Hyppää pääsisältöön

Kannustatko vai mollaatko itseäsi? Paljasta millaista on sinun sisäinen puheesi

Oletko itsellesi riittävän lempeä?
Oletko itsellesi riittävän lempeä? Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle itsekritiikki

Oletko itsellesi lempeä? Miten suhtaudut keskeneräisyyteen? Millaista on sisäinen puheesi, kannustatko vai moititko itseäsi? Teetkö itsellesi ystävällisiä tekoja? Millaisia? Onko lempeys itseä kohtaan tuonut voimaa vaikeissa tilanteissa? Oletko itsellesi liian ankara? Millaisissa tilanteissa vaativuus tulee esille? Miten se vaikuttaa sinuun? Oletko yrittänyt opetella toisenlaista tapaa toimia?

Yksinkertaisimmillaan itsemyötätunto on sitä, että itseä kohtelee kuin hyvää ystävää.

Kun kohtelee itseään lempeästi se parantaa ongelmanratkaisukykyä ja edistää palautumista henkisesti ja fyysisesti vaativista tilanteista.

“Ahdistuneisuus ja masennus vähenevät. Tyytyväisyys elämään kasvaa, kertoo ratkaisu- ja voimavarakeskeinen työnohjaaja ja mindfulneskouluttaja Mari Juote.

Mindful self-compassion eli (MSC) on läsnäoloon pohjautuva tutkimuspohjainen näkökulma ihmisen hyvinvointiin. Tutkimus on vielä nuorta, mutta jotain tuloksia on jo saatu. Ystävällisyys voi olla esimerkiksi sitä, että itselleen puhuu kannustavasti.

Myötätuntoa me tarvitaan niissä tilanteissa, joissa meillä on hankalaa

Tutkimusten mukaan itsekriittisyys ei motivoi tai siivitä hyvään suoriutumiseen. Moittiva sisäinen puhe on monella tavalla kuormittavaa.

“Jos puhuu itselle soimaavasti, tyrmäävästi tai moittien se aiheuttaa sisäisen stressireaktion. Ajattelumme kapeutuu ja jäämme kiinni mielen tarinoihin”, sanoo Juote.

Tarvitsemme myötätuntoa erityisesti vaikeissa tilanteissa

“Elämä voi tuoda hankalia hetkiä kuten avioeroja ja läheisten sairastumisia, joissa ystävällisyys itseä kohtaan voi kannatella”, kertoo ratkaisu- ja voimavarakeskeinen työnohjaaja sekä mindfulness-kouluttaja Mari Juote.

Oletko itsellesi lempeä? Miten suhtaudut keskeneräisyyteen? Millaista on sisäinen puheesi kannustatko vai moititko itseäsi? Teetkö itsellesi ystävällisiä tekoja? Millaisia? Onko lempeys itseä kohtaan tuonut voimaa vaikeissa tilanteissa? Oletko itsellesi liian ankara? Millaisissa tilanteissa vaativuus tulee esille? Miten se vaikuttaa sinuun? Oletko yrittänyt opetella toisenlaista tapaa toimia?

Vastaa kyselyyn torstaihin 2.1.2020 mennessä. Vastauksesi voi olla osa Havaintoja ihmisestä -ohjelmaa. Halutessasi voit kertoa kokemuksestasi nimimerkillä. Valitse nimimerkiksi erisnimi.

Havaintoja ihmisestä -ohjelmassa tutustutaan itsemyötätunnon tekoihin ja ajatuksiin sekä vaikutuksiin Yle Radio 1 :ssä 16.1.2020 kello 12.10. Ohjelma on kuunneltavissa myös Yle Areenassa.

Täytä lomake.
 • Keskustele tässä vaikuttajamarkkinoinnista

  Mitä on vaikuttajamarkkinointi?

  Kun vaikkapa bloginpitäjä kiittelee jonkun kauneudenhoitofirman erinomaista huulipunaa, kyse saattaa olla vaikuttajamarkkinoinnista. Miten vaikuttajamarkkinointi oikein toimii – ketkä sitä käyttävät ja keitä ovat vaikuttajat? J uho-Pekka Rantalan vieraaksi saapuu vaikuttajamarkkinointiin perehtynyt Misme Halonen.

 • Hartauspuhujat huhtikuussa

  Yle Radio 1:n hartauspuhujat huhtikuussa 2020

  Aamuhartaus ma-la klo 6.15 ja 7.15 (uusinta) Iltahartaus ma-pe klo 18.50, ehtookellot ja iltahartaus la klo 18.00. Iltahartauden uusinta ma-la klo 23.00.

 • Jumalanpalvelukset huhtikuussa

  Jumalanpalvelukset huhtikuussa 2020.

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset huhtikuussa 2020. Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 vuorottelevat ortodoksisen liturgian kanssa vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset. Kuuntele jumalanpalveluksia Areenassa.

 • Keskustele tässä taloustaidoista!

  Taloustaidot kunniaan

  Suomalaisten kotitalousten velka-aste on nyt korkeimmillaan. Samaan aikaan maksuhäiriömerkintöjä on lähes 400 000 ihmisellä. Missä kunnossa ovat suomalaisten taloustaidot ja miten niitä kohennetaan? Vieraina Suomen Pankissa suomalaisten talousosaamishanketta vetävä Anu Raijas ja aihepiiriä tutkinut Pellervon tutkimusjohtaja Olli-Pekka Ruuskanen.