Hyppää pääsisältöön

Joulun ihme toteutui Asteen tekemässä uudessa biisissä – satojen tarinoiden joukosta artisti valitsi sattumalta tutun henkilön tekstin Juuret ja siivet -kappaleen lähtökohdaksi

Biisin tarinankertoja Satu ja Aste tapaavat.
Satu ja Aste kohtasivat Espoon Tapiolassa sijaitsevassa näyttelykeskus Weegeessä. Biisin tarinankertoja Satu ja Aste tapaavat. Kuva: Tommi Lipponen Aste

Joskus tosielämä on tarua ihmeellisempää! Aste luki useita anonyymejä joulutarinoita ja valitsi isosta joukosta sattumalta entuudestaan tutun ihmisen tarinan uuden biisinsä lähtökohdaksi. Itse biisin kirjoittaminen oli artistille haastava prosessi, jonka aikana Aste oli jo luovuttaa. Ehkä joulun ihme on sekin, että Aste meni vaikeuksien kautta voittoon ja lopulta syntyi Juuret ja siivet -kappale!

Jo toista vuotta peräkkäin Radio Suomi keräsi kuuntelijoiden joulumuistoja ja -tarinoita Anna laulu lahjaksi -konsertin merkeissä. Sadoista lähetetyistä tarinoista seitsemästä on tehty uusi joululaulu. Konsertin artistit - Paula Koivuniemi, Antti ketonen, Arja Saijonmaa, Kyösti Mäkimattila, Irina, Mira Luoti ja Aste - valitsivat itselleen koskettavimman tarinan laulun aiheeksi.

Kohtaamisissa joulun ihme läsnä

Artistit ja tarinankertojat tapasivat elo-syyskuussa. – Jokaisessa seitsemässä tapaamisessa oli tunne, että kohtaamisessa on kyse jostakin joulun ihmeestä tai johdatuksesta, sanoo Anna laulu lahjaksi -konsertin juontaja Tarja Närhi.

– Alunperin oli jännittävää, tunnistavatko tarinankertojat heille osuneen artistin. Nyt jälkikäteen voi todeta, että jokainen tarinankertoja tunnisti välittömästi omaan tarinaan tarttuneen artistin. Se oli jo hyvä lähtötilanne, mutta monessa tapauksessa oli kyse paljon enemmästä kuin vain artistin tunnistamisesta.

Joulu on lasten iloinen juhla

Yksi tarinanlähettäjistä on Satu Tampereelta. Hän kertoo tarinassaan lapsistaan ja ajatuksistaan, joita vanhemmuus on synnyttänyt. Sadun ensimmäinen lapsi on tyttö, joka syntyi keskosena ja hänellä todettiin myöhemmin lievä kehitys- ja CP-vamma. Toinen lapsista on poika ja hänet on adoptoitu Kolumbiasta.

Sadun lapset Jhonier ja Heidi.
Sadun lapset Jhonier ja Heidi. Sadun lapset Jhonier ja Heidi. Kuva: Sadun perhealbumi Anna laulu lahjaksi

– Joulu on lasten juhla-aikaa, mutta myös sitä, että se toisi optimismin ja positiivisuuden ihmisille. Ja vaikka elämä saattaa välillä vähän potkia päähän, niin lopputulos on pääsääntöisesti aina kuitenkin onnellinen, Satu sanoo.

Joulun taikasauva heilahtaa ja palat loksahtelevat ihan sattumalta paikoilleen

Sadun tarinaan tarttui Aste. Kun Satu ja Aste tapasivat elokuussa Espoon WeeGee-talolla, Sadulle oli heti selvää, että häntä vastaan kävelevä artisti on Aste.

Kohtaamisesta Aste totesi, että se oli aika mieletön yhteensattuma! Aste on nimittäin opettanut räpin tekemistä Sadun pojalle Jhonierille seitsemän vuoden takaisessa suomalaisten räppärien ja lasten AnkkaRäp-tv-ohjelmassa. Tämä sattuma tuntui siltä kuin mukana olisi ollut jouluntaikaa!

Joulukonsertissa sopiva sekoitus uutta ja vanhaa

Anna laulu lahjaksi -konsertissa kuullaan Radio Suomen kuulijoiden tarinoiden pohjalta tehdyt uudet joululaulut. Ja koska joulu on tapojen ja traditioiden juhla, mukana on myös kaikkien tuntemia ja rakastamia joululauluklassikoita. Ne ovat pakollisia aidon joulutunteen synnyttämisessä.

Tulevina vuosina näemme, syntyykö vuoden 2019 Anna laulu lahjaksi -joululauluista uusia klassikoita, joita kuunnellaan uudelleen ja uudelleen joulutunnelman virittämiseksi. Nyt tuntuu siltä, että mukana on hippunen ihmeellistä sattumaa ja ehkä juuri sitä jotakin jouluntaikaa.

Konsertin orkesterina on Espoo Gig Band, jota johtavat jouluisella otteella Marzi Nyman ja Lenni-Kalle Taipale. Artistit ovat Paula Koivuniemi, Antti ketonen, Arja Saijonmaa, Kyösti Mäkimattila, Irina, Mira Luoti ja Aste.
TV1 25.12. klo 19 ja 26.12. klo 11.05 ja Yle Areena.

Kuuntele Anna laulu -lahjaksi kappaleita Areenasta:

Lisää ohjelmasta