Hyppää pääsisältöön

Snowhow – Pohjolan talvi, dokumenttisarja luonnonvoimista ja luovista ratkaisuista kylmän keskellä

Neliosainen dokumenttisarja seuraa, miten pohjoisen ihmiset selviävät talvesta, lumesta ja pakkasesta.
Neliosainen dokumenttisarja seuraa, miten pohjoisen ihmiset selviävät talvesta, lumesta ja pakkasesta. Kuva: NRK Yle TV1,Snowhow - Pohjolan talvi

TV1 lauantaisin 4. - 25.1.2020 klo 18.40 - 19.40, uusinta sunnuntaisin klo 8.05, Areenassa

Me pohjolan asukkaat rakastamme ja vihaamme talvea. Talvea, jonka kylmä ja pimeä on muokannut meidät ja maiseman. Luonnonvoimat ovat haastaneet ihmisen ja pakottaneet keksimään luovia ratkaisuja. Vaativien olosuhteiden ansiosta meille on syntynyt erityisiä talvitaitoja, snowhowta.

Neliosainen dokumenttisarja Snowhow – Pohjolan talvi tutkailee, mitä talvi on meille tehnyt ja miten pohjoisen asukkaat sekä luonto ovat sopeutuneet elämään pakkasen ja lumen kanssa.

Neliosainen dokumenttisarja seuraa, miten pohjoisen ihmiset selviävät talvesta, lumesta ja pakkasesta.
Neliosainen dokumenttisarja seuraa, miten pohjoisen ihmiset selviävät talvesta, lumesta ja pakkasesta. Kuva: NRK Yle TV1,Snowhow - Pohjolan talvi

Yhteispohjoismainen ohjelmasarja kertoo Pohjoismaiden keinoista ja kyvyistä selvitä kylmissä olosuhteissa. Sarjan neljässä tunnin mittaisessa osassa liikutaan jääkaudesta nykyteknologiaan – helikopterimoottorisahaan ja jäänmurtajien uusimpaan tekniikkaan.

Pohjoisen asukkaat elävät jatkuvasti muuttuvan luonnon keskellä. Valon ja lämmön määrä vaihtelee ympärivuorokautisesta pimeydestä jatkuvaan valoon, ikijäästä kesähelteeseen. Kevään valo ruokkii elämän lisäksi luovuutta.

Neliosainen dokumenttisarja seuraa, miten pohjoisen ihmiset selviävät talvesta, lumesta ja pakkasesta.
Neliosainen dokumenttisarja seuraa, miten pohjoisen ihmiset selviävät talvesta, lumesta ja pakkasesta. Kuva: NRK Yle TV1,Snowhow - Pohjolan talvi

Dokumenttisarjassa liikutaan myös Pohjolan upeassa luonnossa. Norjan vuonot, Ruotsin tunturit ja Suomen jäinen Saimaa norppineen esiintyvät uusimmalla kameratekniikalla kuvatussa sarjassa.

Millaisia mahdollisuuksia ja uhkia lumeen ja jäähän kätkeytyy? Miten tukkirekalle tehdään jäätie ja minkälaista on työ jäänmurtajalla? Sarjassa seurataan petoja Ruotsin vuoristossa ja tutkimuslaivan matkaa Jäämerellä sekä kuullaan lumivyörystä selvinneen Jennyn tarina.

Uusi sarja kertoo, miten olemme oppineet elämään pakkasen ja lumen kanssa.
Uusi sarja kertoo, miten olemme oppineet elämään pakkasen ja lumen kanssa. Kuva: NRK Yle TV1,snowhow

Kun ilmasto muuttuu, tutut talvipuuhat muuttuvat muistoiksi. Jo nyt hiihtokausi on Etelä-Suomessa keinolumen varassa. Miten käy Grönlannin kymmentuhatvuotisen jäätikön?

Sarjan ovat tuottaneet yhteistyössä NRK (Norja), SVT(Ruotsi), Yle ja Svenska Yle (Suomi), 2019.

 • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

  Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

  Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.

 • Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

  Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

  Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

 • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

  Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

  Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.