Hyppää pääsisältöön

Tammikuussa Elävässä arkistossa toheloi Siperian nero

Siperian nero (Jan Uuspõld)
Siperian nero (Jan Uuspõld) Kuva: Yle/Antero Tenhunen Jan Uuspõld,Siperian nero

Juhlat on juhlittu ja lahjakirjat luettu, härkäviikot edessä. Päivä sentään alkaa pidetä. Kun kinkkua on sulateltu raikkaassa talvisäässä, on hyvästi aikaa syventyä Elävän arkiston runsaaseen tarjontaan, josta tammikuussakin löytyy paljon tietoa ja viihdykettä.

Tammikuun toivottua draamaa

Tammikuun lopulla 21.1. päästään seuraamaan Siperian neron edesottamuksia. Sarjan päähenkilö on siperialainen ydinasesuunnittelija, jonka esimies lähettää Suomeen “talteen”. Mies ottaa suomalaisen nimen Leo Natrunen ja majoittuu tamperelaiseen isäntäperheeseen. Leo on kyllä nero, mutta sosiaalisesti täysin lahjaton. Tapahtumat kulkevat väärinkäsityksestä ja kommelluksesta toiseen, isäntäperheellä kun on aivan väärä käsitys Leon matkan tarkoituksesta.

Sarjan ovat ideoineet Jussi Niilekselä, Mika Ripatti ja Seppo Vesiluoma ja ohjanneet Jarmo Lampela ja Johanna Vuoksenmaa. Pääosissa nähdään Jan Uuspõld, Ari Piispa, Auvo Vihro, Tuula Nyman, Anna-Maija Tuokko, Asko Sahlman ja Elina Salovaara.

Jo kuun alussa, 7.1., päästään katsomaan Kotikadun 17. tuotantokautta.

Kaikelle on eka kerta

Vuoden ensimmäisenä kuukautena tammikuussa on myös moni asia tapahtunut ensimmäistä kertaa. Yleisradio aloitti varsinaisen tv-toimintansa vuonna 1958, kuinkas muuten, tasavallan presidentin uudenvuoden puheella. Vuonna 1973 nähtiin ensimmäinen lottoarvonta, vuonna 1994 oli Suomen ensimmäiset suorat presidentinvaalit aikaisempien valitsijamiesvaalien sijaan. Koulu-TV teki ensiesiintymisensä jo 1957, silloin TES-TV:n kanavalla. Viittomakieliset uutiset nähtiin ensimmäistä kertaa 10.1.1994. Jääkärimarssikin sai ensiesityksenä tammikuussa vuonna 1918.

Tv-vastaanotin, josta näkyy presidentti Kekkonen pitämässä uudenvuodenpuhetta 1958
Tv-vastaanotin, josta näkyy presidentti Kekkonen pitämässä uudenvuodenpuhetta 1958 Kuva: Aarne Pietinen uudenvuodenpuhe

Tapahtui tammikuussa

Suomi pääsi kansainvälisiin otsikoihin, kun Norja ilmoitti havainneensa Inarijärvellä ohjuksen 2.1.1984. Intercity-juna törmäsi hotellin seinään Helsingin rautatieasemalla 2.1.2010. Yksi aikakausi päättyi, kun Radiomafia lopetti toimintansa vuonna 2003.Iranin islamilainen vallankumous sai päätöksensä, kun šaahi lähti maanpakoon 16.1.1979. Poliittinen peli kävi kiivaana 17.1.1974 eduskunnan hyväksyttyä poikkeuslain, jolla presidentti Urho Kekkosen toimikautta jatkettiin ilman vaaleja neljällä vuodella.

Kulttuuripiirejä ja suurta yleisöäkin järkytti Oulun teatteripäivillä vuonna 1987 Jumalan teatteri performanssillaan, jossa yleisön päälle heitettiin ulostetta. Japanissa taas järisi maa Kobessa sillä seurauksella, että 6 000 ihmistä sai surmansa. Vanhin tammikuun kirjaus on vuodelta 1156, jolloin legendan mukaan talonpoika Lalli surmasi piispa Henrikin Köyliönjärven jäällä.

YYA-sopimuksen allekirjoitus
YYA-sopimuksen allekirjoitus Kuva: Ylen arkisto YYA-sopimus,1948,Vjatšeslav Molotov

Suomen sisä- ja ulkopolitiikassa alkoi uusi aikakausi vuonna 1992, kun vuonna 1948 solmittu YYA-sopimus lakkasi olemasta voimassa Neuvostoliiton hajottua. Vielä talvisodan aikana vuonna 1940 tehtiin työmarkkinahistoriaa, kun solmittiin ns. tammikuun kihlaus. Kuun lopulla maailmalla tehtiin harppaus kohti tietoyhteiskuntaa, kun Apple julkaisi Macintosh-tietokoneen vuonna 1984. Kuun lopulla vuonna 1956 Suomi sai takaisin Porkkalan vuokra-alueen.

Vuoden alussa 1995 Suomi liittyi Euroopan Unioniin. Myös euro otettiin käyttöön käteisvaluuttana heti vuoden alusta 2002.

Äänten jakautumista kuvaavaa grafiikkaa Suomen EU-kansanäänestyksestä
Äänten jakautumista kuvaavaa grafiikkaa Suomen EU-kansanäänestyksestä Kuva: Yle kansanäänestykset,infografiikka

Syntymäpäiviä

Tammikuussa viettävät (tai viettäisivät) syntymäpäiviään ainakin Lenita Airisto, Isaac Asimov, Tellervo Koivisto, Chisu, Vesa-Matti Loiri, Lauri "Tahko" Pihkala, Pekka Aarnio,, Anni Polva, Harri Holkeri, Tamara Lund, Tony Halme, Rosa Liksom, Sofi Oksanen, Elvis Presley, Kari Hotakainen, Gunnar Bärlund, Aila Meriluoto, Kristiina Elstelä, Remu Aaltonen, Åke Lindman, Matti Kassila, Mikki Hiiri, Zachris Topelius, Eeva-Kaarina Volanen, Muhammad Ali, A. A. Milne, Lasse Pöysti,, Leo Jokela, Paavo Haavikko, Teija Sopanen, Cisse Häkkinen, Olof Palme ja Eino Grön.

Matti Pellonpää ja Kari Väänänen lukevat Nalle Puhia (1991).
Matti Pellonpää ja Kari Väänänen lukevat Nalle Puhia Matti Pellonpää ja Kari Väänänen lukevat Nalle Puhia (1991). Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle kuvapalvelu Nalle Puh,Matti Pellonpää,Kari Väänänen

Muistojen kirjoihin

Tammikuulle sattuu myös monen tunnetun henkilön kuolinpäivä. Maallisen vaelluksensa tammikuussa ovat päättäneet ainakin Armi Aavikko, Tony Halme, Eino Leino, David Bowie, Kalevi Sorsa, V. I. Lenin, Reino Helismaa, Regina Linnanheimo, Elias Simojoki, Heikki Määttänen ja Paavo Ruotsalainen.

Glöm inte Arkivet! Där finns mycket intressant att se, höra och läsa.

Talvimaisema
Talvimaisema Kuva: Seppo Sarkkinen / Yle Kuvapalvelu talvi
Keskustele
  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto