Hyppää pääsisältöön

Teeman alkuvuoden 2020 elokuvat ja Teemalauantait

Kollaasi Teeman alkuvuoden 2020 elokuvista, ylävasemmalta myötäpäivään: Englantilainen potilas, Rikhard III, Rock'n'Roll High School, Mantshurian kandidaatti, Z: Amazonin kadonnut kaupunki, Uhrilampaat, Miljardin dollarin aivot
Ylävasemmalta myötäpäivään: Englantilainen potilas, Rikhard III, Rock'n'Roll High School, Mantshurian kandidaatti, Z: Amazonin kadonnut kaupunki, Uhrilampaat, Miljardin dollarin aivot Kollaasi Teeman alkuvuoden 2020 elokuvista, ylävasemmalta myötäpäivään: Englantilainen potilas, Rikhard III, Rock'n'Roll High School, Mantshurian kandidaatti, Z: Amazonin kadonnut kaupunki, Uhrilampaat, Miljardin dollarin aivot Yle Teema,teeman elokuvat

Teeman alkuvuoden elokuvissa muun muassa paranoiaa Kino Klassikossa ja Vesa-Matti Loiri 75 vuotta Kino Suomessa. Myös Kuukauden westernit jatkuvat.
Katso täältä lauantai-iltojen ohjelmisto!

keskiviikko 1.1. klo 12.25 Komisario Palmun erehdys (7) Areenassa vain suorana
(1960) Rattopojan ruumis löydetään uima-altaasta, ja viattomalta näyttävä kuolemantapaus osoittautuu murhaksi. O: Matti Kassila. N: Joel Rinne, Matti Ranin, Leo Jokela, Elina Salo, Pentti Siimes.

keskiviikko 1.1. klo 14.10 Kaasua, komisario Palmu (7) Areenassa pysyvästi
(1961) Mika Waltarin romaaniin "Kuka murhasi rouva Skrofin?" perustuva dekkarielokuva. O: Matti Kassila. N: Joel Rinne, Matti Ranin, Leo Jokela, Pentti Siimes, Elina Salo, Risto Mäkelä.

keskiviikko 1.1. klo 15.45 Tähdet kertovat, komisario Palmu (7) Areenassa pysyvästi
(1962) Komisario Palmu tutkii Tähtitorninmäeltä löytyneen ruumiin arvoitusta. O: Matti Kassila. N: Joel Rinne, Matti Ranin, Leo Jokela, Aino Mantsas, M.-L. Soinne, Pentti Siimes, Pia Hattara.

keskiviikko 1.1. klo 21.50 Suburra (16) Areenassa 14 päivää
Stefano Solliman ohjaaman trillerin verkko ulottuu Vatikaanista ja maan parlamentista aina paikallisten rikollisten kautta mafiaan. Valtataistelu käydään arvokkaan rakentamattoman merenranta-alueen omistuksesta. N: Pierfrancesco Favino, Alessandro Borghi, Elio Germano. (Suburra, Italia 2015)

torstai 2.1. klo 21.00 Poika ja haukka (7) Areenassa 7 päivää
Aito, koskettava kertomus työläisperheen kiusatusta pojasta, joka alkaa viettää aikaa kesyttämänsä haukan kanssa. Pääosissa David Bradley, Colin Welland. Ohjaus: Kennneth Loach. (Iso-Britannia 1969)

perjantai 3.1. klo 12.00 Suomisen Olli yllättää (7) Areenassa vain suorana
(Suomi 1945, 85'). O: Orvo Saarikivi. N: Lasse Pöysti, Regina Heinonen, Kalevi Hartti, Ekke Hämäläinen, Topi Ruuth. Sotaväen vuoksi koulunsa keskeyttänyt Olli palaa kotiin ja koulunpenkille. Mv.

perjantai 3.1. klo 14.25 Kustaa III Areenassa 30 päivää
(1964) Historiallisiin tosiasioihin pohjautuva klassinen tv-näytelmä Ruotsi-Suomen dramaattisesta, ihastusta ja vihastusta herättäneestä kuninkaasta. Pääosassa Lasse Pöysti. Alkuperäinen teksti on August Strindbergin.

perjantai 3.1. klo 16.10 Pala valkoista marmoria (7) Areenassa 3.4. asti
Tragikomedia vanhuudesta, lemmestä ja jästipäisyydestä. Perustuu Martti Joenpolven samannimiseen novelliin. (1998)

perjantai 3.1. klo 21.00 Birdman (12) Areenassa vain suorana
Neljä Oscaria voittanut, väliin mustakin komedia entisestä supersankari-leffojen tähdestä, joka yrittää nyt päteä vakavana näyttelijänä Broadwayllä. Pääosissa Michael Keaton, Emma Stone, Zach Galifianakis, Edward Norton, Andrea Riseborough, Amy Ryan ja Naomi Watts. O: Alejandro G. Iñárritu. (USA 2014)

lauantai 4.1. klo 12.00 Sademies (12) Areenassa 7 päivää
Neljän Oscarin draamakomedia kahdesta hyvin erilaisesta veljeksestä. Charlie on itsekäs juppi ja Raymond omaan maailmaansa sulkeutunut autistinen nero. Kun isä testamenttaa miljoonansa jälkimmäiselle, sieppaa Charlie Raymondin mukaansa tien päälle. Pääosissa Tom Cruise, Dustin Hoffman, Valeria Golino Ohjaus: Barry Levinson. (Rain Man, USA 1988)

lauantai 4.1. klo 14.10 Kala nimeltä Wanda (12) Areenassa 7 päivää
Jo klassikoksi noussut riehakas komedia pankkirosvoista, jotka saalista jakaessaan äityvät kaikki pettämään toisiaan ja sotkevat juoniinsa myös honkkelin lakimiehen. Pääosissa John Cleese, Jamie Lee Curtis, Kevin Kline, Michael Palin. Ohjaus: Charles Crichton. (A Fish Called Wanda, Iso-Britannia 1988)

lauantai 4.1. Teemalauantai: Buster Keaton
Vuoden ensimmäinen Teemalauantai on omistettu Buster Keatonille, jonka nerouden äärellä sukupolvi toisensa jälkeen yhä mykistyy, onnesta.
Poliisit
Buster Keatonin riemastuttavassa lyhytelokuvassa nuori mies saa suurkaupungin koko poliisivoimat peräänsä, kun huonekaluja hevoskärryillään rahtaavaa miekkosta luullaan pommeja viskovaksi anarkistiksi. (Cops, USA 1922)
Suuri Buster Areenassa 2 vuotta
Tuore dokumenttielokuva mykän elokuvan suuresta mestarista Buster Keatonista. Mukana ihailuaan osoittamassa ovat muun muassa Quentin Tarantino, Werner Herzog, Mel Brooks, 104-vuotias Norman Lloyd ja Jackassin Johnny Knoxville. Ohjaus Peter Bogdanovich. (The Great Buster: A Celebration, USA 2018)
Rakkaus ja romahdus Areenassa 30 päivää
Buster Keatonin vähemmän tunnettu mutta yhtä kaikki mestarillinen komedia oli hänen suurimpia yleisöhittejään ja omia suosikkejaan. Hemmoteltu miljonääri lähetetään metsästyslomalle miehistymään. Rakastuessaan vuoristolaistyttöön nuori mies on valmis melkeinpä mihin vain mielitiettynsä valloittamiseksi – jopa tekeytymään nyrkkeilyn kevyen sarjan mestariksi. Vuonna 2017 restauroituun versioon musiikin teki Robert Israel. (Battling Butler, USA 1926)

sunnuntai 5.1. klo 12.00 Ranskalaisen luutnantin nainen (S) Areenassa 7 päivää
John Fowlesin romaaniin perustuva klassikko 1800-luvulle sijoittuvaa rakkaustarinaa filmaavista näyttelijöistä, jotka kuvausten aikana alkavat rakastua myös oikeasti toisiinsa. Pääosissa Meryl Streep ja Jeremy Irons. Ohjaus: Karel Reisz. (The French Lieutenant's Woman, Englanti 1981)

sunnuntai 5.1. klo 14.00 Tiikerikissa (12) Areenassa 30 päivää
Luchino Viscontin muhkea eepos Sisilian korskeasta aatelisluokasta, jonka valta ja loisto alkavat kuihtua 1860-luvun Italian poliittisen kuohunnan keskellä. Pääosissa Burt Lancaster, Alain Delon ja Claudia Cardinale. (Il gattopardo, Italia 1963)

tiistai 7.1. klo 21.55 Ulvova mylläri (7) Areenassa 7 päivää
(1982) Arto Paasilinnan romaaniin pohjautuva romanttinen komedia, jossa kylähullu mylläri puolustaa vapauttaan viimeiseen asti. N: Vesa-Matti Loiri, Eija Ahvo, Harri Tirkkonen. O: Jaakko Pakkasvirta. Filmityö Oy.

keskiviikko 8.1. klo 21.30 Tunkeutuja (12) Areenassa 7 päivää
Leonardo di Costanzon draama järjestäytyneen rikollisuuden aiheuttamista sivuvaikutuksista ihmisten arjessa. Napolilaisen lasten kerhotoiminnan johtaja joutuu kovien valintojen eteen. N: Raffaella Giordano, Valentina Vannino. (L'Intrusa, Italia 2017)

torstai 9.1. klo 21.00 Mies lännestä (16) Areenassa 7 päivää
Kuukauden westernissä parannuksen tehnyt lainsuojaton kohtaa entiset rosvokumppaninsa, kun kolme matkustavaista joutuu junarosvojen käsiin. Pääosissa Gary Cooper, Julie London ja Lee J. Cobb. Ohjaus: Anthony Mann. (Man of the West, USA 1958)

perjantai 10.1. klo 21.00 Z: Amazonin kadonnut kaupunki (12) Areenassa 30 päivää
Tosipohjainen elokuva brittiläisestä tutkimusmatkailijasta, joka 1900-luvun alkupuolella palasi toistuvasti Amazonin tuntemattomiin sademetsiin etsiessään pakkomielteisesti muinaista, edistynyttä intiaanikulttuuria. Pääosissa Charlie Hunnam, Robert Pattinson, Sienna Miller, Angus Macfadyen ja Ian McDiarmid. Ohjaus: James Gray.

lauantai 11.1. klo 14.45 Menashe (S) Areenassa 30 päivää
Brooklynin ortodoksijuutalaisessa yhteisössä elävä, leskeksi jäänyt Menashe taistelee poikansa huoltajuudesta. Kokonaan jiddishin kielellä näytelty draama tarkastelee uskon olemusta ja vanhemmuuden hintaa. O: Joshua Z. Weinstein. N: Menashe Lustig, Joel Falkowitz, Meyer Schwartz. (USA 2017)

lauantai 11.1. Teemalauantai: Ian McKellen
Teemalauantain tähti on Ian McKellen, 80, Shakespeare-tulkki vailla vertaa, toki myös Gandalf-velhona unohtumaton.
Ian McKellen, näyttelijä Areenassa 2 vuotta
Henkilökuva suurenmoisesta brittinäyttelijästä Ian McKellenistä. Shakespeare-tulkki, Gandalf-velho ja LGBT-aktivisti on tämän viihdyttävän ja viisaan dokumenttielokuvan itseoikeutettu kertoja ja päähenkilö. Ohjaus Joe Stephenson. (McKellen: Playing the Part, Britannia 2017)
Richard III Areenassa 90 päivää
Ian McKellen loistaa hurjassa roolissa vallanhimoisena Gloucesterin herttuana, joka raivaa verisesti vastustajat tieltään matkalla valtaistuimelle. Shakespearen näytelmä on siirretty 1930-luvun kuvitteelliseen, fasistiseen Englantiin. Ohjaus Richard Loncraine. Muissa rooleissa Annette Bening, Robert Downey Jr, Nigel Hawthorne, Kristin Scott Thomas. (Britannia 1995)

sunnuntai 12.1. klo 12.00 Othello (7) Areenassa 30 päivää
(The Tragedy of Othello: The Moor of Venice, USA/Italia 1951) Orson Wellesin pitkään tekemä, vielä pidemmän ajan yleisöltä piilossa pysynyt Shakespeare-tulkinta rakkaudesta ja mustasukkaisuudesta vanhassa Venetsiassa.

tiistai 14.1. klo 21.55 Rakastunut rampa (12) Areenassa 30 päivää
(1975) Joel Lehtosen romaaniin perustuva kotimainen elokuva, josta Leena Uotila ja Vesa-Matti Loiri saivat Jussi-palkinnot vuonna 1976. O: Esko Favén

keskiviikko 15.1. klo 21.30 Kulmahammas (16) Areenassa 30 päivää
Kreikkalaisen elokuvan uuden aallon, tai "oudon aallon", läpimurtoteos täynnä mustaa huumoria, omalaatuista tyyliä ja sekopäistä tragediaa. Kertomus rikkaan miehen maailmalta eristetystä perheestä kummallisine kasvatusmenetelmineen ylsi Oscar-ehdokkaaksi. Ohjaus Yorgos Lanthimos. (Kynodontas, Kreikka 2009)

keskiviikko 15.1. klo 23.05 Huuma (16) Areenassa 14 päivää
(Mon roi, Ranska 2015) Loukkaannuttuaan laskettelurinteessä Tony ehtii kuntotuksensa aikana pohtia myrskyisää suhdettaan Georgioon. N: Emmanuelle Bercot, Vincent Cassel. O: Maïwenn.

torstai 16.1. klo 21.00 Mantshurian kandidaatti (16) Areenassa 7 päivää
Kylmän sodan jännäriklassikossa muutama sotavanki palaa Korean sodasta sankareina - aavistamatta että eräs heistä on aivopesty käskyä odottavaksi salamurhaajaksi. Pääosissa Frank Sinatra, Laurence Harvey, Janet Leigh ja Angela Lansbury. Ohjaus: John Frankenheimer. (The Manchurian Candidate, USA 1962)

perjantai 17.1. klo 21.00 Dogman (16) Areenassa 28 päivää
Nuhjaantuvassa roomalaislähiössä asuva hiljainen ja lempeä koiratrimmaaja Marcello ajautuu tahtomattaan yhä läheisempään vuorovaikutukseen väkivaltaisen, koko seutua terrorisoivan ex-nyrkkeilijän kanssa. Mm. Cannesissa ja Euroopan elokuvapalkinnoissa menestynyt elokuva. Pääosissa Marcello Fonte ja Edoardo Pesce. Ohjaus: Matteo Garrone. (Italia 2018)

lauantai 18.1. Teemalauantai: Rosa Liksom
Teemalauantaissa nähdään uusi dokumentti Rosa Liksomista sekä Liksomin lempielokuva Kurjet lentävät, jonka kirjailija-kuvataiteilija itse esittelee.
Ammatti: kirjailija – Rosa Liksom Areenassa pysyvästi
Siperian rata, pohjoisen tarinat ja työ nuorten tutkinta-asemalla tekivät Rosa Liksomista kirjailijan. Uudessa henkilökuvassa Liksom nauraa nuorelle itselleen, saa tohtorinhatun ja kuulee tyttärensä tiukan analyysin. Ja nauraa lisää.
Kurjet lentävät Areenassa 30 vrk
Toisen maailmansodan aikaan sijoittuvassa traagisessa rakkaustarinassa tohtorin poika jättää tyttöystävänsä lähtiessään rintamalle. Ohjaus Mihail Kalatozov. Pääosissa Tatjana Samoilova, Aleksei Batalov. (Letjat zhuravli, Neuvostoliitto 1957)

tiistai 21.1. klo 21.55 Ripa ruostuu (12) Areenassa 7 päivää
(1993) Christian Lindbladin komedia nuoresta miehestä Ripasta, jolla on paljon energiaa, mutta ei ollenkaan kärsivällisyyttä. Kohellus johtaa lopulta veritekoon. Pääosassa Sam Huber.

keskiviikko 22.1. klo 21.30 Chevalier (7) Areenassa 30 päivää
Kuusi miestä luksusjahdilla. Kreikan uuden aallon kärkiohjaajiin kuuluvan Athina Rachel Tsangarin musta komedia miehisestä kilpailuvietistä alkaa harmittomana pelinä keskellä Egeanmerta. Kuka on paras mies kaikessa, muun muassa erektiossa ja Ikean huonekalujen kokoamisessa? (Kreikka 2015)

keskiviikko 22.1. klo 23.10 Victoria (16) Areenassa 30 päivää
Nuori nainen joutuu väärään seuraan Berliinin yöelämässä. Rikostrilleriksi kiihtyvä elokuva on kuvattu huikeasti reaaliajassa, yhdellä jatkuvalla otolla. O: Sebastian Schipper. N: Laia Costa, Frederick Lau, Franz Rogowski. (Saksa 2015)

torstai 23.1. klo 21.00 Ansa – Parallax View (16) Areenassa 14 päivää
Alan J. Pakulan ohjaama 1970-luvun definitiivinen paranoia-trilleri Kennedy-murhien ja Watergaten jäljiltä. Senaattorin murhaa tutkiva reportteri törmää vielä pelottavampaan ja laajempaan salaliittoon, ymmärtäen lopulta olevansa itsekin sen pelinappuloita. Pääosissa Warren Beatty, Paula Prentiss, William Daniels ja Hume Cronyn.

perjantai 24.1. klo 21.00 Valtio vastaan Fritz Bauer (7) Areenassa 14 päivää
Tosipohjainen elokuva saksalaisesta piirisyyttäjästä, joka yritti 1950-luvun lopulla tuoda oikeuteen Argentiinassa piileskelleen Alfred Eichmannin kaltaisia natsirikollisia ja sai usein tuntea kuin hän toimisi vihollismaassa. Ohjaus: Lars Kraume. (Der Staat gegen Fritz Bauer, Saksa 2015)

lauantai 25.1. Teemalauantai: Juha Hurme
Teemalauantaissa nähdään uusi dokumentti Juha Hurmeesta sekä Hurmeen lempielokuva, Buster Keatonin Kenraali, jonka teatterintekijä-kirjailija itse esittelee.
Ammatti: kirjailija – Juha Hurme Areenassa pysyvästi
Juha Hurmeesta tuli kirjailija vasta täysinoppineena teatterimiehenä. Uudessa henkilökuvassa Finlandia-voittaja ja aikatauluttamisen mestari soutaa, juoksee, kirjoittaa ja ohjaa.
Kenraali Areenassa 30 vrk
Klassikkojen klassikko, Buster Keatonin kuuluisin komedia. Veturinkuljettaja yrittää sisällissodan aikana pelastaa sekä tyttöystävänsä että Kenraali-veturinsa vihollisvakoojien käsistä. Ohjaus Buster Keaton & Clyde Bruckman. Restauroitu versio, musiikki Carl Davis. (The General, USA 1926)

sunnuntai 26.1. klo 12.00 Kuuma linkki kuuhun (S) Areenassa 7 päivää
Koko maapallo jännittää ensimmäistä kuulentoa ja syrjäisen australialaiskylän satelliittilautanen osoittautuu ainoaksi linkiksi, jolla välittää Neil Armstrongin kuukävely ihmisten vastaanottimiin. Tosipohjaisen komedian pääosassa Sam Neill. Ohjaus: Rob Sitch. (The Dish, Australia 2000)

tiistai 28.1. klo 22.00 Hysteria (12) Areenassa 30 päivää
(1993) Rosa Liksomin ja Kari Pullisen aiheeseen perustuva komedia suomalaisesta Samista ja hänen absurdeista seikkailuistaan ympäri juuri itsenäistynyttä Baltiaa. N: Sam Huber, Carmen Mikiver. O: Pekka Karjalainen.

keskiviikko 29.1. klo 21.30 Tarjoilija (16) Areenassa 30 päivää
Renos, joka työskentelee tarjoilijana mutta eristäytyy omaan kuplaansa, kokee järisyttävän muutoksen elämässään jouduttuaan silminnäkijäksi naapurinsa katoamiselle. O: Steve Krikris. N: Aris Servetalis, Yiannis Stankoglou, Alexandros Mavropoulos. (The Waiter, Kreikka 2018)

torstai 30.1. klo 21.00 Ihmispaholaiset (16) Areenassa 7 päivää
1970-luvun versio usein filmatusta scifi-jännäristä, jossa avaruudesta tullut organismi alkaa ottaa ihmisiä valtaansa luoden heistä identtisiä mutta tunteettomia kopioita. Tarinan kaikki versiot ovat heijastaneet aikansa yhteiskunnallisia, tässä 70-luvulle tyypillisiä paranoian ja urbaanin vieraantumisen teemoja. Pääosissa Donald Sutherland, Brooke Adams, Jeff Goldblum, Veronica Cartwright ja Leonard Nimoy. Ohjaus: Philip Kaufman. (Invasion of the Body Snatchers, USA 1978)

perjantai 31.1. klo 21.00 Kertomus sokeudesta (16) Areenassa 30 päivää
Fernando Meirellesin ohjaama epätavallinen tieteiskuvitelma Nobel-palkitun José Saramagon romaanista. Sokeus alkaa selittämättömästi levitä sairauden tavoin ja karanteenista huolimatta, uhaten yhteiskuntaa kaaoksella. Pääosissa Julianne Moore, Mark Ruffalo, Danny Glover, Gael Garcia Bernal. (Blindness, Kanada 2008)

lauantai 1.2. Teemalauantai: Punk-kevät!
Punk is not dead! Helmikuun lauantai-illat avaa punk-musiikki. Uusi sarja alkaa, Ramones säestää koulukapinaa ja Iggy Popin The Stooges saa arvoisensa historiikin.
Punk eilen tänään
Osa 1/4. Uuden neliosaisen musiikkidokumentin avausjakso. Muut jaksot esitetään perättäisinä lauantai-iltoina klo 20. (Punk, USA 2019)
Rock ’n’ Roll High School Areenassa 30 päivää
Kapinalliset nuoret valtaavat Ramones-yhtyeen avulla lukionsa ahdasmieliseltä johdolta. Roger Cormanin tuottama teinileffa on enemmän höpsön söpö kuin kapinallinen, mutta se on kulttikamaa Ramonesin ansiosta. Ohjaus Allan Arkush. Ensiesitys Ylessä. (USA 1980)
Gimme Danger Areenassa 90 päivää
Jim Jarmuschin ohjaama dokumenttielokuva kertoo Iggy Popin bändin The Stoogesin tarinan, suurella rakkaudella. "Historian paras rock'n'roll-bändi", toteaa ohjaaja. "He keksivät musiikin uudelleen." (USA 2016)

tiistai 4.2. klo 21.55 Georg Ots – rakkaani (12) Areenassa 7 päivää
(2007) Tarina Georg Otsin, aikansa supertähden, elämästä ja tasapainottelusta uran, rakkauden ja poliittisten aatemaailmojen välillä. O: Peeter Simm. N: Marko Matvere, Anastasia Makejeva. T: Lege Artis Film, Viro ja MRP Oy.

keskiviikko 5.2. klo 21.30 Neruda (12) Areenassa 30 päivää
Eletään myöhäistä 1940-lukua ja chileläinen runoilija Pablo Neruda on ryhytnyt kommunistisen puolueen poliitikoksi. Puolue kielletään, ja Neruda menee maan alle, kannoillaan häikäilemätön etsivä joka ei luovuta jahtia. O: Pablo Larraín. N: Luis Gnecco, Gabriel Garcia Bernal. (Chile/Ranska 2016).

Aiemmissa ohjelmatiedoissa ollut Parhaat vuodet siirtyy esitettäväksi myöhemmin.

torstai 6.2. klo 21.00 Tanssii susien kanssa (16) Areenassa 30 päivää
Kevin Costnerin ohjaama mestariteos, seitsemällä Oscarilla palkittu elokuva ratsuväen luutnantista, joka saa komennuksen preerian yksinäiselle vartioasemalle, susien ja intiaanien keskelle. Pääosissa Kevin Costner, Mary McDonnell, Graham Greene ja Rodney Grant. Erikoispitkä "ohjaajan versio". (Dances with Wolves, USA 1990)

perjantai 7.2. klo 21.00 Englantilainen potilas (12) Areenassa 30 päivää
Yhdeksän Oscarin unohtumaton elokuva kuuden ihmisen - sairaanhoitajattaren, unkarilaisen lentäjän ja kartoittajan, kanadalaisen tiedustelu-upseerin, brittiläisen avioparin ja sikhipioneerin kohtalokkaista vaiheista Saharassa ja Italiassa toisen maailmansodan aikaan. Pääosissa Ralph Fiennes, Juliette Binoche, Willem Dafoe, Kristin Scott Thomas, Naveen Andrews ja Colin Firth. Ohjaus: Anthony Mingella. (The English Patient, USA 1996)

lauantai 8.2. Teemalauantai: Jonathan Demme
Oscar-viikonlopun Teemalauantai on omistettu Jonathan Demmelle.
Stop Making Sense Areenassa 30 päivää
Jonathan Demmen ohjaama konserttielokuva on energinen, innovatiivinen ja hauska – aivan kuten sen kohde, 1970–1980-lukujen tärkeimpiin vaihtoehtorockin edustajiin kuulunut Talking Heads. (USA 1984)
Uhrilampaat Areenassa 7 päivää
Viidellä Oscarilla palkittu trilleri FBI-kokelaasta ja vangitusta sarjamurhaajasta, jonka apua tarvitaan toisen psykopaatin löytämiseksi. Pääosissa Jodie Foster, Anthony Hopkins, Scott Glenn. Ohjaus Jonathan Demme. Perustuu Thomas Harrisin romaaniin. (The Silence of the Lambs, USA 1991)

tiistai 11.2. klo 21.55 Sirppi ja kitara (S) Areenassa vain suorana
(1988) Dokumenttielokuva neuvostorockin noususta Gorbatshovin ajan alkuaskelmilla. Moskovan Rockpanoraamassa lavalla mm. Nautilus Pompilius, Akvarium, Mister Twister ja Uriah Heep. O: Marjaana Mykkänen

keskiviikko 12.2. klo 21.30 Stefan Zweig – Jäähyväiset Euroopalle Areenassa 30 päivää
Itävallan juutalainen maailmankuulu kirjailija Stefan Zweig lähtee maanpakoon vuonna 1936. Elämänkerrallinen draama kuvaa hänen yritystään sopeutua Euroopan tilanteeseen Brasiliasta käsin. O: Maria Schrader. N: Josef Hader, Aenne Schwarz. (Vor der Morgenröte, Saksa 2016)

torstai 13.2. klo 21.00 Blow Out – Viimeinen todistaja (16) Areenassa 7 päivää
Brian De Palman jännäriklassikko elokuvien äänitehosteita tekevästä miehestä, joka uskoo öisellä nauhoituskeikalla tallentaaneensa todisteen poliittisesta salamurhasta. Pääosissa John Travolta, Nancy Allen, John Litghow ja Dennis Franz. (Blow Out, USA 1981)

perjantai 14.2. klo 21.00 A Bigger Splash (12) Areenassa 14 päivää
Rock-tähti ja elokuvantekijä viettävät idyllistä lomaa aurinkoisella italialaisella saarella kunnes vanhan ystävän ja tämän tyttären yllätysvierailu nostaa monenlaisia tunteita pintaan. Pääosissa Tilda Swinton, Ralph Fiennes, Matthias Schoenarts ja Dakota Johnson. Ohjaus: Luca Guadagnino. (Italia/Ranska 2015)

lauantai 15.2. Teemalauantai: Uuden Hollywoodin ääniä
Teemalauantain elokuvaillan tähdet ovat legendaarinen elokuvakriitikko Pauline Kael ja tämän suosikkiohjaajiin kuulunut Brian De Palma.
What She Said: The Art of Pauline Kael Areenassa 2 vuotta
The New Yorkerin avustaja Pauline Kael oli 1960–70-luvuilla maailman tunnetuin ja pelätyin elokuvakriitikko, joka vaikutti keskeisesti uuden Hollywoodin nousuun. Runsaasti upeita elokuvanäytteitä sisältävä, hymistelemätön dokumenttielokuva kertoo vihatun ja rakastetun kriitikkolegendan tarinan. Samalla se on mitä eloisinta kulttuuri-, elokuva- ja kritiikkihistoriaa. Ohjaus Rob Garver. (USA 2019)
Carrie Areenassa 7 päivää
"A terrifyingly lyrical thriller", ylisti Pauline Kael tätä kauhuelokuvaa, jossa koulukiusattu tyttö kostaa helvetillisesti kiusaajilleen. Suomessa elokuvan ensi-iltaa jouduttiin odottamaan 15 vuotta. Pääosassa Sissy Spacek, muissa rooleissa Piper Laurie, John Travolta, Amy Irving ja Nancy Allen. Perustuu Stephen Kingin kirjaan. Ohjaus Brian De Palma. (USA 1976)
Brian De Palmaa esitetään myös Kino Klassikossa 13.2.

tiistai 18.2. klo 21.55 Rakastin epätoivoista naista (7) Areenassa 7 päivää
(1999) Romanttinen komedia rakkauden jalostavasta vaikutuksesta. N: Juha Kukkonen ja Maija Junno. O: Jarmo Lampela. KK: Tove Idström.

keskiviikko 19.2. klo 21.30 Aamunkoiton lupaus Areenassa 30 päivää
Romain Garyn omaelämäkertaan pohjautuva draama puolalaisesta pojasta, jonka määrätietoinen äiti vie heidät uuteen elämään Ranskassa. Uudessa maassa Garysta kasvaa kirjailija ja taistelupilotti. O: Eric Barbier. N: Pierre Niney, Charlotte Gainsbourg, Jean-Pierre Darroussin. (La promesse de l'aube, Ranska 2017)

torstai 20.2. klo 21.00 Viimeinen yhteys: The Dead Zone (16) Areenassa 7 päivää
Stephen Kingin romaaniin perustuva jännityselokuva miehestä, joka koomasta herättyään saa selvänäkijän kykyjä käyttäen niitä mm. rikostutkimuksissa, kunnes hän alkaa saada apokalyptisiä visioita uudesta presidenttiehdokkaasta. Pääosissa Christopher Walken, Brooke Adams, Tom Skerritt, Herbert Lom ja Martin Sheen. Ohjaus: David Cronenberg. (The Dead Zone, Kanada 1983)

perjantai 21.2. klo 21.00 Genius (12) Areenassa 30 päivää
Kustannustoimittaja Max Perkins löysi ja nosti 1920-1930-luvuilla maailmanmaineeseen F. Scott Fitzgeraldin, Ernest Hemingwayn ja Thomas Wolfen kaltaisia kirjailijoita - usein ystävyyden tuhonneella kovalla työllä ja kritiikillä. Pääosissa Colin Firth, Jude Law, Nicole Kidman, Laura Linney, Guy Pearce ja Dominic West. Ohjaus: Michael Grandage. (USA/Iso-Britannia 2016)

lauantai 22.2. Teemalauantai: Michael Caine
Michael Caine Helsingissä ja Lontoossa!
Miljardin dollarin aivot Areenassa 7 päivää
Talvisessa Helsingissä tapahtuva, Len Deightonin vakoiluromaaniin perustuva jännityselokuva, josta tuli Ken Russellin ohjaamana sekopäinen, jopa psykedeelinen seikkailu. Yksityisetsiväksi ryhtynyt ex-agentti Harry Palmer (Michael Caine) toimittaa termospulloa vanhalle ystävälle Helsinkiin ja törmää salajuoneen, jolla kommunismi aiotaan kukistaa supertietokoneen avulla. Muissa rooleissa Karl Malden, Ed Begley, Oskar Homolka, Françoise Dorléac. Ensiesitys Ylessä. (Billion Dollar Brain, Britannia 1967)
My Generation – Michael Caine Areenassa 30 päivää
Eloisa, persoonallinen ja vauhdikas dokumenttielokuva 1960-luvun Lontoosta ja sukupolvesta, joka hylkäsi vanhat aatteet ja syleili uutta popkulttuuria. Mukana The Beatles, Twiggy, Roger Daltrey, David Bailey, Mary Quant, The Rolling Stones, David Hockney… sekä kertojana ja päähenkilönä karismaattinen Michael Caine. Ohjaus David Batty. (My Generation, Britannia 2017)

tiistai 25.2. klo 21.55 Lapsia ja aikuisia (12) Areenassa 7 päivää
(2004) Komedia lapsettomuusklinikan psykologista, joka ryhtyy hankkimaan perheenlisäystä salaa mieheltään. N: Minna Haapkylä, Minttu Mustakallio, Kari-Pekka Toivonen. O: Aleksi Salmenperä.

keskiviikko 26.2. klo 21.45 Cornelius, ulvova mylläri (7) Areenassa 30 päivää
Cornelius ilmestyy kylään, joka on elänyt leivättä pitkään ja kaikkien iloksi hän perustaa myllyn. Ilo jää kuitenkin lyhyeksi kun mylläri alkaa ulvomaan öisin. Miehen ainoa puolustaja on häneen rakastunut Carmen, jonka sulhanen aloittaa mustasukkaisena Corneliuksen karkottamisen. Fantasianomainen ranskalaisversio Arto Paasilinnan romaanista. O: Yann Le Quellec 2017. N: Bonaventure Gacon, Anais Demoustier, Denis Lavant.

torstai 27.2. klo 21.00 Missouri (16) Areenassa 7 päivää
Jack Nicholson ja Marlon Brando ottavat mittaa toisistaan ainoassa yhteisessä elokuvassaan, Arthur Pennin ohjaamassa westernissä hevosvarkaista ja heitä jäljittävästä palkkatappajasta. (The Missouri Breaks, USA 1976)

perjantai 28.2. klo 21.00 Captain Fantastic (12) Areenassa 14 päivää
Cannesin ohjaajapalkinnon saanut draamakomedia pariskunnasta, joka on muuttanut erämaan metsiin ja koulii kuutta lastaan selviytymään yhteiskunnan ulkopuolella. Mutta tragedia pakottaa isän ja lapsikatraan odysseialle takaisin ihmisten ilmoille ja modernin maailman pariin. Pääosissa Oscar-ehdokkaana ollut Viggo Mortensen ja Frank Langella. Ohjaus: Matt Ross.

Kevään elokuvaohjelma julkaistaan myöhemmin!

Listaa päivitetty 10.1.: 6.2. Kino Klassikossa Parhaat vuodet vaihtunut elokuvaan Tanssii susien kanssa.

  • Älä luota keneenkään! Paranoidit klassikkoelokuvat Teemalla

    Salaliitot uhkaavat Kino Klassikon sarjassa.

    Kino Klassikon tammi–helmikuun teemana on paranoia eli vainoharhaisuus. Tieto on vaarallista, musta on valkoista ja vihollinen on keskuudessamme, kun kommunistien, kapitalistien ja ulkoavaruuden olentojen salaliitot uhkaavat perusturvallisuutta. Torstaisin 16.1.–20.2.2020.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa