Hyppää pääsisältöön

Eränkävijät Euroopan valloituksella – jättituotanto vei tekijänsä äärirajoille: ”Välillä itku ei ollut kaukana”

Alpeilla 3850 metrin korkeudessa vapisee korkeanpaikankammoinen mies. Alkukantainen pelko lamauttaa Eränkävijät-sarjan “isän”, Teemu Hostikan, sillä miehen keho luulee olevansa kuolemanvaarassa. Kaksi vuotta aikaisemmin hän oli lausunut ääneen ideansa uudesta, mielenkiintoisesta tavasta tehdä suositun sarjan neljäs kausi: mitä jos esiteltäisiin päähenkilöitä ja eränkäyntiä Euroopasta?
.
Nyt kun katson taaksepäin, en tiedä lähtisinkö enää tekemään tällaista. Pohjatyön tekeminen oli jäätävä urakka, mutta siitähän työt vasta oikeasti alkoivat. Kuvausryhmät ovat joutuneet venymään useasti vaativissa olosuhteissa. Melkeinpä jokainen sunnuntaiaamu, kun avasin puhelimen, siellä oli joku ongelma odottamassa.

Hostikan idea siis meni läpi, ja Yle päätti tilata sarjan.

Kun Eränkävijät voitti Kultaisen Venlan vuoden 2017 parhaana tv-ohjelmana, päätettiin, että myös suomalainen Eränkävijät toteutetaan samana vuonna.

Alkoi yhden miehen hurja road trip: päähenkilöiden ja kuvausryhmien jopa epätoivoinen metsästys ympäri Eurooppaa.

Yksin vuokra-autolla liikkuva hullu suomalainen, joka höpisi kansainvälisestä tv-tuotannosta, ei ollut omiaan herättämään ihmisten luottamusta.

- En tiennyt ketä olisin pyytänyt apuun, tai edes mitä tekemään. Kontrasti Venla-gaalan juhlahumuun oli melkoinen, kun istuin yksin siinä autonkotterossa vuoristotiellä.

Ja matka jatkuu Münchenistä itään, Milanosta pohjoiseen

Yhteensä Hostikka haastatteli kaksi kuukautta kestäneen reissunsa aikana lähemmäs 50 päähenkilöehdokasta.

Miten sarjan päähenkilöt lopulta valittiin haastateltujen joukosta?

Teemu Hostikka
Teemu Hostikalla ei ollut mitään tietoa, miten tai millaisella tiimillä sarja tultaisiin lopulta toteuttamaan. Oli vain idea. Teemu Hostikka Kuva: Teemu Hostikka Eränkävijät

- Halusin lähteä murtamaan stereotypioita. Suomen Eränkävijöissäkään en ole halunnut esitellä sitä tyypillisintä metsästäjää tai kalastajaa, tai vahvistaa ihmisten mielikuvia sellaisista, Teemu Hostikka kertoo.

Vuoristoretkeilijöitä Alpeilla
Euroopan mittakaavassa Eränkävijä on pieni. Vuoristoretkeilijöitä Alpeilla Kuva: Marco Spataro Eränkävijät

Uudet eränkävijät: Stefano, Doris, Viktor, Morgan

- Tunsin joitakin ihmisiä etukäteen, myös Stefano Percinon, jonka opastamana olin vuodesta 2014 saakka käynyt vapaalaskemassa Italiassa. Hänen valloittava persoonansa, luontoa kunnioittava arvomaailmansa ja ainutlaatuinen elinympäristönsä vuoristokylässä olivat sitä, mitä haluaisin katsojille sarjan kautta näyttää.

Koska Hostikka ei tiennyt, miten Stefano toimii kameran edessä, järjestettiin koekuvaus hänenkin kanssaan.

Lisäksi koekuvattiin useita muita kansainvälisen vuoristo-opasjärjestön oppaita. Heitä Hostikka ajoi tapaamaan Dolomiiteille Etelä-Tiroliin, Italian ja Itävallan rajalle. Matkamittarissa oli jo satoja kilometrejä, eikä loppua näkynyt.

Vuoristo-opas Stefano Percino
Stefano Percino koekuvauksissa kotonaan Antagnodissa Ayasin laaksossa. Vuoristo-opas Stefano Percino Kuva: Teemu Hostikka Eränkävijät

Hostikka oli moottoripyöräreissuillaan tutustunut myös Tsekin haukkametsästyspiireissä toimiviin ihmisiin. Nyt hän koekuvasi useampia heistä, ja löysi vihdoin mieleisensä.

Noin kuukautta myöhemmin jo valitut päähenkilöt ilmoittivat lopettaneensa pyörittämänsä haukkakoulun erimielisyyksiensä takia.

Oli pakko palata lähtöruutuun, ja etsiä jo koekuvatuista henkilöistä joku muu.

Uudeksi päähenkilöksi valikoitui itävaltalainen haukkametsästäjä, joka innostui hankkeesta. Aivan loppumetreillä kuitenkin myös hän joutui perumaan osallistumisensa tuotantoon.

Siinä meinasi jo paniikki iskeä. Elettiin kesää 2018, ja kuvausten piti alkaa elokuussa. Minulta puuttui yksi päähenkilö.― Teemu Hostikka

Myöhästyminen olisi tarkoittanut vuoden viivettä tuotannon aloittamisessa ja valmistumisessa. Tuotantoyhtiölle se olisi ollut taloudellinen katastrofi.

Doris Hiebeler ja kotka
Doris Hiebeler löytyi monen mutkan kautta, mutta osoittautui nappivalinnaksi. Doris Hiebeler ja kotka Kuva: NTRNZ media Eränkävijät

Onneksi, Tsekeistä saatujen kontaktien kautta, Hostikka kuuli tunnetusta haukkametsästysperheestä, jonka tytär oli erityisen taitava ja käsitellyt haukkoja taaperoiästä saakka. Hän matkusti tapaamaan Doris Hiebeleriä, ja kaikki loksahti lopulta kohdalleen.

Norjaan puolestaan lähdettiin etsimään luontoharrastajaa, joka ei olisi se stereotyyppisin norjalainen.

- Morgan Vikne ei totisesti ole, tatuoinneissaan ja bändi-t-paidoissaan. Meidät hurmasi koekuvauksissa hänen lämmin huumorintajunsa ja suhde naisystäväänsä Toneen. Morganin ja Tonen kautta pääsemme näyttämään sen, että vaikka rikkauksia tai perintömaita ei olisi, saattaa ihminen asua melkoisen jättipotin äärellä – jos luontoarvoissa mitataan. He asuvat aivan käsittämättömän upealla alueella vuonon rannalla, ja takana kohoavat mahtavat vuoret. Jotkut maksavat päästäkseen niihin maisemiin kulkemaan, he astuvat kotiovestaan ulos ja ovat paratiisissa.

Eränkävijät: Alpeilta Arktiselle kuvausryhmää ja Morgan Vikne
Heavy metal -viikinki Morgan Vikne kuvaustiimin kanssa. Vasemmalta Guido Perrini, Terje Gravdal, Morgan, Tero Repo ja Acke Salo. Eränkävijät: Alpeilta Arktiselle kuvausryhmää ja Morgan Vikne Kuva: Acke Salo Eränkävijät

Venäjällä Hostikka kävi useamman kerran ja koekuvasi parisenkymmentä henkilöä. Viktor Iljinin asettuessa kameran eteen tuottaja tunnisti heti miehen karisman. Tässä oli hahmo, joka jäisi ihmisten mieleen.

- Viktor puhui hyvin viisaasti suhteestaan luontoon ja eläimiinsä. Hän oli selkeä poikkeus stereotyyppiseen mielikuvaan venäläisestä metsästäjästä, joka ryypiskelee vodkaa ja ampuu kaikkea mikä liikkuu.

Teemu Hostikka ja Viktor Iljin
Viktorin pihaan ajaessaan Teemu Hostikka löysi miehen nylkemässä saalista. Teemu Hostikka ja Viktor Iljin Kuva: Teemu Hostikka Eränkävijät

Kuvauspaikkojen haasteet: pystysuorat vuorenrinteet, karhun henkäys ja yhteisen kielen puute

Sarjassa seikkaillaan Euroopan korkeimmilla vuorilla, suurimmilla järvillä, pohjoisimmissa kylissä, laajoimmilla ylängöillä ja sateisimmissa kolkissa. Tämä tarkoittaa, ettei paikalle voi vain ilmestyä kuvauskaluston ja käsikirjoituksen kanssa ja alkaa tehdä tv:tä.

- Italian alpeilla olemme olleet niin korkealla, että jopa kokeneet paikalliset kuvaajat ovat ilmoittaneet, etteivät pysty selviytymään kuvauksista.

Välillä on pitänyt antaa kamera paikallisen vuoristo-oppaan kouraan, jotta ollaan saatu kuvaa tarpeeksi ylhäältä. Tavallisen ihmisen keho ei enää vain toimi 4 kilometrin korkeudessa.― Teemu Hostikka

Alpeilta Arktiselle -tuotanto ei kuitenkaan olisi syntynyt ilman ulkomaisia ammattilaisvahvistuksiaan. Guido Perrini tunnetaan huikeista vuoristohiihtoelokuvistaan, ja hänen kädenjälkeään päästään ihailemaan useissa Monte Rosan vuoristossa kuvatuissa kohtauksissa.

- Yksi tärkeä lenkki tuotannossa on suomalaislähtöinen Tero Repo. Hänen apunsa ja kontaktinsa ovat olleet kullanarvoisia, jotta olemme ylipäätään pystyneet kuvaamaan vuorilla.

Hostikka pääsi myös itse kokemaan, mitä kilometrien korkeudessa tapahtuu keholle – ja mielelle.

- Tarkoituksenamme oli suunnata vuoristossa majalle, joka on 3850 metrin korkeudella merenpinnasta. Kun Stefano osoitti minulle majan sijainnin, sanoin, etten yksinkertaisesti voi lähteä sinne.

Kärsin pahasta korkeanpaikankammosta. Pelkäsin, että tuulenpuuska nappaa minut jaloiltani, tai kompastun ja putoan tyhjyyteen.
― Teemu Hostikka

Ylhäällä mies ei päässyt seisaalleen: - Istuin ja yritin tottua järkyttävän korkeaan sykkeeseeni.

Lopulta oli noustava ja saatava jalat tottelemaan, sillä paikan ainoa WC oli majapaikan ulkopuolella, ja sinne oli selvittävä. Vessa itsessään oli myös kokemus vailla vertaa: vain reikä, jonka alla kilometrejä tyhjää.

Hostikka ymmärsi, että Stefanolle, jopa hänen lapsilleen, nämä korkeudet ovat se normaali elinympäristö.

Vuoristomaja Alpeilla
Matka vuoristomajalle lähes 4 kilometrin korkeuteen sai Hostikan empimään. Vuoristomaja Alpeilla Kuva: Teemu Hostikka Eränkävijät

Venäjällä kuvaamisessa oli omat kommervenkkinsä, alkaen rajan ylittämisestä kuvauskaluston kanssa. Keskimäärin rajalla odoteltiin kaluston kanssa 6 - 8 tuntia.

Venäjänkileinen kyltti, jossa luodinreikiä
Venäjällä kuvaamisessa oli omat haasteensa. Venäjänkileinen kyltti, jossa luodinreikiä Kuva: Tero Repo Eränkävijät
Venäjälle on helpompi viedä aseita kuin kameroita, ainakin jos on uskominen paikalliseen kontaktiimme, joka auttoi rajanylityksissä.
― Teemu Hostikka

Luonto tuli lähelle myös itäisessä naapurissa. Jo ensimmäisessä jaksossa nähdään kuvia jännittävästä kohtaamisesta karhun kanssa.

- Säkkipimeässä metsässä karhu ohitti kuvaajamme Eemeli Hepolan ja Mika Hirvosen vain muutaman metrin päästä. Kukaan ei uskaltanut liikkua, ennen kuin Viktor kohotti aseensa kohti karhua – tällöin myös kuvaajat nostivat kamerat kuvausvalmiuteen.

Yksi asia Venäjällä yllätti Teemu Hostikan.

- En ole missään tavannut sydämellisempiä ja vieraanvaraisempia ihmisiä: kuvausryhmämme nukkui Viktorin talon yläkerrassa ja söivät tämän keittämän aamupuuron joka aamu.

Viktor Iljin
Viktor Iljin hurmasi kuvaustiimin. Viktor Iljin Kuva: Tero Repo Eränkävijät

Ajoittain käsikirjoituksella sai heittää vesilintua, kun sarjan eläinten tai ihmisten elämässä sattui yhtä sun toista.

- Itävallassa haukankasvatustilalla kevät oli niin hektinen, että lennätimme yhden pääkuvaajistamme paikan päälle etätöihin.

Jani Honkakoski ja metsästyshaukka
Jani Honkakoski lensi etätöihin Itävaltaan ollakseen paikalla, kun haukankasvatustilalla tapahtui. Jani Honkakoski ja metsästyshaukka Kuva: Mika Hirvonen Eränkävijät

Kuvausten valmistuttua urakka siirtyi leikkaaja Antero Laurilan työpöydälle. Materiaalin määrä oli valtava, eikä monikielinen dialogi tehnyt työstä ainakaan helpompaa.

- Dialogia piti saada käännettyä parhaimmillaan seitsemästä kielestä. Apukääntäjiä löytyi onneksi lopulta, myös Stefanon kotikylässä puhutulle patoisille. Viktorin vaimo puhui karjalaa, jota ymmärsimme.

Pohjoisen näkökulman puolestapuhuja

Viktor Iljinin talon piha
Viktor Iljinin koti Karjalassa oli ainutlaatuinen kuvausmiljöö. Viktor Iljinin talon piha Kuva: Teemu Hostikka Eränkävijät

Hostikan tiimi on pysynyt suurimmaksi osaksi kasassa, vaikka matkan varrella ihmissuhteet ovat olleet koetuksella ja unet jääneet vähiin.

Menneen 1,5 vuoden aikana tuottajan elämässä ei juuri ole ollut päiviä, jolloin joku katastrofi ei olisi odottanut ratkaisemistaan.

- On ollut hetkiä, jolloin itku ei ole ollut kaukana. Näköjään tämäkin projekti oli kuitenkin mahdollinen. Se, ettei jotain ole ennen tehty, ei tarkoita, etteikö sitä voisi tehdä. Silloinhan se juuri pitääkin tehdä!

Nykyään Hostikka kiertää ympäri Suomea ja pohjoismaita puhumassa siitä, miten pohjoisesta käsin voidaan tehdä sisältöjä suoraan kansainväliselle yleisölle.

Pohjoinen näkökulmamme antaa kansainväliselle yleisölle aivan uudenlaisen katsantokannan maailman tapahtumiin. Suurin osa Euroopasta ei puhu englantia äidinkielenään. Meillä on omat, rikkaat kielemme ja kulttuurimme, ja meidän pitää kertoa asioita niiden kautta.― Teemu Hostikka

Artikkelin pääkuva: Marco Spataro

Eränkävijät: Alpeilta Arktiselle alkaa sunnuntaina 29.12. Yle TV1:ssä klo 18.15. Kaikki jaksot Areenassa jo klo 00:01.