Hyppää pääsisältöön

Kelpaanko, riitänkö? Isä ja poika kohtasivat pelot, traumat ja toisensa

Petri Tamminen, Maarit Tastula ja Antti Rönkä
Petri Tamminen, Maarit Tastula ja Antti Rönkä Kuva: Harri Hinkka Flinkkilä & Tastula

Kirjailija Petri Tammiseen iski lamaannuttava kuolemanpelko, kun oma isä yllättäen kuoli. Samoihin aikoihin Petrin vuosien ajan koulukiusattu poika, esikoiskirjaansa kirjoittava Antti Rönkä ahdistui. He ryhtyivät keskinäiseen kirjeenvaihtoon, joka pakotti puhumaan ääneen siitä, mistä isät ja pojat usein vaikenevat: pelosta, yksinäisyydestä ja ihmisen hauraudesta.

Isä Petri saa puhelinsoiton vaimoltaan. Vaimo kertoo hätääntyneenä, ettei ole saanut yhteyttä poikaan. Hetken päästä tulee toinen puhelu, ja isä saa tietää, että poika on viety ambulanssilla sairaalaan.

”Tässä ei ollut tarkoitus käydä näin”, sanoo poika sairaalavuoteessa. Isä silittää pojan kättä ja yrittää tuohon silitykseen punoa kaiken sen, mille ei maailmassa ole sanoja.

Bentsodiatsepiinin yliannostuksen takia poika viettää päivän psykiatrisella osastolla suljettujen ovien takana. Hän huomaa saapuneensa paikkaan, jossa kaikki maalliset kulissit vääjäämättä romahtavat. Kun ihmisen mieli järkkyy perustuksiltaan, siitä on tyyli ja glamour kaukana. Syvä ahdistus ei olekaan suloista melankoliaa eikä itsetuhoinen sankari romanttinen kapinallinen, toisin kuin pojan ihailemat kirjat ja elokuvat ovat sen maailman maalanneet.

Poika ymmärtää päivän aikana, että hän ei kuulu näiden ovien taakse. Ehkä on turha syyttää naamaa, jos peili onkin vinossa.

”Musta ei voida tykätä”

Kiusaaminen alkaa jo esikoulussa, ja se jatkuu koko ala-asteen. Isä Petri kysyy joka toinen päivä, miten koulupäivä sujui ja poika Antti vastaa, että hyvin sujui. Jotain isä aavistelee, mutta tyytyy aina vastaukseen.

Vasta lukiossa Antti tunnustaa vanhemmilleen, että on vuosikausia ollut se, jota porukka hivuttaa koulun pihalla. Lapsen ensimmäinen kokemus maailmasta on ollut ilmiselvä: et kuulu porukkaan. Kun viestiä tarpeeksi tiuhaan toistaa, se tunkeutuu alitajuntaan. ”Musta ei voida tykätä”.

Niin kevyesti ja kuin huomaamatta fiktio muuttuu faktaksi.

Mutta miksi hän ei kerro asiasta kotona? Siksi, että niin kauan kuin asiasta vaikenee, voi leikkiä kuvitelmalla, ettei se sittenkään ole totta. Tai siksi etteivät nekin alkaisi pitää ”mua luuserina”. Tai että olisi edes jokin paikka, jossa olla joku muu: ihminen, jolla on kaikesta huonoudestaan huolimatta oikeus olla täällä maanpäällä.

Antti ei valita kohtaloaan, ei valittanut edes lapsena, kun oli sairas. Kun on valmiiksi paha olo, valittaminen vain vahvistaisi pahaa oloa. Tai ehkä kyse onkin isäkapinasta.

”Menee kuin metsätyökone”

Isä Petri ei ujostele näyttää kotioloissa ahdistustaan. Kun hänen oma isänsä kuolee, hän lamaantuu ja ankkuroituu olohuoneen maton ja puutarhakeinun väliselle väylälle. Hän makaa synkkänä keskikesän valossa ja vihreydessä ja on sitä mieltä, että millään ei ole isän kuoleman jälkeen mitään merkitystä. Sillä hautajaisten jälkeen hän on oivaltanut järkyttävän tosiasian: kuolema tappaa. Se on pelottava uutinen.

Petrin oma isä oli ollut monessa mielessä poikansa vastakohta, ”menee kuin metsätyökone, kulkee maailmassa kuin saataviaan perimässä”, ja pitkään Petri selittää itselleen, että ylivoimainen isä vei häneltä tilan liikkua ja hengittää. Koska isiä on helppo syyttää ja isien on helppo syyllistyä. Ainakin tämän isän.

Toisin kuin omalle isälleen, Petrille maailma on aina ollut vaarallinen paikka: täynnä häpeää, pelkoa ja noloja tilanteita. Ja erityisen vaarallisia maailmassa ovat olleet toiset ihmiset, ikuisesti arvaamattomat ja vieraat. Petrin oma isä sen sijaan on kohdannut jokaisen ihmisen kuin vertaisensa, ujostelematta ja ilman lähtöasetuksia, ikään kuin jokainen vastaantuleva ihminen olisi täysin vaaraton ja luonnollinen osa ihmiskuntaa.

Isän kuoleman jälkeen, olohuoneen maton ja puutarhakeinun välisessä huojuvassa tilassa, Petri alkaa tajuta pikku hiljaa, mistä itseluottamuksessa on kysymys.
Kyse ei olekaan luottamuksesta itseen, kuten self help -kirjat uskottelevat, vaan luottamuksesta toiseen ihmiseen. Niin kauan kuin fokus on itsessä, ”kaivo ei koskaan täyty”.

On siis pakko uskaltaa mennä kohti toista ihmistä, koska ”en ole täällä hyväksyntää hakemassa vaan sitä antamassa”. Ja varsinkin niin on tehtävä suhteessa omaan poikaan, koska sitähän varten isät on maailmaan laitettu.

Antti puolestaan pääsee pois psykiatriselta osastolta ja menee kotona suihkuun. Lämmin vesi huuhtelee armollisesti tiehensä jotain alkukuonaa, ja syntyy epävarma mutta orastava ajatus, että ehkä sittenkin, ja voisiko tosiaan olla niin, että jokaisella ihmisellä, myös minulla – sama oikeus olla maan päällä.

Petri ottaa kaksin käsin tukea oman isänsä viimeisistä sanoista, joita kumpikaan ei arvannut viimeisiksi.

– Mitä sulla on illalla? kysyy isä lähtiäisiksi sairaalassa.
– Lentopallotreenit.
– Sinne pitää mennä. Se on elämää.

Ja sinne meni isä, tuo metsätyökoneista vahvin, koska oli mentävä ja koska kuolema – yksi luku samassa elämän tarinassa, lohtuna hetkellä, jolloin pimeä pelottaa.

Lähteet: Antti Rönkä, Jalat ilmassa, 2019, Gummerus
Petri Tamminen, Musta vyö, 2019, Otava
Antti Rönkä ja Petri Tamminen, Silloin tällöin onnellinen, 2020, Gummerus