Hyppää pääsisältöön

Maaseudulta maailmalle – aikamatka suurten ikäluokkien muistoihin

Maaseudulta maailmalle -sarjan juontavat Lasse Lehtinen ja Seppo Hovi.
Maaseudulta maailmalle -sarjan juontavat Lasse Lehtinen ja Seppo Hovi. Maaseudulta maailmalle -sarjan juontavat Lasse Lehtinen ja Seppo Hovi. Kuva: Ilmari Fabritius / Yle Lasse Lehtinen,Seppo Hovi,Maaseudulta maailmalle

TV1 sunnuntaisin 23.8. - 13.9.2020 klo 15.00 - 16.00, Areenassa

Suoraan sanottuna, suurin piirtein – sellaista elämä on!

Mikä sen mukavampaa kuin katsoa yhdessä rohkeasti taaksepäin ja muistella menneitä? Muistelu virkistää ja saa aikaan hyvää hyrinää, lisäksi se päivittää historiaa.

Uusi dokumenttisarja Maaseudulta maailmalle -sarja vie arkistojen ja muistikuvien mukana aikamatkalle vuosiin 1956-1966, kun Suomen suuret ikäluokat aikuistuivat. Noina vuosina rock’n roll saapui alle venäläisen kuun, pizza teki maihinnousun ja Kekkonen otti ohjat.

Matkaoppaina toimivat aikakauden silminnäkijät, viihteen ja musiikin monitoimimies, musiikkineuvos Seppo Hovi ja historioitsija Lasse Lehtinen. Kuuluttaja Anna-Liisa Tilus kertoo aikakauden uutisotsikoita.

Twististä noottikriisiin

Neliosainen dokumenttisarja herättelee nostalgian nälkää tarinoiden, kuvien sekä musiikin avulla. Aikakauden poliittista ja yhteiskunnallista ilmapiiriä sekä viihteen historiaa yhdistämällä piirtyy kiinnostava kuva Suomesta.

Uuden sarjan juontajana nähdään Anna-Liisa Tilus.
Kuuluttaja Anna-Liisa Tilus kertoo aikakauden uutisotsikoita. Uuden sarjan juontajana nähdään Anna-Liisa Tilus. Kuva: Ilmari Fabritius / Yle Anna-Liisa Tilus,Yle TV1,Maaseudulta maailmalle

1950 -luvun silminnäkijät ja kokijat Lasse Lehtinen ja Seppo Hovi muistelevat, miten jälleenrakennuksen Suomen yhteiskunnallinen ja kulttuurinen muutos tapahtui.

Suurten ikäluokkien lapsuudenmaisemissa teinipopin ja twistin lisäksi päitä pyörittävät Honka-liitto ja noottikriisi.

Suomessa puretaan vanhoja taloja ja valetaan tilalle betonia. Samaan aikaan koetaan ihmiskunnan vaarallisin päivä. Rahalaki muuttaa satasen markaksi. Äänestäjien tahdosta otetaan askelia vasemmalle. Nuoriso protestoi, popbändeistä nousee tähtisolisteja ja Esko “kyllä” Kivikoski voittaa tietovisailut.

Televisio toi maailman koteihin

Musiikkineuvos Seppo Hovin omassa elämässä vuodet 1956-66 merkitsivät suurta muutosta. Hän varttui yhdeksänvuotiaasta pojasta 20-vuotiaaksi nuoreksi mieheksi.

”Ihmisen elämässä ei voi isompaa muutosta tapahtua. Siinä rinnalla maailma muuttui, jos mahdollista vieläkin enemmän kuin pikkupoika kasvaessaan”, Hovi tuumaa.

Yhtenä suurimpana muutoksena Hovi pitää television asettumista suomalaisten koteihin. Hovin kuten moneen muuhunkin perheeseen televisio hankittiin vuonna 1960, Rooman olympialaisten aikaan. Varsinkin isot urheilukisat lisäsivät rytinällä televisioiden määrää.

Musiikkineuvos Seppo Hovi soittaa sarjassa Maaseudulta maailmalle.
Musiikkineuvos Seppo Hovi tunnelmoi sarjassa Maaseudulta maailmalle. Musiikkineuvos Seppo Hovi soittaa sarjassa Maaseudulta maailmalle. Kuva: Ilmari Fabritius / Yle Yle TV1,Seppo Hovi,Maaseudulta maailmalle

”Kävin jo 1958 katsomassa telkkaria säännöllisesti, sillä naapurilla oli pieni 17-tuumainen laite. Kaverin vanhemmat ystävällisesti jakoivat katseluvuoroja, jolloin viidestä seitsemään kaveria pääsi kerrallaan katsomaan telkkaria eri iltoina”, Hovi muistelee.

Syrjäinen maa alkoi avautua

Maaseudulta maailmalle -sarja kuvaa Seppo Hovin mukaan aikakautta, jolloin syrjäinen maa alkoi avautua ja kansainvälistyä. ”Rallikuskit ja muotoilijat lähtivät maailmalle – isoja asioita. Käytännön läheistä vientiä, jolla pärjätään tänäkin päivänä.”

Sodan jälkeen soi koko kansan musiikki tyyliin Kipparikvartetti, Olavi Virta, Tapio Rautavaara ja Metro-tytöt. Musiikkityylit alkoivat 60-luvulla pirstaloitua vanhempien ja nuorempien musiikkiin, maaseudun ja kaupungin musiikkiin.

”Sarja pysäytetään tarkoituksella vuoteen 1966, kun siemen oli istutettu vahvasti niin moneen asiaan. Historia siitä eteenpäin on sitten siemenen puhkeamista hedelmään. Uusi mielenkiintoinen ajanjakso", Seppo Hovi pohtii.

Maaseudulta maailmalle -sarja on ensiesitetty Ykkösellä tammi-helmikuussa 2020.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.