iltaan.
Ian McKellen, näyttelijä Areena 2 vuotta
Henkilökuva suurenmoisesta brittinäyttelijästä Ian McKellenistä. Shakespeare-tulkki, Gandalf-velho ja LGBT-aktivisti on tämän viihdyttävän ja viisaan dokumenttielokuvan itseoikeutettu kertoja ja päähenkilö. Ohjaus Joe Stephenson. Ensiesitys. (McKellen: Playing the Part, Britannia 2017)
Richard III Areena 90 vrk
Ian McKellen loistaa hurjassa roolissa vallanhimoisena Gloucesterin herttuana, joka raivaa verisesti vastustajat tieltään matkalla valtaistuimelle. Shakespearen näytelmä on siirretty 1930-luvun kuvitteelliseen, fasistiseen Englantiin. Ohjaus Richard Loncraine. Muissa rooleissa Annette Bening, Robert Downey Jr, Nigel Hawthorne, Kristin Scott Thomas. (Britannia 1995)

The Slits -yhtyeen jäsenet joskus 1970-luvulla. Kuva dokumenttielokuvasta.
The Slits joskus 1970-luvulla. The Slits -yhtyeen jäsenet joskus 1970-luvulla. Kuva dokumenttielokuvasta. punk,Teemalauantai,The Slits,Here to Be Heard: The Story of the Slits,The Slits – punkin uranuurtajanaiset

18.1.
Klo 20.00
The Slits, punkin uranuurtajanaiset Areena 30 vrk
Dokumenttielokuva energisestä, rajoja rikkoneesta brittiyhtyeestä nimeltä The Slits, joka oli myös maailman ensimmäinen vain naisista koostunut punk-bändi. Ari Up, Viv Albertine, Palmolive ja Tessa Pollitt perustivat Slitsin vuonna 1976. On korkea aika kertoa näiden feministien, outsidereiden ja pioneerien tarina! Ohjaus Bill Badgley. Suomen-ensi-ilta. (Here to Be Heard: The Story of The Slits, Britannia 2017)

Veronika (Tatjana Samoilova) elokuvassa Kurjet lentävät
Kurjet lentävät. Veronika (Tatjana Samoilova) elokuvassa Kurjet lentävät kurjet lentävät
Rosa Liksom istuu sisätiloissa kuvattavana.
Rosa Liksom. Rosa Liksom istuu sisätiloissa kuvattavana. Rosa Liksom

18.1.
Klo 21.30– Teemalauantai: Rosa Liksom
Teemalauantaissa nähdään uusi dokumentti Rosa Liksomista sekä Liksomin lempielokuva Kurjet lentävät, jonka kirjailija-kuvataiteilija itse esittelee.
Ammatti: kirjailija Rosa Liksom Areena toistaiseksi
Siperian rata, pohjoisen tarinat ja työ nuorten tutkinta-asemalla tekivät Rosa Liksomista kirjailijan. Uudessa henkilökuvassa Liksom nauraa nuorelle itselleen, saa tohtorinhatun ja kuulee tyttärensä tiukan analyysin. Ja nauraa lisää. Ensiesitys.
Rosa Liksom esittelee lempielokuvansa
"Olen elokuvataiteen rakastaja, katson paljon elokuvia, mutta Kurjet lentävät on edelleen koskettavin elokuvan, minkä olen koskaan nähnyt."
Kurjet lentävät Areena 30 vrk
Toisen maailmansodan aikaan sijoittuvassa traagisessa rakkaustarinassa tohtorin poika jättää tyttöystävänsä lähtiessään rintamalle. Ohjaus Mihail Kalatozov. Pääosissa Tatjana Samoilova, Aleksei Batalov. Upeasta kuvauksesta vastasi Sergei Urusevski. (Letjat zhuravli, Neuvostoliitto 1957)

Kirjailija, ohjaaja Juha Hurme
Juha Hurme. Kirjailija, ohjaaja Juha Hurme Kuva: Anne Hämäläinen / Yle Juha Hurme,Lukupiiri (radio-ohjelma)
Buster Keaton elokuvassa Kenraali.
Buster Keaton ja Kenraali. Buster Keaton elokuvassa Kenraali. Buster Keaton,Kenraali,Teemalauantai,teeman elokuvat

25.1.
Klo 21.00– Teemalauantai: Juha Hurme
Teemalauantaissa nähdään uusi dokumentti Juha Hurmeesta sekä Hurmeen lempielokuva, Buster Keatonin Kenraali, jonka teatterintekijä-kirjailija itse esittelee.
Ammatti: kirjailija Juha Hurme Areena toistaiseksi
Juha Hurmeesta tuli kirjailija vasta täysinoppineena teatterimiehenä. Uudessa henkilökuvassa Finlandia-voittaja ja aikatauluttamisen mestari soutaa, juoksee, kirjoittaa ja ohjaa. Ensiesitys.
Juha Hurme esittelee lempielokuvansa
"Näen Buster Keatonin hahmossa Franz Kafkan ja Bob Dylanin, hän on syrjässä massahysteriasta, joka riehuu rintaman molemmin puolin."
Kenraali Areena 30 vrk
Klassikkojen klassikko, Buster Keatonin kuuluisin komedia. Veturinkuljettaja yrittää sisällissodan aikana pelastaa sekä tyttöystävänsä että Kenraali-veturinsa vihollisvakoojien käsistä. Ohjaus Buster Keaton & Clyde Bruckman. Restauroitu versio, musiikki Carl Davis. (The General, USA 1926)

Kaikenlaista punk- ja musiikkimemorabiliaa. Kuva dokumentista Tee-se-itse -elämä: Combat Rockin tarina
Combat Rockin tarinaa. Kaikenlaista punk- ja musiikkimemorabiliaa. Kuva dokumentista Tee-se-itse -elämä: Combat Rockin tarina Kuva: Ville Angervuori Teemalauantai,punk,Combat Rock Industry,teeman rockdokumentit

25.1.
Klo 23.20
Tee se itse -elämä: Combat Rockin tarina Areena 2 vuotta
Dokumenttielokuva intohimosta, omaehtoisesta tekemisestä, pikkukaupungin ahdistavuudesta, punk-ideologiasta ja aikuisuuden tuomista elämänmuutoksista. Tarina kerrotaan 2000-luvun merkittävimmän suomalaisen punklevy-yhtiön Combat Rock Industryn kautta. Ohjaus ja käsikirjoitus Janne Tanskanen & Ville Asikainen. Ensiesitys. (Suomi 2019)

Viv Albertine hymyilee studiossa. Kuva dokumenttisarjasta Punk eilen tänään (2019).
The Slitsin Viv Albertine. Viv Albertine hymyilee studiossa. Kuva dokumenttisarjasta Punk eilen tänään (2019). Viv Albertine,The Slits,punk,Teemalauantai,Punk eilen tänään
Jello Biafra istuu ja hymyilee kameralle. Kuva dokumenttisarjasta Punk eilen tänään (2019).
Dead Kennedysin Jello Biafra. Jello Biafra istuu ja hymyilee kameralle. Kuva dokumenttisarjasta Punk eilen tänään (2019). Jello Biafra,punk,Dead Kennedys,teeman rockdokumentit

1.–22.2.
Klo 20 Punk eilen tänään
Syväsukellus sopeutumattomien, kapinallisten ja lainsuojattomien alakulttuuriin nimeltä punk. Tutkittavana musiikki, tyyli, taide ja tee-se-itse-asenne, avausjakson itseoikeutettuna tähtenä punkin kummisetä Iggy Pop. Sarjassa käsittelyssä muun muassa Clash, Dead Kennedys, Blondie, Sex Pistols, Henry Rollins, Green Day, Ramones, Kathleen Hanna, Slits ja Joan Jett. Uuden neliosaisen musiikkidokumenttisarjan ohjasi Jesse James Miller. Jaksot esitetään Teemalla perättäisinä lauantai-iltoina klo 20. Suomen-ensi-ilta. (Punk, USA 2019)
Koko sarja Areenassa 27.1. alkaen!

Ramones lavalla. Kuva elokuvasta Rock'n'Roll Highschool.
Ramones lukiossa. Ramones lavalla. Kuva elokuvasta Rock'n'Roll Highschool. Kuva: New World Pictures punk,Teemalauantai,Ramones,Rock ’n’ Roll High School
The Stooges vuonna 1970: Dave Alexander (vas.), Iggy Pop (edessä), Scott Asheton. Ron Asheton. Arkistokuva dokumenttielokuvasta Gimme Danger.
The Stooges. The Stooges vuonna 1970: Dave Alexander (vas.), Iggy Pop (edessä), Scott Asheton. Ron Asheton. Arkistokuva dokumenttielokuvasta Gimme Danger. Kuva: Ed Caraeff The Stooges,Iggy Pop,dokumenttielokuvat,rock,Jim Jarmusch,rockyhtyeet,Gimme Danger,Ron Asheton,Scott Asheton,Dave Alexander,teeman rockdokumentit

1.2.
Klo 20.00– Teemalauantai: Punk-kevät!
Punk is not dead! Tammikuussa otettiin jo vauhtia, ja helmikuun neljänä perättäisenä lauantaina illat avaa tärisyttävä punk-musiikki. Ensimmäinen helmikuun lauantai on kokonaan omistettu aiheelle. Uusi sarja alkaa, Ramones säestää koulukapinaa ja punkin kummisedän Iggy Popin bändi The Stooges saa arvoisensa historiikin.
Punk eilen tänään Areena 2 vuotta
Uuden neliosaisen musiikkidokumenttisarjan avausjakson tähti on Iggy Pop. (Punk, USA 2019)
Rock ’n’ Roll High School Areena 30 vrk
Kapinalliset nuoret valtaavat Ramones-yhtyeen avulla lukionsa ahdasmieliseltä johdolta. Roger Cormanin tuottama teinileffa on enemmän höpsön söpö kuin kapinallinen, mutta se on kulttikamaa Ramonesin ansiosta. Ohjaus Allan Arkush. Ensiesitys Ylessä. (USA 1980)
Gimme Danger Areena 90 vrk
Jim Jarmuschin ohjaama dokumenttielokuva kertoo Iggy Popin bändin The Stoogesin tarinan, suurella rakkaudella."Historian paras rock'n'roll-bändi", toteaa ohjaaja. “He keksivät musiikin uudelleen.” (USA 2016)

David Byrne lähikuvassa lavalla. Kuva konserttielokuvasta Stop Making Sense.
Stop Making Sense. David Byrne lähikuvassa lavalla. Kuva konserttielokuvasta Stop Making Sense. Teeman elokuvafestivaali,Stop Making Sense,Talking Heads,David Byrne,Jonathan Demme,Teemalauantai,teeman rockdokumentit
Uhrilampaat-elokuvan julistekuvan versio, kahdet kasvot, sinistä ja punaista ja mustaa ja pääkallokiitäjiä.
Uhrilampaat. Uhrilampaat-elokuvan julistekuvan versio, kahdet kasvot, sinistä ja punaista ja mustaa ja pääkallokiitäjiä. Kuva: MGM Uhrilampaat,Jonathan Demme,Jodie Foster,Anthony Hopkins

8.2.
Klo 21.00– Teemalauantai: Jonathan Demme
Oscar-viikonlopun Teemalauantai on omistettu Uhrilampaiden ja Stop Making Sensen ohjaajalle Jonathan Demmelle.
Stop Making Sense Areena 30 vrk
Jonathan Demmen ohjaama konserttielokuva on energinen, innovatiivinen ja hauska – aivan kuten sen kohde, 1970–1980-lukujen tärkeimpiin vaihtoehtorockin edustajiin kuulunut Talking Heads. David Byrnen johtama yhtye on loistovedossa Los Angelesissa joulukuussa 1983. (USA 1984)
Uhrilampaat Areena 7 vrk
Viidellä tärkeimmällä Oscarilla palkittu trilleri FBI-kokelaasta ja vangitusta sarjamurhaajasta, jonka apua tarvitaan toisen psykopaatin löytämiseksi. Pääosissa Jodie Foster, Anthony Hopkins, Scott Glenn. Ohjaus Jonathan Demme. Perustuu Thomas Harrisin romaaniin. (The Silence of the Lambs, USA 1991)
Oscarit jaetaan 9.–10.2. välisenä yönä Hollywoodissa.

Elokuvakriitikko Pauline Kaelin muotokuva. Dokumenttielokuvan What She Said: The Art of Pauline Kael julistekuva.
Pauline Kael. Elokuvakriitikko Pauline Kaelin muotokuva. Dokumenttielokuvan What She Said: The Art of Pauline Kael julistekuva. Teemalauantai,dokumenttielokuvat,Pauline Kael,What She Said: The Art of Pauline Kael,elokuvakritiikki
Veren peittämä Carrie tuijottaa eteensä. Kuva vuoden 1976 elokuvasta Carrie.
Sissy Spacek on Carrie. Veren peittämä Carrie tuijottaa eteensä. Kuva vuoden 1976 elokuvasta Carrie. Kuva: MGM kauhuelokuvat,Teemalauantai,Carrie (elokuva 1976),Sissy Spacek,Brian De Palma

15.2.
Klo 21.00– Teemalauantai: Uuden Hollywoodin ääniä
Elokuvaillan tähdet ovat legendaarinen elokuvakriitikko Pauline Kael ja tämän suosikkiohjaajiin kuulunut Brian De Palma. Sekä tietysti Sissy Spacek, kauhistuttavan unohtumaton Carrien roolissa.
Pauline Kael ja elokuvakritiikin taide Areena 2 vuotta
The New Yorkerin avustaja Pauline Kael oli 1960–70-luvuilla maailman tunnetuin ja pelätyin elokuvakriitikko, joka vaikutti keskeisesti uuden Hollywoodin nousuun. Runsaasti upeita elokuvanäytteitä sisältävä, hymistelemätön dokumenttielokuva kertoo vihatun ja rakastetun kriitikkolegendan tarinan. Samalla se on mitä eloisinta kulttuuri-, elokuva- ja kritiikkihistoriaa. Ohjaus Rob Garver. Ensiesitys. (What She Said: The Art of Pauline Kael, USA 2019)
Carrie Areena 7 vrk
”A terrifyingly lyrical thriller”, ylisti Pauline Kael tätä kauhuelokuvaa, jossa koulukiusattu tyttö kostaa helvetillisesti kiusaajilleen. Suomessa elokuvan ensi-iltaa jouduttiin odottamaan 15 vuotta. Pääosassa Sissy Spacek, muissa rooleissa Piper Laurie, John Travolta, Amy Irving ja Nancy Allen. Perustuu Stephen Kingin kirjaan. Ohjaus Brian De Palma. (USA 1976)
Brian De Palmaa esitetään myös Kino Klassikossa 13.2.

Michael Caine seisoo Kolmen sepän patsaan edessä. Kuva elokuvasta Miljardin dolalrin aivot.
Michael Caine Helsingissä! Michael Caine seisoo Kolmen sepän patsaan edessä. Kuva elokuvasta Miljardin dolalrin aivot. Kuva: MGM Michael Caine,Kolmen sepän patsas,Teemalauantai,Miljardin dollarin aivot

22.2.
Klo 21.00– Teemalauantai: Michael Caine
“My name is Michael Caine.” Teemalauantain tähti Helsingissä ja Lontoossa!
Miljardin dollarin aivot Areena 7 vrk
Talvisessa Helsingissä tapahtuva, Len Deightonin vakoiluromaaniin perustuva jännityselokuva, josta tuli Ken Russellin ohjaamana sekopäinen, jopa psykedeelinen seikkailu. Yksityisetsiväksi ryhtynyt ex-agentti Harry Palmer toimittaa termospulloa vanhalle ystävälle Helsinkiin ja törmää salajuoneen, jolla kommunismi aiotaan kukistaa supertietokoneen avulla. Pääosassa Michael Caine, muissa rooleissa Karl Malden, Ed Begley, Oskar Homolka, Françoise Dorléac. Ensiesitys Ylessä. (Billion Dollar Brain, Britannia 1967)
My Generation – Michael Caine (My Generation) Areena 30 vrk
Eloisa, persoonallinen ja vauhdikas dokumenttielokuva 1960-luvun Lontoosta ja sukupolvesta, joka hylkäsi vanhat aatteet ja syleili uutta popkulttuuria. Mukana The Beatles, Twiggy, Roger Daltrey, David Bailey, Mary Quant, The Rolling Stones, David Hockney… sekä kertojana ja päähenkilönä karismaattinen Michael Caine. Ohjaus David Batty. (My Generation, Britannia 2017)

Tilda Swinton elokuvassa Orlando.
Tilda Swinton on Orlando. Tilda Swinton elokuvassa Orlando. Kuva: Liam Longman / Adventure Pictures Ltd Tilda Swinton,Orlando,Sally Potter,Naisten maaliskuu

29.2.
Klo 20.00– Naisten maaliskuun varaslähtö!
Naisten ohjaamat elokuvat valtaavat Teeman koko maaliskuuksi, ja karkauspäivänä otetaan varaslähtö! Tarina naisista elokuvantekijöinä alkaa aivan alusta, elokuvahistorian ensimmäisestä naisesta Alice Guy-Blachésta, kulkee Sally Potterin Orlandon matkassa halki vuosisatojen ja päättyy Anna Erikssonin hurjan, kokeellisen M-elokuvan ensiesitykseen, jonka alkusanat lausuu Eriksson itse.
Ensimmäinen nainen: Alice Guy-Blaché
Elokuvantekijä Alice Guy-Blaché (1873–1968) oli maailman ensimmäinen naisohjaaja ja elokuvastudion johtaja. Pamela B. Greenin energinen dokumenttielokuva toimii kuin salapoliisikertomus, jossa jäljitetään tämän rohkean pioneerin elämää ja uraa sekä syitä unohdukseen. Kertojana Jodie Foster. Suomen-ensi-ilta. (Be Natural: The Untold Story of Alice Guy-Blaché, USA 2018)
Areenassa 24.2. alkaen 2 vuotta. Pikauusinta Teemalla 6.3.
Orlando
Tilda Swinton tekee unohtumattoman roolin nuorena ylimyksenä Sally Potterin ohjaamassa elokuvassa, joka perustuu Virginia Woolfin romaaniin. Kuningatar Elizabeth I käskee Orlandoa pysymään ikuisesti nuorena, ja ihmeellisesti tämä tekee juuri niin. Tarina kulkee 1500-luvulta 1900-luvulle sankarin vaihtaessa sukupuoltaan vuosien mukana. Ensiesitys Ylessä. (Britannia 1992)
Areenassa 30 vrk
M
Anna Erikssonin hurja, kokeellinen esikoiselokuva M käsittelee seksuaalisuuden ja kuoleman yhteyttä. Tämän yhteyden symbolina elokuvassa toimii roolihenkilö M, joka on saanut inspiraationsa näyttelijä Marilyn Monroesta. Monroen myytiksi noussut kohtalo on täydellinen esimerkki siitä, kuinka populaarikulttuuri mystifioi ja hyväksikäyttää seksuaalisuuden ja kuoleman ikiaikaista sidettä. Ensiesitys televisiossa. (Suomi 2018)
Areenassa 31 vrk

M eli Anna Eriksson lähikuvassa. Kuva kokeellisesta elokuvasta M.
Anna Eriksson: M. M eli Anna Eriksson lähikuvassa. Kuva kokeellisesta elokuvasta M. Kuva: Ihode Cursum Perficio Productions Anna Eriksson,Naisten maaliskuu

7.3.
Klo 20.00– Asennetta!
Naisten päivän aaton Teemalauantaissa kohdataan kysymyksiä joihin ei pidä tottua, aliarviointia johon ei alistuta ja sisaruutta, jonka voimalla mennään vaikka Miamiin. Viime syksynä valmistunut seitsemän ohjaajan yhteistyöelokuva Tottumiskysymys saa tv-ensi-iltansa, tekijöiden omin alkusanoin.
Tottumiskysymys
Seitsemän ohjaajan yhteisteos tuulettaa asenteita näyttämällä naisen elämästä hetkiä, jotka jäävät yleensä piiloon. Hillan romanttinen loma, Emmin kotibileet ja Miljan koulumatka saavat yllättävän käänteen. Nuori näyttelijä harjoittelee elämänsä suurinta roolia. Kokematon syyttäjä valmistautuu ensimmäiseen oikeusjuttuunsa. Firman juhlien tunnelma järkkyy, kun työkaveri avautuu pomon lähentely-yrityksestä. Absurdi huumori itkettää ja naurattaa. Ohjaus Kirsikka Saari, Elli Toivoniemi, Anna Paavilainen, Alli Haapasalo, Reetta Aalto, Jenni Toivoniemi, Miia Tervo. Neljän Jussin ehdokas 2020. Ensiesitys. (Suomi 2019)
Areenassa 30 vrk 1.3. alkaen, myös kuvailutulkattu versio. Elokuva perustuu Yksittäistapaus-lyhytelokuviin, jotka ovat erikseen katsottavina Areenassa.
Miami
Show-tanssija Angela käy matkaan ujon pikkusiskonsa Annan kanssa. Vimmaisen ja säteilevän Angelan kanssa on hauskaa, mutta menneisyys ei päästä otteestaan. Pääosissa Krista Kosonen, Sonja Kuittinen. Ohjaus Zaida Bergroth. (Suomi 2017)
Areenassa 30 vrk 1.3. alkaen
Kate Nash, popmusiikin riot grrrl
Intiimi, vuosia tehty seurantadokumentti nuoresta laulaja-lauluntekijä Kate Nashistä ja tämän yrityksistä säilyttää oma äänensä sekä taiteellinen ja taloudellinen riippumattomuutensa kovassa musiikkibisneksessä. Vuoden 2008 naisartistiksi Brit Awardsissa valitun Nashin tie on ollut esteitä täynnä. Ohjaus Amy Goldstein. Ensiesitys. (Kate Nash – Underestimate the Girl, Britannia 2018)
Areenassa 2 vuotta 1.3. alkaen

Koostejulistekuva elokuvaan Tottumiskysymys.
Tottumiskysymys. Koostejulistekuva elokuvaan Tottumiskysymys. Kuva: Tuffi Films elokuvat,Krista Kosonen,Pirjo Lonka,Naisten maaliskuu

14.3.
Klo 20.00
Faithfull
Marianne Faithfull on kokenut paljon, ja se kuuluu hänen äänessään: nousu julkisuuteen 1960-luvun svengaavassa Lontoossa vain 17-vuotiaana katolisen sisäoppilaitoksen kasvattina, menestys laulajana, suhde Mick Jaggeriin ja huumeinen rockelämä skandaaleineen, jääminen heroiinikoukkuun, rappio ja kodittomuus – sekä nousu pohjalta, oman äänen löytäminen ja paluu musiikintekijäksi. Dokumenttielokuvan Faithfullin tapahtumarikkaasta elämästä ja hienosta musiikillisesta urasta on ohjannut näyttelijä Sandrine Bonnaire. (Marianne Faithfull, fleur d’ame, Ranska 2017)
Areenassa 30 vrk

Asianajaja Lea Tsemel käytävällä nuorten miesten kanssa, miehet piirretty anonymitettin suojaamiseksi. Kuva dokumenttielokuvasta Oikeudenpalvelija.
Oikeudenpalvelija Lea Tsemel. Asianajaja Lea Tsemel käytävällä nuorten miesten kanssa, miehet piirretty anonymitettin suojaamiseksi. Kuva dokumenttielokuvasta Oikeudenpalvelija. Kuva: HomeMade Docs Advocate,Lea Tsemel,Rachel Leah Jones,Philippe Bellaïche,Oikeudenpalvelija

14.3.
Klo 21.05– Vastavirtaan
Teemalauantain päähenkilöitä ovat valtavirtaa ja yleistä mielipidettä vastaan rohkeasti asettuva israelilainen asianajaja Lea Tsemel ja viisi anatolialaista sisarusta.
Oikeudenpalvelija
Juutalainen Lea Tsemel on toiminut palestiinalaisten puolustusasianajajana Israelissa jo liki 50 vuotta. Tappouhkauksista välittämättä hän puolustaa muun muassa nuoria miehiä, jotka hyökkäävät veitsi kädessä ihmisten kimppuun, marttyyrikuoleman toivossa. Dokumenttielokuvan ohjasivat Rachel Leah Jones & Philippe Bellaiche. Ensiesitys. (Advocate, Israel 2019)
Areenassa 90 vrk
Mustang
Viiden sisaruksen viaton kisailu kylän poikien kanssa aiheuttaa skandaalin, ja koti muuttuu vankilaksi jossa tyttöjä aletaan valmistella avioliittoja varten. Vapaudenkaipuussaan he kuitenkin keksivät aina uusia tapoja ylittää rajoja. Pariisissa ohjaajaksi valmistuneen Deniz Gamze Ergûvenin Oscar-ehdokkaaksi yltänyt esikoiselokuva on yhtä aikaa kaunis ja rankka kasvukertomus Turkin Anatoliasta. Musiikin sävelsi Nick Cave & The Bad Seedsin jäsen Warren Ellis. (Turkki/Ranska 2015)
Areenassa 14 vrk

Agnes Varda istuu hiekkarannalla ohjaajantuolissa selin kameraan. Kuva dokumenttielokuvasta Varda, Agnèsin silmin.
Varda, Agnèsin silmin. Agnes Varda istuu hiekkarannalla ohjaajantuolissa selin kameraan. Kuva dokumenttielokuvasta Varda, Agnèsin silmin. Agnès Varda,elokuvaohjaajat,dokumenttielokuvat,Varda, Agnèsin silmin

21.3.
Klo 20.00– Agnès Varda
Ilta on omistettu todelliselle ohjaajalegendalle, omia kiehtovia polkujaan koko pitkän uransa kulkeneelle Agnès Vardalle (1928–2109). Vardan viimeiseksi jääneen elokuvallisen omakuvan lisäksi näemme hänen kuuluisimman elokuvansa Cléo viidestä seitsemään sekä suotta huonosti tunnetun Onnen hetket. Matineanäytöksenä Varda-viikonloppua jatkaa sunnuntaina 22.3. vielä Kasvot, kylät (Visages, villages, Ranska 2017).
Cléo viidestä seitsemään
Ranskan uuden aallon mestariteos kertoo kahdesta tärkeästä tunnista laulajattaren elämässä. Pääosissa Corinne Marchand, Antoine Bourseiller ja Michel Legrand, joka teki myös elokuvan musiikin. Ohjaus Agnès Varda. (Cléo de 5 à 7, Ranska 1962)
Areenassa 30 vrk
Varda, Agnèsin silmin
Ohjaajamestari Agnès Vardan viimeiseksi jäänyt elokuva on yllätyksellinen muotokuva elokuvantekijästä itsestään, hänen töistään ja matkoistaan Pariisin Daguerre-kadulta Los Angelesiin ja Pekingiin. Kaunis testamentti pitkälle uralle. Ensiesitys. (Varda par Agnès, Ranska 2019)
Areenassa 2 vuotta
Onnen hetket
Ranskan uuden aallon turhan vähän tunnettu merkkiteos, kolmiodraamasta kasvava perhetragedia, jonka ohjaaja Agnès Varda kertoo omaan tyyliinsä, hehkuvan värikkäänä ja romanttisen kepeänä idyllinä. Pääosissa Jean-Claude Drouot, Marie-France Boyer ja Claire Drouot. (Le bonheur, Ranska 1965)
Areenassa 30 vrk

Michel Legrand ja Corinne Marchand pianon äärellä. Kuva elokuvasta Cléo viidestä seitsemään.
Cléo viidestä seitsemään. Michel Legrand ja Corinne Marchand pianon äärellä. Kuva elokuvasta Cléo viidestä seitsemään. Kuva: Ciné Tamaris Agnès Varda,Michel Legrand,Cléo viidestä seitsemään,Corinne Marchand,Naisten maaliskuu

28.3.
Klo 20.00
Blue Note Recordsin tarina
Tyylikäs dokumenttielokuva maailmankuulusta levy-yhtiöstä, jonka pelkässä nimessäkin jo soi maailman paras jazz: Blue Note. Ohjaus Sophie Huber. Ensiesitys. (Blue Note Records – Beyond the Notes, Sveitsi 2018)
Areenassa 60 vrk

Imelda Marcos poseeraa kotonaan. Kuva dokumenttielokuvasta The Kingmaker.
Imelda Marcos, kuninkaantekijä. Imelda Marcos poseeraa kotonaan. Kuva dokumenttielokuvasta The Kingmaker. Kuva: Lauren Greenfield The Kingmaker,Lauren Greenfield,Imelda Marcos, kuninkaantekijä

28.3.
Klo 21.20– Tasa-arvoasiaa
Naisten maaliskuun viimeinen lauantai-ilta käytetään demokratian ja diktatuurin pohdintaan, päähenkilöinä Imelda Marcos ja ihmisiltä enenevästi näyttävät siat.
Imelda Marcos, kuninkaantekijä
Järisyttävä dokumenttielokuva vallasta, korruptiosta ja dynastioista. Ferdinand Marcos hallitsi Filippiinejä diktaattorin ottein yli kymmenen vuotta, puoliso Imelda rinnallaan. Sitten hänet syrjäytettiin ja perhe pakeni maasta. Nyt Imelda, lapset ja Ferdinandin ruumis ovat palanneet Filippiineille, ja leski on jälleen mukana valtataisteluissa, vakaana pyrkimyksenä saada oma poika Filippiinien valtiaaksi. Ohjaus Lauren Greenfield. Ensiesitys. (The Kingmaker, USA 2019)
Areenassa 2 vuotta
Eläinten vallankumous
Animaatioklassikko perustuu George Orwellin satiiriin, jossa maatilan eläimet heittävät yltään sortajiensa ikeen – kunnes käy ilmi, että toiset eläimet ovatkin tasa-arvoisempia kuin toiset. Tämä aikuisten satu näyttää Disneyltä, mutta sisus on jotain aivan muuta. Ohjaus Joy Batchelor & John Halas. (Animal Farm, Britannia 1954)
Areenassa 30 vrk

Maaliskuu on naisten: koko kuun elokuva- ja dokumenttiohjelmisto löytyy täältä.

Naisten maaliskuu -kampanjan julistekuva
Naisten maaliskuu -kampanjan julistekuva Kuva: Kirsi Kukkurainen / Yle julisteet,Naisten maaliskuu

4.4.
Klo 20.00– Teemalauantai goes disco!
Disco Inferno! Studio 54 ja Saturday Night Fever vievät meidät 70-luvun New Yorkin diskohuumaan.
Studio 54
New Yorkin Manhattanilla sijainnut Studio 54 oli 1970-luvulla maailman kuuluisin yökerho ja koko tuon hedonistisen vuosikymmenen symboli. Sen perustajat, ystävykset Ian Schrager ja Steve Rubell, onnistuivat nousemaan tuntemattomuudesta New Yorkin yöelämän huipulle. Dokumenttielokuva palaa neljän vuosikymmenen taakse ja kertoo legendaarisen diskon skandaalinkäryisen tarinan. Ohjaus Matt Tyrnauer. Ensiesitys. (USA 2018)
Areenassa 2 vuotta
You Should Be Dancing!
Väliaikanumerona diskohuumaa Helsingin kaduilla ja puistoissa. Mukana 60 tanssijaa, muutama koira ja yksi kissa. Tanssivideon musiikkina soi Saturday Night Fever -elokuvasta tuttu Bee Gees -hitti You should be dancing. (2015)
Areena 1 vuosi
Lauantai-illan huumaa
1970-luvun diskokuumeen levittäjä, nyt jo elokuvaklassikko, kertoo nuoresta miehestä, joka etsii viikonloppuisin tietä menestykseen New Yorkin diskojen tanssikuninkaana. Pääosissa John Travolta ja Karen Lynn Gorney. Ohjaus John Badham. Musiikki Bee Gees. (Saturday Night Fever, USA 1977)
Areena 14 vrk
+ 4.4. iltapäiväuusinnassa
Saturday Night Fever – 40 vuotta huumaa
(Saturday Night Fever – The Ultimate Disco Movie, Britannia 2017) Kaikkien aikojen diskoelokuvaa muistellaan 40-vuotisjuhladokumentissa, jossa ovat mukana Lauantai-illan huuman kaikki keskeiset tekijät John Travoltaa myöten. Luvassa jännittävä matka elokuvan todelliseen syntytarinaan, joka on harvalle tuttu. Ohjelman juontaa tanssija ja tanssituomari Bruno Tonioli.
Areena 30 vrk

Tony (John Travolta) syö pizzapalaa kadulla elokuvassa Lauantai-illan huumaa
Lauantai-illan huumaa. Tony (John Travolta) syö pizzapalaa kadulla elokuvassa Lauantai-illan huumaa Saturday Night Fever – lauantai-illan huumaa,teeman elokuvat

4.4.
Klo 23.30
Rockin klassikkolevyt: Rush
"On rumpaleita ja sitten on Neil Peart.” Rockmaailma suri kanadalaisen Rush-yhtyeen rumpalin Neil Peartin menehtymistä aivosyöpään aiemmin tänä vuonna. Peartin muistoksi esitämme uusintana dokumentin, jossa kerrotaan kahdesta keskeisestä Rush-albumista: suuresta läpimurtolevystä 2112 (vuodelta 1976) ja vielä suuremmasta menestyksestä Moving Pictures (1981). Geddy Lee, Alex Lifeson, Neil Peart ja muut kertovat levyjen teosta.
Areenassa 24.4. asti

Tears for Fears -yhtyeen Songs From The Big Chair -albumin kansi
Rockin klassikkolevyt -sarjan uusin jakso kertoo tästä levystä. Tears for Fears -yhtyeen Songs From The Big Chair -albumin kansi Rockin klassikkolevyt,Tears for Fears,Songs from the Big Chair,Classic Albums,teeman rockdokumentit

11.4.
Klo 20.00
Rockin klassikkolevyt: Tears for Fears
Uusin jakso suositussa Classic Albums -sarjassa käsittelee Tears For Fears -yhtyeen menestysalbumia Songs From The Big Chair vuodelta 1985. Yhtyeen jäsenet Roland Orzabal ja Curt Smith kertovat, miten syntyivät 1980-luvun suuret hitit Shout ja Everybody Wants To Rule The World. Ensiesitys. (Britannia 2020)
Areenassa 90 vrk

11.4.
Klo 21.00– Teemalauantai muuttaa maalle
Pääsiäisenä vietetään maatilaelämää faktassa ja fiktiossa, unelmissa ja todellisuudessa.
Unelmien maatila
Dokumenttielokuva kalifornialaisesta pariskunnasta, joka lähtee koiransa kanssa toteuttamaan suurta unelmaa pienestä ympäristöystävällisestä maatilasta. Kuten aina, unelman toteutus kohtaa vastoinkäymisiä. Jaksavatko John ja Molly pitää haaveistaan kiinni? Löytyykö harmonia luonnon kanssa? Upean näköisen dokumentin ohjasi sen toinen päähenkilö John Chester. Suomen-ensi-ilta. (The Biggest Little Farm, USA 2019)
Areena 2 vuotta
Onnellisten aika
Kiihkeä kolmiodraama, jota reunustavat Texasin viljavat vainiot, Ennio Morriconen musiikki ja Néstor Almendrosin Oscar-palkitut kuvat. Pääosissa Richard Gere, Brooke Adams, Sam Shepherd ja Linda Manz. Ohjaus Terrence Malick. (Days of Heaven, USA 1978)
Areena 14 vrk

Lehmä lähikuvassa. Kuva dokumenttielokuvasta Unelmien maatila.
Tämä lehmä asuu unelmien maatilalla. Lehmä lähikuvassa. Kuva dokumenttielokuvasta Unelmien maatila. The Biggest Little Farm,John Chester,Teemalauantai,Unelmien maatila

18.4.
Klo 20.00– Teemalauantai Broadwaylla
Tap dance, and all that jazz! Uusi dokumentti steppitanssin historiasta ja mestaritanssija-koreografi-ohjaaja Bob Fossen omaelämäkerrallinen elokuva vähän liian kovasta sykkeestä New Yorkin Broadwaylla.
American Tap
Uusi dokumenttielokuva stepistä sekä tämän amerikkalaisista amerikkalaisimman tanssityylin juurista ja historiasta. Ohjaus Mark Wilkinson. (American Tap, USA 2018)
Areena 30 vrk
Syke ei sammu
Legendaarisen ohjaaja-koreografin Bob Fossen neljällä Osarilla palkittu omaelämäkerrallinen mestariteos. Elokuva kertoo Broadway-ohjaajasta, joka yrittää samanaikaisesti luoda uutta musikaalia, leikata viimeisimmän elokuvansa kuntoon, saada tolkkua naissuhteisiinsa ja ylipäänsä elää lujaa ja kovaa vaikka se tappaisi hänet. Pääosissa Roy Scheider, Jessica Lange, Leland Palmer ja Ann Reinking. (All That Jazz, USA 1979)
Areena 14 vrk
Teemalauantai on osa New York- ja Teema tanssii -kokonaisuuksia Teeman huhtikuussa.

Tanssija kimaltavassa asussa ja knallihatussa elokuvassa Syke ei sammu (All That Jazz)
Syke ei sammu New Yorkin Broadwaylla. Tanssija kimaltavassa asussa ja knallihatussa elokuvassa Syke ei sammu (All That Jazz) Syke ei sammu,Teemalauantai,Bob Fosse,new york

25.4.
Klo 20.00
Carmine Street Guitars
Hurmaava dokumenttielokuva New Yorkin Greenwich Villagen legendaarisesta kitarakaupasta nimeltä Carmine Street Guitars. Rick Kelly ja hänen nuori oppilaansa Cindy Hulej rakentavat kitaroita Villagen vanhojen rakennusten puusta, ja näillä soittimilla onkin ihan oma soundinsa. Niiden soittajiin ovat kuuluneet muun muassa Bob Dylan, Lou Reed ja Patti Smith. Ronn Mannin ohjaamassa dokumentissa seurataan kitarakaupan elämää viiden päivän ajan. Kaupassa vierailevat muun muassa Jim Jarmusch, Lenny Kaye, Bill Frisell, Nels Cline ja Marc Ribot, ja kuulemme myös hienoa kitarointia kaupassa. Ensiesitys. (USA 2019)

Kuva Carmine Street Guitars -kitarapajalta New Yorkissa.
Rick Kelly ja Cindy Hulej rakentavat kitaroita New Yorkissa. Kuva Carmine Street Guitars -kitarapajalta New Yorkissa. Carmine Street Guitars,New York,Greenwich Village,Kitarapaja,Rick Kelly (kitaranrakentaja)

25.4.
Klo 21.20– Teemalauantai tanssii
Huikean, hurjan tanssi-illan ja kahden upean dokumenttielokuvan tähtiä ovat Ohad Naharin ja Bobbi Jene Smith.
Mr. Gaga
Ohad Naharin on maailman parhaita koreografeja, ellei paras. Kahdeksan vuotta kuvatussa dokumenttielokuvassa seurataan Batsheva Dance Companyn taiteellisen johtajan työtä, tanssia ja elämää läheltä, henkeäsalpaavan komeasti. Luvassa on huumaava sukellus modernin tanssin palvotuimman gurun mieleen. Ohjaus Tomer Heymann. (Mr. Gaga, Israel 2017)
Bobbi Jene
Ohad Naharininin tanssiryhmän amerikkalaistähti Bobbi Jene Smith lähtee luomaan omaa uraa ja jättää taakseen paitsi tutun ryhmän myös elämänsä rakkauden. Dokumenttielokuva luovan työn lunnaista, sydänsuruista ja upean tanssijan tiestä itsenäiseksi taiteilijaksi. Ohjaus Elvira Lind. (Bobbi Jene, Tanska 2017)
Areena 30 vrk

Tanssija Bobbi Jene Smith dokumenttielokuvan Bobbi Jene mainosjulisteessa
Bobbi Jene Smith tanssi aiemmin Ohad Naharinin ryhmässä. Tanssija Bobbi Jene Smith dokumenttielokuvan Bobbi Jene mainosjulisteessa Bobbi Jene Smith,Teemalauantai,elokuvajuliste,teema tanssii

Teemalauantai on osa Teema tanssii -kokonaisuutta. Ohad Naharinin tanssiteos Last Work esitetään Parrasvaloissa sunnuntaina 26.4.

Kuva tanssiteoksesta Last Work
Ohad Naharinin Last Work. Kuva tanssiteoksesta Last Work Kuva: Gadi Dagon Ohad Naharin,tanssi,Batsheva Dance Company,teema tanssii

2.5.
20.00– Teemalauantai: Äänikuvia
Mikä on paras kuulemasi elokuva? Teemalauantai perehtyy elokuvien ääniin. Uuden dokumenttielokuvan jälkeen nähdään ja kuullaan äänisuunnittelun klassikko, Francis Coppolan ja Walter Murchin mestariteos Keskustelu, paranoiatrilleri vailla vertaa.
Ääniaalloilla – elokuvien äänisuunnittelun taide
Uusi asiantunteva ja innostunut dokumenttielokuva elokuvien äänistä: äänisuunnittelun taiteesta, historiasta, estetiikasta ja tekijöistä. Mukana muun muassa alan mestari Walter Murch sekä elokuvaohjaajia George Lucasista David Lynchiin, Barbra Streisandista Sofia Coppolaan, Ang Leestä Steven Spielbergiin. Dokumentin ohjaaja Midge Costin on itse pitkän uran tehnyt äänisuunnittelija. (Making Waves: The Art of Cinematic Sound, USA 2019)
Keskustelu
Amerikkalainen paranoia tiivistyi Francis Ford Coppolan mietteliääseen trilleriin ammatikseen ihmisiä salakuuntelevasta teknikosta, jonka tallentama keskustelu tuntuu vievän hänet murhajuonen jäljille. Pääosissa Gene Hackman, John Cazale, Frederic Forrest, Cindy Williams ja Harrison Ford. Äänisuunnittelu Walter Murch. (The Conversation, USA 1974) (U)

Gene Hackman kelailee ääninauhaa elokuvassa Keskustelu (The Conversation)
Gene Hackman kuuntelee ääniä elokuvassa Keskustelu. Gene Hackman kelailee ääninauhaa elokuvassa Keskustelu (The Conversation) Teeman elokuvafestivaali,Keskustelu (elokuva),Gene Hackman,Francis Ford Coppola,Teemalauantai,äänisuunnittelijat,Teeman elokuvafestivaali syksy 2018

2.5.
Klo 23.30
Rummuissa Clem Burke
Dokumentti Blondie-yhtyeen rumpalista Clem Burkesta. Rockin kovimpiin ja ahkerimpiin rumpaleihin kuuluva Burke tunnetaan myös nimellä Doctor of Rock. Hän on soittanut muun muassa Bob Dylanin, Pete Townsendin, Iggy Popin, Ramonesin ja Eurythmicsin kanssa. Ohjaus Philip Sansom. (My View: Clem Burke, USA 2019) (U)
Areena 30 vrk

Sairas äiti
Katoava äitini. Sairas äiti Kuva: Yle Teemalauantai,dokumenttielokuvat,Benedetta Barzini,Katoava äitini

9.5.
Klo 20– Teemalauantai: Äidit ja pojat
Äitienpäivän aattoa vietetään voimakastahtoisten, ihanien naisten seurassa. Teemalauantain dokumentti on italialaisen radikaalifeministin ja entisen supermallin haastava muotokuva, tekijänä tämän poika. Illan elokuvassa Annette Beningin esittämä kalifornialaisäiti saa apua teinipoikansa kasvatukseen lähipiirin eri-ikäisiltä naisilta.
Katoava äitini

Kiehtova muotokuva äidistä ja tätä hellittämättä kuvaavasta pojasta. Italialaisessa hienostoperheessä kasvanut Benedetta Barzini oli 1960-luvun New Yorkissa juhlittu huippumalli. 1970-luvulla hän kiinnostui radikaalifeminismistä ja käänsi selkänsä muotimaailmalle. Nyt hän on saavuttanut pisteen jossa haluaa kadota kuvasta kokonaan. Ohjaus Beniamino Barrese. DocPoin-festivaalihitti 2020. Ensiesitys. (Storia di B. – La scomparsa di mia madre, Italia 2019)
Vuosisadan naiset
Vuoden 1979 Kaliforniaan sijoittuva lämminhenkinen draamakomedia kolmesta eri-ikäisestä naisesta, jotka päättävät jakaa teinipojan kasvatuksen keskenään. Pääosissa Annette Bening, Elle Fanning, Greta Gerwig, Billy Crudup. Ohjaus Mike Mills. Ääniraidalla soi muun muassa Talking Heads. (20th Century Women, USA 2016) (U)
Areena 14 vrk

Vuosisadan naiset -elokuvan juliste.
Vuosisadan naiset. Vuosisadan naiset -elokuvan juliste. 20th Century Women,Teeman elokuvafestivaali,elokuvajuliste,Teeman elokuvafestivaali 2019

9.5.
Klo 23.30
Rockin klassikkolevyt: Amy Winehouse
Classic Albums -sarjaan tehty erinomainen dokumentti käsittelee Amy Winehousen vuonna 2006 ilmestynyttä studioalbumia Back to Black. Hieno laulaja suuren läpimurron kynnyksellä. Levy jäi kuitenkin hänen viimeisekseen. Se voitti viisi Grammy-palkintoa, ja sitä on myyty yli 16 miljoonaa kappaletta. Haastateltavina mm. tuottajat Mark Ronson ja Salaam Remi, levyllä soittanut The Dap Kings ja Amyn esikuva, laulaja Ronnie Spector. O: Jeremy Marre. (Classic Albums: Amy Winehouse: Back to Black, Britannia 2018) (U)
Areena 60 vrk

Nuori amerikkalainen nainen ja korealainen mies istuvat nurmikolla, naisella on kirja kädessään.
Haley Lu Richardson ja John Cho elokuvassa Columbus. Nuori amerikkalainen nainen ja korealainen mies istuvat nurmikolla, naisella on kirja kädessään. Kuva: Depth of Field / Yle Eero Saarinen (arkkitehti),arkkitehtuuri,John Cho,Haley Lu Richardson

16.5.
Klo 20– Teemalauantai: Arkkitehtejä, isiä, poikia
Teemalauantain elokuvaa ja dokumenttia yhdistävät sekä arkkitehtuuri että isien ja poikien väliset monimutkaiset suhteet.
Columbus
Kirjastoja, arkkitehtuuria, rakkautta: korealainen nuori mies juuttuu Ohion Columbukseen, missä hänen arkkitehti-isänsä on vaipunut koomaan. Eero Saarisen suunnittelemat rakennukset ovat näkyvästi esillä lyhyillä videoesseillään kulttimainetta saaneen kogonadan tyylikkäässä esikoiselokuvassa. (USA 2017)
Areena 30 vrk
Eero Saarinen: arkkitehti
Dokumentti amerikansuomalaisesta arkkitehdista Eero Saarisesta, jonka työt ovat tunnettuja ja tunnustettuja, mutta jonka elämäntarina on jäänyt unohduksiin ja Eliel-isän varjoon. Dokumentin kuvasi Saarisen poika Eric Saarinen. Ohjaus Peter Rosen. (Eero Saarinen: The Architect Who Saw the Future, USA 2016) (U)
Areena 30 vrk

16.5.
Klo 23
Jeff Beck: Still on the Run
Maailman paras kitaristi? Dokumenttielokuva Jeff Beckin yli puoli vuosisataa kestäneestä ja yhä jatkuvasta musiikillisesta urasta, joka alkoi 1960-luvulla Yardbirdsissä. Mukana mm. Eric Clapton, Jimmy Page, Rod Stewart, Slash, Joe Perry, David Gilmour, Ronnie Wood, Beth Hart ja Jan Hammer. Ohjaus Matthew Longfellow. (Still on the Run: The Jeff Beck Story, Britannia 2018) (U)
Areena 60 vrk

23.5.
Ei Teemalauantaita, oopperailta klo 20–23.

Basisti Jaco Pastorius lähikuvassa. Kuva dokumenttielokuvasta Jaco.
Jaco Pastorius. Basisti Jaco Pastorius lähikuvassa. Kuva dokumenttielokuvasta Jaco. Jaco Pastorius,teeman rockdokumentit

23.5.
Klo 23
Jaco
Dokumenttielokuva jazzmuusikko Jaco Pastoriuksesta, jota moni piti maailman parhaana basistina. Muun muassa Weather Reportissa ja Joni Mitchellin kanssa soittanut Pastorius (1951–1987) häikäisi taidoillaan mutta kuoli traagisesti ja aivan liian varhain. Ohjaus Paul Marchand ja Stephen Kijak. Ensiesitys. (Jaco, USA 2014)
Areena 30 vrk

Apinamies häiritsee illallisseuruetta. Kohtaus elokuvasta The Square.
The Square. Apinamies häiritsee illallisseuruetta. Kohtaus elokuvasta The Square. The Square,Teeman elokuvafestivaali,Teeman elokuvafestivaali syksy 2018

30.5.
Klo 20– Teemalauantai: Ruben Östlund neliössä
Teemalauantai siirtyy kesätauolle neliön arvoitusta ratkoen.
Olipa kerran… The Square
Mainion ranskalaisen elokuvadokumenttisarjan uusin osa käsittelee Ruben Östlundin elokuvaa The Square. (Ranska 2020)
The Square
Pistävä komedia nykytaiteesta, poliittisesta korrektiudesta, eliitin asenteista, mediasta, neliöistä ja eläimellisyydestä meissä kaikissa. Kantaaottavaa The Square -taideteosta suunnitteleva museokuraattori ajautuu henkilökohtaiseen ja ammatilliseen kriisiin. Ruben Östlundin ohjaama elokuva on voittanut mm. Cannesin elokuvafestivaalin pääpalkinnon, Euroopan parhaan elokuvan palkinnon ja Oscar-ehdokkuuden. Pääosissa Claes Bang, Elisabeth Moss, Dominic West. (Ruotsi 2017) (U)

30.5.
Klo 23.30
Rockin palkkasoturit
Dokumenttielokuva nimettömistä mutta musiikin historiaan olennaisesti vaikuttaneista ammattimuusikoista suurten tähtien kuten David Bowien, Princen, Bruce Springsteenin, The Rolling Stonesin ja Beyoncén takana. Haastateltavina muun muassa Mick Jagger, Billy Joel ja Keith Richards, kertojana Bowien kiertuekitaristi Earl Slick. Dokumentin on ohjannut hienojen Bowie-dokumenttien tekijä Francis Whately. (Rock’n’Roll Guns for Hire: The Story of the Sidemen, Britannia 2017) (U)
Areena 30 vrk ma 25.5. alkaen

Juttua on muokattu 20.12.: kevään ohjelmistoon on lisätty Tee-se-itse-elämä: Combat Rockin tarina 25.1. Juttuun on lisätty Naisten maaliskuun linkki 7.2. ja maaliskuun ohjelmatiedot 17.2. Lisätty huhtikuun ohjelmisto 18.3. Lisätty toukokuun ohjelmisto 7.4.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa