Hyppää pääsisältöön

Ruusun nimi – menestysromaaniin pohjautuva draamasarja murhamysteeristä luostarissa

Draamasarjassa näyttelevät Damian Hardung ja John Turturro.
Fransiskaanimunkki Baskervillen William (John Turturro, oik.) ja noviisi Adson Melkiläinen (Damian Hardung). Draamasarjassa näyttelevät Damian Hardung ja John Turturro. Yle TV1,Ruusun nimi

TV1 keskiviikkoisin 1.1. - 19.2.2020 klo 22.00 - 22.50, uusinta lauantaisin klo 23.10, Areenassa

Eurooppa 1327. Paavin ja keisarin joukkojen välillä käydään uskonsotaa.

Ludvig IV Baijerilainen, tuleva Pyhän Rooman keisari, ajaa valtion ja kirkon eroa. Ranskalainen paavi Johannes XXII julistaa miehen pannaan. Paavi katsoo olevansa Jumalan voitelema ja siksi ylin hallitsija. Paavin ja Ludvigin armeijat kohtaavat Italiassa lähellä Pisan kaupunkia.

Kirjailija Umberto Econ menestysromaaniin perustuva historiallinen draamasarja Ruusun nimi (16) sijoittuu keskiajalle.

Oppinut ja älykäs fransiskaanimunkki Baskervillen William (John Turturro) nauttii Firenzessä suurta arvostusta omassa veljeskunnassaan.

William saa keisarilta tehtävän ja vaeltaa halki vuoriston syrjäiseen benediktiiniläisluostariin. Hänen tehtävänään on sovitella paavin lähettiläiden ja kerettiläisyydestä syytetyn munkkiveljeskunnan välejä. Pelissä on – ei enempää eikä vähempää – kirkon tulevaisuus.

Teräväpäinen William ei pääse matkaan yksin, vaan hän saa varjokseen nuoren noviisin, Adson Melkiläisen (Damian Hardung).

Ruusun nimi -draamasarjan päärooleissa näyttelevät Michael Emerson ja Rupert Everett.
Apotti (Michael Emerson, vas.) ja inkvisiittori Bernard Gui (Rupert Everett). Ruusun nimi -draamasarjan päärooleissa näyttelevät Michael Emerson ja Rupert Everett. Yle TV1,Ruusun nimi

Nuorukaista ajaa eteenpäin totuuden kaipuu ja epäilys siitä, että totuus on toisenlainen kuin hänelle on kerrottu. Adso haluaa munkiksi vastoin kenraali-isänsä suunnitelmia.

Fransiskaanimunkki Williamin tehtävä luostarissa ei ehdi alkua pidemmälle, kun vastassa ovat järkyttyneet veljet. Luostarissa on tapahtunut eriskummallinen kuolemantapaus. Apotti (Michael Emerson) pyytää Williamia selvittämään tapausta.

Williamilla on edessään visainen mysteeri, sillä yhä uusia munkkiveljiä tuupertuu outoon, väkivaltaiseen kuolemaansa. Samaan aikaan luostariin saapuu paavin nimittämä inkvisiittori Bernard Gui (Rupert Everett), jolla on oma tehtävänsä – ehkä jopa useampia.

Kahdeksanosaisessa, italialais-saksalaisesta draamasarjassa seurataan, selvittääkö William munkinsurmien sarjan, vai sotkeeko inkvisiittori miehen aikeet? Mitä luostarissa tapahtuu, miksi ja ketkä jäävät henkiin tapahtumia todistamaan?

Pääosissa näyttelevät Fabrizio Bentivoglio, Greta Scarano, Richard Sammel, Stefano Fresi, Roberto Herlitzka, Fausto Maria Sciarappa, Antonia Fotaras, Maurizio Lombardi, Guglielmo Favilla, Pjotr Adamczyk, Tcheky Karyo, Alessio Beni, Sebastian Koch ja James Cosmo.

The Name of the Rose. Käsikirjoitus: Andrea Borporati, John Turturro ja Nigel Williams. Ohjaus: Giacomo Battiato. Musiikki: Volker Bertelmann. Tuotanto: 11 Marzo Film, Palomar, RAI, Italia ja Tele München Group, Saksa 2019.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.