Hyppää pääsisältöön

Marsalis hytkyttelee tanssirytmein

Paremmin jazz-säveltäjänä tunnettu trumpetisti Wynton Marsalis (s. 1961) näyttää nyt kyntensä myös orkesterisäveltäjänä. Äänitteellä ensi kertaa kuultavan viulukonserton valppaan rentoon sävelistöön pureutuu viulisti Nicola Benedetti. Viulukonserton kylkiäisenä tamppaa Marsaliksen tanssisarja sooloviululle.

marsalis äänitteen kansi
marsalis äänitteen kansi Wynton Marsalis

Konserttitaltiointina julkaistu viulukonsertto on peräti kuuden neljässä eri maassa toimivan orkesterin yhteistilaus. Yli neljänkymmenen minuutin kestoisen teos hyppelee romantiikan, New Orleans -jazzin, bluesin, erilaisten tanssirytmien ja Berstein-tyylisten näyttävyyksien välillä. Lopputuloksena on raikas kokonaisuus.

Viidestä kappaleesta koostuva reipashenkinen Fiddle Dance Suite kulkee pitkälti samoja latuja kuin konserttokin, kun imevä rytmipoljenta jaksottuu verkkaisempiin melodisesti painottuviin osioihin.

Benedetti tuntuu viihtyvät Marsaliksen pirteän sävelkielen parissa ja osaa ottaa svengistä ilon irti.

Wynton Marsalis. Viulukonsertto ja Fiddle Dance Suite. Nicola Benedetti, viulu, Philadelphian orkesteri, joht. Cristian Măcelaru. Decca Classics.

Kuuntele Uudet levyt 7.1.2020, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

  • Kapellimestari Eero Lehtimäki on meidän Eero – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

    Onnittelemme syntymäpäivänä 13. tammikuuta!

    Eero Lehtimäki (s. 1989) on saanut syntymälahjakseen positiivisuuden auran. Iloinen ja välitön Eero on toimissaan rajaton, hän on valmistunut musiikkiammattien lisäksi diplomi-insinööriksi ja harrastaa kaikkea mahdollista baletista purjehdukseen. Ensimmäisen kapellimestarikiinnityksensä hän aloitti Joensuussa syksyllä 2019.

  • Avet Terterjan oli omaääninen sinfonikko

    Avet Terterjan oli omaääninen sinfonikko

    Maanista takomista, alkukantaisuutta ja hiiskuvia suvantoja. Näitä ja paljon muuta kuullaan armenialaisen Avet Terterjanin (1929–1994) kahdessa erikoislaatuisessa sinfoniassa. Terterjan rakensi 1960-luvun lopulla alkanutta sinfoniasarjaansa aivan elämänsä loppuun asti, mutta yhdeksättä sinfoniaa hän ei enää saanut viimeisteltyä.