Hyppää pääsisältöön

Muutoksen matkaopas: Sisututkija Emilia Lahti kertoo, miten sisun avulla elämässä voi saavuttaa isoja asioita

Emilia Lahti ja Maria Jyrkäs.
Emilia Lahti (vasemmalla) kertoo, miten ihminen voi löytää sisutarinansa ja voimaa elämän muutoksiin. Emilia Lahti ja Maria Jyrkäs. Kuva: Raine Laaksonen / Yle Yle Radio Suomi,Muutoksen matkaopas,maria jyrkäs

Väitöskirjatutkija Emilia Lahti puhuu sisusta, lempeydestä ja itsensä kuuntelemisen taidosta. Niiden avulla voi hänen mukaansa saavuttaa isoja asioita – itseään kunnioittaen.

Muutos ei tarkoita sitä, että pitäisi muuttua eri ihmiseksi kuin on. Päinvastoin.

Muutos tarkoittaa, että on vahvemmin se ihminen, joka sisimmässään on ja tekee niitä asioita, jotka ovat itselle tärkeitä ja merkityksellisiä. Silloin löytää motivaation tavoitella suuriakin asioita.

Vieraani Muutoksen matkaoppaassa kertoo, että suurin muutos, vedenjakaja hänen elämässään oli irtautuminen väkivaltaisesta parisuhteesta.

Nyt Emilia Lahti puhuu sisun, lempeyden ja itsensä kuuntelemisen puolesta. Niiden avulla voi hänen mukaansa saavuttaa isoja asioita – itseään kunnioittaen.

Avainsana on itsemyötätunto

Kun ihmiset toipuvat traumoista, he usein eivät ainoastaan palaa lähtötasolle vaan he menevät sen yli, pohtii Emilia Lahti. Elämän arvojärjestys selkiytyy, kykyä tuntea lämpöä ja myötätuntoa toisia ihmisiä kohtaan syvenee, ja polku omiin unelmiin löytyy uudestaan.

Avainsana muutoksessa on Emilian mielestä itsemyötätunto. Se tarkoittaa itsensä kuuntelemista mutta myös lempeyttä itseään kohtaan.

On inhimillistä pelätä tuntematonta ja kuvitella, mikä kaikki voi mennä pieleen, mutta pelon hinta voi olla kova.

– Ajattele, mitä kaikkea on jäänyt toteutumatta sen takia! Kuinka paljon luovuutta on jäänyt käyttämättä, kuinka monta kirjaa kirjoittamatta, elokuvaa ohjaamatta ja rakkaudentunnustusta sanomatta sen takia, että pelko on noussut edelle.

Tee katastrofiharjoitus ja muista aiemmat sisutarinasi

Entä kun on päässyt pisteeseen, jossa tietää, mitä tarvitsisi elämässään ja mihin suuntaan haluaisi lähteä, mutta käsijarru on vielä päällä. Mikä neuvoksi?

Emilia Lahti antaa pari vinkkiä.

  • Tee katastrofiharjoitus. Kirjoita ylös, mikä on se pahin juttu, joka voi tapahtua, jos teet haluamasi loikan. Analysoi sen jälkeen, mitä tekisit, jos pahin tapahtuisi. Huomaat, että selviäisit siitäkin.
  • Muista aiemmat omat sisutarinasi. Palauta mieleen niitä hetkiä, joista olet menneisyydessä selvinnyt. Silitä lempeästi itseäsi vasemmasta käsivarresta ja kerro itsellesi ‘mä pärjään kyllä’.


Haluatko tietää tarkemmin? Kuuntele keskustelumme kokonaisuudessaan Areenassa: Miten valjastan sisun, itsetuntemuksen ja lempeyden käyttööni kamppailussa hyvän elämän puolesta?

Muutoksen matkaoppaan kaikki jaksot kuunnneltavissa Areenassa.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi