Hyppää pääsisältöön

Onko Joulupukki tehnyt elämäntaparemontin ja liittynyt Tinderiin? Pukki saattaa jakaa lahjat tänä vuonna rakkaushormonien jyllätessä – tämän takia se on joulun kannalta ainoastaan hyvä asia

Joulupukki nostamassa painoja.
Joulupukki nostamassa painoja. Kuva: Shutterstock joulupukki

Sosiaalisessa mediassa kiertää kuvia laihtuneesta Joulupukista, jotka antavat ymmärtää, että tämä olisi ottanut avioeron joulumuorista ja liittynyt seuranhakupalvelu Tinderiin. Muutos saattaa vaikuttaa siltä, että pukki olisi menettänyt järkensä. Rakkaushormonien seurauksena joulusta tulee kuitenkin todennäköisesti hyvin erityislaatuinen.

Avaa Instagram postaus
Avaa Instagram postaus

Kuvien aitoudesta ei ole takeita, mutta fakta kuitenkin on, että Joulupukin ruokatottumukset ja painavan vastuun terveydelliset seuraukset ovat herättäneet huolta jo pitkään.

Stressaava kausiluontoinen työ kohottaa verenpainetta, mikä on näkynyt pukin punakoissa kasvoissa. Kinkku, jouluoluet ja suklaa ovat puolestaan kerryttäneet rasvaa vatsaontelon ja sisäelinten ympärille keskivartaloon. On ollut vain ajan kysymys, milloin pukin metabolinen oireyhtymä tulisi aiheuttamaan vakavan sydänkohtauksen ja joulun peruuntumisen.

Erityisen nolo ongelma vyötärölihavalle pukille on ollut angloamerikkalaisissa maissa oleva tapa jakaa lahjat savupiipun kautta.

Rakastumisen huuma tekee ihmisestä uupumattoman

Jos huhut eronneesta ja Tinderiin liittyneestä deittailevasta pukista ovat totta, tulee tästä joulusta aivan erityisen onnistunut.

Eikä ainoastaan laihtumisen myötä lisääntyneen elinajanodotteen myötä.

Rakastuminen tekee ihmisestä lähes maanisen. Mielihyvähormoni dopamiini saa ihmisen haluamaan rakkauden kohteen omakseen hullun lailla, ajattelemaan ylioptimistisesti ja tekemään järjenvastaisia päätöksiä. Elimistön omat sisäsyntyiset "morfiinit", endorfiinit tuovat tutkimusten mukaan hyvän olon ja onnen tunteen, eikä rakastunut tunne nälkää tai kipua, ei masennusta tai suruakaan. Ei lainkaan hullumpia ominaisuuksia yli 40 000 kilometrin pituisella rekitaipaleella.

Mutta rakastumisella on myös kääntöpuolensa: se on tutkitusti stressitila, joka rasittaa elimistöä. Se näkyy muun muassa siinä, että stressihormoni kortisolin tuotanto lisämunuaisista voimistuu selvästi. Sen pitoisuus veressä voi olla 40 % normaalia suurempi.

Stressi on kuitenkin todennäköisesti hyvää, niin kutsutta eustressiä, joka piiskaa eteenpäin niin, että uupumuksen tunnetta ei huomaakaan. Juuri tällaista energiaa on pukki jouluherkkujen sijasta tarvinnutkin.

Rakastumisen huuma tekee ihmisestä epäitsekkään

Rakastumisen tilassa miessukuhormonin eli testosteronin tuotannossa tapahtuu tutkitusti laskua. Tämä seikka tekee rakastuneesta miehestä toisen tahtoon paremmin taipuvaisemman ja pehmeämmän. Siis juuri joulun henkeen sopivan.

Rakkaushormonien jyllääminen ennustaa itse asiassa poikkeuksellisen anteliasta lahjavuotta.

Rakastuneisuuden tilassa mielihyvähormoni serotoniinia tulvii tutkimusten mukaan tavallista enemmän sekä aivosaaren, joka yhdistää kehosta tulevat signaalit tietoiseen ajatteluun, että tunteista vastaavan pihtipoimun alueelle. Tällöin empatian tunne kasvaa ja ihmisestä tulee epäitsekkäämpi.

Pukin tapauksessa todennäköisesti avokätisempi lahjojen jakamisen suhteen.

Joulun 2020 onnistumisesta ei olekaan enää takeita

Mutta ei niin hyvää, ettei jotain huonoakin.

Dopamiinilla on haittapuolensa: Se saa ihmisen tuntemaan rakkauden euforiaa, mutta sen vaikutus kestää vain yhdeksästä kahteentoista kuukautta. Sen jälkeen onkin saatava kokea sama huuman tunne uudelleen.

Pukkia olisikin muistutettava deittipalveluiden koukuttavasta puolesta: Kumppanivaihtoehtojen määrä saa käyttäjän helposti kyltymättömäksi.

Ihminen ei kuitenkaan ole yksinomaan dopamiinin armoilla. Jos kykenee valitsemaan lyhytkestoisen huuman sijasta pitkäkestoisen mielihyvän, pitää erityisesti läheisyys- ja hellyyshormoni oksitosiini huolen uskollisuudesta.

Aika siis näyttää ajautuuko pukki dopamiinihöyryissä parisuhdekierteeseen, löytääkö oksitosiinin myötä uuden pitkäaikaisen suhteen, vai palaako huuman jälkeen takaisin joulumuorin luokse.