Hyppää pääsisältöön

"Vuosi on ollut upea!" – tässä ovat vuoden 2019 mieleenpainuvimmat teokset ja kulttuuri-ilmiöt

Kollaasi vuoden 2019 kiinnostavimmista taideteoksista ja ilmiöistä.
Kollaasi vuoden 2019 kiinnostavimmista taideteoksista ja ilmiöistä. Kuva: Ili Marttinen / Yle KulttuuriCocktail,2019,suosikit

Oliko tämä lukevien jääkiekkoilijoiden, räkänaurun, äärettömän surun, maagisen musiikin vai identiteetin monimutkaistumisen vuosi? Ylen kulttuuritoimittajat nostavat esiin taideteoksia ja kulttuuritapauksia, jotka ovat jääneet heidän mieleensä vuonna 2019.

Tuukka Pasanen: Lisää terävää satiiria

Koirat eivät käytä housuja

Oma joululahjatoiveeni on, että kotimaisen elokuvan rahoittajat katsoisivat useamminkin kunnianhimoisesti valtavirrasta sivuun – Jukka-Pekka Valkeapään Koirat eivät käytä housuja osoittaa miksi.

Valkeapään uusin elokuva on mestariteos, jossa nimenomaan sanan elokuva merkitys tiivistyy. Päräyttävän esteettinen ilmaisu vie niin kuvallisesti kuin äänellisesti tummaa – sekä syvän inhimillistä että synkän humoristista – tarinaa eteenpäin tavalla, jota saa harvoin kotimaassa todistaa.

Krista Kosonen Koirat eivät käytä housuja -elokuvan pääosassa.
Krista Kosonen Koirat eivät käytä housuja -elokuvan pääosassa. Kuva: © Helsinki-filmi 2019 KulttuuriCocktail,Krista Kosonen,Koirat eivät käytä housuja

South Parkin uusin kausi

Hämmentävästi jo yli 20 vuoden ikään ehtinyt animaatiosarja South Park nosti itsensä tänä syksynä pitkästä aikaa terävänäköisimpien yhteiskunnallisten satiirien joukkoon. South Park tölvi Kiinaa sananvapauden puutteesta niin räävittömästi, että Kiinan sensuurikoneisto poisti maan sisällä kaikki merkinnät sarjan olemassaolosta.

Aikana, jolloin poliittinen ja yhteiskunnallinen satiiri ei suuttumuksen tai rahallisten tappioiden pelossa tiedä mihin suuntaan iskeä, tuntuu amerikkalaissarja heittävän lisää löylyä kiukaalle. Se sättii samalla niin konservatiiveja kuin liberaalejakin, ja tietysti myös Yhdysvalloissa.

Keskustelu identiteetistä

Tulen muistamaan vuoden 2019 ehdottomasti identiteettikysymyksistä. Identiteetin pohdinta on kulttuurin saralla ilmastoasioiden ohella vuoden keskeisin ilmiö.

Esimerkiksi esittävän taiteen kentällä ei voi enää ottaa vakavasti teosta, jossa kysymyksiä representaatiosta – siitä millaista ja kenen maailmaa esitys toisintaa – ei olisi edes jollain tavalla mietitty.

Kun esimerkiksi muunsukupuoliseksi identifioituva Emilia Kokko tai transsukupuolinen Miiko Toiviainen herättävät kysymyksiä sukupuolen käsitteestä, Ruskeat Tytöt -media puhuu rodullistettujen näkökulmista tai feministiset räppärit ja elokuvantekijät kuvaavat nyky-yhteiskunnan valta-asetelmia teoksissaan, pakottavat ne tarkastelemaan omaakin identiteettiä, sukupuolta, valintoja ja seksuaalisuutta uudelleen. Tai ainakin kysymään, mihin ne perustuvat.

Minna Joenniemi: Lukutaito on pelastettavissa

Kevin Lankisen lukupiiri

Mörkö löi sisään. Suomi voitti jääkiekon maailmanmestaruuden, ja lukutaidon edistäjät saivat yllätyslahjan. Kävi ilmi, että kultaleijonissa oli useita nuoria lukevia miehiä. Maalivahti Kevin Lankisella oli kisalukemisena peräti tuhti käännösromaani Hanya Yanagiharan Pieni elämä.

Oli hyvä hetki hyville uutisille. Sillä huoli lukutaidon heikkenemisestä on herännyt. Erityisesti nuoret miehet tarvitsevat lukevia idoleita. Nyt heitä on.

Kevin Lankinen pressades mot Ryssland.
Kevin Lankinen pressades mot Ryssland. Kuva: All Over Press Kevin Lankinen,Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue,jääkiekko

Hallituksen kirjastokiertue

Kirjastoille kiitos! Vuosi on ollut upea. Oodin menestys on heijastunut koko maahan ja kirjastojen arvostus ja käyttö on lisääntynyt. Viikko jääkiekon kultajuhlien jälkeen Antti Rinteen hallitus teki historiaa. Se julkisti uuden hallitusohjelmansa keskustakirjasto Oodissa ja jalkautui keskustelemaan siitä kirjastoihin ympäri maan. Se oli hieno teko.

Jakke Holvas: Vuoden tärkein käännöskirja tulee 80-luvun Unkarista

Vuoden 2019 merkittävin nykykirjallisuuden suomennos on László Krasznahorkain romaani Saatanatango. Se on unkarilaiskirjailijan esikoisteos, joka ilmestyi jo vuonna 1985. Suomentaja on Minnamari Pitkänen.

Saatanatango kuvaa pienyhteisöä, joka päätyy umpikujaan. Kirjan tapahtumat sijoittuvat syrjäseudulle, lakkautetulle osuustilalle. Ihmiset kiertelevät mudassa lammikoita tai kyttäilevät toisiaan lahonneiden rakennusten ikkunoista. He käyttävät viimeiset energianrippeensä mielihalujen sammuttamiseen.

Romaanissa on riemastuttavia hahmoja, mutta ennen kaikkea se on mielentilan kuvaus. Saatanatango on kaunokirjallinen taideteos alistuneisuudesta, apatiasta ja välinpitämättömyydestä.

Olli Kangassalo: Jättiläisteoksissa on voimaa

Läskimooses ja Suomaan kansan muinaisusko

Matti Hagelbergin lehtinä ilmestyvä, yli tuhatsivuinen sarjakuvateos Läskimooses lähestyy loppuaan noin 10 vuoden urakan jälkeen. Jättimäinen musta planeetta Läskimooses on ehkä nielaissut maapallon. Scifiä, Kalevalaa, Raamattua, salaliittoteorioita ja mielenterveysongelmia jongleeraava sarjakuva edustaa hauskaa postmodernismia. Läskimooses on ollut kokeellisuudessaan sarjakuvan monien erilaisten ilmaisumuotojen koelaboratorio, joka on noteerattu Art Review -lehteä myöten.

Läskimooseksen sivutuotteen, Suomaan kansan muinaisuskon, julkaisu päättyi juuri Kirkko ja kaupunki -lehdessä. Hagelbergin yritys rakentaa oma Marvel-universumia muistuttava sarjakuvien perhe haaksirikkoutui näin. Viimeinen numero kuitenkin lupaa salaperäisesti jatkoa!

Super Sunday

Suomen rajuin sirkusryhmä Race Horse Company on kiertänyt tänä vuonna maailmalla neljän esityksen voimin. Ryhmä esitti suurinta show’taan Super Sundayta elokuussa Edinburghin Fringe -festivaalilla hektisen kuukauden aikana 20 kertaa. Company selvisi rupeamasta vain yhdellä polvivammalla, vaikka esimerkiksi ihmiskatapultti sinkosi joka ilta akrobaatin korkeuksiin ja kuolemanpyörässä esiintyjät temppuilivat korkeuksissa ilman suojaverkkoa.

Race Horse Companyn nykysirkustyyli on sekä parodisessa että kunnioittavassa suhteessa vanhaan sirkusperinteeseen. Esitykset nojaavat vahvasti henkeäsalpaaviin akrobaattisiin temppuihin. Show’ssa on rouhea, humoristisesti nahisteleva viritys. Viisi vuotta vanha Super Sunday on hioutunut saumattomaksi irrotteluksi. Myös skottiyleisö oli innoissaan.

Kohtaus The Irishman -elokuvasta.
Kohtaus The Irishman -elokuvasta. Kuva: Netflix The Irishman,KulttuuriCocktail

The Irishman

Vaikka Martin Scorsese teki rohkean aluevaltauksen laittamalla uuden suurelokuvansa The Irishmanin Netflixiin, katsoin gangsteridraaman elokuvateatterissa isolta valkokankaalta. Elokuvan yllättävä tekninen uutuus on yli 70-vuotiaiden näyttelijöiden nuorentaminen digitaalisesti. Ratkaisu mahdollisti De Niron, Pescin ja Pacinon käyttämisen näyttelijöinä 50 vuoden aikajänteellä kulkevassa tarinassa. Toki jälki näyttää jäykältä ja vahamaiselta, vaikka laadukas mafiatarina muuten auttaa unohtamaan tämän.

The Irishman näyttää true crimelta, mutta luettuani taustoja se vaikuttaa vähemmän tosipohjaiselta ja enemmän fiktioelokuvalta, jossa Scorsese jatkaa antisankariteemojaan, pahojen miesten kuvausta. The Irishmanissa maksetaan väkivallan hintaa, ja kaikki glamour gangsterielämästä katoaa viimeistään jälkipuoliskolla.

The Irishman on rakenteeltaan epäsuhtainen ja epätavanomainen kolossi, mikä aluksi kummastutti mutta voitti lopulta täysin puolelleen.

Pauliina Grym: Tässäpä on esitys valkoiselle eliitille

Milloin Suomen ulkopuolella syntyneiden tarinat voivat olla yhtä arvokkaita kuin valtaväestön tarinat? Tätä kysyi European Theatre Collectiven Kuskit-teos, joka perustuu bussinkuljettajina toimivilta maahanmuuttajilta kerättyihin tarinoihin. Sen on ohjannut David Kozma.

Esityksen ensimmäinen osa tapahtui bussin kyydissä. Katselin kantakaupungin jouluvaloja, kun kuulokkeisiini virtasi määreitä uusista maahanmuuttajista: pudokkaat, palvelijat ja pärjääjät...

Perillä Teurastamon Mad Housessa kerrottiin tarinoita. Kuulin, että vaikka kuskeina on monia eri kansallisuuksia, pomot ovat kuitenkin aina kantasuomalaisia. Niinpä kahvitauolla pomon pöytään kinuskikarkkeja syömään pääsevät vain toiset kantasuomalaiset.

Olen itse osa enemmistöä, sitä eliittiä jolla on oikeanlainen passi, joka ymmärtää kieltä ja järjestelmän. Kuskit oli erinomainen muistutus rinnakkaismaailmasta, jota en yleensä näe.

Miehet seisovat bussin vieressä.
Miehet seisovat bussin vieressä. Kuva: Saara Autere Bussi,KulttuuriCocktail

Hannes Nissinen: Hienoa taidetta tekevät muutkin kuin sankarit

Return of the Obra Dinn

Olen aina halunnut olla Sherlock ja ratkaista ylivertaisella älylläni ylimielisen tylsistyneesti rikoksia, mieluusti sumuisessa Englannissa. Ikävä kyllä arkeni ei anna tähän mahdollisuuksia. Onneksi on 1800-luvulle sijoittuva videopeli Return of the Obra Dinn, jossa pelaaja selvittää 60 ihmisen katoamisen tai kuoleman syyt Englannin Itä-Intian kauppakomppanian laivalla. Peli on kuin taiten kerrottu kammottava iltasatu, jonka ei toivoisi loppuvan.

Elokuvien kohdalla puhutaan pure cinemasta, eli puhtaasta elokuvasta, jossa tarina kerrotaan ensisijaisesti elokuvan keinoin. Return of the Obra Dinn on puhdas videopeli, eli sen tarinaa ei voisi kertoa yhtä vetävästi muussa muodossa. Peli julkaistiin 2018 Macille sekä PC:lle ja tänä vuonna konsoleille.

Kuva videopelistä.
Kuva videopelistä. Kuva: 3909 KulttuuriCocktail,Return of the Obra Dinn

Sankaritarinoiden rapistuminen

Yksi syy sille, miksi ihastuin Return of the Obra Dinniin oli tarina sen kulisseista. Pelin on tehnyt yksi ihminen, Lucas Pope, joka ohjasi ja käsikirjoitti pelin, minkä lisäksi hän sävelsi sen musiikit, teki äänityöt ja ohjelmoi pelin.

Minä monien muiden tapaan rakastan tällaisia sankaritarinoita. Mutta on ollut ilo huomata, että luovan alan sankarimyyttiä on tänä vuonna pelialalla kyseenalaistettu: Verkkomedia Polygon kirjoitti esimerkiksi hienon paljastusjutun siitä, miten pelijätti Fortniten tehnyt Epic Games odottaa osalta työntekijöistä epäinhimillistä omistautumista työlleen. Tällaiset artikkelit muistuttavat, että hyvän johtamisen avulla luovaa työtä voi tehdä myös ilman sankarillista ylityökierrettä.

Teemu Laaksonen: Kun vanhemmuus viedään äärirajoille

Päivät joina kukat kukkivat

Ruotsalainen Jonas Gardell on käsikirjoittanut hurjimman tv-sarjakohtauksen, jonka tiedän. Siinä äiti ja poika ovat uppoavan Estonian hytissä. Tavarat putoilevat, ihmiset ryntäilevät käytävällä ja äiti rauhoittelee lastaan laulamalla. Oven alta valuu vettä.

Pelkistetty kohtaus pistää syvälle. Se kysyy, mitä minä olisin tehnyt, jos olisin ollut siellä. Lisäksi Gardellin draama näyttää, miten henkilöhahmoja muovaillaan liikkumalla eri aikatasojen välillä.

M/S Romantic

Kuulutus: sinivalkoinen sielu löydetty Ruotsin-laivan infotiskiltä. Risteily on mielentila, jonka jokainen tunnistaa, ja Jani Volasen tragikomedia sellainen kiikari, jolla sinne näkee.

M/S Romantic puristaa kasaan ja esiin, keitä olemme ja miksi se on sekä huvittavaa että puistattavaa. Teos sai innokkaimmat faninsa jopa järjestämään oman risteilyn tv-sarjan tyylillä.

Yksi risteilylle osallistuneista, kustannustoimittaja Antti Arnkil kirjoitti osuvasti siitä, miten aikuisuus törmää laivalla seinään: “kaikki on loputtomasti jo-nähtyä – ja kuitenkin samalla aina muuta kuin mitä toivottiin.” Myös Arnkilin essee jäi tästä vuodesta mieleen.

M/S Romantic-sarjan henkilöitä seisomassa rivissä laivan keulan edessä heille ominaiseen tapaan.
M/S Romantic-sarjan henkilöitä seisomassa rivissä laivan keulan edessä heille ominaiseen tapaan. Kuva: Yle Kuvapalvelu Hannu-Pekka Björkman,yle draama

Surun istukka

“Tämä kirja on häpeäpaaluni”, kirjoittaa Katriina Huttunen. Hänen omaan elämäänsä perustuva romaani on kaunokirjallinen avohaava, jossa äiti suree itsemurhan tehnyttä tytärtään. Kirjan kertoja syyttää itseään eikä aio koskaan lopettaa suremista.

Huttusen kirjoitus on toisteista ja taidokasta. Kieli kiertää samoja polkuja yhä uudestaan ja uudestaan, koska surijan ajatuskin tekee niin. Kirja avaa surun ruumiin, mutta ei silti tunnu liian raskaalta.

Vaikka Huttunen kirjoittaa äitiydestä äärimmäisessä tilanteessa, romaani tarkentaa myös kuvaani isyydestä. Huttusen sanoin, elämässä vaikeinta on luopua lapsistaan menettämättä heitä.

Tuula Viitaniemi: Räkänauru vapauttaa

Kun mietin esityksiä, joista olen tänä vuonna saanut eniten voimaa, esiin nousee kolme erilaista näytelmää. Niitä yhdistää kirkas ajattelu liitettynä vapautuneeseen räkänauruun.

Making of Lea

Juha Hurmeen Kom-teatteriin kirjoittama ja ohjaama Making of Lea vei katsojat suomenkielisen teatterin syntysijoille. Näyttämöä ei ole, eikä suomea puhuvia näyttelijöitäkään, mutta tahto on kova. Kom-teatterissa nähtiin riemastuttava ja hävytön tulkinta siitä, miten ensimmäinen suomenkielinen näytelmä saatiin ensi-iltaan.

Spamalot

Seinäjoen kaupunginteatterin kesän jättisatsaus, Mika Eirtovaaran ohjaus, oli alusta loppuun saakka puhdasta iloa, riemullista ravintoa silmille, sydämelle, korville ja aivoille. Monty Pythonin absurdi komiikka oli kääntynyt Mikko Koivusalon kääntämänä ällistyttävän sukkelaksi suomeksi. Istuin katsomossa rotevan isäntämiehen ja hänen rouvansa vieressä. Eteläpohjalaisetko muka jäyhiä! Pariskunta oli ratketa naurusta, mies hoki hokemasta päästyään: “Tää on hyvä!”

Kokemuksen kruunasi se, että näin esityksen kahden poikani seurassa. En tiedä mitään niin ihanaa kuin holtiton kikattaminen yhdessä lasten kanssa.

Ritarit, jotka sanovat ”Ni!” kohtaavat kuningas Arthurin apulaisineen. Rooleissa Lauri Ketonen ja Juha Hostikka, Aku Hirviniemi.
Ritarit, jotka sanovat ”Ni!” kohtaavat kuningas Arthurin apulaisineen. Rooleissa Lauri Ketonen ja Juha Hostikka, Aku Hirviniemi. Kuva: Jukka Kontkanen Seinäjoen kaupunginteatteri,Spamalot

Arktiset leikit

Arktiset leikit saa katsojan nauramaan kuolemalle, sairaudelle, yksinäisyydelle ja ilmastonmuutokselle. Sisarukset Leea ja Klaus Klemola ovat luoneet traagisten ihmiskohtaloiden ja raakojen faktojen pohjalta esityksen, joka jäykistää kasvot kolmituntiseen kestovirneeseen ja saa pallean kramppaamaan sekä äänekkäästä että äänettömästä naurusta.

Omituisten roolihahmojen takana piilee tarkkoja havaintoja ihmisenä olemisen mahdottomuudesta ja kauneudesta. Arktisten leikkien maailma on umpihullu ja silti täysin tosi.

Jonni Roos: Vuosikymmenen teoksestakin löytyy köykäisyyttä

The Visitors

Vuosikymmenen parhaaksi videotaideteokseksi huhuttu Ars Fennica -voittaja Ragnar Kjartanssonin The Visitors veti Kiasman täyteen ihmisiä oleilemaan ja viipyilemään. Moneen videoskriiniin ja niitä yhdistävään musiikkikappaleeseen perustuva teos vei minut ja muut katsojat raukeaan, hieman melankoliseen tunnelmaan, jota ylenpalttisessa kartanomiljöössä nähdyt soittajat vain korostivat.

Tunnelman mukavuudesta huolimatta teoksen musiikillinen anti jäi mielestäni köykäiseksi, ja suurilla skriineillä nähty kuva oli kiehtovaa katsottavaa ennen muuta poikkeuksellisen komean miljöön vuoksi. Jotain teoksessa silti täytyi olla, koska se veti ihmisiä niin kovin puoleensa, ja samaan aikaan Kiasman muissa saleissa vallitsi melko autio tunnelma.

Jukka Eskola Soul Trion soittajat poseeraavat.
Jukka Eskola Soul Trion soittajat poseeraavat. Kuva: © Sissi Vuorjoki KulttuuriCocktail,jukka eskola soul trio

Jukka Eskola Soul Trio

Näin Jukka Eskola Soul Trion ensi kertaa viime kesänä Imatralla, ja olin heti täysin myyty. Lokakuussa näin heidät uudestaan Helsingissä. Trion souljazz on helposti lähestyttävää, jopa retroilevaa, mutta ehdottoman maagista.

Jukka Eskolan trumpetin täydellinen sointi on se punainen lanka, jonka ympärille bändin taika punoutuu. Ja vähintään yhtä jännittävää on Mikko Helevän kiehtova neliraajatyöskentely rytmikkäästi puhkuvalla ja pihisevällä Hammondilla, sekä lyömäsoitinleganda Teppo Mäkysen vastustamattomat groovet ja innoittunut draivi, joka tuottaa laajan kirjon hienostuneita sointisävyjä.

Parhaimmillaan Jukka Eskola Soul Trio saattaa olla livenä, mutta keikkojen välillä kelpaa kuunnella trion uusinta albumia Steamy!.

Pia-Maria Lehtola: Paljastuksia lahkojohtajan lumovoimasta

Marian paratiisi

Zaida Bergrothin ohjaama Marian paratiisi -elokuva tulkitsee modernilla tavalla legendaarisen lahkojohtajan Maria Åkerblomin persoonaa. Hän pukeutui kuin filmitähti ja saarnasi enkeliltä saatujen näkyjen pohjalta. Miksi hän kiehtoo edelleen?

Elokuva on mietiskelevä ja tempoltaan rauhallinen. Lähikuvat toisen päähenkilön, nuoren Salomen, kasvoista ovat äärettömän hienoja. Katsoja pääsee kokemaan Åkerblomin muutoksen tytön silmien kautta.

Marian paratiisi ei osoita sormella. Ote on ihmistä ymmärtävä. Samaan aikaan se herättelee huomaamaan uskonnollista ja poliittista vallankäyttöä, jota löytyy kaikkialta. Elokuva kysyy, mikä saa seuraamaan tällaisia johtajia.

Maria Åkerblom (Pihla Viitala) går genom en folkhop som poliser tränger undan.
Maria Åkerblom (Pihla Viitala) går genom en folkhop som poliser tränger undan. Kuva: © Komeetta / Sami Kuokkanen Marian paratiisi,Pihla Viitala

Korsetti ja krusifiksi – Vaikutusvaltaisia barokin ajan pariisittaria

Euroopan itsenäisimmät naiset löytyivät 1600-luvulla Pariisista. Riikka-Maria Rosenbergin ja Rose-Marie Peaken tietokirja Korsetti ja krusifiksi kertoo kolmen naisen tarinan.

Eliitin naiset koreilivat riikinkukkomaisesti omissa kaupunkipalatseissaan, mutta kultalusikka suussa syntynyt daami saattoi ryhtyä myös köyhäilemään ja harrastamaan hengellistä “räsyperformanssia”.

Kirja valaisee kiehtovasti aikaa, jolloin keksittiin muodin käsite ja alettiin ajankuluksi “shoppailla”. Silti myös tuonpuoleinen oli vahvasti läsnä. Esimerkiksi leskeksi jäätyään nainen saattoi mennä luostariin tai alkaa jäljitellä nunnan elämää omassa kodissaan.

Olisin halunnut lukea tämän kirjan jo 16-vuotiaana. Siinä iässä olin ensimmäistä kertaa kriittinen miehistä historiankirjoitusta kohtaan.

Kommentit