Hyppää pääsisältöön

Historia: Pompejin viimeiset hetket – historiallisen kaupungin arki katkesi kohtalokkaalla tavalla

Kuinka Pompejin katastrofi vaikutti kaupungin asukkaisiin?
Pompejin kaupungin arkeologiset kaivaukset tuovat uutta tutkimustietoa. Kuinka Pompejin katastrofi vaikutti kaupungin asukkaisiin? Yle TV1

TV1 maanantaisin 30.12.2019 - 13.1.2020 klo 19.00 - 20.00, uusinta lauantaisin klo 8.05, Areenassa

Lokakuun puolivälissä vuonna 79 tuhannet ihmiset kulkivat asioillaan muinaisessa roomalaisessa Pompejin kaupungissa, Etelä-Italiassa. Kukaan ei voinut aavistaa, että kaupunkia kohtaisi täydellinen tuho.

Parin päivän päästä koko kaupunki ja sen kaikki asukkaat hautautuivat tuhkaan, kun seitsemänsataa vuotta nukkunut tulivuori Vesuvius heräsi. Valtava tulivuorenpurkaus hävitti kaupungin vuorokaudessa.

Pompejin täydellisestä tuhosta on tiedetty jo pitkään, mutta uuteen tutkimukseen perustuva dokumenttisarja Pompejin viimeiset hetket kertoo, kuinka katastrofi vaikutti kaupungin asukkaisiin.

Laajat arkeologiset kaivaukset sekä historiallinen ja maantieteellinen tutkimus ovat paljastaneet, millainen oli ihmisten arkinen elämänpiiri kukoistavassa satamakaupungissa juuri ennen tuhoa. Kuinka luonnonmullistus yllätti eri ammattikuntiin kuuluvat, gladiaattoreista liikemiehiin ja baarinpitäjiin?

Kolmiosaisen dokumenttisarjan juontavat historioitsija Bettany Hughes sekä arkeologit Raksha Dave ja John Sergeant.

Last Days of Pompeii. Tuotanto: Voltage TV/Channel 5, Britannia, 2018.