Hyppää pääsisältöön

Andrew Norman visioi vakuuttavasti

Yhdysvaltojen länsirannikolla toimiva  Andrew Norman (s. 1979) rakentaa kiinnostavaa ja omannäköistään sävelistöä. Erilaisten tyylielementtien ja sävellysteknisten keinovarojen yhteentörmäyttämien on tuottanut yllätyksellisiä ja kiinnostavia lopputuloksia. Tänä vuonna neljäkymmentä vuotta täyttäneen ja jo moneen kertaan palkitun säveltäjän laaja orkesteriteos Sustain julkaistaan nyt tuoreeltaan.

norman äänitteen kansi
norman äänitteen kansi Andrew Norman

Miltä mahtaa musiikki kuulostaa sadan vuoden päästä? Mitkä ovat silloin kuulijan odotusarvot ja millaiselta kuulostaa uusi musiikki? Näihin kysymyksiin Norman haki vastauksia kirjoittaessaan uutta orkesteriteostaan. Lopputuloksena oli yli kolmenkymmenen minuutin kaarros, joka parhaimmillaan velloo lämpimästi ja kiehtovasti.

Normanin teos rakentuu katkelmista, jotka toistuvat kymmenen kertaa. Tapahtuvat etenevät spiraalimaisesti, kun jokaisella kerralla toistettava katkelma ja kuviot ovat edellistä nopeampia. Se mikä alussa kestää useita minuutteja, kestää lopussa vain muutamia sekunteja. Näin etenemistempo kiihtyy kulminoituen komeaan pärskeeseen. Lopussa Norman ymmärtää hiljentää ja teos sulkeutuu mallikkaasti.

Teoksen selkeän muodon takia tapahtumien etenemistä on helppo seurata. Rakentumistapa tuo teokseen luonnollisesti myös yhtenäisyyttä. Yli puolen tunnin kestoista säveljatkumoa dramaturgia ei ainakaan omissa korvissani silti kannattele. Kiinnostavasta sointimaailmasta ja "futuristisesta" otteestaan huolimatta teos yksinkertaisesti tuntuu liian pitkältä suhteessa sen tarjoamiin virikkeisiin.

Gustavo Dudamelin johtaman Los Angelesin filharmonikot tekee upeaa jälkeä. Puut ja vasket rakentavat vaivihkaa akustiikkaa ja toisteiset lyömäsoittimet luovat ajallisia viiveitä ja varjoja. Kaiken päällä jousisektio hivelee silkinpehmein alaspäisin pyyhkäisyin.

Andrew Norman. Sustain. Los Angelesin filharmonikot, joht. Gustavo Dudamel. Deutsche Grammophon.

Kuuntele Uudet levyt 7.1.2020, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

  • Kapellimestari Eero Lehtimäki on meidän Eero – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

    Onnittelemme syntymäpäivänä 13. tammikuuta!

    Eero Lehtimäki (s. 1989) on saanut syntymälahjakseen positiivisuuden auran. Iloinen ja välitön Eero on toimissaan rajaton, hän on valmistunut musiikkiammattien lisäksi diplomi-insinööriksi ja harrastaa kaikkea mahdollista baletista purjehdukseen. Ensimmäisen kapellimestarikiinnityksensä hän aloitti Joensuussa syksyllä 2019.

  • Avet Terterjan oli omaääninen sinfonikko

    Avet Terterjan oli omaääninen sinfonikko

    Maanista takomista, alkukantaisuutta ja hiiskuvia suvantoja. Näitä ja paljon muuta kuullaan armenialaisen Avet Terterjanin (1929–1994) kahdessa erikoislaatuisessa sinfoniassa. Terterjan rakensi 1960-luvun lopulla alkanutta sinfoniasarjaansa aivan elämänsä loppuun asti, mutta yhdeksättä sinfoniaa hän ei enää saanut viimeisteltyä.