Hyppää pääsisältöön

Viikon 1 vinkit: uusien sarjojen superviikko!

Ruusun nimi -draamasarjan päärooleissa näyttelevät Michael Emerson ja Rupert Everett.
Ruusun nimi. Ruusun nimi -draamasarjan päärooleissa näyttelevät Michael Emerson ja Rupert Everett. Yle TV1,Ruusun nimi

Vuoden ensimmäinen viikko käynnistyy useiden uusien sarjojen ja klassikkoelokuvien kera! Tarjolla on niin uutta brittiläistä jännäriä ja draamaa kuin suomalaista draamaa ja dokumenttia sekä Jäljet päättyvät Berliiniin -sarjan uusi tuotantokausi.

Uutta vuotta ja vuosikymmentä otetaan tiistaina vastaan perinteisin menoin Ylen Vuosi vaihtuu -lähetyksessä Kansalaistorilta, jossa esiintymässä nähdään muun muassa Alma. Ohjelman juontavat Constantinos Gogi Mavromichalis ja Alina Tomnikov. Vuoden ensimmäisenä päivänä kuullaan perinteinen Tasavallan presidentin uudenvuodenpuhe.

Viikon aikana on tarjolla uuden vuoden kunniaksi aimo annos niin tietoa kuin draamaa uuden sarjojen muodossa!

Uudessa brittiläisessä minisarjassa Verirahat lontoolaisperheen 14-vuotias poika Isaac on kokenut unelmiensa täyttyvän jo varhain - hän on juuri palannut Hollywoodista, jossa hän vietti viikkokausia näyttelemässä kuuluisan tuottajan johdolla amerikkalaisessa menestyselokuvassa. Palatessaan kotiin Isaac kärsii selvästi jostain muustakin kuin jetlagista, ja kun syy paljastuu vanhemmille, he yrittävät hakea oikeutta pojalleen.

Jännitystä tarjoaa myös uusi raastava brittiläinen jännityssarja Ilmiantaja, joka kertoo nuoresta, terrorismin vastaisen taistelun pelinappulaksi joutuvasta lontoolaismiehestä. Mistä kaikki saa alkunsa, miten vastahakoinen ilmiantaja kasvaa rooliinsa - ja millainen kohtalo häntä odottaa, jos hän paljastuu poliisin vasikaksi?

Ruusun nimi on Umberto Econ vuonna 1980 julkaistuun bestselleriin perustuva sarja, joka sijoittuu keskiajalle fransiskaaniluostariin, jossa on tapahtunut murha. Yhä uusia munkkiveljiä tuupertuu outoon kuolemaansa. Kuka on vastuussa heidän väkivaltaisesta kuolemastaan, ja mikä tekijää ajaa tällä tiellä?

Sunnuntaina alkaa saksalaisen krimisarjan Jäljet päättyvät Berliiniin seitsemän tuotantokausi. Sarja kertoo suukaupungin asukkien monenkirjavista ihmiskohtaloista ja heidän auttajistaan. Berliinin poliisipiirissä toimii kadonneiden ihmisten etsintään erikoistunut ryhmä. Ihmisiä katoaa kotoaan kaiken aikaa, osaa heistä ei koskaan löydetä. Voidakseen muodostaa täsmällisen kuvan ihmisestä, rikosylikomisario Oliver Radekin ryhmä porautuu syvälle kadonneen elämäntilanteeseen ja persoonaan. Tuntemalla ihmisen tavat voi löytää ratkaisevan vihjeen hänen kohtalostaan.

Brittiläisten ja saksalaisten sarjojen lisäksi vuoden ensimmäisellä viikolla päästään nauttimaan myös suomalaisesta draamauutuudesta Kakarat, jossa sukelletaan syvälle ihmisyyteen ja sen herkimpiin kipupisteisiin. Sarja kertoo aikuiseksi kasvamisesta ja vanhemmuudesta. Sarjan pääosissa nähdään muun muassa Elli Melasniemi, Sari Havas ja Mats Långbacka.

Uudessa Itämeren suojelijat -sarjassa Mikko “Peltsi” Peltola ja Tom Nylynd selvittävät, miten Itämeri tällä hetkellä voi – ja mitä he itse sen hyväksi voivat tehdä. Moniin isoihin ongelmiin löytyy ratkaisuja, mutta Itämeri tarvitsee edelleen suojelua. Jokaisessa jaksossa pohditaan myös keinoja, joila kuka tahansa meistä voi auttaa Itämerta.

Pompejin täydellisestä tuhosta on tiedetty jo pitkään, mutta uuteen tutkimukseen perustuva kolmisosainen dokumenttisarja Pompejin viimeiset hetket kertoo, kuinka katastrofi tapahtui yksilötasolla. Laajat arkeologiset kaivaukset sekä historiallinen ja maantieteellinen tutkimus ovat paljastaneet, millainen oli ihmisten arkinen elämänpiiri kukoistavassa satamakaupungissa juuri ennen tuhoa ja kuinka luonnonmullistus yllätti eri ammattikuntiin kuuluvat, gladiaattoreista liikemiehiin ja baarinpitäjiin.

Lisäksi tarjolla on myös muita sarjauutuuksia sekä klassikoita muun muassa Lasse Pöystin tähdittämänä, kun Teeman lahjapaketti: Lasse Pöysti avautuu perjantaina 3.1. Viime keväänä edesmennyt näyttelijä ja teatterimies nähdään Suomisen Ollina, tv-teatterin Kustaa III:na, Matti Ijäksen elokuvassa Pala valkoista marmoria sekä henkilökuvassa vuonna 1997. Klassikkoelokuvista nähdään muun muassa Sademies ja Kala nimeltä Wanda.

Katso viikon parhaat tv- ja radio-ohjelmatärpit alta!

MAANANTAI 30.12.

Heinähattu ja Vilttitossu

Yle TV2 klo 14.05
Katso ohjelma Areenassa tästä
Koko perheen elokuva (2002) toimeliaista siskoksista, jotka järjestävät perheensä asiat uuteen uskoon ennen koulun alkua. Ohjaus: Kaisa Rastimo. Uusinta. Yle Areena 11.1. saakka

Lapsinäyttelijät Ella Kangas (vas, 6-v, Vilttitossu) ja Emily Shipway (8-v, Heinähattu) (Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset), Jollas, Laajasalo, 21.6.2017.
Heinähattu ja Vilttitossu. Lapsinäyttelijät Ella Kangas (vas, 6-v, Vilttitossu) ja Emily Shipway (8-v, Heinähattu) (Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset), Jollas, Laajasalo, 21.6.2017. Kuva: Jari Kovalainen / Yle lastenelokuvat,Heinähattu ja Vilttitossu,lapsinäyttelijät (näyttelijät),lapsinäyttelijät (lapset (ikäryhmät) (ikäryhmät, ikään liittyvä rooli, väestöryhmään liittyvä rooli), näyttelijät),Ella Kangas

Onnelin ja Annelin talvi

Yle TV2 klo 15.16
Katso ohjelma Areenassa tästä

Eräänä iltana Onnelin ja Annelin talon pihaan ilmestyy pikkuruinen kodittomaksi joutunut Vaaksanheimon perhe. K: Sami Keski-Vähälä, Marjatta Kurenniemen kirjasta. Ohjaus: Saara Cantell. Suomi 2015. Uusinta. Yle Areena 1.1. saakka

Onneli (Aava Merikanto) ja Anneli (Lilja Lehto) talvisissa tunnelmisssa
Onnelin ja Annelin talvi. Onneli (Aava Merikanto) ja Anneli (Lilja Lehto) talvisissa tunnelmisssa Kuva: Zodiak Film Onnelin ja Annelin talvi

Kotirintaman naiset

Yle TV1 klo 17.10
Katso ohjelma Areenassa tästä
Kotirintaman naiset on toisen maailmansodan aikaan sijoittuva brittidraama neljästä naisesta ja heidän elämästään. Britannia on sodassa ja miehet joutuvat aseisiin. Naiset on haastettu työhön isänmaan puolesta. Ystävykset Joyce ja Nancy ilmoittautuvat palvelukseen Hoxleyn kartanon maille. Sarjan pääosia näyttelevät Susan Cookson (Casualty), Liam Boyle (Scott & Bailey) ja Liam Garrigan( Strike Back, Holby Cityn sairaala).

Lue lisää täältä!

Toisen maailmansodan aikaan sijoittuva brittiläinen draamasarja kertoo neljän nuoren naisen elämästä.
Kotirintaman naiset. Toisen maailmansodan aikaan sijoittuva brittiläinen draamasarja kertoo neljän nuoren naisen elämästä. Kuva: DCD Rights Ltd Yle TV1,Kotirintaman naiset

Itämeren suojelijat – uusi sarja!

Yle TV1 ma-pe klo 18.30, katalogina Yle Areenassa 29.12.
Katso ohjelma Areenassa tästä

Mikko “Peltsi” Peltola ja Tom Nylynd ovat ystäviä, jotka nauttivat seikkailuista Itämeren tyrskyissä. Tom on melonut pienestä pitäen ja Peltsi on intohimoinen kalamies. He päättävät selvittää, miten Itämeri tällä hetkellä voi – ja mitä he itse sen hyväksi voivat tehdä. Edessä on kesä Itämerellä!

Matkan aikana kaksikko törmää Itämeren suurimpiin uhkiin, mutta pääsee myös nauttimaan meren ainutlaatuisuudesta. Moniin isoihin ongelmiin löytyy ratkaisuja. Miksi siis Itämeri edelleen tarvitsee suojelua? Joka jaksossa Tom ja Peltsi löytävät myös keinoja, joilla kuka tahansa meistä voi auttaa Itämerta. Teoilla on myös merkitystä: mitä useampi tarttuu Tomin ja Peltsin haasteisiin, sitä paremmin Itämeri voi. Yle Areena toistaiseksi

Mikko “Peltsi” Peltola ja Tom Nylynd etsivät uudessa sarjassa keinoja Itämeren suojelemiseksi.
Itämeren suojelijat. Mikko “Peltsi” Peltola ja Tom Nylynd etsivät uudessa sarjassa keinoja Itämeren suojelemiseksi. Kuva: Johanna Kannasmaa / Yle Yle TV1,Itämeren suojelijat

Historia: Pompejin viimeiset hetket 1/3 – uusi sarja!

Yle TV1 klo 19.00
Katso ohjelma Areenassa tästä

(Last Days Of Pompeii, Britannia 2018) Kaksi vuosituhatta sitten kokonainen kaupunki hautautui hetkessä tuhkaan valtavan tulivuorenpurkauksen seurauksena. Pompejin täydellisestä tuhosta on tiedetty jo pitkään, mutta uuteen tutkimukseen perustuva kolmisosainen dokumenttisarja kertoo, kuinka katastrofi tapahtui yksilötasolla.

Laajat arkeologiset kaivaukset sekä historiallinen ja maantieteellinen tutkimus ovat paljastaneet, millainen oli ihmisten arkinen elämänpiiri kukoistavassa satamakaupungissa juuri ennen tuhoa ja kuinka luonnonmullistus yllätti eri ammattikuntiin kuuluvat, gladiaattoreista liikemiehiin ja baarinpitäjiin. Yle Areena 90 päivää

Lue lisää täältä!

Kaksi naista ja mies seisovat ja katsovat kameraan.
Historia: Pompejin viimeiset hetket. Kaksi naista ja mies seisovat ja katsovat kameraan. Kuva: Yle Kuvapalvelu dokumenttiohjelmat,Historia: Pompejin viimeiset hetket

Kätilö (16)

Yle TV1 klo 21.00
Katso ohjelma Areenassa tästä

Kätilö on Krista Kososen tähdittämä ja Antti J. Jokisen ohjaama elokuva Katja Ketun menestysromaanista. Helena, Vikasilmäksi haukuttu, rakastuu SS-mieheen Lapin sodan kynnyksellä. N: Krista Kosonen, Lauri Tilkanen, Pirkka-Pekka Petelius, Tommi Korpela. Suomi 2015. Uusinta. Yle Areena 7 päivää

Lue lisää täältä!

Kätilö-elokuva kertoo suomalaisnaisen ja saksalais-suomalaisen SS-upseeriin rakkaudesta. Pääosissa Krista Kosonen ja Lauri Tilkanen.
Kätilö. Kätilö-elokuva kertoo suomalaisnaisen ja saksalais-suomalaisen SS-upseeriin rakkaudesta. Pääosissa Krista Kosonen ja Lauri Tilkanen. Krista Kosonen,Lauri Tilkanen,Yle TV1,Kätilö

Paksut pariskunnat – uusi sarja!

Yle Fem klo 23.00
Katso ohjelma Areenassa tästä

(Feta förhållanden) Uudessa kuusiosaisessa tanskalaissarjassa seurataan kolmea pariskuntaa, jotka päättävät yhdessä laihdutaa parantaakseen suhdettaan. Ravinto- ja parisuhdeterapeutti osallistuvat pariskuntien tavoitteeseen löytää yhteinen, parempi arki. Yle Areena 1 vuosi

TIISTAI 31.12.

Yle Live: Samuli Edelmann & OSL

Yle TV1 klo 21.00
Katso ohjelma Areenassa tästä
Pori Jazz 2019 -ilmaiskonsertin tuhatpäinen yleisö hurmaantui, kun Kirjurinluodon Lokkilavalla jammailtiin modernin romanimusiikin hengessä. Yllätysvieraina mukana Venla Edelmann, Jukka Perko, Pikku G ja Janne Halmela. Yle Areena toistaiseksi

Kino Suomi: Raid (16)

Yle Teema klo 21.15
Katso ohjelma Areenassa tästä

(2003) Raid joutuu keskelle kansainvälistä rikollisuutta etsiessään kadonnutta naisystäväänsä. Pääosissa: Kai Lehtinen, Mari Rantasila, Oiva Lohtander. Käsikirjoitus: Harri Nykänen ja Tapio Piirainen. Ohjaus: Tapio Piirainen. Uusinta. Yle Areena toistaiseksi

Kai Lehtinen (1999).
Raid. Kai Lehtinen (1999). Kuva: Pentti Tillder / Yle kuvapalvelu. Raid

Vuosi vaihtuu 2019

Yle TV1 klo 22.45
Katso ohjelma Areenassa tästä

Vuodenvaihteen juhlalähetys Helsingin Kansalaistorilta johdattaa huippuesiintyjien seurassa vuoteen 2020, uudelle vuosikymmenelle. Lavalla nähdään ALMA sekä kotimaisen räpin suosikit Pyhimys ja Gasellit. Ilta huipentuu näyttävään ilotulitukseen. Puolen yön jälkeen juhlakansaa tanssittaa vielä ysäritykki DJ Windows95man. Uudenvuoden show’n juontavat Alina Tomnikov ja Constantinos “Gogi” Mavromichalis. Yle Areena 30 päivää

Lähetyksen juontavat Alina Tomnikov ja Constantinos Mavromichalis.
Vuosi vaihtuu. Lähetyksen juontavat Alina Tomnikov ja Constantinos Mavromichalis. Kuva: Jyrki Valkama / Yle Yle TV1,vuosi vaihtuu

KESKIVIIKKO1.1.

Doggystyle – uusi kausi!

Yle Areena

(2. tuotantokausi) Tanskalainen yleisömenestys Doggystyle palaa ruutuu uusilla jaksoilla – luvassa on nyt enemmän draamaa ja rakkautta on ilmassa. Tapaamme Astan, hänen poikaystävänsä, Jose-ystävän, Ida-siskon ja muut pienen yhteisön asukkaat. Heidän keskuudessaan rakkaus ja vapautuminen saa uusia muotoja ja kaikki haluavat olla toistensa ja maailman rakastamia. 8 jaksoa. Yle Areena 1 vuosi.

Tasavallan presidentin uudenvuodenpuhe

Yle TV1 klo 12.00
Katso ohjelma Areenassa tästä
Tasavallan presidentin Sauli Niinistön uudenvuodenpuhe alkavalle vuodelle 2020. Suora lähetys. Yle Areena toistaiseksi

Sauli Niinistö, Helsinki, 29.12.2017
Tasavallan presidentin uudenvuodenpuhe. Sauli Niinistö, Helsinki, 29.12.2017 Kuva: Antti Haanpää / Yle Presidentin linna,Tasavallan presidentin uudenvuodenpuhe,Sauli Niinistö,uusivuosi

Teeman lahjapaketti: Komisario Palmu

Yle Teema klo 12.00 alkaen
Katso ohjelma Areenassa tästä
Teeman lahjapaketista aukeavat uuden vuoden kunniaksi klassikoiden klassikot, mustavalkoiset Palmut: Komisario Palmun erehdys, Kaasua sekä Tähdet kertovat. Lisäksi nuoret ruotimassa Palmu-elokuvia vuonna 1995.

Hovimestari "Butler" Veijonen (Leevi Kuuranne), Kokki (Leo Jokela), Toivo (Matti Ranin) ja komisario Palmu (Joel Rinne) katsastavat rikospaikkaa elokuvassa Komisario Palmun erehdys
Komisario Palmun erehdys. Hovimestari "Butler" Veijonen (Leevi Kuuranne), Kokki (Leo Jokela), Toivo (Matti Ranin) ja komisario Palmu (Joel Rinne) katsastavat rikospaikkaa elokuvassa Komisario Palmun erehdys Komisario Palmun erehdys,teeman lahjapaketit

Uudenvuoden konsertti Wienistä

Yle TV1 klo 12.30
Katso ohjelma Areenassa tästä

Perinteinen uudenvuoden konsertti suoraan Wienistä. Tällä kertaa Wienin filharmonikkoja johtaa latvialaissyntyinen kapellimestari Andris Nelsons. Konsertin yhteydessä nähdään myös Wienin Valtionoopperan baletin esityksiä. Selostus: Lotta Emanuelsson. Yle Areena 30 päivää

Prisma: Kuinka lumivyöry syntyy?

Yle TV1 klo 19.00
Katso ohjelma Areenassa tästä

(Avalanche - Making A Deadly Snowstorm, Britannia 2018) Kanadan Kalliovuorilla tutkitaan lumivyöryn syntymekanismia ja vaikutusta aiheuttamalla oikea lumivyöry. Koe kuulostaa villiltä ja 12 kameraa taltioi huikean luonnonnäytelmän paikan päällä. Tutkijat hakevat kokeella keinoja ennakoida luonnonvoimia paremmin ja säästää ihmishenkiä tulevaisuudessa. Yle Areena 60 päivää

Lue lisää täältä!

Dokumentissa seurataan lumivyörytutkijoiden työtä.
Prisma: Kuinka lumivyöry syntyy? Dokumentissa seurataan lumivyörytutkijoiden työtä. Kuva: Micky Lachmann / BBC Yle TV1,Prisma: Kuinka lumivyöry syntyy?

Nikolaj Coster-Waldau: Läpi Grönlannin 1/5 – uusi sarja!

Yle TV2 klo 20.05
Katso ohjelma Areenassa tästä
(Through Greenland With Nikolaj Coster-Waldau, Tanska 2019) Game of Thrones -tähti Nikolaj Coster-Waldau extreme-matkustaa läpi Grönlannin uudessa tanskalaissarjassa. Myös Nikolajn grönlantilainen vaimo ja ystävät ovat osan matkaa sarjassa mukana. Sarja tarjoaa harvoin nähtyä kuvamateriaalia Grönlannista ja sen kesyttömästä luonnosta. Myös ilmastonmuutoksen merkit ovat näkyvissä. Matkan aikana Nikolaj paljastaa paljon myös itsestään ja taustastaan. Yle Areena 2 vuotta.

Kakarat (12) 1/12 – uusi sarja!

Yle TV2 klo 21.00, Yle Areena katalogina
Katso ohjelma Areenassa tästä

Juuri täysi-ikäisiksi tulleet Joona (Vincent Kinnunen) ja Asta (Elli Melasniemi) ahmivat elämää kyltymättä ja uskovat, että kaikki maailman mahdollisuudet ovat heidän ulottuvillaan. He ovat pelottomia ja kuolemattomia, eivätkä malta odottaa, että pääsevät karistamaan pikkukaupunki Loviisan pölyt vaatteistaan.

Suunnitelmaan tulee kuitenkin muutos, kun Asta saa kuulla odottavansa vauvaa. Hän päättää tehdä abortin, mutta on jo liian myöhäistä. Vauva syntyy ja nuorista tulee tahtomattaan äiti ja isä. Nuoret eivät ole vielä valmiita vanhemmiksi, eivätkä heidän vanhempansa isovanhemmiksi. Piia (Sanna Hietala) ja Mika (Kai Bäckström) saivat Astan ollessaan itsekin vielä nuoria. Nyt he ovat toivoneet iltatähteä jo muutaman vuoden. Joonan vanhemmat Saara (Sari Havas) ja Henrik (Mats Långbacka) ovat naimisissa, mutta asuvat eri osoitteissa.

Kakarat-sarja sukeltaa syvälle ihmisyyteen ja sen herkimpiin kipupisteisiin. Millainen vanhemmuus on riittävän hyvää? Onko elämänkokemus enää toimivaa valuuttaa, kun nuoret päättävät tehdä asiat toisin? Onko nuorten mahdollista saada sekä vauva että maailman valloitus? Sarja kertoo aikuiseksi kasvamisesta ja vanhemmuudesta. Siitä, miten toisesta on välillä helpompi ottaa vastuu kuin itsestään. Ruotsinkielinen tekstitys. Yle Areena toistaiseksi

Näyttelijä Elli Melasniemi tiiliseinän edessä.
Kakarat. Näyttelijä Elli Melasniemi tiiliseinän edessä. Kuva: Jussi Nahkuri Elli Melasniemi,Kakarat

Ruusun nimi 1/8 – uusi sarja!

Yle TV1 klo 22.00, katalogina Yle Areenassa
Katso ohjelma Areenassa tästä

(The Name of the Rose) Umberto Econ vuonna 1980 julkaistuun bestselleriin perustuva sarja sijoittuu keskiajalle fransiskaaniluostariin, jossa on tapahtunut murha. Oppinut ja harras fransiskaanimunkki Baskervillen William nauttii suurta arvostusta omassa veljeskunnassaan. Fransiskaanien yhteisö haluaa elää vaatimattomasti, kulkea kevyin kantamuksin kuten Jumalan poika.

Baskervillen William saa tehtäväkseen vaeltaa halki vuoriston syrjäiseen luostariin, jossa debatoidaan uskonkappaleilla. Siellä on myös tapahtunut selittämätön kuolemantapaus. William ei pääse matkaan yksin vaan saa varjokseen Melkin Adson. Nuoresta iästään huolimatta maallisen elämän hyljännyt sotapäällikön poika Adso on oppinut ja sydämellinen munkkikokelas.

Williamin tehtävä luostarissa on visainen, sillä yhä uusia munkkiveljiä tuupertuu outoon kuolemaansa. Kuka on vastuussa heidän väkivaltaisesta kuolemastaan, ja mikä tekijää ajaa tällä tiellä?
Suomen- ja ruotsinkielinen tekstitys. Yle Areena 29.2. saakka

Lue lisää täältä!

Draamasarjassa näyttelevät Damian Hardung ja John Turturro.
Ruusun nimi. Draamasarjassa näyttelevät Damian Hardung ja John Turturro. Yle TV1,Ruusun nimi

TORSTAI 2.1.

Teeman lahjapaketti: Klassista

Yle Teema klo 12.00 alkaen

Schumannin suurteos Kohtauksia Goethen Faustista sekä uusintana Wienin uudenvuodenkonsertti.

Klo 12.00
Uudenvuoden konsertti Wienistä

Katso ohjelma Areenassa tästä
Uusinta uudenvuodenaatolta

Klo 14.36
Näin se syntyi: Faust

Katso ohjelma Areenassa tästä
Ohjaaja Jussi Nikkilä ja kapellimestari Hannu Lintu keskustelevat Robert Schumannin Kohtauksia Goethen Faustista -esityksen synnystä. Toimittajana on Lotta Emanuelsson. Yle Areena toistaiseksi

Klo 14.47
Robert Schumann: Kohtauksia Goethen Faustista

Katso ohjelma Areenassa tästä
Radion sinfoniaorkesteri, johtajanaan Hannu Lintu, solisteina mm. Soile Isokoski, Arttu Kataja, Helena Juntunen, Markus Suihkonen & Maximilian Schmitt sekä Tapiolan Kamarikuoro, Emo Ensemble & Cantores Minores. Rooleissa mm. Hannu Kivioja, Sanna-Kaisa Palo, Alise Polacenko ja Miro Lopperi. Konsertin ohjaus: Jussi Nikkilä. Taltioitu Helsingin Juhlaviikoilla Merikaapelihallissa 22.-23.8.2019. Yle Areena 1 vuosi

Perinteinen uudenvuoden konsertti Wienistä.
Uudenvuoden konsertti Wienistä. Perinteinen uudenvuoden konsertti Wienistä. Kuva: Lois Lammerhuber / EUROPEAN BROADCASTING UNION Yle TV1,uudenvuoden konsertti wienistä

Lumikuningatar (7)

Yle TV2 klo 14.00
Katso ohjelma Areenassa tästä

Gerdan täytyy pelastaa ystävänsä Kai ajoissa Lumikuningattaren pauloista, ennen kuin tämän sydän jäätyy ikiajoiksi, H. C. Andersenin satuun perustuva, Suomessa kuvattu ja suomeksi dubattu lastenelokuva. Saksa-Suomi 2015. Uusinta. Yle Areena 11.1. saakka

Nainen ja tyttö reessä.
Lumikuningatar. Nainen ja tyttö reessä. Kuva: Visual Norden Oy / Yle Kuvapalvelu elokuvat,lumikuningatar

Veljekset Price ruokamatkalla Pohjoismaissa 1/6 – uusi sarja!

Yle Fem klo 18.30
Katso ohjelma Areenassa tästä

(Spice med Price: Nordisk odyssé) Iloiset tanskalaiset ruoan ystävät, veljekset James ja Adam Price, suuntaavat ensimmäiselle pohjoismaiselle ruokaodysseialleen. Katsojat oppivat Norjan, Ruotsin ja Suomen perinneruuista. Kaksikko käsittelee perinteiset herkut uudella tvistillä.

Kahdessa päätösjaksossa liikutaan Suomessa, niin Helsingissä, Porvoossa, Ilomatsissa kuin Lapissa. Veljekset vierailevat Mannerheimin metsästysmökillä. He valmistavat hernekeittoa, pannukakkua, vorschmackia, mämmiä, kermaista lohikeittoa, runebergintorttuja, lihapiirakoita, karjalan piirakoita, poronkäristystä, kalakukkoa, leipäjuustoa ja paistettuja muikkuja. Suomenkielinen tekstitys. Yle Areena 90 päivää

The Revenant (16)

Yle TV1 klo 21.05
Katso ohjelma Areenassa tästä

(USA 2015) Leonardo DiCaprion tähdittämä, kolmella Oscarilla palkittu tosipohjainen eloonjäämiskamppailu Amerikan talvisista erämaista. Karhun raatelemaksi joutunut mies jää intiaaneja pakenevan metsästäjäryhmänsä hylkäämäksi ja pyrkii takaisin sivistyksen pariin. Pääosissa Leonardo DiCaprio ja Tom Hardy. Ohjaus Alejandro González Iñárritu. Ei Areena-oikeuksia

Lue lisää täältä!

Elokuvan pääroolissa näyttelee Leonardo DiCaprio.
The Revenant. Elokuvan pääroolissa näyttelee Leonardo DiCaprio. Kuva: Twentieth Century Fox Yle TV1,Leonardo DiCaprio,The Revenant

PERJANTAI 3.1.

Teeman lahjapaketti: Lasse Pöysti

Yle Teema klo 12.00 alkaen

Viime keväänä edesmennyt näyttelijä ja teatterimies Suomisen Ollina, tv-teatterin Kustaa III:na, Matti Ijäksen elokuvassa Pala valkoista marmoria sekä henkilökuvassa vuonna 1997.

Klo 12.00
Suomisen Olli yllättää (7)

Katso ohjelma Areenassa tästä
(Suomi 1945) Sotaväen vuoksi koulunsa keskeyttänyt Olli palaa kotiin ja koulunpenkille. Ohjaus: Orvo Saarikivi. Pääosissa: Lasse Pöysti, Regina Heinonen, Kalevi Hartti, Ekke Hämäläinen, Topi Ruuth. Mv.

Klo 13.25
Lasse Pöysti omassa persoonassa

Katso ohjelma Areenassa tästä
(1997) Dokumentti Lasse Pöystistä itsestään ilman roolia. Pian 70-vuotiaan Pöystin nykypäivä on täynnä uusia haasteita, teatteritöitä, matkoja, musiikkia ja purjehdusta.

Klo 14.25
Kustaa III

Katso ohjelma Areenassa tästä
(1964) Historiallisiin tosiasioihin pohjautuva klassinen tv-näytelmä Ruotsi-Suomen dramaattisesta, ihastusta ja vihastusta herättäneestä kuninkaasta. Pääosassa Lasse Pöysti. Alkuperäinen teksti on August Strindbergin.

Klo 16.10
Pala valkoista marmoria (7)

Katso ohjelma Areenassa tästä
(1998) Tragikomedia vanhuudesta, lemmestä ja jästipäisyydestä. Perustuu Martti Joenpolven samannimiseen novelliin.

Olli (Lasse Pöysti) ja Laura (Sirkka Osmala) hymyilevät valkolakit päässään elokuvassa Suomisen Olli yllättää
Suomisen Olli yllättää. Olli (Lasse Pöysti) ja Laura (Sirkka Osmala) hymyilevät valkolakit päässään elokuvassa Suomisen Olli yllättää Suomisen Olli yllättää,teeman elokuvat

Toinen kierros 1/8 – uusi tuotantokausi

Yle Fem klo 19.00
Katso ohjelma Areenassa tästä

(Andra åket, 2. tuotantokausi) Sarjan toisen tuotantokauden jaksoissa palaamme pieneen hiihtokeskukseen Björkfjälletiin. Madde ja Petter, jotka tyttärensä Idan kanssa jättivät Tukholman kiireisen elämän taakseen ja muuttivat kylään, jossa alkoivat pyörittää suvun hotellia, ovat löytäneet täältä paikkansa.

Vai ovatko? Vaikka perhe on päättänyt jäädä, tapahtuu jatkuvasti kaikenlaista, mikä herättää kysymyksen siitä oliko ”toinen kierros” sittenkään hyvä idea. Maddea ja Petteriä koettelevat muun muassa luokkatapaamiset, epäonnistuneet sukujuhlat, epätoivotut lempinimet ja suuruudenhullut palkolliset. Ohjaus: Felix Herngren, Martin Persson, Emma Bucht. Suomenkielinen tekstitys. Yle Areena 21.3. saakka

Itse asiassa kuultuna: Lauri Ihalainen

Yle TV1 klo 21.05
Katso ohjelma Areenassa tästä

SAK:n mies. Ministeri Lauri Ihalainen teki vertaansa vailla olevan 40-vuotisen uran ay-liikkeen palveluksessa. Mutta keitä ovat "itkevät Ihalaiset" ja Elämäjärven pojat? Haastattelijana Juho-Pekka Rantala. Yle Areena toistaiseksi

Lue lisää täältä!

Lauri Ihalainen kertoo Itse asiassa kuultuna -ohjelmassa urastaan ja elämästään.
Itse asiassa kuultuna: Lauri Ihalainen. Lauri Ihalainen kertoo Itse asiassa kuultuna -ohjelmassa urastaan ja elämästään. Kuva: Jyrki Valkama / Yle Lauri Ihalainen,Yle TV1,Itse asiassa kuultuna: Lauri Ihalainen

Kino: Birdman (12)

Yle Teema klo 21.45
Katso ohjelma Areenassa tästä

(USA 2014) Neljä Oscaria voittanut, väliin mustakin komedia entisestä supersankari-leffojen tähdestä, joka yrittää nyt päteä vakavana näyttelijänä Broadwayllä. Pääosissa Michael Keaton ja Emma Stone. Uusinta.

"Birdman" (Benjamin Kanes) seuraa Riggan Thomsonia (Michael Keaton) kadulla elokuvassa Birdman
Birdman. "Birdman" (Benjamin Kanes) seuraa Riggan Thomsonia (Michael Keaton) kadulla elokuvassa Birdman Teeman elokuvafestivaali,Birdman,Alejandro González Iñárritu,Oscar-palkinto,Michael Keaton,teeman elokuvafestivaali 2018

Ilmiantaja (16) 1/6 - uusi sarja!

Yle TV1 klo 22.10, Yle Areena katalogina
Katso ohjelma Areenassa tästä

(Informer, S1) Uusi raastava jännityssarja kertoo nuoresta lontoolaismiehestä, joka joutuu pelinappulaksi terrorismin vastaisessa taistelussa. Mistä kaikki saa alkunsa, miten vastahakoinen ilmiantaja kasvaa rooliinsa - ja millainen kohtalo häntä odottaa, jos hän paljastuu poliisin vasikaksi?

Aikamme vitsaus, kansainvälinen terrorismi vaatii poliisilta kovia otteita. Iskujen ennakointi ja potentiaalisten tekijöiden liikkeiden tarkka seuraaminen ovat tehokas keino ehkäistä uusia iskuja. Työ on henkisesti raskasta ja vaarallista kaikille osapuolille, eikä siviiliuhreilta voida aina välttyä. Usein terrori-iskun jälkeen törmätään lausuntoon, että poliisi on tarkkaillut tekijää pidemmän aikaa. Joskus seuranta onnistuu, toisinaan ei.

iten tuo prosessi toimii ja kuinka kansalainen päätyy poliisin informantiksi? Entä ovatko poliisin rekrytointikeinot aina moraalisesti kestäviä? Hollannin Rotterdamissa on juuri tehty iso terrori-isku, ja poliisi kanaalin toisella puolella on saanut vihjeen terroristisolun laajentumisesta Britanniaan. Tuskainen kysymys kuuluu: minne terroristit aikovat iskeä seuraavaksi?

Raza Shaw on tavallinen nuori britti, toisen polven pakistanilainen Itä-Lontoosta. Oltuaan väärässä paikassa väärään aikaan Raza joutuu pidätetyksi ja hänet pannaan hankalan valinnan eteen. Tahtomattaan Raza joutuu terrorismin vastaisen yksikön ilmiantajaksi. Suomen- ja ruotsinkielinen tekstitys. Yle Areena 90 päivää

Lue lisää täältä!

Brittisarjan pääroolin näyttelee Nabhaan Rizwa.
Ilmiantaja. Brittisarjan pääroolin näyttelee Nabhaan Rizwa. Kuva: Sophie Mutevelian Yle TV1,ilmiantaja

LAUANTAI 4.1.

Teeman lahjapaketti: 80-luvun klassikkoleffoja

Yle Teema klo 12.00 alkaen

Tom Cruise ja Dustin Hoffman loistavat neljän Oscarin draamassa Sademies. Kala nimeltä Wanda on puolestaan komedian täysosuma.

Klo 12.00
Sademies (12)

Katso ohjelma Areenassa tästä
(Rain Man, USA 1988) Neljän Oscarin draamakomedia kahdesta hyvin erilaisesta veljeksestä. Charlie on itsekäs juppi ja Raymond omaan maailmaansa sulkeutunut autistinen nero. Kun isä testamenttaa miljoonansa jälkimmäiselle, sieppaa Charlie Raymondin mukaansa tien päälle. Pääosissa Tom Cruise, Dustin Hoffman, Valeria Golino Ohjaus: Barry Levinson

Klo 14.10
Kala nimeltä Wanda (12)

Katso ohjelma Areenassa tästä
(A Fish Called Wanda, Iso-Britannia 1988) Jo klassikoksi noussut riehakas komedia pankkirosvoista, jotka saalista jakaessaan äityvät kaikki pettämään toisiaan ja sotkevat juoniinsa myös honkkelin lakimiehen. Pääosissa John Cleese, Jamie Lee Curtis, Kevin Kline, Michael Palin. Ohjaus: Charles Crichton.

Kala nimeltä Wanda -elokuvan hahmot. Vasemmanpuoleinen mies pitää käsissään kultakalamaljaa.
Kala nimeltä Wanda. Kala nimeltä Wanda -elokuvan hahmot. Vasemmanpuoleinen mies pitää käsissään kultakalamaljaa. Kuva: MGM International Television Distribution Inc. Jamie Lee Curtis,John Cleese,Kala nimeltä Wanda,Kevin Kline,Michael Palin

Snowhow - Pohjolan talvi 1/4 - uusi sarja

Yle TV1 klo 18.40, katalogina Yle Areenassa
Katso ohjelma Areenassa tästä

Me pohjolan asukkaat rakastamme ja vihaamme talvea. Talvea, jonka kylmä ja pimeä on muokannut meidät ja maiseman missä elämme. Snowhow-Pohjolan talvi -dokumenttisarja kertoo, mitä talvi on meille tehnyt ja miten me olemme oppineet elämään pakkasen ja lumen kanssa.

Pohjoisen asukkaat elävät jatkuvasti muuttuvan luonnon keskellä. Valon ja lämmön määrä vaihtee ympärivuorokautisesta pimeydestä jatkuvaan valoon, ikijäästä kesähelteeseen. Kylmän ja pimeän lahjoina meille on syntynyt erityisiä talvitaitoja, Snowhowta. Norjan upeat vuonot, Ruotsin tunturit ja Suomen jäinen Saimaa norppineen esiintyvät uusimmalla kameratekniikalla kuvatussa sarjassa.

Sarjan ovat tuottaneet yhteistyössä NRK (Norja), SVT(Ruotsi) , YLE ja Svenska YLE (Suomi). Ohjelmassa on suomen- ja ruotsinkielinen tekstitys. Yle Areena toistaiseksi

Lue lisää täältä!

Uusi sarja kertoo, miten olemme oppineet elämään pakkasen ja lumen kanssa.
Snowhow. Uusi sarja kertoo, miten olemme oppineet elämään pakkasen ja lumen kanssa. Kuva: NRK Yle TV1,snowhow

Teemalauantai: Buster Keaton

Yle Teema klo 20.00 alkaen

Klo 20.00
Poliisit

Katso ohjelma Areenassa tästä
(Cops, USA 1922) Buster Keatonin riemastuttavassa lyhytelokuvassa nuori mies saa suurkaupungin koko poliisivoimat peräänsä, kun huonekaluja hevoskärryillään rahtaavaa miekkosta luullaan pommeja viskovaksi anarkistiksi. Yle Areena 30 päivää

Klo 20.19
Suuri Buster

Katso ohjelma Areenassa tästä
(The Great Buster: A Celebration, USA 2018) Tuore dokumenttielokuva mykän elokuvan suuresta mestarista Buster Keatonista. Mukana ihailuaan osoittamassa ovat muun muassa Quentin Tarantino, Werner Herzog, Mel Brooks, 104-vuotias Norman Lloyd ja Jackassin Johnny Knoxville. Ohjaus Peter Bogdanovich. Yle Areena 2 vuotta.

Klo 21.56
Rakkaus ja romahdus

Katso ohjelma Areenassa tästä
(Battling Butler, USA 1926) Buster Keatonin vähemmän tunnettu mutta yhtä kaikki mestarillinen komedia nuoresta miljonääristä, joka lähetetään metsästyslomalle miehistymään. Mies tekeytyy kuuluisaksi nyrkkeilijäksi tehdäkseen vaikutuksen vuoristolaistyttöön. Vuonna 2017 restauroituun versioon musiikin teki Robert Israel. Ohjaus Buster Keaton. Yle Areena 30 päivää

Julistekuva dokumenttielokuvasta Suuri Buster.
Suuri Buster. Julistekuva dokumenttielokuvasta Suuri Buster. Buster Keaton,Teemalauantai,Suuri Buster

Verirahat (16) 1/4 - uusi sarja

Yle TV1 klo 22.15, katalogina Yle Areenassa
Katso ohjelma Areenassa tästä

(Dark Money, S1) Filmitähden ura on ulkoapäin usein kimallusta, mutta pinnan alla voi joutua kohtaamaan sen synkän kääntöpuolen, hyötykäyttöä ja seksuaalista häirintää. Joskus kiiltokuvamaailma vain on liian hyvää ollakseen totta. Valitettavan ajankohtaiseksi muuttuneessa minisarjassa lontoolaisperheen 14-vuotias poika Isaac on kokenut unelmiensa täyttyvän jo varhain - hän on juuri palannut Hollywoodista, jossa hän vietti viikkokausia näyttelemässä kuuluisan tuottajan johdolla amerikkalaisessa menestyselokuvassa.

Palatessaan kotiin Isaac kärsii selvästi jostain muustakin kuin jetlagista. Ennen pitkää syy pojan sulkeutuneisuuteen paljastuu vanhemmille. Poikaa vaivaa syvä häpeä siitä, mitä hänelle on Hollywoodissa tapahtunut. Vanhemmat yrittävät hakea oikeutta pojalleen. Isaac itse haluaa vain unohtaa tapahtuneen, mutta onko se edes teoriassa mahdollista? Yle Areena 90 päivää

Lue lisää täältä!

Draamasarjja nuoren pojan kohtalosta.
Verirahat. Draamasarjja nuoren pojan kohtalosta. Kuva: Des Willie / ALL3MEDIA INTERNATIONAL LIMITED Yle TV1,Verirahat

SUNNUNTAI 5.1.

Radioteatteri esittää: Duetto yhdelle

Yle Radio 1 klo 15.00 + Yle Areena
Kuuntele ohjelma Areenassa tästä

Hän syntyi naiseksi, mutta halusi tulla nähdyksi miehenä. Hän lykkäsi hormonihoidon aloittamista, koska pelkäsi menettävänsä kuulaan lauluäänensä. Hän kävi läpi äänenmurroksen 33-vuotiaana. Duetto yhdelle on dokumentaarinen ääniteos kaipauksesta, jonka menetetty lauluääni Axeliin jätti. Samalla se on teos uuteen ääneen tutustumisesta, sen löytämisestäkin. Kaikki teoksessa kuultavat äänet ovat Axelin tuottamia. Lisäksi kuullaan taltiointeja myös siltä ajalta, kun Axelia kutsuttiin vielä Annikaksi. Nämä kaksi, Annika ja Axel, laulavat yhdessä myös dueton. Käsikirjoitus: Heini Junkkaala ja Anton Laurén. Ohjaus: Heini Junkkaala. Äänisuunnittelu: Markus Lindén. Tuottaja: Soila Valkama.

Radio Variaatio: Kirveen kautta

Yle Radio 1 klo 18.00 + Yle Areena
Kuuntele ohjelma Areenassa tästä

Menneisyydessä rikoksentekijä päätyi mestauspölkylle lukuisista rikosnimikkeistä, sovittamaan rikoksensa maallisen esivallan edessä. Mikäli tuomittu katui, oli hänellä toivoa paremmasta tuonpuoleisessa. Ohjelmassa kuullaan Suomen alueen mestauksen historiaa tutkinutta Mikko Moilasta. Hän on kirjoittanut tutkimuksistaan kirjan Suomen pyövelit ja selvittänyt suuntaa-antavasti 192 mestauspaikan sijainnin. Lisäksi kuullaan Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkiston mestauspaikkatarinoita. Ohjelman ovat toteuttaneet Lea Tajakka ja Tiina Luoma. Tuottaja: Hannu Karisto.

Jäljet päättyvät Berliiniin – uusi tuotantokausi!

Yle TV1 klo 19.45
Katso ohjelma Areenassa tästä
(Letzte Spur Berlin, S7) Saksalainen krimisarja kertoo suukaupungin asukkien monenkirjavista ihmiskohtaloista ja heidän auttajistaan.

Berliinin poliisipiirissä toimii kadonneiden ihmisten etsintään erikoistunut ryhmä. Ihmisiä katoaa kotoaan kaiken aikaa, osaa heistä ei koskaan löydetä. Kaikkiin katoamisiin ei liity välttämättä rikosta vaan syitä katoamiselle on monia.

Voidakseen muodostaa täsmällisen kuvan ihmisestä, rikosylikomisario Oliver Radekin ryhmä porautuu syvälle kadonneen elämäntilanteeseen ja persoonaan. Tuntemalla ihmisen tavat voi löytää ratkaisevan vihjeen hänen kohtalostaan. Osa ihmisistä katoaa omasta halustaan ja usein kadonnut on löydettävissä, mutta toisinkin käy: poliisi ei aina ehdi ajoissa paikalle. Yle Areena 60 päivää

Lue lisää täältä!

Poliisimies aseen kanssa.
Jäljet päättyvät Berliiniin. Poliisimies aseen kanssa. Kuva: ZDF/Oliver Feist Jäljet päättyvät Berliiniin

Jääkiekon U20 MM: loppuottelu

Yle TV2 klo 20.00
Katso ohjelma Areenassa tästä

Nuoret Leijonat on jälleen teroittanut kyntensä ja lähtee hallitsevana maailmanmestarina jääkiekon alle 20-vuotiaiden miesten MM-turnaukseen Tshekkiin. Finaali nähdään 5.1., ovatko Nuoret Leijonat mukana?

Kyllä minä niin mieleni pahoitin

Yle Areenassa podcastina joulukuuhun 2020 asti

Jääräpäisen kahdeksankymppisen suomalaismiehen toistuva tokaisu "Kyllä minä niin mieleni pahoitin" nousi kansan huulille kymmenen vuotta sitten, kun Tuomas Kyrön kirjoittama ja Antti Litjan esittämä radiosarja sai ensilähetyksensä Radio Suomessa vuonna 2009. Sittemmin ilmestyi myös radiosarjaan perustuva Tuomas Kyrön romaani Mielensäpahoittaja. Ja nyt koko 20-osainen sarja on saatavilla podcastina Yle Areenassa!

Lue myös - yle.fi:stä poimittua