Hyppää pääsisältöön

Ahdistaako ilmaston lämpeneminen? Kotimainen villikala on ilmaston kannalta erinomaista proteiinia

erilaisia silakkaherkkuja puulautasella
erilaisia silakkaherkkuja puulautasella Kuva: Yle/Hannamari Vallila silakka,#itämeridinner

Moni tuskailee ruokavalionsa kanssa: lihaa pitäisi ilmaston kannalta välttää, mutta kasvisruokaan on vaikea tarttua. Vastaus ongelmaan löytyy yllättävän läheltä. Kaivetaan esille silakat, särjet ja hauet. Suomalainen villikala on yksi ilmastoystävällisimpiä proteiineja.

Syö silakkaa ja pienennät hiilijalanjälkesi

Luonnonvarakeskuksen tekemässä Ruokaminimi -tutkimuksessa siirtyminen liharuokavaliosta kalaa suosivaan ruokavalioon vähensi ilmaston kuormitusta 30 %.

- Jo siirtymällä kala- ja kasvispainotteiseen ruokavalioon saadaan aikaan merkittäviä ilmastovaikutuksia. Muutoksen saamiseksi on tärkeintä ajatella nimenomaan erilaisia ruokavalioita kuin miettiä yksittäisen tuotteen kohdalla kumman valitsee, Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Minna Kaljonen kertoo.

Villikala kasvaa vapaana järvessä tai meressä. Niinpä sen kasvattamiseen ei kulu ilmastoa kuormittavaa energiaa. Energiaa kuluu villikalan kalastamiseen, käsittelemiseen ja kuljettamiseen kuluttajille. Vertaillessa moneen muuhun ruokaan villikalan ilmastopäästöt ovat varsin maltilliset.

- Ilmastoa ajatellen sekä kuluttajien, että tuottajien täytyisi tehdä muutoksia. Meidän suomalaisten tulisi syödä enemmän kasviksia ja kalaa. Tuotannon puolella taas esimerkiksi hiilipäästöjä pelloilta pitäisi vähentää, Minna Kalojen muistuttaa.

Lahna itämeren rantakalliolla
Lahna on nykyään harvinainen herkku, mutta ympäristön kannalta loistava valinta! Lahna itämeren rantakalliolla Kuva: Marko Oikarinen lahna,Itämeri,#itämeridinner

Ekologisinta olisi vaikkapa pyöräillä itse ongelle ja hankkia näin ruokansa. Mutta myös teollisessa mittaluokassa tapahtuva kalastus, on ilmaston kannalta kestävä valinta.

Villikalan ympäristöhyödyt todettiin myös kansainvälisessä tutkimuksessa, jossa vertailtiin eläinperäisten ruokien ympäristövaikutuksia laajasti. Ilmastovaikutuksen lisäksi arvioitiin rehevöitymistä, maaperän ja vesistön happamoitumista sekä ympäristömyrkkyjen ja antibioottien käyttöä. Tässä tutkimuksessa ympäristöystävällisin valinta olivat pienet parvikalat, kuten silakat ja muikut.

Itse asiassa me suomalaiset olemmekin tässä asiassa onnekkaita. Maailmalla kalakannat kärsivät usein liikakalastuksesta. Meidän kalakantamme ovat suurelta osin hyvässä kunnossa. Särkikalojen ja silakan syöntiä tulisi jopa lisätä ympäristön kannalta.

Kalan syönti pitäisi brändätä ekoteoksi!

Moni ei ehkä miellä silakan, särjen tai vaikka ahvenen syöntiä ekotekona. Mutta sellaiseksi kestävästi kalastetun villikalan syönti on syytä nostaa.

Yle Luonnon Taloustutkimuksella teettämässä kyselyssä noin puolet suomalaisista olisivat valmiita lisäämään särkikalojen syöntiä. Mieluiten vastaajat laittaisivat lautasilleen lisää silakkaa, näin tekisi jopa kaksi kolmesta villikaloja syövästä suomalaisesta.

Kuitenkin vain alle puolet kyselyyn vastanneista valitsevat kalaa nimenomaan ympäristösyistä. Pitäisikö kotimainen kala brändätä paremmin vaihtoehdoksi seitanille ja sirkoille?

- Minusta on ehkä jopa hiukan yllättävää, kuinka vähän ihmiset mieltävät silakan syömisen ympäristöystävälliseksi teoksi. Tätä asiaa on onneksi nostettu viime vuosina paremmin esille. Kaupat voisivat vielä enemmän toitottaa kotimaisen silakan ekologisuudesta, toteaa silakan kulutusta tutkinut Mia Pihlajamäki Tampereen yliopistosta.

Silakkanigirejä lautasella.
Silakka sopii myös sushiin Silakkanigirejä lautasella. Kuva: Niina Mattus silakka,#itämeridinner

Kalan syönnin lisäämisen esteenä on monesti se, että sopivaa kalaa ei löydy kaupasta. Lisäksi kaloja pitäisi jalostaa helppokäyttöisiksi tuotteiksi. Tähän me kuluttajat voimme vaikuttaa. Kun särkikaloille ja silakoille saadaan tarpeeksi kysyntää, myös tarjonta seuraa perässä.

- Samalla tavoin kuin kasviksista kehitetään kiinnostavia tuotteita, niin kalastakin pitäisi saada uusia tuotteita tarjolle sen silakkafileen rinnalle. Tarjontaa pitäis monipuolistaa ja samalla saada lisää näkyvyyttä, Mia Pihlajamäki miettii.

Kalan syöminen on win win

Ilmaston lisäksi kotimaisen kalan syöminen poistaa ravinteita vesistämme. Niinpä syömällä kestävästi kalastettua villikalaa, kirkastat kotijärvesi ja vähennät myrkyllisiä sinilevälauttoja.

Kalaruoka on myös terveellistä, siinä on paljon proteiinia ja muun muassa D-vitamiinia ja terveellisiä pehmeitä rasvoja. Ravintosuositusten mukaan kalaa tulisi syödä vähintään kaksi kertaa viikossa.

Ja kaiken lisäksi silakat ja särkikalat ovat herkullisia! Villikalaa syömällä voit siis tehdä hyvää ympäristölle ja itsellesi.

Juontajat Tom Nylund ja Mikko Peltola silakkalautasen kanssa
Silakan syöminen on Itämerelle hyvä juttu Juontajat Tom Nylund ja Mikko Peltola silakkalautasen kanssa Kuva: Yle/Niina Mattus silakka,kalaruoat,#itämeridinner

Yle Luonnon #itämeridinner haastoi meidät pelastamaan Itämerta syömällä kalaa. Katso herkullisia kalareseptejä Reseptikoneesta!