Hyppää pääsisältöön

“On tärkeää, että jokaisella lapsella on mahdollisuus syliin ja selkänojaan”

Vanha luokkakuva
Luokkakuva Marjon oppilaista Vanha luokkakuva Kuva: Yle / SuomiLOVE SuomiLOVE

Marjo Hautamäki on tehnyt erityisopettajan työtä eri puolilla Pirkanmaata pian jo 15 vuotta. Työ on ollut antoisaa, mutta nykypäivän Suomessa ajoittain myös erittäin vaativaa.

Marjo kertoo haasteiden opettajan työssä muuttuneen ajankuvan myötä:

“Aikaisemmin haasteet liittyivät lähinnä oppimisvaikeuksiin, mutta nyt ne ovat pikemminkin sosiaalisia tai käytökseen liittyviä ongelmia. Turvattomuus kodeissa ja ylipäätään maailmassa näkyy lasten käyttäytymisessä.”

“Kun kodit ovat rikkonaisia ja aikuisetkin voivat huonosti, opettajat ovat koko ajan tärkeämmässä asemassa lasten elämässä.

Omassa työssäni haluan rakentaa lapsille sellaisen alustan, josta on helpompi ponnistaa elämään. On tärkeää, että jokaisella lapsella on mahdollisuus syliin ja selkänojaan.”

Marjo on tottunut työssään olemaan aina heikompien puolella. Hän haluaa osoittaa, että vaikka haasteita on, ne eivät sulje elämässä mitään pois.

“Yleensä erityisopetusta tarvitsevien lasten kohdalla ajatellaan, että ovia on enemmän kiinni kuin auki. Mutta kyse on oikeastaan siitä, että löydetään oikeat ovet. Jokaiselle meistä on maailmassa oma paikka.”
― Marjo Hautamäki erityisopettajan työstään
Marjo Hautamäen kasvokuvia
Marjo Hautamäen kasvokuvia opettajavuosien varrelta Marjo Hautamäen kasvokuvia Kuva: Marjon kotialbumi SuomiLOVE

Marjo on nähnyt oman työnsä tuloksen parhaiten juuri siinä, kuinka lapset jatkavat elämässä eteenpäin koulun jo päätyttyä. Vaikka tilanteet ovat välillä haastavia, ne kääntyvät yleensä aina voitoksi.

“Tosi monen kanssa moikataan ja jutellaan kun nähdään. Vaikka muistelen kaikkia lapsia lämmöllä, niin oikeastaan läheisimmiksi ovat tulleet ne lapset, joiden kanssa on ollut hankalinta.

Minulle paras palaute on se, kun näkee tällaisen lapsen löytävän oman paikkansa. ”

Entiset oppilaat yllättävät Marjon
Entiset oppilaat yllättävät Marjon SuomiLOVE-ohjelmassa Entiset oppilaat yllättävät Marjon Kuva: Yle / SuomiLOVE SuomiLOVE

Tällä hetkellä Marjo toimii laaja-alaisena erityisopettajana, eli hänellä ei ole varsinaisesti omaa luokkaa. Hänen tehtävänsä on auttaa koko koulun oppilaita erilaisissa elämän ylä- ja alamäissä.

Nykymaailmassa opettaja voi kohdata jopa fyysisiä uhkatilanteita.

“Fyysinen kanssakäyminen kouluissa on vahvempaa kuin ennen. Elokuvissa ja peleissä esiintyvä väkivalta vaikuttaa lasten mielikuvaan siitä, millaisin ottein toista ihmistä voi lähestyä.”

Oppilaista eroaminen tuntuu Marjosta joka vuosi yhtä haikealta. Se kertoo paljon tunteesta ja omistautumisesta, jolla tätä työtä tehdään. Tätä tehdään täydellä sydämellä.

“Marjo on antanut työlleen kaikkensa ja enemmänkin.

Vaikka työssä on ollut erittäin haastavia hetkiä, hän on aina jaksanut kuunnella oppilaita ja olla näiden elämässä se ihminen, johon voi joka tilanteessa luottaa,” kertoo Jaakko, joka on ihaillut vaimonsa työtä sivusta jo vuosikymmenten ajan.

"Hän tekee työtään koko kultaisella sydämellään, muistaen aina lasten erilaiset lähtökohdat elämään ja koulunkäyntiin."― Jaakko Hautamäki vaimostaan Marjosta
Marjon mies Jaakko Hautamäki
Marjon aviomies Jaakko Hautamäki Marjon mies Jaakko Hautamäki Kuva: Marjon kotialbumi SuomiLOVE

Kun Jaakko katseli Marjon kanssa viime talvena SuomiLOVEa, hänen mieleensä tuli mahdollisuus saattaa yhteen joukko vanhoja tärkeitä tuttavia - nimittäin Marjo ja luokka, jota tämä sai opettaa ensimmäisinä vuosina opettajan työn aloitettuaan.

Tämän luokan oppilaat ovat nyt jo aikuisia ja Jaakko tiesi heidän olevan erityisen tärkeässä asemassa Marjon mielessä. Kaikki ehtivät vuosien kuluessa oppia toisiltaan paljon.

Jaakko halusikin muistaa Marjoa ja yhdessä oppilaiden kanssa kiittää tätä siitä työstä, jota hän päivittäin tekee niiden lasten hyväksi, jotka todella tarvitsevat tukea ja apua saadakseen hyvän alun elämälleen.

Kappaletta yllätykseen ei myöskään valittu sattumalta. Artisti on Marjon pitkäaikainen suosikki ja monen kappaleen sanoitusten voi kokea kertovan omasta elämästään.

“Juha Tapio on suosikkiartistimme. Hänen kappaleensa kertovat usein rehellisesti elämästä, sen iloista ja suruista.

Kappaleista huokuu kuitenkin aina toivo - se, että vaikeidenkin aikojen jälkeen on aina tulossa parempaa. Tai se, että onnellinen elämä on tässä ja nyt, kun vain muistat pysähtyä sitä katsomaan.”

Kaikki SuomiLOVE-tarinat

Lisää ohjelmasta