Hyppää pääsisältöön

Strömsö lukee lastenkirjoja, dekkareita ja romaaneja suloisena sekamelskana

En hög med böcker. I bakgrunden en kvinna som sitter och läser.
En hög med böcker. I bakgrunden en kvinna som sitter och läser. Kuva: Carina Ahlskog / Yle lukeminen,kirjat,kirjallisuus,Elin Skagersten-Ström

Muun muassa matkakuvauksia, klassikkoja ja fantasiaa löytyy Jimin ja Leen kirjahyllyistä. Elin, Jonas ja Ella pitävät kuvakirjoista, viinikirjoista ja suomenruotsalaisista kirjoista.

Näiden vinkkien avulla saat sekä tietoa että rentoutusta.

Jimin kirjavinkit

Koska rakentelen päivät pitkät, minusta on mukava istahtaa lukemaan illalla, varsinkin talvisin. Voin oikein kaivata näitä lukuhetkiä, ja se on hieno tunne.

Isäni tuo minulle aina kirjoja, jotka panen kirjahyllyyn tulevaa tarvetta varten. Senkin kirjan, jota parhaillaan luen, olen saanut isältäni.

Toivematka, Göran Schildt (suomennos: Lauri Hirvensalo ja Raija Mattila)

Kirja on matkakertomus Göran Schildtin yhdessä vaimonsa ja joidenkin ystäviensä kanssa 1940-luvun lopussa tekemästä purjehduksesta halki Euroopan.

Göran Schildt Maarit Tastulan haastattelussa (2000).
Göran Schildt. Göran Schildt Maarit Tastulan haastattelussa (2000). Kuva: Yle kuvapalvelu. Göran Schildt

Kirja on uskomattoman hyvin kirjoitettu. Göran Schildtistä sanotaan, että hän kirjoitti “ranskaa ruotsiksi”. Talvipimeällä on mukava lukea matkakertomusta, ja pidän kirjailijan pieniä yksityiskohtia koskevista pohdinnoista.

 Kirjakansi kirjalle Ankeriaan testamentti. Patrik Svenssonin kertomus maailman arvoituksellisimmasta kalasta
Kirjakansi kirjalle Ankeriaan testamentti. Patrik Svenssonin kertomus maailman arvoituksellisimmasta kalasta Kuva: Tammi Kustantamo Patrik Svensson,kansikuvat,kirjankannet,kirjallisuus,kirjat,lukeminen

Ankeriaan testamentti. Patrik Svenssonin kertomus maailman arvoituksellisimmasta kalasta (suomennos: Maija Kauhanen)

Tämä on kirja, jossa on ihan uusi ote, ja pidän siitä. Samalla, kun se kuvaa isän ja pojan suhdetta, se antaa paljon tietoa ankeriaista.

Minua kiehtoo kaikki kirjailijan tätä kirjaa varten tekemä huolellinen taustatutkimus ankeriaasta, ja se, että saan paljon uutta tietoa tästä ihmeellisestä olennosta.

Tohtori Glas, Hjalmar Söderberg (suomennos: Kyllikki Villa)

Klassikko, joka kuvailee ihmistä ja ihmisen moraalia. Mikä on oikeastaan oikein ja väärin ja kenelle se on oikein tai väärin? Eri lukijat käsittävät sen varmasti hyvin eri tavalla.

Tämä kirja on edelleen yhtä ajankohtainen, vaikka se on yli sata vuotta vanha.

Stig “Slas” Claesson – kaikki kirjat

Slas on kirjailija, johon palaan. Minusta on mukava lukea, miten hän kuvailee, miten nykyaikainen Ruotsi luotiin. Hänellä on oma tyylinsä, josta pidän ja olen hyvin kiinnostunut siitä aikakaudesta, jota hän usein kuvailee kirjoissaan.

Leen kirjavinkit

Essentialism - the disciplined pursuit of less, Greg McKeown

Tätä kirjaa olen suositellut eniten tänä syksynä. Siinä on kyse siitä, miten arkielämässä pääsee kaaoksesta järjestykseen. Siinä on monia käytännön vinkkejä ja fiksuja ohjeita siitä, miten vähentää stressiä ja samalla saavuttaa parempia tuloksia sekä työ- että yksityiselämässä.

Se on ollut käsikirjani kesästä asti. Luen vain muutaman sivun kerrallaan ja sitten yritän toteuttaa sitä käytännössä ja todella muuttaa tapaani elää ja ajatella niin, että elämästä tulee terveellisempää ja tasapainoisempaa.

Matkantekijä-sarja, Diana Gabaldon (suomennos: Anu-Irmeli Sallamo-Lavi)

Kaunokirjallisuudesta ehdoton suosikkini on Matkantekijä-sarja, jonka aloitti "Muukalainen", joka julkaistiin vuonna 1991. Kirjat ovat noin 1 000-sivuisia ja sopivat täydellisesti lukemisputkiin ja täydelliseen rentoutumiseen riippumatossa lomapäivänä. Ihana sekoitus seikkailua, romantiikkaa ja historiaa.

Porträtt av författaren Harlan Coben.
Kirjailija Coben. Porträtt av författaren Harlan Coben. Kuva: Claudio Marinesco kirjailijat,Harlan Coben

Suosikkidekkarit

Luen mielelläni dekkareita, mutta ne eivät saa olla liian kauheita tai sisältää mitään lapsiin kohdistuvaa pahaa.

Harlan Coben kirjoittaa kirjoja, jotka ovat hyvin inhimillisiä, ja joiden loppuratkaisua ei voi koskaan arvata ennen viimeistä sivua. Lee Childin kirjat Jack Reacheristä ovat hyvää matkalukemista ja Jo Nesbø kirjoittaa myös hyvin.

Kuvakansi kirjalle Harry Potter ja kuoleman varjelukset
Kuvakansi kirjalle Harry Potter ja kuoleman varjelukset Kuva: Tammi Kustantamo J. K. Rowling,Harry Potter -kirjasarja,kirjat,kirjankannet,kansikuvat,kirjallisuus,lukeminen

Harry Potter ääneen luettavaksi (suomennos: Jaana Kapari-Jatta)

Luen lapsille ääneen lähes joka ilta, kuten olen aina tehnyt. Juuri nyt luen Harry Potter -kirjoja.

Oikein hyvät lastenkirjat kirvoittavat mielikuvitusta ja houkuttelevat sekä luovuuteen että toimintaan, ja siinä J.K Rowling onnistuu. Nyt elämme taianomaisessa maailmassa silloinkin, kun kirjan kannet on suljettu.

Jonaksen kirjavinkit

Pienen lapsen isänä, jonka elämän täyttävät toistuvat päiväkotivirukset, unettomat yöt ja nurinpäin olevat kurahousut, en jaksa syventyä venäläisiin klassikoihin. Siksi lastenkirjat sopivat minulle ja tietenkin vajaat kaksivuotiaalle tyttärelleni täydellisesti.

Kirjakansi kirjalle Piurun Elämää
Kirjakansi kirjalle Piurun Elämää Kuva: Kustantamo S&S kirjankannet,kansikuvat,kirjallisuus,kirjat,lukeminen,Malin Klingenberg

Pierun elämää, Malin Klingenberg ja Sanna Marander (suomennos: Hannele Huovi)

Ilmiömäinen esimerkki siitä, miten juonikas teksti ja hienot kuvat tukevat toisiaan ja muodostavat kokonaisuuden, on kirja Pierun elämää. Kirjailija Malin Klingenberg ja kuvittaja Sanna Mander esittävät laadukkaan tuotoksen aiheesta, joka voisi olla vain pieruhuumoria. Nyt siitä syntyy taidetta.

Ota, mitä löydät

Oikeastaan ei ole niin väliä, mitä minä ja Signe-tyttäreni luemme – pääasia on yhteinen hetki, jona suljetaan ulkopuolelle kaikki muu ja sukelletaan uusiin ja värikkäisiin maailmoihin.

Siksi siihen kelpaavat jopa postiluukusta tipahtavat ilmaisjakelulehdet. Ruokakauppojen mainoksista Signe voi osoitella tuttuja hedelmiä ja kasviksia, samalla kun isä tutkii viikon löytöjä.

Ellan kirjavinkit

Olen varttunut kodissa, jossa seinät olivat kirjahyllyjä. Minne tahansa katsoinkin, vastassa oli kirjankansi ja yritti vetää minua puoleensa.

Äidilleni kirjat olivat perheenjäseniä, ja niin hän myös puhui niistä meille lapsille. Lukemisesta tuli itsestäänselvyys, ja sen olen pyrkinyt tuomaan myös omaan kotiini.

Luen lapsilleni ääneen silloin, kun saan, ja yritän luoda iltarituaalin, jossa illan päättävät kuuma tee, taskulampun valo ja maukkaat sanat.

On tervetullut arkinen onni, kun saa kaivata oikein hyvää kirjaa, joka odottaa kärsivällisesti, että pääsen astumaan sen maailmaan.

Kirjakansi kirjalle Merten gorilla
Kirjakansi kirjalle Merten gorilla Kuva: Werner Söderström Oy Jakob Wegelius,Merten gorilla,kirjankannet,kansikuvat,kirjallisuus,kirjat,lukeminen

Merten gorilla, Jakob Wegelius (suomennos: Kati Valli)

Tämä kirja on tarkoitettu lapsille, mutta oikeastaan kaikille. Luin kirjaa ääneen lapsille, kun he olivat seitsemän ja yksitoista. Matkustimme Sally Jones -gorillan kanssa ympäri maailmaa ja seurasimme henkeä pidätellen sen seikkailuja aistit valppaina.

Illan lukuhetkistä tuli pitkiä, ja meidän oli riistäydyttävä kirjan magneettisesta kertojanotteesta. Kirjassa on kaikki – kieli, jännitys ja vivahteet.

Merten gorillaa ja sen edeltäjää Legenden om Sally Jones (ei suomennettu) on luettu kodissamme yhä uudelleen, ja paras joululahja on, että kirjoille on tulossa itsenäinen jatko-osa vuoden 2020 aikana.

Kirja viinintutkijalle

On vaikeaa löytää viinikirjaa, joka täyttää kaikki toiveet: yksinkertainen olematta pinnallinen, informatiivinen olematta tylsä ja innoittava olematta tarkoitushakuinen.

Kaikista kirjahyllyni kauniista viinikirjoista palaan usein tähän. Missään kirjoista ei ole kaikkea, mutta yhdistelemällä useampia saan usein vastauksen kysymyksiini.

bokomslag The oxford companion to wine
bokomslag The oxford companion to wine Kuva: Oxford University Press viinit,kirjat,Strömsö

The Oxford Companion to Wine, Jancis Robinson

Tätä hakuteosta päivitetään uusilla painoksilla tasaisin väliajoin. Kirjassa on kuvailtu todella kaikki lyhyillä, yksinkertaisilla teksteillä. Jos törmäät yhtäkkiä outoon viinitermiin, jota et tunne, alueeseen, josta haluat tietää lisää tai tuottajaan, joka vaikuttaa mielenkiintoiselta, sinun tarvitsee vain selata oikean kirjaimen kohdalle, lukea ja viisastua. Tuntuu turvalliselta, että tämä kirja on kirjahyllyssä, kun opettelee tuntemaan monimuotoista viinimaailmaa.

Elin vinkkaa

Suurperheessä varttuneena kirjoista tuli minun pakopaikkani, kun halusin olla rauhassa. Minä ja muutamat ystäväni viihdyimme lapsena hyvin kirjastossa, koska meillä oli maailman paras kirjastonhoitaja.

Hän sai meidät tuntemaan itsemme tärkeinä, kun hän antoi meidän auttaa isoissa ja pienissä asioissa. Lisäksi hän osasi antaa aina täydellisiä vinkkejä uusista kirjoista ja antoi meidän lukea kirjoja, joiden lukemiseen emme ehkä olleet vielä ihan kypsiä.

Naisten etsivätoimisto, Alexander McCall Smith (suomennos: Outi Järvinen ja muita)

Palaan jatkuvasti Mma Ramotswe -kirjoihin, kun haluan hillitä stressiä. Jokainen luku ei pääty cliffhanger-tilanteisiin, ei mystisiin pahoinpitelijöihin, jotka väijyvät odottamattomissa paikoissa, eikä pohjattomaan ahdistukseen.

Kirjoissa on sen sijaan rauhallisia kuvauksia Botswanan kuivista savanneista, näennäisen mitäänsanomattomista teetauoista ja Mma Ramotswen vanhasta pakettiautosta, joka kiihdy kuin 30 kilometriin tunnissa.

Minusta on tärkeää, ettei lue harppoen rauhallisia osuuksia. Juoni on rakennettu niin, että lukijan pitää hidastaa ajatuksiaan ja joutua kaivattuun ”se voidaan hoitaa huomenna” -mentaliteettiin.

Kirjakansi kirjalle Älä mene pois
Kirjakansi kirjalle Älä mene pois Kuva: Atena kustannus Ayobami Adebayo,kirjankannet,kansikuvat,kirjat,lukeminen,kirjallisuus,Älä mene pois

Älä mene pois av Ayòbámi Adébáyò (suomennos: Heli Naski)

Tämä on romaani nuoresta parista muutoksessa olevassa Nigeriassa. He joutuvat kohtaamaan paineet, joita synnyttävät sukulaiset, vanhat perinteet, moniavioisuus, lapsenkaipuu, uskottomuus ja kaikkein kauhein – se että menettää enemmän kuin yhden lapsen.

Kirjakansi kirjalle Sielujen Saari
Kirjakansi kirjalle Sielujen Saari Kuva: Otava Johanna Holmström,kirjankannet,kirjat,kansikuvat,kirjallisuus,lukeminen

Sielujen saari, Johanna Holmström (suomennos: Jaana Nikula)

Eikö sellaisissa tarinoissa olekin jotain erikoista, jotka tapahtuvat kaukaisilla saarilla saariston ulkolaidoilla?
Sielujen saaressa saamme seurata joidenkin naisten kohtaloita mielisairaalassa keskellä ei mitään piilossa ulkomaailmalta.