Hyppää pääsisältöön

Kevään 2020 kuunnelmat kertovat ajan tarinaa monella tavalla

Kuvassa naisen kasvot näkyvät kaleidoskooppimaisena rakenteena
Kaleidoskooppi kertoo kolmen ystäväperheen elämästä erään kesän ja talven aikana - "Se on kaleidoskoopin idea - erilaisia kuvioita syntyy loputtomasti." Kuvassa naisen kasvot näkyvät kaleidoskooppimaisena rakenteena Kuva: Jyrki Valkama kuunnelmat,Radioteatteri

Yksittäiset kuunnelmat lähetetään Yle Radio 1:ssä sunnuntaisin klo 15.00, toinen lähetys maanantaina klo 19.02. Kuunneltavissa myös Yle Areenassa.

Kausisarjat Yle Radio 1:ssä lauantaisin klo 15.00, toinen lähetys tiistaina klo 17.30. Lauantaihin 18.4.2020 asti seurataan Ken Folletin kirjoittamaa Maata etsimässä -scifisarjaa vuodelta 1982. Huhtikuun lopulla 25.4.2020 alkaa uusi, 10-osainen Karen Eganin kirjoittama komediasarja. Se pureutuu kuoromusiikin ja kuoroyhteisön suljettuun maailmaan.

Luentasarjana arkisin klo 18.20 Yle Radio 1:ssä jatkuu Marcel Proustin Kadonnutta aikaa etsimässä. Lukijana Erja Manto.

Tammikuu

Kuvituskuva. Kuvassa mies ajaa partaa mikrofonilla
Duetto yhdelle on dokumentaarinen ääniteos kaipauksesta. Kuvituskuva. Kuvassa mies ajaa partaa mikrofonilla kuunnelmat,Radioteatteri

Su 5.1., toinen lähetys ma 6.1.
Duetto yhdelle

Ensilähetys. Hän syntyi naiseksi, mutta halusi tulla nähdyksi miehenä. Hän lykkäsi hormonihoidon aloittamista, koska pelkäsi menettävänsä kuulaan lauluäänensä. Hän kävi läpi äänenmurroksen 33-vuotiaana.
Duetto yhdelle on dokumentaarinen ääniteos kaipauksesta, jonka menetetty lauluääni Axeliin jätti. Peruuttamattomasta päätöksestä. Samalla se on teos uuteen ääneen tutustumisesta, sen löytämisestäkin.
Kaikki teoksessa kuultavat äänet ovat Axelin tuottamia. Teoksessa kuullaan taltiointeja myös siltä ajalta, kun Axelia kutsuttiin vielä Annikaksi. Nämä kaksi, Annika ja Axel, laulavat yhdessä myös dueton.
"Mä tiedän, että mussa on edelleen se sielu, mutta joku mussa on kovettunu ja mä sanoinki siinä melkein viimeisenä lauseena ennen ku mä nousin seisomaan siihen ovelle hyvästejä heittämään, että mä... Et mä en vaan haluis olla sellanen surullinen koko ajan, mitä mä nyt oon. Ku multa on viety, tai mä olen itse vienyt sen itseltäni, sen niin kun tärkeimmän tavan olla yhteydessä muihin."
Käsikirjoitus: Heini Junkkaala ja Anton Laurén.
Ohjaus: Heini Junkkaala.
Äänisuunnittelu: Markus Lindén.
Masterointi: Jukka Herva.
Tuottaja: Soila Valkama.

Su 12.1., toinen lähetys ma 13.1.
Kaleidoskooppi

Ensilähetys. Uimarannan piknikidyllistä marraskuun pimeyteen. Työpaikalta kotisohvalle. Transpoliklinikalta hakemaan lasta päiväkodista. Valto Kuuluvaisen kirjoittama kuunnelma kertoo kolmen ystäväperheen elämästä erään kesän ja talven aikana.
Keittiönpöydän ja retkipeiton äärellä keskustellaan työelämästä, muunsukupuolisten arjen kommelluksista, lapsiperhearjesta ja parisuhteesta.
"Se on kaleidoskoopin idea - erilaisia kuvioita syntyy loputtomasti."
Käsikirjoitus: Valto Kuuluvainen.
Ohjaus: Laura Mattila.
Äänisuunnittelu: Hanna-Helena Kinnunen.
Dramaturgi: Antti Lehtinen.
Rooleissa mm.: Hanna Raiskinmäki, Miiko Toiviainen, Juho Uusitalo ja Kaisla Puura.
Tuottaja: Laura Jaakkola.

Toni Kamula näyttelee Mathiasta Valto Kuuluvaisen kirjoittamassa kuunnelmassa Vaskivuorentie 20.
Vaskivuorentie 20 perustuu kirjailija Mathias Rosenlundin omiin kokemuksiin Toni Kamula näyttelee Mathiasta Valto Kuuluvaisen kirjoittamassa kuunnelmassa Vaskivuorentie 20. Kuva: Yle Kuvapalvelu Mathias Rosenlund,Maija Ruuskanen,Tiina Luoma,valto kuuluvainen

Su 19.1., toinen lähetys ma 20.1.
Vaskivuorentie 20

Uusinta vuodelta 2017. Onko köyhällä oikeutta unelmiin? Entä kahvilakäyntiin tai elokuvalippuun lapselle? Miten taistella jatkuvan puutteen keskellä omanarvontunnon puolesta, sukupolvelta toiselle periytyvää toivottomuutta vastaan? Kirjailija Mathias Rosenlundin omiin kokemuksiin perustuva, vahva romaani Vaskivuorentie 20 herätti ilmestyessään vuonna 2013 kiihkeää keskustelua köyhyydestä Suomessa. Romaaniin pohjautuva kuunnelma tuo lähelle erään nuoren perheen kamppailun mahdottomia olosuhteita vastaan. Dokumentaarisuuden keinoja hyödyntävä tarina sijoittuu Vantaan Myyrmäkeen.
Dramatisointi: Valto Kuuluvainen.
Ohjaus: Maija Ruuskanen.
Äänisuunnittelu: Tiina Luoma.
Rooleissa mm. Toni Kamula, Rosanna Kemppi, Veikko Järvi ja Silva Niemi.
Tuottaja: Erja Manto.

Su 26.1., toinen lähetys ma 27.1.
Epävalta

Uusinta vuodelta 2007. Eletään Helsingin Vallilassa vuonna 1933, laman ja erilaisten diktatuurien aikaa. Suutarimestari Johansson etsii vallan olemusta ja keinoa hallita maailmaa. Leskirouva Kortesuo koettaa saada pojalleen työtä pakottamalla tätä loikkaamaan Neuvostoliittoon. Elmer Diktoniuksen kahdesta novellista rakennetussa kuunnelmassa kysymys kuuluu: mikä on valtaa, mikä epävaltaa? Kuunnelma perustuu Elmer Diktoniuksen proosateokseen Medborgare i republiken Finland, jonka ovat suomeksi kääntäneet Marianne ja Pekka Tarkka. Kuunnelman pohjatekstejä ovat kaksi novellia "Epävalta" ja "Äiti".
Dramatisointi: Mikko Viljanen.
Ohjaus: Ari Kallio.
Äänisuunnittelu: Hanna-Helena Kinnunen.
Rooleissa mm. Ilkka Heiskanen, Eeva-Maija Haukinen, ja Tuomas Rinta-Panttila.

Helmikuu

Kuvassa Oikeusjuttu-kuunnelman Josef K (näyttelijä Juha Kukkonen)
Franz Kafkan klassikkoromaaniin Oikeusjuttu perustuvan 3-osaisen kuunnelman päähenkilö Franz K (näyttelijä Juha Kukkonen) Kuvassa Oikeusjuttu-kuunnelman Josef K (näyttelijä Juha Kukkonen) Kuva: Seppo Sarkkinen kuunnelmat,Radioteatteri

Su 2.- 16.2., toinen lähetys maanantaina
Oikeusjuttu

Uusinta vuodelta 2007. Kolmiosainen kuunnelma Franz Kafkan klassikkoromaanista Oikeusjuttu. Kuunnelman ensimmäisessä osassa Josef K pidätetään yllättäen. K:lle ei kerrota mikä virasto hänet pidättää tai mistä häntä syytettään. Pidätyksestä huolimatta Josef K saa kulkea vapaasti ja hänen odotetaan suorittavan työtehtävänsä pankissa entiseen tapaan. Romaani Oikeusjuttu ilmestyi vuonna 1925. Vuosikymmenten kulusta huolimatta Josef K:n absurdi tarina byrokratian rattaisiin putoamisesta iskee nykypäivän yleisöön. Oikeusjuttu osoittaa maailmamme perimmäisen mielettömyyden.
Dramatisointi: Anja Kolehmainen ja Samuli Saastamoinen.
Ohjaus: Hannu Heikinheimo.
Äänisuunnittelu: Anders Wiksten.
Rooleissa mm.: Juha Kukkonen, Tarja Keinänen, Vuokko Hovatta, Erja Manto, Jukka Voutilainen,
Voitto Nurmi ja Tapio Liinoja.

Su 23.2., toinen lähetys ma 24.2.
Zodiak - Tarina öljyonnettomuudesta

Uusinta vuodelta 2012. Raskaassa lastissa purjehtiva öljytankkeri Zodiak on ajanut myrskyssä karille Hankoniemen edustalla. Olosuhteet ovat kurjat, ja tuuli painaa vuotavaa öljyä jään alle. Kun varustamo päättää hinata aluksen karilta katkeamisvaarasta piittaamatta, joukko aktivisteja lähtee kumiveneillä estämään uhkaavaa ekokatastrofia. Operaatiosta tulee murhenäytelmä, ja tapahtumien kulku joudutaan purkamaan poliisikuulusteluissa. Juha Mustanojan kirjoittama ja ohjaama kuunnelma käsittelee paitsi ekokatastrofin mahdollisuutta ja median asennetta onnettomuuteen, myös luonnontutkijan valintoja ja ristiriitoja. Dokumentaarisen draaman lajiin kuuluva kuunnelma tapahtuu kevättalvella 2012, jolloin otettiin käyttöön nykyaikainen liikenteenohjausjärjestelmä ruuhkautuvan Suomenlahden turvaksi.
Kirjoittanut ja ohjannut: Juha Mustanoja, Aurinkoteatteri.
Sävellys ja sovitus: Miika Snåre.
Äänisuunnittelu: Micke Nyström.
Rooleissa: Sanna Hietala,
Seppo Honkonen, Mikko Pörhölä, ja
Nora Raikamo.

Maaliskuu

Su 1.3.- 15.3., toinen lähetys maanantaisin
Lähtökäsky

Kolmiosainen musiikkikuunnelma
Ensilähetys. Lähtökäsky on Turun saaristossa perustetun Meriteatterin kiiteltyihin näytelmiin pohjautuva musiikillinen kuunnelma, laulu saariston ihmisistä ja meren arvaamattomuudesta.
Pari-kolmekymppinen Meri muuttaa kesämökilleen Turun saaristoon pakoon ahdistustaan ja tyhjyyden tunnettaan. Meri kiinnostuu läheisen Röölän sataman värikkäästä historiasta, etenkin lakkautetun sillitehtaan naisten elämänkohtaloista. Meri tutustuu hiljenneen sataman vanhimpaan asukkaaseen, äkkiväärään Tyyneen, joka kertoo Merille kylän asukkaiden elämästä: pettävistä laitureista, rauhallisista ankkuripaikoista - ja ikuisesta ikävästä kauneimpaan satamaan.
Musiikkikuunnelmassa soivat niin vanhat merimieslaulut ja arkkiveisut kuin meriteatterilaisten omat kappaleet.
Käsikirjoitus: Anni Mikkelsson
Dramaturgit: Antti Lehtinen ja Liila Jokelin.
Ohjaus: Anni Mikkelsson
Äänisuunnittelu Hanna-Helena Kinnunen.
Musiikin sävellys: Antti Autio, Jussi-Pekka Parviainen, Vera Veiskola, Hannes Mikkelsson ja Joel Mäkinen.
Musiikin sovitus ja harjoitus: Antti Autio ja Jussi-Pekka Parviainen.
Muusikot: Antti Autio, Jussi-Pekka Parviainen, Aleksi Kaufman, Antti Kokkola ja Joel Mäkinen.
Rooleissa mm. Laura Halonen, Leena Uotila, Ella Mettänen ja Hannes Mikkelsson.
Tuottaja: Soila Valkama.

Kuvassa The Everlast -orkesteri, näyttelijät vasemmalta: Tommi Rantamäki, Ylermi Rajamaa, Juha Pulli, Paavo Kinnunen ja Helmi-Leena Nummela.
The Everlast -orkesteri vas.-oik. näyttelijät Tommi Rantamäki, Ylermi Rajamaa, Juha Pulli, Paavo Kinnunen ja Helmi-Leena Nummela. Kuvassa The Everlast -orkesteri, näyttelijät vasemmalta: Tommi Rantamäki, Ylermi Rajamaa, Juha Pulli, Paavo Kinnunen ja Helmi-Leena Nummela. Kuva: Jussi Nahkuri kuunnelmat,Radioteatteri

Su 22.3. ja 29.3., toinen lähetys ma 23.3. ja 30.3.
The Everlast

Kaksiosainen kuunnelma. Uusinta vuodelta 2013. The Everlastilla on ollut joskus yksi hittikin. Nyt bändi heittää hääkeikkoja. Haave menestyksestä elää, vaikka kaikki ovat kyllästyneitä toisiinsa. Olisiko laulukilpailuvoittaja Simonen avain menestykseen? Ei ole. Tilanne kiristyy absurdiinäärimmäisyyteen, koska espoolaishäiden karjalanpaisti on varastettuja bändiä epäillään. Nyt on bändin kunnia pelastettava. Okko Leon hersyvä dialogi ja absurdit tilanteet elävät kuunnelmassa. Kuunnelman tyylilaji on surumielinen komedia, jossa on absurdeja piirteitä. Ollaan ihmisen lähellä ja kuljetus on kevyttä ja vaivatonta, dialogi elää. Kuunnelman henkilöt eivät näe omaa tilannettaan vaan "kaikki on normaalisti ja niin kuin pitääkin". The Everlast kysyy, onko solidaarisuus enää mahdollista? Bändin jäsenet ovat tahtomattaan toisistaan ja bändistä riippuvaisia, eikä elämä bändin ulkopuolella tarjoa heille "työkkärin paskakursseja" enempää. Kukin bändin jäsen yrittää keinoja kaihtamatta hyötyä yhtyeestä ja toisistaan. Solidaarisuus on näille opportunisteille pelkkä vierasperäinen sana ja höynäytyksen vipuvarsi. Mutta voiko ihminen oppia pakon edessä ja äärimmäisissä olosuhteissa solidaariseksi? Samannimisestä näytelmästään Radioteatterille sovittanut Okko Leo.
Ohjaus - Lauri Maijala
Äänisuunnittelu - Ari Mursula.
Rooleissa: Paavo Kinnunen, Helmi-Leena Nummela, Juha Pulli, Ylermi Rajamaa ja Tommi Rantamäki.

Huhtikuu

Su 5.4., toinen lähetys ma 6.4.
Yöperhonen

Ensilähetys. Yöperhonen on brittilentäjä Amy Johnsonin (1903-1941) elämäntarinasta inspiroitunut kuunnelma, joka syöksyy syvälle mielen aaltoihin - rohkeuteen, yksinäisyyteen ja vapaudenjanoon. Kuunnelma on lyyrinen kunnianosoitus oman elementin etsimiselle, euforian hurmokselle ja sen vaarallisuudelle, sekä uudelle alulle.
Amy Johnson tuli tunnetuksi 1930-luvun pitkistä yksinlentomatkoistaan. Hän oli ensimmäinen naispuolinen lentäjä, joka on lentänyt yksin Lontoosta Australiaan ja sittemmin rikkonut lukuisia pitkän matkan ennätyksiä. Johnsonin intohimoinen suhde lentämiseen vei lopulta hänen henkensä, kun hän sai surmansa lento-onnettomuudessa vain 37-vuotiaana.
"Kaikkea ei pidä kokeilla. Ei todellakaan pidä. Mutta mä lähdin jo."
Rooleissa: Liisa Pöntinen, Pyry Äikää, Minna Koskela ja Jussi Kraft
Käsikirjoitus ja ohjaus: Liisa Pöntinen
Äänisuunnittelu ja äänitys: Jussi Kraft
Musiikki: Jussi Kraft, Liisa Pöntinen
Dramaturgit: Antti Lehtinen, Onerva Hannula, Sami Keski-Vähälä
Tuottajat: Timo Vierimaa / Funfar Oy, Matti Kajander / Yle Draama

Pelto-kuunnelman näyttelijä Tuukka Vasama. Kasvokuva.
Pelto, kuvassa näyttelijä Tuukka Vasama Pelto-kuunnelman näyttelijä Tuukka Vasama. Kasvokuva. Kuva: Jyrki Valkama kuunnelmat,Radioteatteri

Su 12.4., toinen lähetys ma 13.4.
Pelto

Uusinta vuodelta 2010. Kuunnelma kuvaa tunnetiloja, jotka maalla eläminen, yksin, voi tuottaa äärimmillään. Niinkin hyvät ja toivottavat asiat kuin rauha, hiljaisuus ja muuttumattomuus saattavat sisäisten paineiden allajohtaa ennakoimattomiin purkauksiin. Tekstin voimakas ja ahdistavakin tunnelma kasvaa näyttelijän tulkinnasta. Esitys on pääosin Tuukka Vasaman sooloa, kuorona ovat Hanna Vahtikari ja Johanna Peltonen sekä omana "kuoronaan" Jukka Voutilainen.
Kirjoittanut Tuomas Timonen.
Ohjaus - Miikka Ahlman.
Äänisuunnittelu - Eeva Partanen.
Rooleissa: Tuukka Vasama, Johanna Peltonen ja Hanna Vahtikari ja Jukka Voutilainen.

Su 19.4., toinen lähetys ma 20.4.
Sokeain kuunnelmapalkinnon voittaja

Näkövammaisten kuunnelmaraati valitsee vuosittain Sokeain kuunnelmapalkinnon saajan. Nyt on vuorossa vuoden 2019 parhaaksi valitun kotimaisen kuunnelman uusintalähetys.

Su 26.4., toinen lähetys ma 27.4.
Kasvojenmenetys

Ensilähetys. Kasvojenmenetys on absurdi satiiri maailmasta, jossa julkiset häpeärangaistukset ovat arkipäivää. Taidetuomioistuin päättää mielivaltaisesti, että esikoiskirjailija Emmi ei saa julkaista kirjaansa vaan tuomitaan kirjaimellisesti kasvojenmenetykseen. Kansa hurraa, kun yksi kerrallaan taiteilijoiden kasvoja poistetaan kasvojenmenetyslavalla, siihen erikoistuneella laitteella. Kasvotiinin käyttäjä Janne kärsii ammatissaan ja mokaa laitteen kanssa juuri Emmin ollessa lavalla. Emmi pelastaa Jannen tukalasta tilanteesta, ja siitä hänet tuomitaan kasvotiinin käyttäjäksi, siinä missä Janne joutuu luopumaan sekä kasvoistaan, että ammatistaan.

Kuunnelma käsittelee satiirin keinoin taiteilijoiden identiteetin muodostumista yhteiskunnassa, joka kohtelee luovan työn tekijöitä kuin karjaa. Perustuuko menestyminen ulkonäölle, vahvuudelle, luovuudelle, ahneudelle vai rakkaudelle?

Käsikirjoitus: Vilja Autiokyrö
Ohjaus: Vilja Autiokyrö
Äänisuunnittelu: Jorma Kaulanen
Musiikki: Mikko Renfors
Tuottaja: Mika Ritalahti, Niko Ritalahti / Silva Mysterium Oy
Tuottaja: Matti Kajander / Yle
Päärooleissa: EMMI – Inkeri Hyvönen, JANNE – Karlo Haapiainen, ARVI – Alex Anton, MUSTALAKI – Tiina Pirhonen, JUPPINEN – Karim Rapatti

Toukokuu

Paratiisilintuja-kuunnelma, kuvassa vierekkäin näyttelijät Marjaana Kuusniemi ja Hanna Seppä
Paratiisilintuja-kuunnelman näyttelijät Marjaana Kuusniemi ja Hanna Seppä Paratiisilintuja-kuunnelma, kuvassa vierekkäin näyttelijät Marjaana Kuusniemi ja Hanna Seppä Kuva: Jyrki Valkama kuunnelmat,Radioteatteri

Su 3.5., toinen lähetys ma 6.5.
Paratiisilintuja

Uusinta vuodelta 2013. Eroottinen fantasia: Millaista olisi rakastella, jos olisi joku toinen? Miltä minä tunnun toisesta? Eräänä kesäpäivänä Maria saa kutsun naapurinsa luo viinille. Helena vie hänet yläkerran makuuhuoneeseen, jonka seinillä lentävät tuhannet paratiisilinnut.Tarvitaan vain yksi maaginen suudelma ja Maria tulee osaksi Helenaa. He ovat yhtä. Maria on Helenassa kuin vapaamatkustaja, kuin varjo hänen ihonsa sisäpuolella. Naiset jakavat täydelleen yhden kesäpäivän ajatukset, tunteet, tunnelmat ja eroottisen odotuksen. Isabel Lähteen kirjoittama aistillinen kesäkuunnelma Paratiisilintuja avaa eteemme maailman, jossa toisen ihmisen mysteeri tulee hetkeksi jaetuksi. Isabel Lähteen Paratiisilintuja kysyy miltä minä tunnun rakastelun hetkellä, millainen on toisen ihmisen kokemus minusta? Ohjaus - Kaisa-Liisa Logrén.
Äänitys - Ari Mursula.
Äänisuunnittelu - Tiina Luoma.
Rooleissa: Marjaana Kuusniemi, Hanna Seppä, Jarkko Nyman, Lauri Tilkanen.
 • Millaisia kokemuksia sinulla on kärsimyksestä?

  Miten kärsimys on vaikuttanut sinuun?

  Miten kärsimys on vaikuttanut sinuun? Millaisia tunteita kärsimys on herättänyt sinussa? Kohtaatko kärsimyksen herättämät tunteet vai pyritkö välttelemään niitä? Miten olet selviytynyt kärsimyksestä? Oletko oppinut jotain niistä? Mitä? Millä tavoin kokemukseesi kärsimyksestä on suhtauduttu? Millaista tukea olet saanut tai toivot muilta? Kärsimys on osa elämää.

 • Musiikkitoiveista totta! Mitä haluaisit kuulla ja jakaa muiden kanssa?

  Toiveista totta Yle Radio 1:ssä lauantaisin klo 11.

  Mikä musiikki antaa sinulle voimaa, valoa ja lohtua? Minkä sävelmän haluaisit kuulla ja jakaa muiden kuuntelijoiden kanssa? Yle Radio 1 kerää suomalaisten mielimusiikkia soitettavaksi. Toiveita kuullaan lauantaisin klo 11. Lähetä toiveesi alla olevalla lomakkeella tai sähköpostilla osoitteeseen toiveista.totta@yle.fi. Halutessasi voit perustella toiveesi.

 • Keskustele tässä perintöasioista

  Suomalainen perintö: Yhä enemmän yhä harvemmille

  Asuntomarkkinoiden kahtiajakautuminen näkyy myös perinnöissä - siinä missä yksi perii arvokkaan kaupunkiasunnon, toinen saattaa saada vaivoikseen autiotalon syrjäseudulta. Miten perinnönjakoa voi suunnitella? Milloin on syytä tehdä testamentti? Vieraina emeritusprofessori Urpo Kangas ja verolakimies Tuomo Lindholm Veronmaksajat ry:stä.