Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Pelkäätkö, että sinua kuunnellaan ja katsellaan netissä salaa? Näin säädät sovelluksille antamiasi oikeuksia

Digitreenien pääkuva, tekstinä Kameran ja mikrofonin luvat. Kuvassa ihminen läppärin ja kännykän äärellä.
Digitreenien pääkuva, tekstinä Kameran ja mikrofonin luvat. Kuvassa ihminen läppärin ja kännykän äärellä. Kuva: Taustakuva: Alejandro Escamilla / Unsplash. Digitreenit,digitaidot,kamerat,webkamerat,mikrofonit

Kamera ja mikrofoni ovat digilaitteiden silmät ja korvat. Askarruttaako, seuraavatko ne sinua? Netissä täydellistä yksityisyyttä ei koskaan ole. Omin toimin voit kuitenkin asettaa joitakin rajoja. Opettele Digitreenien niksit puhelimelle ja tietokoneelle.

Salakatselu- ja kuuntelu kännykän avulla nousee aika ajoin esiin. Myös tietokoneiden nettikameroissa on periaatteessa riskinsä: verkkohyökkääjä saattaa päästä huomaamattasi käsiksi koneesi kameraan (linkki on maksumuurin takana).

Ethän siis naureskele tuttavalle, jolla on laastari tai suoja kannettavan tietokoneen tai tabletin kamerassa? Tietoturvan asiantuntija vinkkasi toimimaan niin jo vuosia sitten.

Kameransuojus kannettavassa tietokoneessa.
Kameransuojus liu'utetaan auki, kun kameraa tarvitaan. Kameransuojus kannettavassa tietokoneessa. Digitreenit,digitaidot,webkamerat

Moni ei pelkää niinkään verkkohyökkääjiä, vaan internetin jättejä: Kuuntelevatko Google, Facebook tai Apple minua – jopa salaa? Palataan myöhemmin jutussa siihen, onko tähän pelkoon syytä.

Kameran ja mikrofonin säätämistä eri laitteissa on joka tapauksessa hyvä treenailla. Tästä löydät ohjeet – ensin mobiililaitteille ja sitten tietokoneelle.

1. Puhelin ja tabletti

Puhelimen kumpaakaan kameraa et varmaankaan halua teippailla umpeen. Toimiva mikrofonikin on kännykässä ehdoton.

Mobiililaitteissa kannattaakin keskittyä sovellusten vaatimiin käyttöoikeuksiin: Saavatko sovellukset käyttää kameraa tai mikrofonia?

Aloita tarkistamalla, löytyykö luuristasi sovelluksia, joita et ollenkaan käytä. Poista niiden asennus saman tien. Muistitilaakin säästyy.

Monet sovellusten pyytämistä luvista eli käyttöoikeuksista ovat välttämättömiä ja hyödyllisiä. Tässä pari esimerkkiä:

 • Ellet halua mykkiä videoita, laitteesi kamera tarvitsee oikeuden mikrofoniin.
 • Jos sinulla on sovellus QR-koodien lukemiseen, se ei toimi ilman oikeutta puhelimen kameraan.
Kuvakaappaus Android-puhelimen asetuksista: Sovelluksia, joille on annettu lupa puhelimen Kameran käyttöön.
Lupa kameraan on annettu kameralle ja QR-koodin lukijalle. Tässä Instagramilla ei ole lupaa kameraan, joten kuvat otetaan puhelimen kameralla ja avataan sovelluksessa. Kuvakaappaus Android-puhelimen asetuksista: Sovelluksia, joille on annettu lupa puhelimen Kameran käyttöön. Digitreenit,digitaidot,asetukset,mobiilisovellukset,sovellusohjelmat
Kuvakaappaus WhatsApp-sovelluksesta: Sovellus haluaa luvan kameran käyttöön.
Jos haluat ottaa kuvat suoraan WhatsApps-sovelluksessa, se tarvitsee luvan kameraan. Vaihtoehtona on hakea kuvat WhatsAppiin puhelimen kuvakirjastosta. Kuvakaappaus WhatsApp-sovelluksesta: Sovellus haluaa luvan kameran käyttöön. Digitreenit,digitaidot,asetukset,mobiilisovellukset,sovellusohjelmat,WhatsApp

Jotkut sovellukset hamuavat kuitenkin turhia lupia eli käyttöoikeuksia.

Käyttöoikeuksia on helppo tarkistaa ja säätää puhelimen tai tabletin asetuksista. Voit tehdä sen sovellus kerrallaan ja joissakin laitteissa myös käyttöoikeus kerrallaan.

Tätä perkausta on hyvä tehdä aina silloin tällöin.

Mitään peruuttamatonta ei tapahtu, vaikka epäät luvan kameraan tai mikrofoniin. Sovellus kyllä muistuttelee, jos se tarvitsee oikeuksia toimiakseen. Ne saa silloin takaisin.

Katsotaan nyt käyttöoikeuksien säätämistä erikseen Applen laitteissa ja Android-laitteissa.

IPhonessa ja iPadissa voit räätälöidä sovellusten oikeuksia

Applen mobiililaitteissa sovelluksia kutsutaan apeiksi. Pääset säätämään niille antamiasi lupia kahta reittiä:

1. Asetukset > valitse appi > näet antamasi luvat.

2. Asetukset > Tietosuoja > Kamera tai Mikrofoni > näet apit, jotka ovat pyytäneet lupaa käyttää kameraasi tai mikrofoniasi.

Applen mobiililaitteissa voit antaa sovelluksille kolmenlaisia käyttöoikeuksia:

 • ei koskaan
 • käytettäessä appia
 • aina (tämä ei aina ole tarjolla)

Uusimmat laitteet saattavat tarjota myös vaihtoehtoa Kysy käytettäessa (Ask next time).

Näitä kannattaa puntaroida ja säätää sovellus kerrallaan. Vaihtoehto aina on harvoin tarpeen – jos koskaan.

Huomasit varmaan: Applen asetusten kohdassa Tietosuoja on ensimmäisenä lupa Sijaintipalvelut eli sijainti. Jos täppäät sen tässä pois päältä, asentamasi sovellukset eivät voi käyttää sijaintia. Palataan sijainnin merkitykseen myöhemmin jutussa.

Kuvakaappaus iPhonesta: Facebookille annettu oikeudet sijaintiin vain käytettäessä appia.
Tässä iPhonessa Facebook saa käyttää sijaintia vain sovellusta käytettäessä. Kuvakaappaus iPhonesta: Facebookille annettu oikeudet sijaintiin vain käytettäessä appia. Digitreenit,digitaidot,asetukset,mobiilisovellukset,sovellusohjelmat,iPhone,sijainti

Android-puhelimissa räätälöinti onnistuu, jos laitteesi on melko uusi

Android-puhelimia ovat esimerkiksi Samsung, Huawei, Nokia ja Honor. Eri merkeillä valikot ja asetukset ovat hiukan erilaisia.

Usein sovellukset kyselevät käyttöoikeuksia sitä mukaa, kun sovellusta käytetään. Luvan voi silloin antaa tai olla antamatta. Vaihtoehdot ovat siis kyllä tai ei: Salli tai Estä.

Vuonna 2019 julkaistuun Android-käyttöjärjestelmän versioon 10 tuli kaivattu ominaisuus: Oikeuden esimerkiksi kameran tai mikrofonin käyttöön voi sallia “vain sovellusta käytettäessä”.

Kuvakaappaus Android-puhelimen asetuksista: Spotify-sovellukselle ei ole myönnetty käyttöoikeuksia.
Musiikkisovellus Spotify asennettuna Android-puhelimeen. Tässä vaiheessa sovellus ei vaadi käyttöoikeuksia, mutta saattaa pyydellä niitä myöhemmin. Kuvakaappaus Android-puhelimen asetuksista: Spotify-sovellukselle ei ole myönnetty käyttöoikeuksia. Digitreenit,digitaidot,asetukset,mobiilisovellukset,sovellusohjelmat,Spotify

Kaikissa Android-puhelimissa voi säätää oikeuksia sovellus kerrallaan. Kuten huomasit edeltä, monet puhelinmerkit listaavat lupia myös käyttöoikeus kerrallaan. Silloin näet yhdellä silmäyksellä, mille sovellukselle olet antanut luvan esimerkiksi kameran käyttöön.

Näin säädät Android-puhelimen lupia käyttöoikeus kerrallaan

Polku voi hieman vaihdella merkistä ja mallista riippuen. Tämä ohje on tehty Samsung Galaxy A51 -puhelimella:

 • Avaa Asetukset >
 • Sovellukset / Sovellukset ja ilmoitukset >
 • oikean ylälaidan valikko (kolme pistettä) / Lisätiedot >
 • Käyttöoikeuksien hallinta / Sovellusten käyttöoikeudet >
 • Valitse listalta haluamasi toiminto >
 • Säädä sovellusten lupia haluamaksesi.

Vielä pieni vinkki Android-käyttäjille: Kun rajoitat lupia, saatat törmätä varoitukseen "Jos peruutat tämän käyttöoikeuden, laitteesi perustoiminnot eivät välttämättä enää toimi oikein" (tai vastaavaa). Tätä ei kannata pelästyä. Jos peruuttaminen ei ole mahdollista, laite kyllä kertoo sen.

Kuvakaappaus Android-puhelimen ilmoituksesta: "Jos peruutat tämän käyttöoikeuden, laitteesi perustoiminnot eivät välttämättä toimi."
Tässä kohtaa voi hyvin painaa Kiellä silti ja katsoa, toimiiko se. Kuvakaappaus Android-puhelimen ilmoituksesta: "Jos peruutat tämän käyttöoikeuden, laitteesi perustoiminnot eivät välttämättä toimi." Digitreenit,digitaidot,mobiilisovellukset,sovellusohjelmat,asetukset

Kaikki mobiililaitteet: Perkaa luvat sijaintiin ja yhteystietoihin!

Teoriat siitä, että Facebook ja Instagramin omistaja Meta, Google ja kumppanit kuuntelevat puhelimia salaa, on torpattu muun muassa BBC:n, kansalaisoikeusjärjestö EFF:in ja teknologiasivusto CNET:in toimesta.

Eri asia on, jos käytät ääniohjausta tai puhekomentoja – siis Apple-laitteissa Siriä ja Android-laitteissa Google Assistantia (“OK Google”). Silloin näillä sovelluksilla on tietenkin oikeudet laitteesi mikrofoniin. Painostuksen alla jättiyhtiöt ovat kuitenkin hillinneet kuuntelua ilman käyttäjän lupaa.

Kiinalaisomisteinen Tiktok alkoi vuonna 2021 kerätä USA:laisilta käyttäjiltä kasvo- ja äänitunnisteita (”faceprint” ja ”voiceprint”) ja maksoi osalle tästä korvauksia.

Mitä haet? Missä olet? Keihin olet yhteydessä? Google ja kumppanit saavat näistä niin paljon tietoa, että salakuuntelu on turhaa.

Verkon jättien ei varsinaisesti tarvitse kuunnella sinua:

Google ja muut verkon jätit saavat paljon enemmän tietoa seuraamalla hakujasi, sijaintitietojasi ja yhteystietolistaasi – kuin kuuntelemalla komentojasi ääniapurille.

Kännykän kriittisimpiä tietoja ovat yhteystiedot eli "puhelinluettelosi" ja sijainti. Jakele siis harkiten käyttöoikeuksia niihin!

Jaa harkiten käyttöoikeuksia sijaintiin ja yhteystietolistaasi!

Esimerkiksi karttasovellukselle voit antaa oikeuden sijaintitietoihin vain tarvittaessa. Instagramissa ja Facebookissa voit miettiä, onko sijainnin kertominen jokaisessa julkaisussasi järkevää.

Oikeuksia Yhteystietoihin taas ei ole tarpeen antaa esimerkiksi selainsovellukselle (kuten Chrome tai Safari), YouTubelle tai puhelimen kuvakirjastolle.

Perkaile siis lupia sijaintiin tai yhteystietoihin jopa innokkaammin kuin kameraan tai mikrofoniin!

Kuvakaappaus Gmail-sovelluksesta, sovellus haluaa käyttää puhelimen Yhteystietoja.
Sähköpostisovellukselle on käytännössä pakko antaa oikeudet yhteystietoihin. Muuten sovellus ei hae vastaanottajia yhteystiedoistasi. Kuvakaappaus Gmail-sovelluksesta, sovellus haluaa käyttää puhelimen Yhteystietoja. Digitreenit,digitaidot,asetukset,mobiilisovellukset,sovellusohjelmat,Gmail

Huomaathan, että vaikka kiellät oikeudet sijaintiin sovelluksilta ja suljet gps:n puhelimesta, operaattorisi kyllä tietää, missä olet.

2. Tietokone

Ota aluksi selville, missä tietokoneesi kamera ja mikrofoni sijaitsevat.

Sanat nettikamera, verkkokamera tai webkamera (englanniksi webcam) voivat tarkoittaa näitä kaikkia:

 • laitteeseen sisäänrakennettu kamera
 • johdolla laitteeseen kytkettävä erillinen kamera
 • kamera, joka lähettää kuvaa nettiin. Tällaisia on esimerkiksi monien Suomen kaupunkien sivuilla (tässä Rovaniemen kamerat).

Kannettavassa tietokoneessa eli läppärissä kamera ja mikrofoni ovat lähes aina sisäänrakennettuja. Pikkuruinen kameraikkuna löytyy ylälaidasta, näytön yläpuolelta. Mikrofoni on se vielä pienempi reikä kameran vieressä.
Joissakin läppäreissä on myös kakkoskamera näytön “takana”.

Pöytäkoneessa kamera ja mikrofoni voivat olla sisäänrakennettuna näyttöön.

Usein kameran viereen syttyy merkkivalo, kun kamera on päällä. Ellei merkkivaloa ole, kone saattaa näyttää ilmoituksen, kun kamera käynnistetään tai sammutetaan. Kaikilla valmistajilla näin ei kuitenkaan ole.

Kameran “sulkemiseen”: on kaksi keinoa: Suoja kameran päälle tai sulkeminen laitteen valikoista.

Tietokoneen mikrofonia ei saa esimerkiksi teippailemalla pois käytöstä – teippi korkeintaan vaimentaa ääntä. Kannattaa siis suunnistaa laitteen valikoihin.

Tässä ohjeet Windows 10 -laitteelle:

Näin suljet kameran tai mikrofonin Windows 10:ssä

 • Avaa haku vasemman alalaidan suurennuslasista. >
 • Kirjoita hakuun Laitehallinta. Valitse se. Laitehallinnan ohjauspaneeli aukeaa. >
 • Kamerat / Mikrofonit näet kohdasta Äänitulot ja -lähdöt >
 • Klikkaa sanan vasemmalla puolella olevaa nuolta. Näet laitteessa olevat kamerat / mikrofonit ja kaiuttimet. >
 • Napsauta hiiren kakkospainikkeella kameraa tai mikrofonia, jonka haluat sulkea. >
 • Valitse Poista laite käytöstä. >
 • Kuittaa Kyllä.

Nämä on helppo laittaa samaa tietä takaisin päälle!

Kuvakaappaus Windows 10 -koneen Laitehallinnasta: Mikrofoni löytyy kohdasta Äänitulot ja -lähdöt
Windows 10:ssä mikrofoni löytyy Laitehallinnasta kohdasta Äänitulot ja -lähdöt Kuvakaappaus Windows 10 -koneen Laitehallinnasta: Mikrofoni löytyy kohdasta Äänitulot ja -lähdöt Digitreenit,digitaidot,asetukset,tietokoneet,mikrofonit,Windows 10

Myös tietokoneella voit säätää käyttöoikeuksia eli lupia ohjelma ja sovellus kerrallaan. Tässä ohjeet Windows 10:lle:

Näin säädät tietokoneen kameraa ja mikrofonia sovellus kerrallaan

Tämä ohje on Windows 10 -koneelle:

 • Vasemman alakulman Windows-ikoni >
 • Asetukset (hammasrattaan kuva) >
 • Tietosuoja >
 • Kamera / Mikrofoni >
 • Vieritä alaspäin kohtaan Valitse, mitkä sovellukset voivat käyttää…
 • Täppää valinnat haluamiksesi.

Huomasit varmaan tämän:
Tällä Tietosuoja-sivulla on ylempänä kohdat, joista voit säätää kameran ja mikrofonin kiinni joko koko laitteesta tai kaikilta sovelluksilta.

Kerta ei riitä – perkaa oikeuksia silloin tällöin

Kameran ja mikrofonin laiton käyttö tuskin on digiajan riskeistä se kaikkein suurin. Selvästi suurempi riski on omien tietojesi valuminen vääriin käsiin. Tunnuksiasi, salasanojasi tai muuta dataasi voi vuotaa esimerkiksi tietovuodon seurauksena tai jos avaat haittaohjelman sisältävän liitteen.

Tästä huolimatta on hyvä säännöllisesti kurkistaa kameralle, mikrofonille ja muille sovelluksille antamiasi käyttöoikeuksia.

Yksi perkauskierros ei välttämättä riitä. Oikeuksiin saattaa nimittäin tulla muutoksia päivitysten myötä. Ota siis lupien säätäminen tavaksi!

Kuvakaappaus Android-puhelimen asetuksista: Google-sovellukselle on annettu oikeudet mikrofoniin tai ei mitään oikeuksia.
Puhelimen Google-sovellus toimii hyvin ilman mitään lupia. Jos kuitenkin haluat hakea ääniohjauksella, lupa mikrofoniin tarvitaan. Kuvakaappaus Android-puhelimen asetuksista: Google-sovellukselle on annettu oikeudet mikrofoniin tai ei mitään oikeuksia. Digitreenit,digitaidot,asetukset,mobiilisovellukset,sovellusohjelmat,mikrofonit,Google


Muutokset:
23.1.20: Lisätty lause siitä, että operaattori tietää sijainnin aina.
21.4.22: Lisätty Meta-yhtiön nimi sekä maininta Tiktokin biometrisestä seurannasta.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan myös Yle Oppimisen Facebook -ryhmässä Digitreenit tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Keskustele