Hyppää pääsisältöön

Tänä vuonna joulurauhan julistuksen yhteydessä testattiin 5G-teknologiaa

Joulurauhan julistus Turun Vanhalla Suurtorilla vuonna 2016.
Joulurauhan julistus Turun Vanhalla Suurtorilla vuonna 2016. Kuva: Yle/Linus Hoffman Vanha Suurtori,Turku,joulurauha

Joulurauha julistettiin tänäkin vuonna perinteisin menoin Turun Vanhalta Suurtorilta. Yle välitti joulurauhan julistuksen Yle TV1:ssä, Yle Radio Suomessa ja Yle Areenassa suomeksi ja ruotsiksi.

Joulurauhan julistuksen perinne on jatkunut lähes katkeamattomana yli 700 vuoden ajan. Se on radioitu vuodesta 1935 lähtien ja tv-lähetykset aloitettiin vuonna 1983.

Jouluaattona 2019 joulurauhan julistuksen lähettämisessä kokeiltiin myös 5G-teknologiaa. Yle toteutti kokeilun yhdessä Elisan ja Turun kaupungin kanssa.

Tilaisuus kuvattiin kamerakopterilla, josta videokuva lähetettiin 5G-verkon kautta tuotantoalustoille. Kokeilu oli suomalaisittain ensimmäinen, jossa 5G-teknologiaa hyödynnetään videon lähettämisessä droonista.

Yleisradiossa kehittyvän 5G-teknologian odotetaan tuovan mukanaan ratkaisuja niin tuotantoon kuin tuotannon jakeluun.

"Yle käyttää jo nyt mobiiliverkkoteknologiaa ohjelmatuotannossa. Uskomme, että 5G-teknologia mahdollistaa meille tuotannon toteuttamiseen uusia mahdollisuuksia. Haluamme myös samalla edistää 5G-verkkojen kehittymistä Suomessa niin, että ne palvelevat paremmin suomalaisten mediankäyttötapoja", sanoo Ylen mediateknologiasta vastaava päällikkö Olli Sipilä.

”Joulurauhan julistuksen striimaamiseen ilmasta käsin tulee uusia ulottuvuuksia, kun 5G:n ansiosta huipputarkan kuvanlaadun välittäminen droonista suoraan lähetykseen oli mahdollista. Turussa sijaitsee yksi Pohjoismaiden laajimmista 5G-verkoista, ja on hienoa, että Yle ja Turun kaupunki ovat aktiivisia testaamaan ja kehittämään tätä verkkoa hyödyntäviä uusia palveluita”, kertoo Elisan liiketoimintajohtaja Petteri Svensson.