Hyppää pääsisältöön

Avet Terterjan oli omaääninen sinfonikko

Maanista takomista, alkukantaisuutta ja hiiskuvia suvantoja. Näitä ja paljon muuta kuullaan armenialaisen Avet Terterjanin (1929–1994) kahdessa erikoislaatuisessa sinfoniassa. Terterjan rakensi 1960-luvun lopulla alkanutta sinfoniasarjaansa aivan elämänsä loppuun asti, mutta yhdeksättä sinfoniaa hän ei enää saanut viimeisteltyä. Nyt julkaistut kolmas ja neljäs sinfonia esittelevät omintakeisen ja tinkimättömän säveltäjän. 

terterjan ääniteen kansi
terterjan ääniteen kansi Avet Terterjan

1970-luvun puolessavälissä valmistunut Sinfonia nro 3 on kiinnostava tuttavuus. Mitään ylimenojen taidetta ei Terterjanin siinä harjoita, sillä musiikilliset jaksot vaihtuvat ja päättyvät äkillisesti. Ensiosa alkaa pidättelemättömästi lyömäsoittimilla jatkuen vaskien hiljaiseen korinaan, joka puolestaan johtaa räikeään puupuhallinjaksoon. Toisen osan “kaappikellon tikitys” -jakso on pysäyttävä. Teoksen sulkeva kolmas osa laukkaa vahvasti vain äkillisesti vielä kerran hiljaisen sointimaisemaan katketakseen. Omaa lisäväriään tuo kansanmusiikin puolelta lainattu soittimisto: duduk ja zurna. Perinnesävelmien maailmaan ei Tertian kuitenkaan kallistu, vaan käyttää soittimistoa karskin suoraviivaisesti ja tehokkaasti. Lopputulos on vaikuttava. 

Vuotta myöhemmin valmistunut Sinfonia nro 4 etenee vakaammin. Se rakentuu jatkuvuuden varaan, kun hiljalleen muuntuva staattinen sointimassa asteittain voimistuu ja vaimenee. Teos päättyy tehokkaasti kellojen hiljaiseen pysähtyneeseen hautajaistunnelmaan.

Sinfonioiden väliin asetellut pienet kappaleet tasapainottavat kokonaisuutta. Kahden dudukin verkkainen laulanta avaa mainiosti Terterjanin sävelistön kansanmusiikkiyhteyden ja samalla esittelee soittimen hieman ominaisempaa ohjelmistoa.

Terterjan. Sinfoniat nro 3 & 4. Tigran Aleksanyan & Vahe Hovanesian, duduk ja zurna, Bournemouthin sinfoniaorkesteri, joht. Kiril Karabits. Chandos (CHAN5241).

Kuuntele Uudet levyt 7.1.2020, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

  • Kapellimestari Eero Lehtimäki on meidän Eero – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

    Onnittelemme syntymäpäivänä 13. tammikuuta!

    Eero Lehtimäki (s. 1989) on saanut syntymälahjakseen positiivisuuden auran. Iloinen ja välitön Eero on toimissaan rajaton, hän on valmistunut musiikkiammattien lisäksi diplomi-insinööriksi ja harrastaa kaikkea mahdollista baletista purjehdukseen. Ensimmäisen kapellimestarikiinnityksensä hän aloitti Joensuussa syksyllä 2019.

  • Avet Terterjan oli omaääninen sinfonikko

    Avet Terterjan oli omaääninen sinfonikko

    Maanista takomista, alkukantaisuutta ja hiiskuvia suvantoja. Näitä ja paljon muuta kuullaan armenialaisen Avet Terterjanin (1929–1994) kahdessa erikoislaatuisessa sinfoniassa. Terterjan rakensi 1960-luvun lopulla alkanutta sinfoniasarjaansa aivan elämänsä loppuun asti, mutta yhdeksättä sinfoniaa hän ei enää saanut viimeisteltyä.