Hyppää pääsisältöön

Kino Suomen keväässä Teemalla juhlitaan naisia ja Vesku Loiria

Kino Suomen kevään 2020 ohjelmisto Teemalla.
Kino Suomen kevään 2020 ohjelmisto Teemalla. Kuva: Yle/Harto Hänninen ohjelmisto,2020,kevät,Kino Suomi

Vesa-Matti Loiri täyttää 75 vuotta ja on itseoikeutetusti Kino Suomen tammikuun elokuvatähti. Keväällä katsellaan naisten ohjaamia pitkiä kotimaisia elokuvia.

Koko kansan Vesku, Vesa-Matti Loiri, Leino-tulkki, huilisti, koomikko ja kohumuistelija, on myös lahjakas ja monipuolinen draamanäyttelijä. Teeman Kino Suomi nostaa tammikuussa Veskun 75-vuotispäivän kunniaksi esiin kolme taitavaa roolisuoritusta miehen uralta.

Joel Lehtosen traagiseen teokseen perustuva Rakastunut rampa valmistui vuonna 1975, jolloin Loiri tunnettiin lähinnä Speden tv-sarjojen ja Uuno-elokuvien slapstick-hahmona. Rakastuneessa rammassa Loiri esittää rujosti ja kaunistelemattomasti kyttyräselkäistä, liikuntavammaista Sakris Kukkelmania; rooli toi Loirille Jussi-palkinnon.

Seuraava Jussi-palkinto Loirille tuli Ulvovasta mylläristä (1982), jossa hän uppoutuu Arto Paasilinnan monisyisen komiikan päähenkilöksi. Myös mylläri Huttunen on poikkeushenkilö, mieleltään toisenlainen ja rakkauden riivaama.

Kino Suomen kolmas Loiri-elokuva on Ripa ruostuu (1993), jossa Loirilla on pieni, mutta mieleenjäävä sivurooli Ripan öykkäröivänä, sikarikkaana isänä, joka kieltäytyy lainaamasta rahaa pojalleen.

Kaikki Loiri-elokuvat nähdään nyt televisiossa HD-tasoisina kopioina.

ITÄNAAPURI

Kolmen elokuvan verran Kino Suomessa muistellaan Neuvostoliiton ja Viron muuttumista. Peeter Simmin suomalais-venäläis-virolainen yhteistuotanto Georg Ots – rakkaani (2007), kertoo Viron lähimenneisyydestä rakastetun suosikkilaulajan tarinan kautta.

Toisenlaisen musiikin myötä neuvostomenneisyyden murroshetkiin kurkottaa Marjaana Mykkäsen Sirppi ja kitara -dokumentti vuodelta 1988. Se kertoo Moskovassa järjestetystä Rockpanorama-festivaalista, jossa hyökyi yhteiskunnan muutos ja kapina. Dokumentista nähdään uunituore restauroitu HD-kopio.

Kolmas itäelokuva on Pekka Karjalaisen Hysteria (1993), veijarikomedia, jossa reissataan ristiin ja rastiin vastikään vapautunutta Baltiaa. Myös tästä elokuvasta nähdään HD-tasoinen kopio.

NAISTEN ELOKUVAT

Maaliskuu on Teemalla naisten tekemien elokuvien kuukausi, ja Kino Suomi osallistuu teemaan kokoelmalla kotimaisten naisohjaajien kiehtovimpia leffoja. Marjaana Mykkäsen ohjaama Sirppi ja kitara (1988) aloittaa juhlinnan jo helmikuun lopulla.

Maaliskuussa nähdään Eija-Elina Bergholmin Marja pieni! (1972), Pirjo Honkasalon Betoniyö (2013), Zaida Bergrothin Skavabölen pojat (2009), Kaisa Rastimon Säädyllinen murhenäytelmä (1996) ja Tuija-Maija Niskasen Suuri illusioni (1985). Huhtikuun alussa nähdään vielä hätkähdyttävä väkivaltaisen naiskuvauksen klassikko, Auli Mantilan Neitoperho (1997).

Kino Suomi muistaa myös kahta lähivuosina edesmennyttä vahvaa naispuolista käsikirjoittajaa. Tove idströmin käsikirjoittama Rakastin epätoivoista naista (1999) esitetään helmikuussa ja Outi Nyytäjän käsikirjoittama Laina-aika (2000) huhtikuussa.

Helmikuussa esitetään myös Aleksi Salmenperän ohjaama Lapsia ja aikuisia (2004), joka rakentuu vahvojen naisroolien varaan.

Kino Suomi Teemalla tiistaisin n. klo 22. Esityspäivämääriin saattaa tulla muutoksia. Kaikki elokuvat ovat katsottavissa myös Yle Areenassa.

 • 7.1. Ulvova mylläri (Jaakko Pakkasvirta, 1982)
 • 14.1. Rakastunut rampa (Esko Faven & Tarja Laine, 1975)
 • 21.1. Ripa ruostuu (Christian Lindblad, 1993)
 • 28.1. Hysteria (Pekka Karjalainen, 1993)
 • 4.2. Georg Ots - rakkaani (Peeter Simm, 2007)
 • 11.2. Sirppi ja kitara (Marjaana Mykkänen, 1988)
 • 18.2. Rakastin epätoivoista naista (Jarmo Lampela/Tove Idström, 1999)
 • 25.2. Lapsia ja aikuisia (Aleksi Salmenperä, 2004)
 • 3.3. Betoniyö (Pirjo Honkasalo, 2013)
 • 10.3. Suuri Illusioni (Tuija-Maija Niskanen, 1985)
 • 17.3. Skavabölen pojat (Zaida Bergroth, 2009)
 • 24.3. Säädyllinen murhenäytelmä (Kaisa Rastimo, 1998)
 • 31.3. Neitoperho (Auli Mantila, 1997)
 • 7.4. Marja pieni! (Eija-Elina Bergholm, 1972)
 • 14.4. Laina-aika (Timo Humaloja/Outi Nyytäjä, 2000)
 • Elena Ferranten napolilaistytöt ovat Teeman alkuvuoden tapaus

  Ferrante-sarja Loistava ystäväni Teemalla

  Kirjamaailman superilmiöksi nousseen Elena Ferranten romaaniin perustuva draamasarja Loistava ystäväni nähdään nyt Teemalla. Mysteerikirjailijan tarina on lähes yhtä kiehtova kuin hänen kirjansakin. Antaudu Ferranten vietäväksi!

 • Älä luota keneenkään! Paranoidit klassikkoelokuvat Teemalla

  Salaliitot uhkaavat Kino Klassikon sarjassa.

  Kino Klassikon tammi–helmikuun teemana on paranoia eli vainoharhaisuus. Tieto on vaarallista, musta on valkoista ja vihollinen on keskuudessamme, kun kommunistien, kapitalistien ja ulkoavaruuden olentojen salaliitot uhkaavat perusturvallisuutta. Torstaisin 16.1.–20.2.2020.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa