Hyppää pääsisältöön


Vuosi sitten Vain elämää näytti hiipuvan hiljaa pois, mutta juhlakausi herätti ohjelman uudestaan eloon

Oliko Vain Elämää -konsertti Hartwall-areenalla alkusoittoa stadionkeikoille?

Vain elämää -konsertti on omituinen konsepti.

Keskelle jäähallia rakennetulle lavalle on asemoitu kaksi ruokapöytää, joiden äärellä muut artistit istuvat, kun yksi tähtiartisteista esittää kappaletta yleisölle.

Ollaan kuitenkin kaukana Hirvensalmen mökin intiimistä tunnelmasta, johon katselija pääsee lähes käsiksi. Sen sijaan nyt ollaan kolkossa hallissa.

Ohjelmasta tuttujen tarinatuokioiden sijaan jokainen esiintyjä vuorollaan kilistelee lasiaan ja lausuu muutaman sanan. Pienissä puheissa kiitellään katsojia, muita artisteja ja Vain elämää -ohjelman tuotantoporrasta.

Hetken päästä samat kiitokset käydään uudelleen läpi hieman eri sanoin.

Kuva: Nelli Kenttä / YleX

Omassa puheenvuorossaan Maija Vilkkumaa toteaa, miten Vain elämää -ohjelman 10. juhlakausi ylitti hänen suuret odotuksensa.

All stars -kauden suosio yllätti myös allekirjoittaneen. Vuoden 2018 aikana alkoi näyttää siltä kuin Vain elämää -kuplaan puhallettu ilma virtaisi vähitellen ulos.

Kahdeksannen tuotantokauden aikana katseluluvut hyppäsivät pulkkamäkeen. Espanjassa kuvattua kautta tähdittävät Danny, Arttu Wiskari, Kasmir, Mira Luoti, Aki Tykki ja Sani.

Avausjakso keräsi esityspäivänään vielä lähes 700 000 katsojaa, mutta kauden edetessä katselijamäärät putosivat puoleen. Kokoelmalevytkään eivät enää myyneet aiempien kausien tapaan.

Yhdeksännen kauden tähtiartistit Ellinoora, Tuure Kilpeläinen, Pyhimys, Evelina, Anne Mattila, Pepe Willberg ja Lauri Ylönen eivät innostaneet yleisöä enää aiempien kausien tapaan. Helsingin Sanomien kolumnissa ohjelmalta toivottiin uudistautumista ja konseptin tuulettamista.

Loppuvuodesta järjestetty Vain elämää -konsertti jäi aiemmista vuosista poiketen vain yhteen iltaan ja kärsi yleisökadosta.

Vuosi sitten moni oli jo lyömässä nauloja suosikkiohjelman arkkuun. Toisin kävi.

Vain elämää veti ässän hihastaan ja teki sen, minkä parhaiten osaa: marssitti mahdollisimman tuttuja kasvoja veisaamaan mahdollisimman tuttuja veisuja.

All stars -hengessä esiintyjäkaartin muodostivat Antti Tuisku, Elastinen, Erin, Lauri Tähkä, Maija Vilkkumaa, Samu Haber, Vesala ja VilleGalle. Katsojaluvut nousivat ja tälläkin hetkellä Suomen virallisen albumilistan viiden kärjessä on kolme Vain elämää -kokoelmalevyä.

Viimevuotisesta yleisökadosta ei ole jälkeäkään, kun Vain elämää -konsertti järjestetään kahtena iltana Hartwall-areenalla. Loppuunmyytynä lauantai-iltana yleisö nauttii olostaan, kun artistit säntäilevät ympäri lavaa ja välissä huudattavat fanejaan antaumuksella.

Kuva: Nelli Kenttä / YleX

Vuoron perään artisti nousevat lavan keskiöön esittämään oman versionsa tunnetusta kappaleesta. Hetkittäin meiningissä karaokemaisuutta mukana, kun Tähkä kaappaa VilleGallen kainaloonsa laulamaan Hehkuu-biisiä tai Elastinen vetää Vesalan kanssa Älä tuu droppaa mun tunnelmaa.

Esiintyjälle Vain elämää -konsertti on erikoinen tilanne. Kahdeksan artistin esittäessä kappaleitaan omaa vuoroaan joutuu odottamaan kauan. Välillä pöytien ääressä istuvat artistit näyttävät siltä, etteivät oikein tiedä, mitä tekisivät muiden esiintyessä. Sitten he nousevat ylös ja tanssivat tai säntäilevät ympäri lavaa.

Mitään selkeää draamankaarta illasta on turha etsiä ja konsertin jännite keskittyy lähinnä siihen, kuka vetää seuraavaksi minkäkin hitin. Varsinkin keskellä iltaa järjestetty yli puolen tunnin pituinen oluenmyyntitauko (tai siis väliaika) kummastuttaa. Muuta syytä väliajalle on vaikea keksiä.

Kappaleiden live-sovitukset noudattavat pitkälti ohjelmassa kuultuja versioita. Sen vuoksi ne alkavat olla jo poikkeuksellisen puuduttavan tuttuja. Toisaalta mitään uutta ja yllättävää tältä illalta tuskin kukaan odotti.

Toinen ongelma on se, että Hartwall-areenalle heitetty esitys ei pysty vangitsemaan samanlaista intiimiyttä kuin Hirvensalmen ruokapöydän ääressä vedetty show.

Liukuhihnamaisesta show’sta erottuu erityisesti kaksi artistia. Tauon jälkeen suuren yleisön eteen palannut Antti Tuisku on konsertin henkinen johtaja, joka esiintyjänä osaa ottaa tilanteen kuin tilanteen hallintaansa.

On ihailtava hänen Vain elämää -versiointien kultaista koskestusta, joka tekee biiseistä tarpeeksi veikeän anttituiskumaiset, mutta pitämällä alkuperäisen kappaleen tukevasti taustalla.

Toinen yleisön suursuosikki oli Samu Haber, jolla selkeästi on tie auki suomenkielisen radion soittolistan uudeksi kärkipelaajaksi.

Kuva: Nelli Kenttä / YleX

Kaksikko on syystäkin juuri nyt suuren huomion kohteena. Kuukausi sitten Antti Tuisku ilmoitti esiintyvänsä ensi kesänä remontista valmistuvalla Helsingin Olympiastadionilla. Viikkoa myöhemmin myös Samu Haberin luotsaama Sunrise Avenue päättää bänditaipaleensa elokuussa samalla stadionilla.

Molempien keikkojen yhteistyökumppanina on Sanoma-konserniin kuuluva Nelonen Media, joka myös esittää Vain elämää -ohjelmaa.

Kun silmäilee välipäivinä Hartwall-areenalle kerääntynyttä yleisöä, voi huomata, että suomalaiset kyllä innostuvat, kun lavalle lyödään tarpeeksi monta isoa artistia.

Olisi yllättävää, jos Helsingin Olympiastadionilla ei nähtäisi Vain elämää -konserttia jossain muodossa. Tuorein All stars -kausi osoitti, että jo aiemmin ohjelmassa esiintyneet isot tähdet kyllä kiinnostavat yleisöä.

Miksei Nelonen siis marssittaisi Vain elämää -tähtiä myös stadikalle.

Kuva: Nelli Kenttä / YleX