Presidentin jouluhauki tuli vuonna 2019 Korppoosta. Sen myötä haluttiin muistuttaa ilmaston ja Itämeren tilasta. Yle Luonnon #itämeridinner -reseptikoneesta löydät lisää itämeriystävällisiä kalaresptejä.
Hauki-quenellet à la Mäntyniemi
(4 henkilölle)
Q U E N E L L E T :
400 g haukifileetä
n. 2 dl kermaa
n. 0,5 dl sulatettua ja jäähtynyttä voita
1 valkuainen
1 tl raastettua sitruunan kuorta
suolaa
valkopippuria
K A S T I K E :
kalalientä
valkoviiniä
kermaa
(suurustetta)
T A R J O I L U U N :
herneitä (pakaste)
ruohosipulia
keitettyjä perunoita
Varaa ainekset pl. voi jääkaappikylminä.
Jauha hauki lihamyllyssä kahteen kertaan. Mausta massa sitruunan kuorella, suolalla ja valkopippurilla. Lisää voisula ja valkuainen. Viimeisenä kaada kerma ohuena nauhana esimerkiksi monitoimikoneessa koko ajan sekoittaen. Anna massan levätä hetki jääkaapissa.
Muotoile ruokalusikalla massasta quenellejä ja laita ne uuninkestävään vuokaan irti toisistaan. Kaada kiehuva kalaliemi päälle niin, että ne peittyvät.
Laita vuoka 70-asteiseen uuniin ja hauduta kypsäksi (noin 10 minuuttia).
Pidä kypsät quenellet lämpöisenä, kun valmistat haudutusliemestä, valkoviinistä ja kermasta kastikkeen. Kastikkeen voi halutessaan suurustaa.
Kaada kastike quenellien päälle, lisää herneitä ja lämmitä tarvittaessa. Koristele esimerkiksi ruohosipulilla ja tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.
Lähde: Tasavallan presidentin kanslia
Edit 11/2020: muutettu "tänä vuonna" vuodeksi 2019.
Edit: 23.12. korjattu quenellet -sanan kirjoitusasu