Hyppää pääsisältöön

Gavrić kulkee Haydnin jäljillä kohti nykypäivää

Serbiassa syntynyt englantilaispianisti Ivana Gavrić  on suunnitellut kymmenen eri säveltäjän teoksista monipuolisen kokonaisuuden hyppien luontevasti soivuuksista toiseen. Ohjelmisto etenee kronologisesti klassismista kohti nykypäivän äänistöä. Teoksia yhdistävänä punaisena lankana on Joseph Haydnin musiikki.

gavric äänitteen kansi
gavric äänitteen kansi Ivana Gavrić

Haydnin D-duuri pianokonsertto nro 11 (Hob. XVIII/11) matkaa kirkkaasti ja iskevästi kohti unkarilaistyylistä rondo-finaaliaan. Finaalin unkarilaiseksi nimetty teemasto heijastelee myös kroatilaisten ja bosnialaisten kansansävelmien maailmaa.

Kahden konserton ympäröimänä soi Gavrićin herkin käsin maalailema pienten ranskalainen soolokappaleiden puro, joista useimmat teoksista ovat joko omistettuja Haydnille tai perustuvat Haydnin teemoihin.

Suurimman huomion saa kuitenkin englantilainen Cheryl Frances Hoad, jonka tuotannosta kuullaan soolopianolle kirjoitettu teos Stolen Rhythm sekä pianokonsertto Between the Skies, the River and the Hills. Ensitaltiointinsa saava pianokonsertto ottaa mukaan Haydnin teemoja ja bosnialaisia kansansävelmiä linkittyen näin mainiosti Haydnin konserttoon. Ensiosa haeskelee olomuotoaan tummasti kulminoituen soolopianon ja orkesterin yhtä aikaisesti soittamiin linjastoihin. Keskimmäinen osa on napakasti pomppiva scherzo. Komea largo sulkee konserton.

Karin Hendricksonin johtama Southbank Sinfonia soittaa hyvin taltioidut teokset jäntevällä otteella.

Origins. Ivana Gavrić, piano, Southbank Sinfonia, joht. Karin Hendrickson. Rubicon Classics (RCD 1038).

Kuuntele Uudet levyt 7.1.2020, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

  • Kapellimestari Eero Lehtimäki on meidän Eero – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

    Onnittelemme syntymäpäivänä 13. tammikuuta!

    Eero Lehtimäki (s. 1989) on saanut syntymälahjakseen positiivisuuden auran. Iloinen ja välitön Eero on toimissaan rajaton, hän on valmistunut musiikkiammattien lisäksi diplomi-insinööriksi ja harrastaa kaikkea mahdollista baletista purjehdukseen. Ensimmäisen kapellimestarikiinnityksensä hän aloitti Joensuussa syksyllä 2019.

  • Avet Terterjan oli omaääninen sinfonikko

    Avet Terterjan oli omaääninen sinfonikko

    Maanista takomista, alkukantaisuutta ja hiiskuvia suvantoja. Näitä ja paljon muuta kuullaan armenialaisen Avet Terterjanin (1929–1994) kahdessa erikoislaatuisessa sinfoniassa. Terterjan rakensi 1960-luvun lopulla alkanutta sinfoniasarjaansa aivan elämänsä loppuun asti, mutta yhdeksättä sinfoniaa hän ei enää saanut viimeisteltyä.