Hyppää pääsisältöön

Monilahjakas Loiri on muuntautumiskykyinen filmitähti

Vesa-Matti Loirin elokuvat Teemalla tammikuussa 2020.
Vesa-Matti Loirin elokuvat Teemalla tammikuussa 2020. Kuva: Yle/Kuvankäsittely: Harto Hänninen Vesa-Matti Loiri,Ulvova mylläri,Rakastunut rampa,Ripa ruostuu

Vesa-Matti Loiri on ollut julkkis teini-ikäisestä saakka, ja jokaisella suomalaisella on hänestä oma mielipiteensä. Mutta olipa mitä mieltä tahansa, niin 75-vuotias tähti on aina osannut näytellä.

Loiri. Ikääntynyt tähti tunnetaan pelkästä sukunimestään, muita krumeluureja tai titteleitä ei kaivata. Nuorempana hän oli vielä tuttavallisemmin Vesku, koko kansan letkeä koomikko ja nokkelien hahmojen nikkari.

Kun Loiri pääsi Teatterikouluun, hän oli vasta 18-vuotias, ja takana oli jo hätkähdyttävän voimakas ja emotionaalinen päärooli Mikko Niskasen elokuvassa Pojat (1962). Koulun jälkeen seurasivat kiinnitykset suuriin laitosteattereihin, Helsingin kaupunginteatteriin suoraan Teatterikoulusta, ja 1970-luvulla Turun kaupunginteatteriin. Samaan aikaan teatteriuran kanssa käynnistyi tv-ura kahdella rintamalla: Yleisradion politisoituneessa tv-teatterissa ja Mainostelevision Spede-Show'ssa. 1970-luvun alussa musiikkiharrastuskin muuttui ammatiksi, kun Loiri alkoi levyttää jazzhuilistina ja laulajana. Urheilu-ura sen sijaan sai väistyä ajanpuutteen vuoksi: 1960-luvulla Loiri oli pelannut useita palloilulajeja SM-tasolla.

Loirin ensimmäinen levy, sittemmin kulttimaineeseen noussut, uusien sukupolvien löytämä 4+20 ilmestyi vuonna 1971. Se oli lähes kokonaan epäkaupallista, improvisoitua jazzia sisältävä instrumentaalilevy, jossa Loiri soittaa huilua ja lyömäsoittimia. Sen jälkeen Loirin muusikkous vakiintui tunnepitoisten laulelmien ja syvien tekstien tulkitsijaksi. Levyjä häneltä on ilmestynyt yli 30.

Elokuvanäyttelijänä Loiri on päässyt luomaan monipuolisemman uran kuin yksikään toinen ikäluokkansa miesnäyttelijä. Filmografiassa on seitsemänkymmentä elokuvaa, joiden roolit vaihtelevat farssista tragediaan ja tilannekomiikasta sotadraamaan.

Teeman poiminnoista Rakastunut rampa (1975) on traaginen kärsimysnäytelmä, Ulvova mylläri (1982) tunteikas suuren yleisön komedia ja Ripa ruostuu (1993) pienen kulttiyleisön musta farssi, jossa Loirilla on pieni mutta terävä sivurooli.

Rakastuneen ramman aikoihin Loiri oli tullut koko kansalle tutuksi Spede Pasasen farssien antisankarina. Loirilla oli päärooli Spede-tuotannoissa Pohjantähteet (1969), Jussi pussi (1970), Kahdeksan veljes (1971) ja Hirttämättömät (1971) ennen pankin räjäyttänyttä Uuno Turhapuroa (1973). Syksyllä 1975 elokuvateattereihin ehti vielä Professori Uuno D.G. Turhapuro ennen Rakastunutta rampaa, joten yleisön hämmennyksen traagisen hahmon edessä voi hyvin ymmärtää. Valokuvissa Loirin esittämä Sakris Kukkelman on pölhön näköinen takkuisessa peruukissaan, eikä julisteestakaan voinut päätellä, minkä sortin elokuvasta on kyse. Monet odottivat turhapuromaista pelleilykomiikkaa.

Kun Loiri levytti ensimmäisen levyllisen Eino Leinon runoihin tehtyjä lauluja vuonna 1978, myös suuri yleisö alkoi nähdä hänessä muutakin kuin koomikon. 1980-luvulla Uunoja syntyi liukuhihnalta, mutta Loiri sai yhä useammin tulkittavakseen myös vakavia rooleja. Pedon merkki (1981), Ulvova mylläri (1982) ja Jon (1983) olivat paremmin sopisoinnussa sen artistikuvan kanssa, joka välittyi Oskar Merikannon lauluja tai Herman Hessen lyriikkaa levyttävästä taiteilijasta. Vuosikymmenen jälkipuoliskolla Loiri läväytti täyskädellisen komiikkaa omassa Vesku Show'ssaan, jota hallinnoivat kuolemattomat hahmot Tyyne, Jean-Pierre Kusela ja Nasse-setä.

1990-luvulla Loiria nähtiin Uunojen lisäksi useissa pienen yleisön poikkitaiteellisissa elokuvissa, kuten Kuka on Joe Louis? (1992), Ripa ruostuu (1993) tai Historiaa tehdään öisin (1999). 2000-luvulla hän palasi suurempiin rooleihin ja 2010-luku on tuonut mukanaan merkittävät pääroolit Mika Kaurismäen elokuvissa.

Taiteellisen työn pääpaino on viime vuosikymmeninä kuitenkin ollut musiikissa: kuluvan vuosituhannen aikana on ilmestynyt jo 11 äänilevyä, joiden teemat vaihtelevat virsistä ja uskonnollisista teksteistä Junnu Vainion laulelmiin ja suomalaisen poprockin historian klassikoihin.

Elokuvarooleistaan Loiri on saanut kolme Jussi-patsasta ja lähes puolet hänen levyistään on ylittänyt kultalevyn myyntirajan.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa