Hyppää pääsisältöön

Draamaa, rikoksia ja tiukkaa asiaa – Ylen kevät on täynnä kansainvälisiä ja kotimaisia sarjauutuuksia!

Kuvassa Andrés (Fran Perea) ja Hilkka (Riitta Havukainen) puoliksi Espanjan aurinkorannalla, puoliksi sinisessä suomalaisessa maisemassa.
Uudessa suomalais-espanjalaisessa rikossarjassa näyttelevät muun muassa Serranon perheestä tuttu Fran Perea ja Riitta Havukainen.. Kuvassa Andrés (Fran Perea) ja Hilkka (Riitta Havukainen) puoliksi Espanjan aurinkorannalla, puoliksi sinisessä suomalaisessa maisemassa. Kuva: MRP/Yle Riitta Havukainen,Fran Perea,Paratiisi (musiikkikappale)

Ylen kevät 2020 on täynnä rikoksia, draamaa, suosikkisarjojen uusia tuotantokausia sekä tietenkin laadukkaita dokumentteja, musiikkia, viihdettä, asiaa, urheilua ja lastenohjelmia.

Sarjauutuuksia on tarjolla tänä keväänä runsaasti. Rikosdraaman nälkää pääsee helpottamaan heti helmikuun alusta lähtien, kun uusi suomalais-espanjalainen, Riitta Havukaisen ja muun muassa Serranon perheestä tutun Fran Perean tähdittämä sarjauutuus Paratiisi alkaa! Kahdeksanosainen, trillerin lailla tikittävä rikosdraama kertoo Oulun poliisissa työskentelevästä rikostutkija Hilkka Mäntymäestä, joka lähtee Espanjan Fuengirolaan selvittämään kadonneen suomalaisperheen tapausta. Hiljalleen hänen eteensä aukeaa taitavasti toteutettu, suomalaisiin kohdistuva henkirikosten sarja.

Rikossarja Karpin faneille on tiedossa hyviä uutisia, sillä Pihla Viitalan ja Lauri Tilkasen tähdittämä menestyssarja saa vihdoin jatkoa! Lapsiperheitä ilahduttanee Muumilaakson uusi tuotantokausi, ja musiikin ystävät pääsevät nauttimaan uudesta UMK:sta.

Kevään 2020 ohjelmistossa nähdään myös muun muassa Jane Austenin romaaniin pohjautuvaa brittidraamaa, Umberto Econ bestselleriin perustuva Ruusun nimi -sarja, raastavaa brittijännäriä, norjalaista rikosdraamaa, kotimaista draamaa sekä paljon paljon muuta! Katso Ylen kevään uutuudet alta!

KOTIMAISET SARJAUUTUUDET!

Paratiisi

Yle Areena katalogina 7.2., Yle TV1 9.2. alkaen

Kahdeksanosainen, trillerin lailla tikittävä rikosdraama Paratiisi kertoo Oulun poliisissa työskentelevästä rikostutkija Hilkka Mäntymäestä (Riitta Havukainen), joka lähtee Espanjan Fuengirolaan selvittämään kadonneen suomalaisperheen tapausta. Hiljalleen hänen eteensä aukeaa taitavasti toteutettu, suomalaisiin kohdistuva henkirikosten sarja. Mäntymäen kollegoina rikostutkinnassa työskentelevät espanjalaispoliisit Luisa Salinas (María Romero) ja Andrés Villanuevan (Serranon perhe -sarjasta tuttu Fran Perea).

Henkilövetoista draamaa kuljettaa eteenpäin monisäikeinen rikosjuoni, joka muuttaa sarjan kuluessa peruuttamattomasti jokaisen siihen liittyvän elämän. Lopulta käy tuskallisen selväksi, että Paratiisissa mikään ei ole mustavalkoista.

Kuvassa Andrés (Fran Perea) ja Hilkka (Riitta Havukainen) puoliksi Espanjan aurinkorannalla, puoliksi sinisessä suomalaisessa maisemassa.
Paratiisi. Kuvassa Andrés (Fran Perea) ja Hilkka (Riitta Havukainen) puoliksi Espanjan aurinkorannalla, puoliksi sinisessä suomalaisessa maisemassa. Kuva: MRP/Yle Riitta Havukainen,Fran Perea,Paratiisi (musiikkikappale)

Kakarat

Yle Areena katalogina, Yle TV2 1.1. alkaen

Kakarat on uusi kotimainen draamasarja aikuiseksi kasvamisesta ja vanhemmuudesta. Juuri täysi-ikäisiksi tulleet Asta ja Joona ahmivat elämää kyltymättä, eivätkä malta odottaa, että pääsevät karistamaan pikkukaupungin pölyt vaatteistaan. Suunnitelmaan tulee kuitenkin muutos, kun Asta saa kuulla odottavansa vauvaa. Nuoret eivät ole vielä valmiita vanhemmiksi, eivätkä heidän vanhempansa isovanhemmiksi. Kakarat-sarja sukeltaa syvälle ihmisyyteen ja sen herkimpiin kipupisteisiin. Millainen vanhemmuus on riittävän hyvää? Onko elämänkokemus enää toimivaa valuuttaa, kun nuoret päättävät tehdä asiat toisin? Sarjan pääosissa nähdään Elli Melasniemi, Vincent Kinnunen, Kai Bäckström, Sanna Hietala, Mats Långbacka ja Sari Havas.

Kuvassa Vincent Kinnunen ja Elli Melasniemi
Kakarat. Kuvassa Vincent Kinnunen ja Elli Melasniemi Kuva: Yle/Zodiak Finland Oy Elli Melasniemi,Vincent Kinnunen

Yksittäistapaus

Yle Areenassa 26.1.

Teinitytöt tanssivat omissa bileissään, mutta saavat yleisöä. Emmi sanoo ei, mutta tarkoittaako se todella ei? Sonja on kyllästynyt siihen, että hänen vartalonsa on muille ongelma. Miksi lähes jokaisella naisella on vastaavia kokemuksia?

Yksittäistapaus-lyhytelokuvat ovat viidentoista elokuvantekijän, taiteilijan, tutkijan ja yhteiskuntavaikuttajan kollektiivisesti toteuttama elokuvatapaus. Elokuvat tuovat esiin naisiin kohdistuvaa näkymätöntä vallankäyttöä niin yksityiselämässä kuin yhteiskunnassa. Elokuvat käsittelevät suostumuksen, katseen, valtasuhteiden ja seksuaalisen häirinnän teemoja. Elokuvasarjan lyhytelokuvat ovat fiktiota, mutta käsikirjoitukset ovat lähtöisin kirjoittajien omista tosielämän havainnoista. Kuuden lyhytelokuvan pohjalta on tehty pitkä elokuva Tottumiskysymys, joka nähdään Yle Teemalla 7.3.2020.

Kuvassa Yksittäistapaus elokuvasarjan näyttelijöitä.
Yksittäistapaus. Kuvassa Yksittäistapaus elokuvasarjan näyttelijöitä. Kuva: Tuffi Films Oy / Yle Yksittäistapaus

KANSAINVÄLISET SARJAUUTUUDET!

Loistava ystäväni

Yle Teema ke-pe alkaen 22.1.

(L’ Amica geniale) Elena Ferranten moninkertaisesti palkittu kansainvälinen menestysromaani on käännetty yli 42 kielelle ja nyt se taipuu koskettavaksi italiankieliseksi draamasarjaksi, jossa kahden köyhän napolilaisperheen pikkutytön ystävyys kestää läpi elämän. Samalla se on yleismaailmallinen kuvaus siitä, mitä köyhyys tekee lapsille ja aikuisille, ja kuinka elämisen mahdollisuudet kapenevat, jos perhe elää jatkuvasti köyhyysrajan alapuolella.

Kaksi tyttöä kurkistaa oven raosta.
Loistava ystäväni. Kaksi tyttöä kurkistaa oven raosta. Kuva: Eduardo Castaldo draamasarjat,Loistava ystäväni

Sanditon

Yle TV1 tiistaisin 7.1. alkaen

(Sanditon, S1) Jane Austenin viimeisen, kesken jääneen romaanin pohjalta lukuisia klassikoita henkiin herättänyt Andrew Davies käsikirjoitti uuden, kujeilevan draamasarjan. Se käsittelee suuria unelmia ja loistavia tulevaisuudennäkymiä, joista kaikki – asemaan ja varallisuuteen katsomatta – voivat haaveilla, mutta joita kaikki eivät koskaan tavoita.

Rohkea visionääri ja uudistaja saapuu uinuvaan Sanditonin merenrantakaupunkiin ja aikoo mullistaa kaiken. Sanditonista tulee kaikkien tuntema ja rikkaiden suosima kylpyläkaupunki – mutta vasta sitten, kun projektille on varmistettu rahoitus. Monilapsisen Heywoodin perheen vanhin tytär Charlotte saa onnekkaan sattuman ja hänen perheensä osoittaman hyvyyden tähden tilaisuuden lähteä Parkerin perheen vieraaksi tulevaan huvittelukaupunkiin. Nouseeko Sanditonin kylpyläkaupunkihaave siivilleen? Entä löytääkö elämään uteliaasti suhtautuva maalaistyttö rannikon joskus synkistäkin pilvistä kultareunan?

Jane Austenin kesken jääneen romaanin pohjalta tehty draamasarja.
Sanditon. Jane Austenin kesken jääneen romaanin pohjalta tehty draamasarja. Yle TV1,Sanditon (TV series)

Ruusun nimi

Yle TV1 keskiviikkoisin 1.1. alkaen, katalogina Yle Areenassa

(The Name of the Rose) Umberto Econ vuonna 1980 julkaistuun bestselleriin perustuva sarja sijoittuu keskiajalle luostariin. Tarina alkaa Italiasta vuonna 1327, jolloin uskonnon vuoksi sodittiin, vääräuskoisia surmattiin ja naisia poltettiin roviolla noitina. Baskervillen William ja nuori munkkikokelas Melkin Adson saavat tehtäväkseen vaeltaa halki vuoriston syrjäiseen luostariin, jossa debatoidaan uskonkappaleilla. Siellä on myös tapahtunut selittämätön kuolemantapaus. Williamin saapuessa luostariin yhä uusia munkkiveljiä tuupertuu outoon kuolemaansa. Kuka on vastuussa heidän väkivaltaisesta kuolemastaan, ja mikä tekijää ajaa tällä tiellä?

Draamasarjassa näyttelevät Damian Hardung ja John Turturro.
Ruusun nimi. Draamasarjassa näyttelevät Damian Hardung ja John Turturro. Yle TV1,Ruusun nimi

Ilmiantaja

Yle TV1 perjantaisin 3.1. alkaen, katalogina Yle Areenassa

(Informer, S1) Uusi raastava jännityssarja kertoo nuoresta lontoolaismiehestä, joka joutuu pelinappulaksi terrorismin vastaisessa taistelussa. Mistä kaikki saa alkunsa, miten vastahakoinen ilmiantaja kasvaa rooliinsa – ja millainen kohtalo häntä odottaa, jos hän paljastuu poliisin vasikaksi?

Kuusiosainen brittidraamasarja nuoresta miehestä, joka joutuu poliisin tietolähteeksi.
Ilmiantaja. Kuusiosainen brittidraamasarja nuoresta miehestä, joka joutuu poliisin tietolähteeksi. Kuva: Sophie Mutevelian / Neal Street Productions Yle TV1,Paddy Considine,Bel Powley,ilmiantaja

The Long Song – orjatytön laulu

Yle TV1 keväällä

(The Long Song, S1) Andrea Levyn vuonna 2010 julkaistuun romaaniin pohjautuva kuvaus karibialaisten orjien ja valkoisten maanomistajien suhteesta 1830-luvulla – niinä aikoina, kun orjuuden hyväksyttävyys viimein kyseenalaistettiin. Järjestelmä, joka oli jo vuosisatojen ajan taannut valkoisille orjanomistajille rajattomasti ilmaista työvoimaa, ei voinut jatkua loputtomiin, mutta kuinka siitä päästäisiin irti? Entä mitä karjan ja omaisuuden asemaan alistetuille tulisi tapahtumaan sen jälkeen, kun he saisivat vapautensa?

Kaksi naista ja mies seisovat viljelmällä takanaan talo.
The Long Song - orjatytön laulu. Kaksi naista ja mies seisovat viljelmällä takanaan talo. Kuva: Timothy K. Fitzgerald draamasarjat,The Long Song - Orjatytön laulu

Wisting

Yle Fem maanantaisin 2.3. alkaen

Norjalainen rikosdraama, jossa seuraamme ahkerasti työtä tekevää rikostutkintapäällikköä William Wistingiä, joka yrittää ratkoa uransa vaikeinta murhaa. Kaksi outoa kuolemantapausta katkaisee hänen joulunviettonsa ja pian hän on amerikkalaisen sarjamurhaajan jäljillä. Liittovaltion poliisi FBI on jahdannut murhaaja 20 vuoden ajan ja nyt mies vaikuttaa asettuneen Larvikin pikkukaupunkiin. Saadakseen tutkinnan päätökseen hän pyytää apua erikoisagenteilta Maggie Griffinilta ja John Banthamilta, jotka ovat etsineet murhaajaa useita vuosia. Myös Ruotsin poliisi liittyy jahtiin. Wisting on valmis uhraamaan kaiken, mukaan lukien perhe-elämänsä, ratkaistakseen murhamysteerin ja napatakseen murhaajan.

Vaaleahiuksinen nainen katsoo kameraan lumisessa maisemassa.
Wisting. Vaaleahiuksinen nainen katsoo kameraan lumisessa maisemassa. Kuva: Yle Kuvapalvelu rikossarjat,Wisting

Leimattu

Yle Areena kaikki jaksot katsottavissa sunnuntaina 2.2.

(Skitten Snø) Norjalaisdraama pelosta, kunniasta, lojaaliudesta ja vahvasta ystävyydestä monikulttuurisessa Oslossa. Kertomus neljästä nuoresta naisesta, joista jokaisella on erilainen etninen ja kulttuurinen tausta sekä yhteistä voimaa.

Neljä nuorta naista seisoo vierekkäin ja katsoo kameraan.
Leimattu. Neljä nuorta naista seisoo vierekkäin ja katsoo kameraan. Kuva: Julianne Leikanger draamasarjat,Leimattu

Tsunami

Yle Fem ja Yle Areena keväällä 2020

Kuka olet kun katastrofi saapuu? Joulukuu 2004. Tomas on kehitysyhteistyöjärjestön johtaja ja keskeinen hahmo kouralliselle ihmisiä. Ystävä ja kollega Abbe on kavaltanut järjestöltä rahaa. Toimittaja Sara uskoo tietävänsä, että tekijä on Tomas. Emelie aikoo jättää kuolemaa tekevän miehensä Tomaksen takia, ja Tomas puolestaan matkustaa Thaimaahan vävypoikansa kanssa joulun yli ajatuksenaan korjata heidän välinsä. Palatessaan hän aikoo jättää vaimonsa. Herätessään aamulla 26. joulukuuta alkavat he kaikki tuntea suuronnettomuuden nahoissaan. Tsunamikatastrofin jälkeen he joutuvat arvioimaan elämänsä uudelleen.

Mies ja nainen makaavat jossakin, nainen nojaten mieheen.
Tsunami. Mies ja nainen makaavat jossakin, nainen nojaten mieheen. Kuva: Filmlance Int / Carolina Romare draamasarjat,Tsunami

Le Bureau

Tuotantokaudet 1-4 Yle Areenassa 8.4.

Ranskan salaisella palvelulla on osasto, le Bureau des légendes, jonka alaisuudessa ympäri maailman kriisialueita sijoitetut vakoojat työskentelevät väärän identiteetin turvin. Heidän tulee soluttautua peiterooliinsa kokopäiväisesti, elää sikäläistä elämää, mutta komennuksen päätyttyä heidän pitää jättää omaksumansa identiteetti ja elämäntilanne taakseen lopullisesti.

Rutinoitunut ranskalaisagentti koodinimeltään Malotru palaa Pariisiin vietettyään kuusi vuotta salaisessa tehtävässä Syyrian Damaskoksessa. Malotrun uutena tehtävänä on koulia Marinaa, uutta ja lupaavaa agenttia tulevaan peitetehtäväänsä Iranissa. Samaan aikaan tiedustelupäämajaa kohauttaa uutinen, että yksi sen agenteista on joutunut pidätetyksi Algeriassa ja kadonnut sittemmin tiedusteluverkon näköpiiristä. Mitä hänelle on tapahtunut ja kuka on katoamisen takana?

Huivipäinen nainen takanaan mies, joka ilmeisesti laittaa hänelle käsirautoja.
Le Bureau. Huivipäinen nainen takanaan mies, joka ilmeisesti laittaa hänelle käsirautoja. rikossarjat,Le Bureau

UUDET TUOTANTOKAUDET

Karppi II

Yle Areena katalogina 3.4., Yle TV1 alkaen su 5.4.

Rikosetsivä Sofia Karpin (Pihla Viitala) talviloma peruuntuu, kun Suomenlahden alle suunnitellun tunnelin rakennustyömailta löytyy kaksi ruumista, yksi Helsingistä ja toinen Tallinnasta. Murhat koskettavat tunnelia ajavaa Helsingin pormestaria Sara Tulisuota (Leena Pöysti), joka painii myös korruptiosyytteiden kanssa. Karppi lähtee työparinsa Sakari Nurmen (Lauri Tilkanen) kanssa tutkimaan huumerikollisuuteen viittaavia henkirikoksia, kunnes tapahtuu uusi raaka murha, joka järkyttää Karppia sydänjuuria myöten. Pian näyttää siltä, että liikkeellä on kostaja, “oikeuden jumalatar”, joka on ottanut oikeuden omiin käsiinsä.

Kuvassa Sofia Karppi (Pihla Viitala)
Karppi II. Kuvassa Sofia Karppi (Pihla Viitala) Karppi,Pihla Viitala,karppi 2

Muumilaakso

5 ensimmäistä jaksoa Yle Areenassa/Yle Arenan 2.3, Yle TV2:ssa jaksot maanantaisin, Yle Fem i BUU-klubben från 2.3

Muumilaakso-sarjan toinen kausi alkaa! Muumipeikko on taas vuotta vanhempi ja pyristelee ahkerasti eroon Muumimamman ja Muumipapan turvallisesta helmasta. Tämä aiheuttaa draamaa ja sydänsuruja koko perheelle, mutta luvassa on myös naurua ja vauhdikkaita seikkailuja. Uusina hahmoina kaudella nähdään mm. Herra Virkkunen, Tuhto, Taikuri, Tiuhti ja Viuhti sekä Kalastaja.

Muumilaakson asukkaat seisovat veneessä ja katsovat eteensä.
Muumilaakso. Muumilaakson asukkaat seisovat veneessä ja katsovat eteensä. Kuva: Moomin Characters Muumilaakso,Muumilaakso (tv-sarja),S2

UMK20

Yle TV1 ja Yle Areena 7.3.

Kuka laulaa Suomen väreissä Euroviisuissa Rotterdamissa vuonna 2020? Suomen edustaja seuraaviin Euroviisuihin valitaan YleX:n kanssa yhdessä tuotettavassa Uuden Musiikin Kilpailussa. UMK20-kilpailijat paljastetaan tammikuussa, ja finaali lähetetään suorana Yle TV1:llä ja Areenassa Tampereelta Mediapoliksen tv-studiolta la 7.3.2020. Voittaja valitaan yhteisesti yleisön ja Ylen toimesta. Avoin kilpailu tuli takaisin Uuden Musiikin Kilpailuun kahden vuoden kutsuartistimenetelmän jälkeen.

Mikrofoni ja UMK-logo
UMK20. Mikrofoni ja UMK-logo Kuva: Yle Uuden Musiikin Kilpailu 2020

Modernit miehet

Yle Areena ja Yle TV2 maaliskuussa

Modernit miehet Jarkko, Matti, Tuomas ja Pete ovat täällä taas! Modernit miehet on hienovarainen, herkkä ja osin myös groteski komedia suomalaisista miehistä modernin ajan vaatimusten ristipaineessa. Lopputulos näiden miesten käsittelyssä on yleensä jotain naurettavan ja sietämättömän välimaastosta. Hittisarjan toisen tuotantokauden jaksot ovat puoliksi Jäppi Savolaisen ja Juha Pursiaisen ohjaamat. Jäppi Savolainen ohjasi myös sarjan ensimmäisen tuotantokauden. Moderneina miehinä nähdään jälleen Eero Milonoff, Iikka Forss, Tommi Rantamäki ja Jarkko Niemi.

Neljä miestä seisoo sinistä taustaa vasten.
Modernit miehet. Neljä miestä seisoo sinistä taustaa vasten. Kuva: Petri Mast Modernit miehet

Ellan matkassa: roomalaisten jäljillä

Yle Teema 8.1. alkaen, katalogina Yle Areenassa

Ellan matkassa -sarjan toisella tuotantokaudella Ella Kanninen vie katsojat roomalaisten valloittajien jalanjäljissä Pohjois-Italiasta Alppien yli Saksaan. Värikäs ja monimuotoinen matka kulkee pitkin roomalaisten rakentamia keisariteitä, jotka ovat nykyisin suosittuja pyöräilyreittejä. 7-osaisessa sarjassa tutustutaan roomalaiseen kulttuuriin ja historiaan. Luvassa on upeita maisemia, näyttävää arkkitehtuuria ja tietysti ruokaa ja viiniä. Ellan matkassa pääsemme todistamaan, kuinka monet yllättävätkin asiat juontavat juurensa roomalaisiin.

Ella Kanninen hymyilevänä aurinkoisella parvekkeella Pohjois-Italiassa. Ohjelma on Ellan matkassa: roomalaisten jäljillä.
Ellan matkassa: roomalaisten jäljillä. Ella Kanninen hymyilevänä aurinkoisella parvekkeella Pohjois-Italiassa. Ohjelma on Ellan matkassa: roomalaisten jäljillä. Kuva: Peter Ponnath / Filmaattiset Oy Ella Kanninen,matkailuohjelmat,Italia,roomalaiset,Ellan matkassa: roomalaisten jäljillä

Fleabag

Yle TV2 tammi-helmikuu 2020

Phoebe Waller-Bridgen nerokas brittikomedia palaa ruutuun! Sarja kuvaa nuoren naisen uhmakasta heittäytymistä lontoolaiseen elämään. Fatalismi ja hedonismi sekoittuvat taas rikkoutuneiden unelmien korjausyrityksissä. Ennen uutta kautta virkistetään muistia ykköskauden kuuden puolituntisen uusinnoilla. Toinen tuotantokausi (6x30 min) jatkaa suoraan siitä. Fleabagin tiukkapipoinen sisko Claire (”emme ole ystäviä, olemme sisaruksia”) ei anna anteeksi Sex-hibition näyttelyn katastrofia. Clairen alkoholisoitunut mies Martin on valitettavasti yhä kuvioissa. Siskokset kuitenkin näyttelevät ystävyksiä setviessään isänsä ja ilkeän kummitätinsä/äitipuolensa edesottamuksia. Uusia, kiintoisia henkilöhahmoja ovat mm. naisia vihaava asianajaja, kuuma katolinen pappi sekä Clairen suomalainen ihastus...Klare.

Nainen nojaa pöytään itsevarmasti kynttilöiden palaessa vierellä.
Fleabag. Nainen nojaa pöytään itsevarmasti kynttilöiden palaessa vierellä. Kuva: Yle Kuvapalvelu Fleabag

Uudet tuotantokaudet nähdään myös sarjoista Elossa 24h, Vintage valtakunta, Mitä mietit, Ronja Salmi?, Egenland, Sohvaperunat ja Rattikärpäset.

UUTIS- JA AJANKOHTAISOHJELMIEN UUTUUDET!

Marja Sannikka

Yle TV1 31.1. alkaen

Uusi ajankohtaisohjelma perjantai-illoissa! Marja Sannikka on tunnettu ajankohtaistoimittaja, joka suhtautuu intohimoisesti politiikkaan, mutta ei äänestä vaaleissa. Sannikkaa hämmästyttää se, kuinka huonosti yhteisiä asioita hoidetaan: päättäjät lupailevat liikoja, päätökset ovat tehottomia ja moni asia on ymmärretty kerta kaikkiaan väärin. Uudessa ohjelmassaan hän ottaa selvää, mistä oikeasti on kyse. Marja Sannikka jututtaa eri alojen asiantuntijoita, päättäjiä ja ajattelijoita. Tämä ei ole talk show vaan deep show - Sannikka syventyy yhteen asiaan kerrallaan.

Marja Sannikka.
Marja Sannikka. Marja Sannikka. Kuva: Jussi Nahkuri Marja Sannikka

Veden valtakunta - Isä ja poika veden ihmeiden äärellä

Yle TV1 9.2. alkaen, katalogina Yle Areenassa

Petteri Saarion uusi, kuusiosainen dokumenttisarja sukeltaa Veden valtakuntaan, jonka ihmeellistä luontoa hän tutkii yhdessä 24-vuotiaan poikansa Antin kanssa. Isä ja poika kulkevat historiaa pursuavien vesireittien varsilla, kurkistavat pinnan alle eväkkäiden maailmaan ja lähtevät karaistuneiden kalastajien matkaan. He pohtivat veden merkitystä ja sen lumoavia olomuotoja, perehtyvät veden kiehtoviin myytteihin ja elpyvät veden parantavasta voimasta. Antti nähtiin ensimmäisen kerran isänsä matkassa Jokiemme helmet -sarjassa 11-vuotiaana vuonna 2006, jolloin liinatukkainen poika ihastutti katsojat välittömällä olemuksellaan ja terävillä kommenteillaan. Antti on kasvanut isäänsä päätä pidemmäksi ja päteväksi ilma- ja luontokuvaajaksi, joka isänsä tapaan nauttii luonnossa olemisesta.

Jämijärvi.
Veden valtakunta. Jämijärvi. Kuva: Petteri Saario luonto-ohjelmat,Veden valtakunta

Verta, hikeä ja t-paitoja

Yle TV2 tiistaisin 3.3. alkaen, katalogina Yle Areenassa

Verta, hikeä ja t-paitoja on sarja, jossa neljä intohimoisesti vaatteisiin suhtautuvaa suomalaista nuorta vaikuttajaa matkustaa Myanmariin ottamaan selvää vaateteollisuudesta ja pikamuodin synnystä. Matkan aikana Maiju, Sandra, Joona ja Veikko työskentelevät paikallisten työntekijöiden kanssa puuvillapelloilla, nahka- ja vaatetehtaissa, ja heille valkenee mitä kätkeytyy vaateteollisuuden syövereihin. Ohjelman juontajana toimii ja ryhmää seikkailussa johdattaa mm. Yle Puheen Mahadura & Özberkan -ohjelmasta tuttu toimittaja Susani Mahadura.

Mies ja nainen tehtaassa ompelukoneiden äärellä.
Verta, hikeä ja t-paitoja. Mies ja nainen tehtaassa ompelukoneiden äärellä. Kuva: Toni Sillanpää asiaohjelmat,Verta, hikeä ja t-paitoja

Maaseudulta maailmalle

Yle TV1 torstaisin 9.1. alkaen, katalogina Yle Areenassa

Maaseudulta maailmalle -sarja vie arkistojen ja muistikuvien avulla katsojan aikamatkalle vuosiin 1956-1966, kun Suomen suuret ikäluokat aikuistuivat. Noina vuosina rock’n roll saapui alle venäläisen kuun, pizza teki maihinnousun ja Kekkonen otti ohjat. Matkaoppaina toimivat aikakauden silminnäkijät, viihteen ja musiikin monitoimimies Seppo Hovi ja historioitsija Lasse Lehtinen. Hurmaava Anna-Liisa Tilus toimii kuuluttajana ja kertoo katsojalle aikakauden uutisotsikoita. Nostalgian nälkää herätellään tarinoiden, kuvien sekä musiikin avulla. Aikakauden poliittista ja yhteiskunnallista ilmapiiriä sekä viihteen historiaa yhdistämällä piirtyy kiinnostava kuva Suomesta - millainen Suomi on ollut ja millaiseksi se oli muuttumassa.

Uusi sarja vie katsojan aikamatkalle vuosiin 1956-1966. Mukana Lasse Lehtinen, Anna-Liisa Tilus ja Seppo Hovi.
Maaseudulta maailmalle. Uusi sarja vie katsojan aikamatkalle vuosiin 1956-1966. Mukana Lasse Lehtinen, Anna-Liisa Tilus ja Seppo Hovi. Kuva: Yle Yle TV1,Lasse Lehtinen,Anna-Liisa Tilus,Seppo Hovi,Maaseudulta maailmalle

Unelma Oy

Yle Areena katalogina 20.1., Yle TV1 tiistaisin 21.1. alkaen

Unelma Oy 7-osainen dokumenttisarja yrittäjistä. Sarja kertoo kolmen aloittelevan yrittäjän tarinan. Se on kertomus uhrautumisesta ja tulevaisuuden toivosta, yrittäjäidentiteetistä ja pakkomielteestä sekä lopulta kaiken voittavasta rakkaudesta. Unelma Oy jatkaa samaa työn ja toimeentulon tematiikkaa kuin tekijätiimin edellinen, arvostelumenestykseksi noussut ja Kultainen Venla -finalistiksi yltänyt Tehtaan sankarit (2018) -sarja.

Kolme henkilöä istuu tuoleilla jonkinlaisessa tunnelissa.
Unelma Oy. Kolme henkilöä istuu tuoleilla jonkinlaisessa tunnelissa. Kuva: Laura Pohjavirta asiaohjelmat,Unelma Oy

Maria och sommarpratarna

Yle Fem sunnuntaisin 5.1. alkaen

Maria Sundblom Lindberg kestitsee vieraitaan kesäisen idyllisellä Lonnan saarella. Vieraat ovat tuttuja Vegas sommapratare -ohjelmista. Jokaisessa jaksossa tavataan kolme vierasta, joiden keskustelujen pohjana toimivat Vegas sommarpratare -ohjelmat. Keskustelua kuitenkin syvennetään ja jokaisella jaksolla onkin oma teemansa. Luvassa on ajatuksia herättelevää keskustelua mm. ennakkoluuloista, häpeästä, itsetunnosta ja rakkaudesta.

Nainen istuu aurinkotuolilla hiekalla kesäisessä auringonvalossa.
Maria och sommarpratarna. Nainen istuu aurinkotuolilla hiekalla kesäisessä auringonvalossa. Kuva: Yle Kuvapalvelu asiaohjelmat,Maria och sommarpratarna

UUTTA MUSIIKKI- JA VIIHDEOHJELMAA

YleX Nosteessa

Yle Areena ja YouTube maaliskuussa

Rajoja rikkova realitysarja YleX Nosteessa vie kulissien taakse katsomaan, miten tulevaisuuden musiikkitähdet syttyvät. Sarjaa juontavat Miska Haakana ja Katri Norrlin. YleX Nosteessa -sarjassa ei etsitä talent-kisalle tyypillisesti vain artistia, vaan vahvaa musiikintekijää, joka voi olla esimerkiksi tuottaja-artisti tai artisti-songwriter. Kilpailussa haetaan parasta läpimurtobiisiä. Voittaja pääsee esiintymään YleXPopiin ja hänen kappaleensa nostetaan radiosoittoon. Ohjelmaan valitaan 8 henkilöä, joille tarjotaan väylä päästä edistämään omaa musiikillista uraansa.

Jokaisessa jaksossa on monipuolista lahjakkuutta vaativa haastetehtävä, jossa kisaaja voi voittaa esimerkiksi promootiokuvat tai sparrauksen musiikkialan ammattilaisen kanssa. Myös yleisö haastetaan osallistumaan ohjelman tekemiseen.

Miska Haakana ja Katri Norrlin
YleX Nosteessa. Miska Haakana ja Katri Norrlin Kuva: Mikael Lilleberg musiikkiohjelmat,YleX Nosteessa

ELOKUVAT JA DOKUMENTIT

Teeman naisten kuukausi

Yle Teema maaliskuussa

Maaliskuussa kaikki Teeman elokuvat ovat naisten tekemiä, eikä tässä vielä kaikki. Kuukauden ydin on uusi 14-osainen dokumenttisarja Women Make Film, jossa elokuvan historia kerrotaan naisten tekemien elokuvien kautta, pioneereista Hollywood-hitteihin, avantgardisteista unohdettuihin mestareihin. Myös kaikki Femin elokuvat ovat maaliskuussa naisten tekemiä. Naisten kuukauden elokuvien lisäksi Teema jatkaa rooliaan elokuvakanavana. Muiden kanavien ensiesityselokuvina nähdään mm. Hevi reissu ja Suomen hauskin mies.

Kevään ohjelmistosta löytyy myös tuttuun tapaan runsaasti dokumentteja. Dokumenttiprojektin kevät pitää sisällään voimakkaita henkilökuvia, pohdintoja suomalaisen oikeusjärjestelmän tilasta ja hyvinvointivaltiomme kipupisteistä. Ulkolinjan aiheita ovat mm. Britannian köyhät ja Fukushiman säteilevä perintö.

Teemalla nähdään kuusiosainen historiasarja Diktaattorien työkalut maailman suurimmista pahiksista, mukana Kim Il Sung, Idi Amin, Francisco Franco, Saddam Hussein, Benito Mussolini, Manuel Noriega.

LAPSET JA NUORET

Pikku Kakkosen kevät

Pikku Kakkosen kevääseen mahtuu vaikka mitä uutta. Tässä muutama tärppi uusista sarjoista:

Kommervenkkejä 14.2. alkaen
Jyrki ja Neponen selvittelevät arjen kommervenkkejä ja pyytävät lapsilta apua kinkkisissä tilanteissa.

Kuutiojuuri 12.3. alkaen

Pikku Kakkosen Kuutiojuuri on hilpeä sisäänheittäjä matematiikan maailmaan. Se käsittelee esikoulumatematiikan perusteita keittiöpuuhien avulla. 10-osainen ohjelmasarja kiinnittää huomiota arkiympäristössä ilmenevään matematiikkaan. Matikkaa on kaikkialla, edes ruokaa ei voi kokata ilman sitä! Kuutiojuuren kotoisassa studiossa lapsikaksikko ratkoo resepteihin ja ruoanlaittoon liittyviä matemaattisia tehtäviä Sylvi-tädin opastamana. Monet raaka-aineet ruokiin Sylvi tuo omalta kasvihuoneeltaan.

Bomppiduu 26.4. alkaen

Bomppiduu on uusi hupaisa draamasarja Pikku Kakkosen katsojille. Päähenkilö on Suomeen muuttanut ranskalainen kokki Bomppiduu (Ville Majamaa), joka kohtaa ravintolassaan persoonallisia Kattilan kaupungin asukkaita, kuten ruuvinsa kadottaneen Keksijän ja pieneksi kutistuneen Suuren Laulajan (Marika Heiskanen). Touhukas kokki auttaa asiakkaitaan pulmissaan isoäitinsä maagisen reseptikirjan ja uskollisen apurinsa Pippurimyllyn avulla ja ystävystyy ruokakaupan lähettityttö Piin (Johanna Kuuva) sekä työlleen omistautuneen tarkastaja Tossavaisen (Tuukka Huttunen) kanssa.

Kokki soppakauhan kanssa.
Bomppiduu. Kokki soppakauhan kanssa. Kuva: Jussi Pennanen Pikku Kakkonen,Bomppiduu

Summeri

Kokkaa kuvasta, Yle Areenassa koko kausi ja Summerin YouTubessa viikoittain alkaen 1.1.2020

Summerin hittisarja Kokkaa kuvasta jatkuu kolmannella tuotantokaudella! Alma ja Veeti kilpailevat jälleen toisiaan vastaan kokkaamalla pelkästään kuvan perusteella. Panokset ovat yhä kovemmat ja häviäjä joutuu syömään rangaistukseksi yhä ällöttävämpiä ylläreitä. Tuomarina pätee yhä rasittavampi itsevaltias Väinö.

Tyttölukio 13.2. alkaen

(L'Académie) Summerin kanadalaisessa nuorten sarjassa seurataan perinteisen tyttölukion arkea. Agathe, Marie ja Wendy ovat päättäneet keskittyä tänä vuonna vain opiskeluun sisäoppilaitoksessa ja unohtaa pojat kokonaan. Uusi lukuvuosi saa kuitenkin yllättävän startin, kun konservatiiviseen kouluun hyväksytään ensimmäistä kertaa sen historiassa poikia opiskelijoiksi. Katsottavaksi tulee Tyttölukion kaksi ensimmäistä tuotantokautta.

Eagles toukokuussa 2020

Suosittu ruotsalainen lukiodraama saa jatkoa ja nähdään tuoreeltaan Yle Areenassa heti Ruotsin julkaisun jälkeen! Eaglesin kakkoskaudella seurataan somevaikuttaja Felician (Alva Bratt) ja hänen NHL:ään tähtäävän veljensä Eliaksen (Edvard Olsson) lukioelämää ruotsalaisessa pikkukaupungissa. Ensimmäisen kauden lopussa Felicia sai tietää yllättäviä asioita poikaystävästään Luddesta - kestääkö parin tuore suhde paljastukset?

Alma (Alma Uimonen) ja Veeti (Veeti Vekola).
Kokkaa kuvasta. Alma (Alma Uimonen) ja Veeti (Veeti Vekola). Kuva: Anne Hämäläinen Summeri,Kokkaa kuvasta

URHEILU

EVA – uusi sarja!

Yle TV2 ja Yle Areena 16.1. alkaen

Eva Wahlström on ammattinyrkkeilyn maailmanmestari, joka on myös taiteilija, äiti ja vaimo. Kahdeksanosainen henkilödokumenttisarja EVA vie katsojat tilanteisiin, joihin on normaalisti pääsy vain sisäpiirillä. Sarjaa on kuvattu kolmen vuoden ajan ja se sisältää Evan itse kuvaamaa videopäiväkirjaa. Ohjelma avaa huippu-urheilijan uraa ja perheenäidin elämää iloineen, pelkoineen ja yllätyksineen. EVA on inspiroiva ja koskettava tarina yhdestä suomalaisen urheilun merkittävimmistä tienraivaajista – naisesta miesten maailmassa.

Eva Wahlström katsoo kameraan ja pitää käsillään häntä halaavaa poikaa.
EVA. Eva Wahlström katsoo kameraan ja pitää käsillään häntä halaavaa poikaa. Kuva: Yle Kuvapalvelu asiaohjelmat,eva

Rallin MM

Yle Urheilu taas tiiviisti rallin MM-sarjassa mukana

Rallin MM-sarja alkaa Monte Carlossa 23. 1. Kauden aikana ajetaan yhteensä 14 osakilpailua. Ennen kauden päättävää Japanin rallia karavaani pysähtyy mm. Jyväskylässä, jossa ajetaan perinteinen
Suomen osakilpailu 8.-9.8. Yle Urheilu tarjoaa tulevanakin kautena n. 50 suoraa lähetystä rallien erikoiskokeilta. Suorien lähetysten lisäksi tv:ssä ja Areenassa on nähtävillä päiväkoosteita. Yle Urheilun verkkosivuille julkaistaan jokaisena kilpailupäivänä hetki hetkeltä -seuranta, johon kerätään kaikki olennainen päivän erikoiskokeilta. Jutusta löydät tuoreimmat tulokset ja videot jokaisen erikoiskokeen kohokohdista.

Rallikuski Teemu Sunisen auto hyppää soratiellä Sardinian MM-rallissa 2019.
Rallin MM. Rallikuski Teemu Sunisen auto hyppää soratiellä Sardinian MM-rallissa 2019. Kuva: AOP Teemu Suninen,ralliautoilu,Rallin MM-sarja

Suomen Urheilugaala – suora lähetys!

Yle TV2 ja Yle Areena suorana 16.1.

16. tammikuuta juhlitaan jälleen kulunutta urheiluvuotta. Huikeat Huuhkajat, nais- ja miesleijonien menestys, Teemu Pukin otteet Valioliigakentillä ja monet muut unohtumattomat hetket ovat keskiössä illan aikana. Ilta huipentuu Vuoden urheilijan valintaan, ja yleisö äänestää kymmenen finalistin joukosta Sykähdyttävimmän urheiluhetken. Suorassa tv-lähetyksessä nähdään myös upeita musiikkiesityksiä ja palkitaan urheilijoita sekä taustavaikuttajia useassa eri kategoriassa. Ilta alkaa Yle Areenan suoralla lähetyksellä, jossa ihastellaan punaista mattoa pitkin juhlaan saapuvaa väkeä ja jututetaan illan tähtiä. Areenassa ohjelma jatkuu illallisshow'lla, jonka aikana palkitaan jo ensimmäisiä voittajia. Illallisen juontavat Puoli seitsemän -ohjelmasta tutut, iki-ihanat Susanna Laine ja Mikko Kekäläinen. Illan TV2-kanavan gaalalähetyksen juontavat Yle Urheilusta tutut Inka Henelius ja Riku Salminen.

Inka Helenius ja Rikuk Salminen
Suomen Urheilugaala. Inka Helenius ja Rikuk Salminen Kuva: Jyrki Valkama Suomen urheilugaala

RADION UUTUUSTÄRPIT

Radioteatteri esittää Yle Radio 1:ssä sunnuntaisin

Radioteatterin vuosi alkaa kahdella sukupuolidentiteettejä käsittelevällä kuunnelmalla. Dokumentaarinen ääniteos Duetto yhdelle kertoo äänestä, laulamisesta, sukupuolenvaihdoksesta ja 33-vuotiaana läpikäydystä äänenmurroksesta. Tammikuussa kuullaan myös Kaleidoskooppi, jossa nousee esille mm. muunsukupuolisuus. Maaliskuussa lähetetään kolmiosainen musiikkikuunnelma Lähtökäsky, joka pohjautuu Turun saaristossa perustetun Meriteatterin kiiteltyihin näytelmiin. Toukokuussa saavat vuoron Filosofien rakkaustarinat, neliosainen kuunnelmasarja, joka tarkastelee neljää läntisen ajattelun keskeistä filosofia ja heidän rakkaussuhteitaan. Mukana ovat Heloise, Mary Wollstonecraft, Simone de Beauvoir sekä Hannah Arendt.

Yle Radio 1 lauantaisin klo 15.00

Lauantain kausisarjana jatkaa huhtikuun puoliväliin scifi-klassikko Maata etsimässä. Sen jälkeen alkaa irlantilaisen Karen Eganin Radioteatterille kirjoittama komediasarja kahdesta espoolaisesta kuorosta, joiden välillä vallitsee repivä kilpailu. Aseeksi nousee Kalevala.

Radio Variaatio Yle Radio 1:ssä sunnuntaisin

Radiodokumenttien ja radioesseiden yhteisessä Radio Variaatio -sarjassa kuullaan helmikuussa mm. Näkymätön kosketus, dokumentti sairaalaklovneista, jotka ovat jo osa yliopistollisten sairaaloiden arkea. Sairaalassa improvisoidaan yhdessä lasten kanssa pieniä tilanteita, ilon hetkiä ja saippuakuplia. Sairaalaklovnit eivät fyysisesti koske potilaisiin, siksi näkymättömän kosketuksen merkitys on iso. Maaliskuussa lähetetään Suvi Tuuli Katajan kuratoima kolmen esseen Säröääniä-kokonaisuus, joka tutkii muuttuvaa normia ja tarkastelee meille vielä vieraita ääniä, jotka tulemme pian yhä paremmin tunnistamaan. Kokonaisuus sukeltaa seksittömyyden ja seksuaalisuuden moninaisuuteen, pohtii naisen rooleja feministisen katseen avulla ja tutkii taidetta vanhenevan väestön näkökulmasta.

Kulttuuribroilerit

Yle Radio 1:ssä 25.1. alkaen
18-osaisessa sarjassa ääneen pääsee neljä kulttuuria harrastavaa lukiolaista: Ali Isokangas, Timo Kalliokoski, Telma Pietiäinen ja Mio von Reich. Keskustelu taiteesta ja kulttuurista on yleensä aikuisten dominoimaa, vaikka myös nuorilla on pätevyyttä ruotia ajan ilmiöitä, taideteoksia ja kulttuuritapahtumia. Kulttuuribroilerit tuo mukanaan tuoreita näkökulmia, nuoruuden viisautta ja mukaansatempaavaa keskustelua.

Koiria ja ihmisiä – ihmiskunnan haukkuva historia

Yle Puhe huhtikuussa
Suomessa on nykyään 700 000 koiraa ja lisää rekisteröidään vuosittain. Yle Puheen uusi 8-osainen ohjelmasarja perkaa ihmisen ja koiran vuosituhansia kestänyttä kumppanuutta ja käy läpi maailmanhistoriaa koiran näkökulmasta. Minkälaisia uskomuksia on liitetty koiraan eri kulttuureissa ja uskonnoissa? Millaisia merkityksiä ihminen on antanut koiralle eri aikoina? Miksi koira on ihmiselle niin tärkeä? Sarjan toimittaa Panu Hietaneva.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua