Hyppää pääsisältöön

Brexit – temppu ja miten se tehtiin, Benedict Cumberbatch EU-eron kummisetänä

Brittielokuvan pääroolin näyttelee Benedict Cumberbatch.
Benedict Cumberbatch näyttelee brittielokuvassa Dominic Cummingsia, joka johti brexit-vaalikampanjaa. Brittielokuvan pääroolin näyttelee Benedict Cumberbatch. Kuva: Nick Wall/Channel 4/House Productions Yle TV1,Benedict Cumberbatch,Brexit – temppu ja miten se tehtiin

TV1 tiistaina 7.1.2020 klo 22.00 - 23.35, Areenassa

Kaikki tietävät, kuka voitti. Harva tietää, miten temppu tehtiin – ja kuka sen teki.

Britannia äänesti EU-erosta kesäkuussa 2016. Brexitin kummisetänä hääri kovan luokan taustavaikuttaja Dominic Cummings, joka rakensi ennen näkemättömän vaalikampanjan. Cummings johti Leave Vote -kampanjaa, joka taivutteli kansanäänestyksessä brittiäänestäjien niukan enemmistön brexitin taakse.

Tositapahtumiin pohjautuva brittiläinen draamaelokuva Brexit – temppu ja miten se tehtiin (7) on ajankohtainen kuvaus EU-eroa juonineesta Cummingsista ja hänen rakentamastaan kampanjasta. Tilastotieteen nimiin vannova Cummings haluaa vedota äänestäjiin käyttämällä sosiaalista mediaa ja mainosten tarkkaa kohdentamista.

Pääroolin näyttelee vaikuttavista roolisuorituksistaan tunnettu Benedict Cumberbatch.

Tosielämän brittipolitiikoista elokuvassa tavataan muun muassa Leave-kampanjan keulahahmot, Lontoon pormestari Boris Johnson (Richard Goulding) ja oikeusministeri Michael Gove (Oliver Maltman). Mukana ovat myös EU-eroa ajaneen UKIP-puolueen rahoittaja, liikemies Arron Banks (Lee Boardman) ja Nigel Farage (Paul Ryan).

Cummingsin vastapuolena elokuvassa on EU-jäsenyyttä kannattaneen Remain-kampanjan vetäjä Craig Oliver (Rory Kinnear). Taustavaikuttaja Cummingsin vaimoa Mary Wakefieldiä näyttelee Liz White.

Brexit – The Uncivil War. Käsikirjoitus: James Graham. Ohjaus: Toby Haynes. Tuotanto: House Productions, HBO Films, Baffin Media, Channel4, Britannia 2018.