Hyppää pääsisältöön

Prisma: Totuus ylipainosta – yksinkertaisella narutestillä vatsarasvan kimppuun

Uusimmat tutkimukset ravistelevat käsityksiä ylipainosta.
Ravitsemusneuvoja, tohtori Margaret Ashwell tekee narutestin juontaja Chris Bavinille. Uusimmat tutkimukset ravistelevat käsityksiä ylipainosta. Kuva: Ben Gregory-Ring / BBC Yle TV1,Prisma: Totuus ylipainosta

TV1 keskiviikkona 8.1.2020 klo 19.00 - 20.00, uusinta lauantaina 11.1. klo 7.00 ja maanantaina 13.1. klo 23.15, Areenassa

Yhä useamman vyötärönympärys kasvaa, ja painoa kertyy liikaa. Miksi merkittävästi ylipainoisten määrä on esimerkiksi Britanniassa kolminkertaistunut 30 vuodessa? Mikä saa britit lihomaan?

Voisi luulla, että ylipainosta selviää pelkällä tahdonvoimalla: syö vähemmän, liiku enemmän. Uusimmat tutkimukset kääntävät olettamuksen kuitenkin päälaelleen. Ylipaino on mutkikkaampi asia kuin tulemme ajatelleeksi.

Yksinkertaisella testillä alkuun

Brittidokumentin juontaja Chris Bavin on työskennellyt elintarvikkeiden parissa koko uransa. Monien muiden tavoin hänkin on häviämässä taistelun ylipainoa vastaan. Bavin haluaa selvittää, voiko tiede antaa vastauksen siihen, miksi ylipaino lisääntyy ja miten kehityksen voisi katkaista.

BBC:n dokumentissa Totuus ylipainosta Bavin tapaa ravitsemusneuvoja, tohtori Margaret Ashwellin. Painoindeksin sijaan Ashwell opastaa käyttämään yksinkertaista narutestiä. Narun avulla voi mitata, onko vatsanseudulle päässyt kertymään salakavalaa sisäelinrasvaa.

Oma pituus mitataan narulla, joka sitten taitetaan kahtia – kahtia taitetun pätkän pitäisi yltää vyötärön ympäri. ”Vyötärönmitan suhde pituuteen kasvaa silloin, kun vaarallista sisäelinrasvaa on enemmän. Painoindeksi ei sen sijaan kerro, missä rasva sijaitsee”, opastaa Ashwell.

Energiamäärään enemmän huomiota

Runsaskaloristen ruokien myyntipisteiden määrä on kasvanut räjähdysmäisesti. Brittitohtori Michael Hallsworthin mukaan ihmiset on huonoja seuraamaan syömänsä ruoan määrää. Syöminen tapahtuu usein automaattisesti, emmekä huomaa ottaneemme suklaapatukkaa tai naposteltavaa.

Juontaja Chris Bavin etsii vastauksia paitsi ruokavaliosta myös uusimpia tutkimustuloksia siitä, miten aterian ajankohdalla voisi vaikuttaa painoon. Dokumentissa tutkitaan lisäksi, miksi toisten on vaikeampi hallita painoaan. Mikä osuus biologisilla eroilla, geeneillä, on ihmisen painoon, entä suolistobakteereilla? Voisiko ylipainoa hoitaa pelkällä pistoksella?

The Truth About Obesity. Tuotanto: BBC, Britannia, 2019. Lukijana on Jaana Pesonen.

 • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

  Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

  Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.

 • Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

  Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

  Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

 • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

  Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

  Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.