Hyppää pääsisältöön

Yle Puheen joulussa henkilökuvia ja huumorihommia

Kuvassa Tuija Pehkonen, Joel Harkimo, Paula Noronen ja Annimari Korte.
Kuvassa Tuija Pehkonen, Joel Harkimo, Paula Noronen ja Annimari Korte. Kuva: Tuija Pehkonen Yle Puhe

Joulu on radion ystävän parasta aikaa. Yle Puheen jouluohjelmisto tarjoaa jälleen kerran vaihtoehdon jouluantimien nautiskelun sekaan. Puheen joulussa luvassa henkilökuvia, huumorihommia, jouluklassikoita, Perttu Häkkisen trilogiat sekä radion sohvaperunat.

Tuija Pehkonen joulutunnelmissa

Joulunpyhinä 21.- 26.12. klo 11.00

Tuija Pehkonen tapaa tässä jouluisessa ohjelmasarjassa kiinnostavia ihmisiä, joiden kanssa pysähdytään kunkin vieraan tarinan ja ajatusten äärelle. Mukana ovat Joel Harkimo, Kari Hotakainen, Maria Ohisalo, Paula Noronen, Tiina Jylhä ja Annimari Korte. Tässä on juuri sopiva annos joulumieltä pyhien ratoksi niillekin, jotka eivät muuten viitsi tonttulakkiaan kaivaa esiin.

Kuvassa Yle Puheelle Huumorihommia -ohjelmasarjaa toimittava Ville Kormilainen.
Kuvassa Yle Puheelle Huumorihommia -ohjelmasarjaa toimittava Ville Kormilainen. Kuva: Jukka Lintinen / Yle Yle Puhe,huumori,Ville Kormilainen

Huumorihommia

Klo 13, alkaen ma 23.12.

Suosittu Huumorihommia-ohjelmasarja saa jatkoa Yle Puheen joulussa. Ville Kormilaisen toimittaman sarjan kakkoskaudella laajennetaan kahdeksan uuden jakson voimin huumorihommien spektriä entistäkin laajemmalle. Asialistalla ovat revyy, sarjakuva, musiikki, poliittinen huumori ja stand up, kun Kormilainen johdattaa vieraakseen saapuvat Suomen eturivin humoristit hersyvien muisteloiden ja tarinoiden äärelle. Mukana ovat Ismo Leikola, Jarkko Tamminen, Timo Koivusalo, Sari Siikander, Mikko Kivinen, Janne Zareff, Jarkko Vehniäinen ja Santeri Ahlgren.

Muistitko ottaa nauhalle? Jouluspesiaali

Jouluaattona klo 07.10 muisteloissa ovat aaton tv-tarjonta
Joulu on perinteitä täynnä, miksei se olisi sitä myös jouluaaton tv-ohjelmatarjonnassa. Sadat tuhannet suomalaiset hiljentyvät joulun viettoon tuttujen ja turvallisten tv-klassikoiden ääressä kuten Joulupukin kuumalinjan, Lumiukon ja Samu-Sirkan joulutervehdyksen. Toimittajina Jere Pehkonen ja Kati Keinonen.

Joulupäivänä klo 7.10 nostalgisoidaan jouluelokuvia
Mikä oikeastaan on joululeffa? Riittääkö, että elokuva sijoittuu joulun aikaan, entä saako jouluelokuvassa olla väkivaltaa? Näihin asioihin radion sohvaperunoilla, Jere Pehkosella ja Kati Keinosella on vankka mielipide. Jouluiseen elokuvamaratooniin valikoituivat Die Hard, National Lampoon's Christmas Vacation, Yksin kotona -elokuvien saaga sekä Elf.

Puheen klassikko -ohjelmasarjan kuva.
Puheen klassikko -ohjelmasarjan kuva. Yle Puhe

Puheen klassikko - Jouluklassikot

Jouluaattona klo 16.10
Millainen tarina kätkeytyy Band Aidin Do They Know It's Christmasin, Whamin Last Christmasin, Run-D.M.C:n Christmas in Hollisin, Leevi and the Leavingsien Jossain on kai vielä joulu ja monien muiden jouluklassikoiden taakse? Se selviää Jussi Wistrandin toimittamassa ohjelmasarja jouluspesiaalissa.

Kuvassa Perttu Häkkinen.
Kuvassa Perttu Häkkinen. Yle Puhe

Perttu Häkkisen trilogiat vuosilta 2014-2016

Lappi-trilogia osa 1: kullankaivajia ja riukuvaimoja
Jouluaaton aattona 23.12. klo 18.02
Lappi-trilogian ensimmäisessä osassa tutkaillaan Lapin kultaryntäyksen historiaa ja nykyisyyttä. Tankavaaran Kultamuseon Hanna Mattila ja kullankaivaja-geologi Antti Peronius ovat haastateltavina. Ohjelmassa perehdytään myös riukuvaimoihin. Tutkija Outi Korpilähde valmistelee parhaillaan väitöskirjaa suomalaisnaisista, jotka ovat avioituneet saamelaismiehen kanssa. Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

Lappi-trilogia osa 2: Kalervo Palsa ja poromiehet
Jouluaaton aattona 23.12. klo 19.00
Ohjelmassa vieraillaan Kalervo Palsan kotitalossa ja ateljeessa Kittilässä. Haastateltavina ovat Särestöniemi-museon vt museonjohtaja Anne Koskamo ja Palsan ystävä, kunnanvaltuutettu Esa Ylläsjärvi. Lisäksi ohjelmassa matkataan Leville juopottelemaan poromiesten Jullin, Oulan ja Antin kanssa. Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

Lappi-trilogia osa 3: shamaaneja ja Suohpanterror
Jouluaaton aattona 23.12. klo 19.55
Mitä tekee nykyajan lapinnoita? Ohjelmassa tavataan kolmannen polven shamaani Jari Rossi, Jerisjärven shamaani. Pohjoisen etnografian dosentti Risto Pulkkinen kertoo laajemmin shamaaneista ja shamaaniperinteen historiasta. Lisäksi ohjelmassa kerrotaan Suohpanterrorista. Tämä taitelijakollektiivi tekee radikaalia taidetta ja ajaa saamelaisten asiaa. Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

Kainuu-trilogia osa 1: Diskoileva kirjastoautokuski, ennustajaeukko ja Mustan Seppo
Jouluaattona 24.12. klo 18.02
Trilogian ensimmäisessä jaksossa tavataan diskoileva kirjastoautonkuljettaja, Putsch `79 eli Pauli Jylhänkangas, 92-vuotias ennustajaeukko, Vaara-Kaija sekä suomussalmelainen legenda, Mustan Seppo. Historioitsija Reijo Heikkinen kertoo maakunnan historiasta. Nälkämaan vaelluksella toimittajat Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

Kainuu-trilogia osa 2: Teatteri Retikka, Raatteentie, nuori Kekkonen ja Puolangan pessimistit
Jouluaattona 24.12. klo 19.00
Trilogian toisessa jaksossa tavataan Teatteri Retikan Eero Schroderus eli Rotti-Eero. Hänen kanssaan puhutaan muun muassa kulttuurista ja Raatteentien tapahtumista Kuomanjoen muistomerkillä. Historioitsija Reijo Heikkinen kertoo presidentti Urho Kekkosen nuoruusvuosista ja lisäksi tavataan Puolangan pessimisteistä Arto Korkatti, Jaakko Paavola ja Liisa Holappa. Nälkämaan vaelluksella toimittajat Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

Kainuu-trilogia osa 3: Vierailu Mustarinnan taiteilijaresidenssissä
Jouluaattona 24.12. klo 19.55
Trilogian kolmannessa osassa vieraillaan Paljakan luonnonpuistossa sijaitsevassa Mustarinnan taiteilijaresidenssissa. Haastateltavina kirjoittaja ja kääntäjä Eeva Talvikallio ja kuvataiteilija Antti Majava. Millainen paikka on Otanmäki? Ennen siellä sijaitsi Suomen suurin rautakaivos, nyt sieltä saa kaksion 8000 eurolla. Haastateltavina ravintoloisijat Minna ja Janne Kallio. Lisäksi tutkija Liisa Louhela kertoo härkösläisistä. Keitä he oikein olivat? Lopuksi kulttuuriantropologi Satumaarit Myllyniemi valottaa maakunnan tarinaperinnettä. Nälkämaan vaelluksella toimittajat Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

Itä-Helsinki trilogia 1/3: historiaa ja rikoksia
Joulupäivänä 25.12. klo 18.00
Itä-Helsinki trilogian ensimmäisessä jaksossa emeritusrikostoimittaja Hannes Markkula kertoo hammasmurhaaja Ismo Junnin elämästä. Tutustumme myös Vartiokylän Linnavuoren mysteeriin, johon meidät johdattaa Puotilaseuran kunniapuheenjohtaja Heikki Iihola. Slangiprofessori Heikki Paunonen kertoo stadinslangista: kuinka kieli muuttuu Itä-Helsingin lähiöissä? Luomme katsauksen myös lähiarkkitehtuurin historiaan ja Otto-Iivari Merumanin lähiöperiaatteeseen, jota meille avaa taidehistorian professori Kirsi Saarikangas. Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

Itä-Helsinki trilogia 2/3: runollinen arki
Joulupäivänä 25.12. klo 19.00
Ohjaaja Visa Koiso-Kanttila teki 1990-luvulla synkän mutta koskettavan Karkotetut-dokumentin, joka kertoo Vesalan nuorista. Karkotetut on tiettävästi ensimmäinen syrjäytymistä käsittelevä dokumenttielokuva Suomessa. Koiso-Kanttila kertoo elokuvan tekemisestä, ja yksi päähenkilöistä eli Deresa kertoo elämästään dokumentin jälkeen. Lisäksi räppäri Notkea Rotta kertoo lähiösaagastaan: millaiset asiat ja tapahtumat ovat innoittaneet häntä kirjoittamaan lyriikkaa? Tutustumme myös tämän päivän Kontulaan, jonka arjesta kertoo räppäri BR eli Roni Hagert. Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

Itä-Helsinki trilogia 3/3: mielenmaisema ja identiteetti
Joulupäivänä 25.12. klo 19.55
Vyöhykkeen henkinen tila. Itähelsinkiläinen identiteetti ja mielenmaisema. Ostarin romantikko eli runoilija Tomi Kontio kertoo itähelsinkiläisestä sielunmaisemasta, lähiöelämästä ja kulttuurista. Lisäksi haastateltavina ovat somalitaustainen nuorisopoliitikko Faisa Kahiye ja Itä-Helsinki 2015 -palkittu toimittaja Jyrki ”Njassa” Jantunen. Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

Lisää ohjelmasta