Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Yle Live pääkuva

Ellips antoi Ellille vapauden purkaa omaa ahdistuneisuutta

nuori nainen istuu kahvilassa
nuori nainen istuu kahvilassa Kuva: Laura Korhonen Elli Haloo,Ellips

Vuosi 2019 oli Ellipsille keikkatäyteinen. Alkuvuodesta bändi kiersi klubeja, kesällä kalenteri täyttyi festarikeikoista ja vuosi päättyi konserttisalikiertueeseen.

Oma projekti oli Elisa Tiilikaiselle, tutummin Ellille kaikin puolin vapauttava. Se antoi hänelle väylän purkaa omaa ahdistuneisuuttaan ja pelkojaan musiikkiin, mutta lisäsi myös draivia Haloo Helsinki! -yhtyeen uusien laulutekstien luomiseen. Mitä Ellips-yhtyeen vuodesta jäi Ellille käteen?

Tuskastuneisuuden keskittäminen lauluiksi

Ellin olemuksesta ei mitenkään voi kuvitella, että hän kantaa mukanaan ääretöntä kipuilua maailman puolesta.

– Se onkin ehkä ristiriita, jonka ainakin jotkut minut tuntevat kokevat.

Ahdistuneisuus tulee hänen mukaansa yksinkertaisesti elämästä, mutta myös esimerkiksi vallitsevasta välinpitämättömyydestä toista ihmistä ja luontoa kohtaan. Ei ole helppoa olla herkkä tällaisessa maailmassa.

Ellipsille kirjoitettujen laulujen lyriikat eivät ole erityisen mieltäylentäviä ja Elli sanookin yhtyeen toimineen väylänä sille herkkyydelle, jotka ajavat hänet kaikenlaisiin pohdintoihin elämästä.

– Välillä kun on sellainen ihmisviha ja maailmantuska päällä, läpsii itseään poskille ja tajuaa, että on paljon ihania ihmisiä, jotka haluavat hyvää.

Synkemmissä tunnelmissa Elli koittaa välttää katkeruuden ja kyynisyyden.

– Se on tosi vaarallinen ja syövä olotila.

Henkilökohtaisiksi suosikeiksi Yhden naisen hautajaiset -albumilta hän nostaa kovan pohdinnan jälkeen Keuhkoahtauman ja Kolera-altaan. Kappaleet ovat syntyneet ahdistuneisuuden tilassa, jossa oli äkkiä päästävä pianon ääreen siirtämään tunne sävellyksen muotoon. Hetki oli arvokas, eikä laulujen demojen syntymiseen mennyt kuin vartti. Tunnetila vaati nopeata reagointia.

– Nyt on ahdistuskohtaus ja tuossa on piano. Annoin ajatuksilleni tilaa ja jos en olisi siinä hetkessä mennyt pianon ääreen, ne eivät olisi syntyneet.

nainen lavalla laulaa yleisölle
– Ellips on antanut vapautta hulluuteen livetilanteessa. nainen lavalla laulaa yleisölle Kuva: Laura Korhonen Ellips

Sanat eivät olisi voineet tulla missään muussa hetkessä. Luomistyö on haurasta ja hyvät biisiaiheet voivat jäädä tekemättä, mikäli sitä ei ole mahdollista tehdä juuri sillä hetkellä kun tietty mielentila on päällä.

– On myös raskasta, kun ahdistuskohtaus tulee ja on olo, että kuolen tähän itkukohtaukseen. Minulle piano ja sen ääressä luominen ovat parannuskeino. Se on puhdistavaa, jonka jälkeen on hyvä tunne.

Vaikka Elli herkästi kokee monenlaista tuskaa, hän innostuu asioista myös yhtä herkästi. Se voi hänen omien sanojensa mukaan antaa muille sen kuvan, että hän on aina ilonen. Tunteet kuitenkin vaihtelevat kausittain, välillä on parempi, välillä huonompi kausi.

– Se on inhimillistä ja herkälle ihmiselle aika luonteista. Kunpa ihminen voisi silti aina synkällä hetkellä muistaa, että kyllä se valo sieltä taas tulee!

– Elämä on hetkessä seikkailemista. Kaikilla on kaikkea ja sen takia esimerkiksi ihmiskohtaamiset ovat aivan mahtavia. Kun keskustelee ihmisten kanssa, niin sieltä kuoren alta voi löytyä vaikka mitä.

Ellips-vuosi oli vapauttava ja puhdistava

Maailma on rikki, Keuhkoahtauma, Kolera-allas… Debyyttialbumin kappaleiden nimetkin kertovat maailmantuskasta ja kuolemanpelosta. Elli kutsuu kulunutta vuotta “traumansilittelyvuodeksi”. Tällä hän viittaa omiin pelkoihinsa ja kokemaansa maailmantuskaan, joita hän käsittelee Ellipsille tekemissään kappaleissa. Voisi siis ajatella, että projektiin hukutettu ahdistuneisuus olisi helpottanut tuskaa.

– En tiedä voiko maailmantuska koskaan poistua. Onneksi se helpottaa, kun tekee omassa elämässä sellaisia ratkaisuja, mistä tulee itselle hyvä mieli.

nuori nainen istuu kahvilassa
– Kyllä mun on aina pakko vähän tökkiä maailmaa ja yhteiskuntaa. Se kuuluu tähän hommaan. nuori nainen istuu kahvilassa Kuva: Laura Korhonen Ellips,Elli Haloo

Monet varmasti tuntevat maailmantuskaa tai jos eivät, niin: – Kyllä kaikilla sietäisi pieni maailmantuska olla, Elli virnistää. – Sinänsä ihan hienoa jos sitä ei tunne, mutta kunhan ei ole välinpitämätön.

Vuosi ei ollut kuitenkaan pelkkää traumojen käsittelyä, vaan Ellips on antanut Ellille myös paljon rohkeutta ja itsevarmuutta. Vastuutakin hän on joutunut ottamaan eri tavalla kuin aiemmin.

– Vastuuseen on kuulunut paljon muutakin kuin musiikin teko. Yhtäkkiä olenkin ollut tietynlaisena liiderinä ja eri tavalla mukana kuin aikaisemmin: taustalakanan suunnittelemisesta lähtien kaikessa.

Haloo Helsinki! -yhtyeen paluu

Alkuvuosi pitää Ellin edelleen työn parissa. Haloo Helsinki! tekee paluun keikkalavoille vuonna 2021, mutta sitä ennen olisi kuitenkin kirjoitettava bändille uusia tekstejä. Keväällä heillä on suunnitelmissa aloittaa uuden albumin nauhoitukset. Tauko meni vauhdilla.

– Tuntuu niin hurjalta. Olin ajatellut, että siihen on vielä niin paljon aikaa ja nyt tajuaa, että luomistyö pitää aloittaa taas pian.

Haloo Helsinki! -projektiin palaaminen on Ellille mielekästä. Henkinen raja on kuitenkin laitettu vuodenvaihteeseen. Siitä on helppo siirtää ajatukset uuteen.

– Kyllä se vaatii sen, että tämä vuosi loppuu ja alkaa tammikuu. En pysty vielä tänä vuonna miettimään mitään uutta.

Vaikka vuosi alkaakin tiukalla kirjoitustyöllä, on Ellillä suunnitelmissa pitää myös parin kuukauden loma. Helmikuussa ovat vielä Emma-gaala ja Haloo Helsinki! -musikaalin ensi-ilta.

– Sen jälkeen ampaisen jonnekin kauas. En ole ikuisuuksiin ollu missään, kun viime vuosi meni tossa Ellips-levyn teossa. Nyt on tunne, että olisi karisteltava se kaikki, vaikka tämä on ollutkin paras vuosi aikoihin. Ihminen tarvitsee nollausta.

Ellipsin loppu?

Vaikka Ellipsin ensimmäisen albumi on nimetty dramaattisesti Yhden naisen hautajaisiksi, ei se kuitenkaan tarkoita, että bändi olisi haudattu.

Ellips-yhtye livekeikalla
Ellipsin Yle Live -keikka näytetään Yle Teemalla perjantaina 27.12.2019 Ellips-yhtye livekeikalla Kuva: Laura Korhonen Ellips

– Tiedän, että Ellips herätetään henkiin vielä joskus. En tiedä milloin, miten tai missä, mutta todella vahva fiilis on, että joskus.

Elli sanoo jäävänsä kaipaamaan hauskoja hippijammailusessioita, joita hän bändikavereidensa puhallinsoittaja Markus Pajakkalan, kosketinsoittaja Janne Puurtisen, kitaristi Timo Kämäräisen, basisti Juho Kanervon, ja rumpali Sami Kuoppamäen kanssa pääsi keikoilla kokemaan. Heidän kanssaan bändissä oli erityinen henki.

– Mulla jäi aika paljon ylimäärästä materiaalia, mikä ei albumille mahtunut. Kyllä mä odotan, että joskus pääsen ne viimeistelemään.

Ellips lopetti toimintansa marraskuussa tehtyyn 11 konserttisalin kiertueeseen. Yle Teema lähettää vielä vuoden päätteeksi yhtyeen studiolivekeikan, joka on ainoa bändistä tehty keikkataltio. Sen voi katsoa Areenasta ja Yle Teemalta perjantaina 27.12. klo 22.45, sekä tiistaina 31.12. klo 16.20.