Hyppää pääsisältöön

"Arkkitehtuuri on kuin jähmettynyttä musiikkia" – Apulannan Sipe Santapukin talounelma laajenee

Sipe Santapukki Santarannassa Heinolassa kesällä 2019
Sipe Santapukki Santarannassa Heinolassa kesällä 2019 Sipe Santapukki Santarannassa Heinolassa kesällä 2019 Kuva: Juha Suomalainen / Yle Sipe Santapukki

Rockyhtye Apulannan rumpali Sipe Santapukki toteuttaa arkkitehtuuriunelmiaan kotikaupungissaan Heinolassa. Rantatontille nousee amarikkalaisarkkitehdin suunnittelema kokonaisuus legendaarisen Frank Lloyd Wrightin jalanjäljissä.

Sipe Santapukki Santarannassa Heinolassa kesällä 2019
Sipe Santapukki Santarannassa Sipe Santapukki Santarannassa Heinolassa kesällä 2019 Kuva: Juha Suomalainen / Yle Sipe Santapukki

Rockmuusikko Simo “Sipe” Santapukin rumpalinura Apulannassa alkoi Heinolassa jo 13-vuotiaana. Apulanta -yhtyeestä on tullut yksi Suomi-rockin klassikoista ja yhtyeen toiminta on laajentunut vajaan kolmenkymmenen toimintavuotensa kuluessa myös musiikin ulkopuolelle, menestyväksi bisnekseksi.

Apunlanta OY tuottaa musiikin lisäksi nykyään myös esimerkiksi ekosähköä, vegeruokaa ja kiinteistösijoituksia. Omistajilleen yhtyeen menestys on tuonut vankan fanikunnan ja leivän lisäksi myös rahalliset resurssit toteuttaa muitakin haaveitaan.

ARKISTOMATKA: APULANNAN SIPE JA UNELMATALO

Santaranta Heinolassa
Santarannan vierastalo Santaranta Heinolassa Kuva: Sipe Santapukki Sipe Santapukki

Erikoisuus ei ole välttämättä kallista

Heinolassa Ruotsalainen -järven rannassa sijaitsevaan Santarantaan on kohonnut amerikkalaisarkkitehti Eric Lloyd Wrightin suunnitteleman talokompleksin ensimmäinen vaihe, vierastalo ja tietenkin suomalaisittain tärkein, sauna. Kolmivuotiseen rakennusprojektiin osallistui ammattilaisten lisäksi liki koko Santapukin ystäväpiiri.

Sipe Santapukki korostaa, että normaalista rakennuskannasta poikkeavan kansainvälistä tunnelmaa henkivän talon pystyttämiseen ei välttämättä tarvita miljoonia.

“Tällaisen talon voi helposti saada alle miljoonalla. Tämähän on yksi virheellinen mielikuva, mikä monilla on, että erikoisuus olisi aina kallista. Näin ei välttämättä ole jos suunnitelma on hyvin tehty ja jos on itsellä intoa tehdä, kuten minulla on, ja sitten vielä jos on hyvää talkooväkeä tarjolla", Santapukki kertoo.

Varsinainen suurehko päärakennus on vasta tulossa. Noin kolmensadan neliön päärakennuksen rakentaminen alkaa suunnitelmien mukaan tontilla olevan kallion päälle ensi vuonna. Nykyisellään Santaranta toimii Sipe Santapukin ja hänen puolisonsa suunnistaja Minna Kaupin ja heidän poikansa kesäpaikkana.

Sipe ja Eric
Sipe Santapukki ja Eric Lloyd Wright Sipe ja Eric Kuva: Santapukki Simo Sipe Santapukki

Kysyvälle vastataan lopulta

Santapukin kiinnostus rakentamiseen ja rakkitehtuuriin ilmeni jo ennen kouluikää mm. legorakentamisena. Myös myöhemmästä bändikaverista Toni Wirtasesta tuli merkittävä rakentamiseen liittyvä keskustelukumppani, sillä molempia yhdisti musiikin lisäksi kiinnostus taloihin ja raksahommiin.

"Muistan jo ennen kouluikää katselleeni Frank Lloyd Wrightin talojen kuvia et onpa ne hienoja ja rakelleeni niitä legoista", Sipe Santapukki kertoo.

Eric Lloyd Wrightin saaminen Santarannan arkkitehdiksi oli pitkä porosessi. Santapukki lähestyi ensin useita suomalaisarkkitehtejä, mutta homma ei tuntunut loksahtavan paikalleen. Arkkitehtien ja rakennuttajan ideat eivät virranneet samaan suuntaan.

Lopulta Santapukki päätyi lähestymään tunnettua amerikkalaisarkkitehtia, joka vastasi Santapukin viestiin vasta yli puolen vuoden kuluttua, mutta myöntävästi.

Niinkuin minun taloni suunnitellut mestari on sanonut, arkkitehtuuri on ikäänkuin jähmettynyttä musiikkia.

Talon suunnitelleen Eric Lloyd Wrightin isoisän Frank Lloyd Wrightin kehittämän nk. orgaanisen arkkitehtuurin ideaan kuuluu nykyään oleellisena osana myös ekologisuus.

Orgaaninen arkkitehtuuri oli alunpitäen lähinnä esteettinen suuntaus. Myös Santaranta -kokonaisuus valmistuessaan edustaan tyylillisesti orgaanista arkkitehtuuria suorien linjojen ja laatikkomuotojen loistaessa poissaolollaan.

"Minua kiehtoo tämäntyyppisessä rakentamisen filosofiassa se, että rakennukset tehdään ympäristön ehdoilla, eikä toisinpäin."

"Rakentamistouhussa on kyse elinkaariajattelusta, koska rakennukset ovat yhä olemassa kun meitä ei enää ole. Sen tähden on aivan oleellista, että rakennukset tuovat ympäristölle jotakin sen sijaan että ne ottaisivat. Niinkuin minun taloni suunnitellut mestari on sanonut, arkkitehtuuri on ikäänkuin jähmettynyttä musiikkia. Kun menee sisään taloon on tilanne sama kuin biisi olisi tauolla", Santapukki jatkaa.

Santarannan rakentaminen
Santarantaa rakennetaan Santarannan rakentaminen Kuva: Sipe Santapukki Sipe Santapukki

Santapukin talon perustuksia Heinolassa
Santapukin talon perustuksia Heinolassa Kuva: Simo Santapukki Sipe Santapukki

Ilman kulmia energia virtaa vapaammin

Rakennus on piirretty normaalia rakentamistapaa haastaen hunajakennorasterijärjestelmään, jossa yksi yksikkö on tasasivuinen kolmio, ei neliö. Se teki käytännön toteutuksesta haasteellisen, sillä normaaili rakentamistapa Suomessa suosii laatikkorakenteita ja suorakulmia. Rakennuttajana Santapukki on kuitenkin tyytyväinen lopputulokseen.

“Energia virtaa vapaammin koska ei ole kulmia johon flow kuolee", Santapukki myhäilee tyytyväisenä. Vierastalon arkkitehtuurissa tai rakennusmateriaaleissa ekologisuus ei välttämättä suoraan ilmene, mutta saunarakennuksessa tilanne on toinen.

Lloyd Wrigt ohjeisti Santapukkia rakentamaan saunan siten, että se kunnioittaa ja noudattaa perinteistä suomalaista saunakulttuuria arkkitehtoonisesti, mutta myös materiaalien valinnan ja saunomistapojen suhteen.

Hirsisen saunan tiivisteet ovat täysin luomutuotteita, esimerkkinä ikkunoiden alla olevat tuohiset vesikatkot. Saunan veistoksellinen sisäovi on tehty valtavasta 140-vuotta vanhasta jalopuun rungosta.

Sipen saunan ovi Santarannassa
Santarannan saunan ovi on tehty 140-vuotiaasta puunrungosta Sipen saunan ovi Santarannassa Kuva: Juha Suomalainen / Yle Sipe Santapukki
Sipe Santapukki Santarannan saunalla Heinolassa kesällä 2019
Sipe Santapukki Santarannan saunalla Heinolassa kesällä 2019 Kuva: Juha Suomalainen / Yle Sipe Santapukki

Santarannan sauna
Santarannan luomusauna Santarannan sauna Kuva: Sipe Santapukki Sipe Santapukki

Bauhaus arkkitehtuurin uudistajana

Frank Lloyd Wrightin ohella viime vuosisadan suuria vaikuittajia arkkitehtuurin ja muotoilun kentässä oli saksalainen Bauhaus-koulu. Sen perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi sata vuotta, minkä kunniaksi Teemalla nähdään monipuolinen kokonaisuus Bauhausista kertovia ohjelmia. Muun muassa Alvar Aalto sai vaikutteita Bauhausista ja vastaavasti hänen työnsä innoitti Bauhausin jäseniä. Teeman Elävän arkiston paketissa nähdää Arkistomatkan jälkeen kaksi kotimaista ohjelmaa Bauhausista. Ohjelmat Teemalla torstaina 19.12. klo 22.30, perjantaina 20.12. klo 13 ja maanantaina 23.12. klo 12.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa