Hyppää pääsisältöön

Joululaulujen uudet tuulet

Mirkka Paajanen, Inari Tilli ja Jarkko Martikainen puolilähikuvassa
Mirkka Paajanen, Inari Tilli ja Jarkko Martikainen puolilähikuvassa Kuva: Yle/Raine Laaksonen Jarkko Martikainen,Levylautakunta,Mirkka Paajanen,inari tilli

Joululaulujen tekeminen on monin tavoin musiikin kuninkuuslaji. Vertailukohtia historiasta löytyy ja joulun tunneherkkä ilmasto tuo omat vaatimuksensa. Vuoden 2019 uusia joululauluja kuuntelivat muusikko ja kirjailija Jarkko Martikainen, lauluntekijä ja artisti Mirkka Paajanen ja Ylen kuoromusiikin asiantuntija Inari Tilli.

Tulos

1. Heidi Simelius: Ikiaikojen taa (P. Simojoki) 20 pistettä

Heidi Simelius on vastavalmistunut 25-vuotias tamperelainen muusikko, joka laulaa isänsä Pekka Simojoen uuden joululaulun. Simojoen lauluista moni, mm. 'Tulkoon joulu', on saavuttanut jo jouluklassikon aseman. Raati kiitti ansiokasta vokalistia, ilmavaa tuotantoa ja kertosäkeen tuottamia kylmiä väreitä.

1. Jiri Tammilehto & Muukalaiset: Kun peittyy hämärään maa (B.Nylund, V-M. Jämsä) 20 pistettä

Kokkolalainen solisti Jiri Tammilehto on saanut joululaulukseen Suomen kantripioneerien sävelmän. Raati kiitti ajatukseltaan puhdasta ja vilpitöntä laulajaa, kappale oli kotoisa, mutta ei kovin koskettava.

2. J. Matkala: Valoon päin (J. Matkala) 18 pistettä

Jani Matkala on 35-vuotias muusikko Tampereelta. Kitaristi ja sovittaja on viime vuosina alkanut julkaista omia laulujaan ja debyyttialbumi on tulossa. Raati kiitti perinnetietoista tarinaa, jossa arki ja pyhä olivat liki toisiaan. Myös viulun sointi oli viehkoa.

2. Arja Saijonmaa: Maailman juhlayö (A. Saijonmaa) 18 pistettä

Arja Saijonmaan debyytti laulunsa säveltäjänä ja sanoittajana on tilaustyö Ylen Anna laulu lahjaksi -konserttiin. Raadin mielestä kappaleessa oli monta musiikillista maailmaa, intiimiä ja suurta samaan aikaan. Taustatarina avaa paremmin ymmärtämään tätä laulua.

3. Joel Vataja: Musta Joulu (J. Vataja) 16

Vaihtoehtoisten joululaulujen kaanoniin tuo oman panoksensa savonlinnalainen sosionomi Joel Vataja, joka haluaa antaa äänen syrjäytyneille. Raadin mielestä jännä ristiriita, hauska musiikki ja surullinen tarina. Vilpitön aikomus välittyi, vaikka ei ihan osunut maaliin.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi