Hyppää pääsisältöön

Prisma: Kuinka lumivyöry syntyy? – Tutkijat etsivät keinoja ennakoida tuhoisia luonnonvoimia

Tutkijat yrittävät selvittää lumivyöryn tuhovoimaa.
Tutkijat kaivavat esiin lumivyöryssä käytettyä mittausautoa Fortress vuorella Kanadan Albertassa. Tutkijat yrittävät selvittää lumivyöryn tuhovoimaa. Kuva: Micky Lachmann / BBC Yle TV1

TV1 keskiviikkona 1.1.2020 klo 19.00 - 19.55, uusinta maanantaina 6.1. klo 00.55, Areenassa

Pelottavaa, kiehtovaa ja vaarallista lumivyöryä on mahdotonta pysäyttää.

Lumivyöryissä kuolee vuosittain satoja ihmisiä, mutta vyöryistä ja niiden tuhovoimasta tiedetään yllättävän vähän. On vaikea ennustaa, milloin ja missä rajut luonnonilmiöt iskevät tai kuinka tuhoisia ne ovat.

Kansainvälinen tutkijaryhmä kokoontuu Kanadan Kalliovuorille ainutlaatuiseen ja vaaralliseen tehtävään. Operaation tarkoituksena on selvittää, miksi lumivyöryjä tapahtuu, minne ne iskevät ja miksi joistakin vyöryistä tulee surmanloukkuja.

Brittidokumentissa Kuinka lumivyöry syntyy? seurataan, kuinka tutkijat asentavat vuorille lukuisia kameroita ja mittauslaitteita. Helikopterista pudotettavilla räjähteillä laukaistaan lumivyöry, joka syöksyy Kalliovuorten rinteitä alas. Lumen armoille joutuu vuorelle laskettu, mittalaitteilla varustettu auto, jolla saadaan tutkimustietoa vyöryn sisältä.

Dokumentissa seurataan lumivyörytutkijoiden työtä.
Helikopteri valmistautuu laukaisemaan lumivyöryn ainutlaatuista tutkimusta varten. Dokumentissa seurataan lumivyörytutkijoiden työtä. Kuva: Micky Lachmann / BBC Yle TV1,Prisma: Kuinka lumivyöry syntyy?

Tutkijat haluavat testata käsitystään lumivyörystä ja he yrittävät ennustaa laukaistava vyöryn koon, reitin ja voiman. Miten lumivyöry toimii, miksi se alkaa ja miksi luonnonilmiö tekee niin paljon vahinkoa? Lisää tietoa halutaan myös siitä, miten lumivyöry vaikuttaa ihmisen kehoon ja miten vyörystä voi selviytyä.

Ainutlaatuisella kokeella tutkijat hakevat uusia keinoja ennakoida luonnonvoimia paremmin ja säästää näin ihmishenkiä tulevaisuudessa. Vastaavaa koetta ei ole aikaisemmin yritetty. Tutkimustulokset voivat mullistaa kykymme ennustaa lumivyöryjä.

Dokumentissa tavataan entinen vapaalaskun maailmanmestari, yhdysvaltalainen Elyse Saugstad. Hän tietää tarkkaan, millaista on joutua lumivyöryyn.

Avalanche – Making A Deadly Snowstorm. Tuotanto: A Caravan Media Production / BBC, Britannia, 2018.