Hyppää pääsisältöön

Loirin roolityö Rakastuneena rampana on lähes irvokkaan onnistunut

Vesa-Matti Loiri elokuvassa Rakastunut rampa.
Vesa-Matti Loiri elokuvassa Rakastunut rampa. Kuva: Filmisyndikaatti Ilkka Lehtonen Ky Vesa-Matti Loiri,Rakastunut rampa

Vesa-Matti Loirin ja Leena Uotilan palkitut roolityöt pitävät groteskin klassikkofilmatisoinnin tavanomaisen yläpuolella.

Joel Lehtosen romaani Rakastunut rampa ilmestyi vuonna 1922, ja se sai hyvin ristiriitaisen vastaanoton. Päähenkilö Sakris Kukkelman on rampa ja groteski kylähullu, joka lukee Nietzscheä ja kuvittelee itsensä romanttiseksi sankariksi. Romaanin irvokkuus, pessimistisyys ja elämänkielteisyys antavat yhä hätkähdyttävän ankaran kuvan ihmisyydestä.

Kunnianhimoiseen elokuvahankkeeseen kävi käsiksi kaksi ensikertalaista: TV2:n dokumenttiohjaaja Esko Favén ja Tampereen Draamastudion oppilas Tarja Laine, joka vastasi elokuvan henkilöohjauksesta. Vaikka elokuvahanke typistyi rahoitusvaikeuksien jälkeen, se sai kuitenkin ensi-iltansa joulukuussa 1975.

Nimekkäät näyttelijät tekevät vaikeat roolinsa antaumuksella ja ammattitaidolla. Vesa-Matti Loirin Sakris Kukkelman kuuluu hänen hienoimpiin roolisuorituksiinsa, vaikka paineet ovat Uuno Turhopuro -suosion alla olleet varmaankin melkoiset. Yleisökään ei kuumimpina Uuno-vuosina osannut oikein suhtautua Loirin väkevän traagiseen roolihahmoon. Näyttelijäntyöstä haettiin koomisia välähdyksiä, eikä elokuva löytänyt yleisöään.

Leena Uotila ja Vesa-matti Loiri elokuvassa Rakastunut rampa (1975).
Leena Uotila on Nelma ja Loiri on Sakris Kukkelman. Leena Uotila ja Vesa-matti Loiri elokuvassa Rakastunut rampa (1975). Leena Uotila,Vesa-Matti Loiri,Rakastunut rampa

Tippaakaan Veskulle ei häviä Leena Uotila Sakriksen ihastuksen kohteeksi joutuneen Nelman roolissa. Sekä Loiri että Uotila palkittiin pääosa-Jusseilla. Kuvaaja Kari Sohlberg sai työstään valtion elokuvataiteilijapalkinnon.

Joel Lehtosen alkuteoksen tavoin elokuva on rujo ja pessimistinen, mutta ihmisvihan ja groteskiuden tilalle on astunut ymmärrys ja sadunomainen vire.

Rakastunut rampa juhlistaa Teemalla Vesa-Matti Loirin 75-vuotisjuhlaa tammikuussa 2020. Elokuvan edelliset tv-esitykset ovat vuosilta 1980 ja 2011. Elokuva nähdään nyt uutena HD-laatuisena kopiona.

  • Rakastunut rampa (1975). Ohjaus: Esko Favén – Tarja Laine. Rooleissa: Vesa-Matti Loiri, Leena Uotila, Ritva Valkama, Heikki Nousiainen, Ritva Juhanto. Tuotanto: Filmisyndikaatti Ilkka Lehtonen Ky.

Kuuntele Areenassa: Rakastunut rampa äänikirjana, lukijana Juhani Rajalin

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa