Hyppää pääsisältöön

Uskotko ihmisen vapaaseen tahtoon vai et? Miksi?

Koetko voivasi vaikuttaa elämääsi?
Koetko voivasi vaikuttaa elämääsi? Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle Vapaa tahto,tahdonvapaus

Uskotko sinä ihmisen vapaaseen tahtoon vai et? Miksi? Mitkä asiat sinun mielestäsi vaikuttavat ihmisen elämään ja valitsemisen mahdollisuuksiin? Millaisia päätöksiä ja valintoja olet elämäsi aikana tehnyt? Oletko tehnyt päätöksiä tavoite- tai päämäärähakuisesti? Ovatko valinnat syntyneet hetkessä eläen tai ajautuen? Millaisista valinnoista olet kiitollinen ja tyytyväinen? Millaisia kadut? Miksi? Koetko elämäsi merkitykselliseksi?

Tutkimusten mukaan usko tahdonvapauteen vaikuttaa myönteisesti ihmisen moraaliseen ja sosiaaliseen käyttäytymiseen.

"Kun voin vaikuttaa itse itseeni niin uskon, että olen vastuussa tekemistäni. Silloin koemme elämämme merkitykselliseksi", sanoo akatemiatutkija Aku Visala.

Se uskommeko tai emme tahdonvapauteen vaikuttaa tekoihimme. Visalan mukaan ihmisten kyky vastustaa kiusauksia tai halu asettaa pitkän tähtäimen tavoitteita kärsii jos mikäli heille sanotaan, etteivät tekosi ole kiinni sinusta.

"Jos ihmisten uskoa vaikutusmahdollisuuksiin heikennetään, he mukautuvat sosiaalisessa tilanteessa eivätkä lähde sitä muuttamaan", sanoo akatemiatutkija Aku Visala.

Meihin vaikuttavat toki myös monet muutkin seikat kuten esimerkiksi perimä, ympäristö ja sosiaaliset suhteet. Ne voivat vaikuttaa siihen millaisia tavoitteita asetamme itsellemme. Visalan mukaan meihin vaikuttavat seikat eivät välttämättä ole ristiriidassa vapaan tahdon ajatuksen suhteen.

"Jos koko vapaan tahdon patteristo poistetaan meidän arkikäsityksestä, se muuttaa radikaalisti sitä miten ymmärrämme suhteemme todellisuuteen ja itseemme. Mielestäni tästä skeptikon tulee ottaa vastuu", kertoo Visala.

Uskotko sinä ihmisen vapaaseen tahtoon vai et? Miksi? Mitkä asiat sinun mielestäsi vaikuttavat ihmisen elämään ja valitsemisen mahdollisuuksiin? Millaisia päätöksiä ja valintoja olet elämäsi aikana tehnyt? Oletko tehnyt päätöksiä tavoite- tai päämäärähakuisesti? Ovatko valinnat syntyneet hetkessä eläen tai ajautuen? Millaisista valinnoista olet kiitollinen ja tyytyväinen? Millaisia kadut? Miksi? Koetko elämäsi merkitykselliseksi?

Vastaa kyselyyn maanantaihin 13.1.2020 mennessä. Vastauksesi voi olla osa Havaintoja ihmisestä -ohjelmaa. Halutessasi voit kertoa kokemuksestasi nimimerkillä. Valitse nimimerkiksi erisnimi.

Havaintoja ihmisestä -ohjelmassa pohditaan vapaata tahtoa Yle Radio 1 :ssä torstaina 30.1. kello 12.10. Ohjelma on kuunneltavissa myös Yle Areenassa.

Täytä lomake.
 • Jumalanpalvelukset maaliskuussa

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset maaliskuussa 2022

  Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 ortodoksisen liturgian kanssa vuorottelevat vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset.

 • Hartauspuhujat maaliskuussa

  Yle Radio 1:n hartauspuhujat maaliskuussa 2022

  Aamuhartaus ma-la klo 6.50, ei uusintaa. Iltahartaus ma-pe klo 18.50, ehtookellot ja iltahartaus la klo 18.00. Iltahartauden uusinta ma-la klo 23.00.

 • Yle Radio 1:n Horisontti-ohjelma summaa vuoden tärkeät teemat ja aloittaa uudella ohjelmapaikalla

  Uusi lähetyspaikka on 16.1. alkaen su klo 15

  “Nyt ei puhuta tulitikun päästä, vaan tulen merkityksestä ihmiskunnalle!” Näin totesi vastaava tuottaja Anna Simojoki Yle Radio 1:n uskonto- ja katsomusjournalistisesta Horisontti-ohjelmasta. Vaikka vuosi 2021 on ollut monin tavoin poikkeuksellinen, on puhetta uskosta, maailmankatsomuksesta, etiikasta ja yhteiskunnasta riittänyt. Olemme saaneet yli sadan vieraan kanssa pohtia ihmisyyden, elämän ja katsomuksellisten kysymysten välisiä risteymiä. Minkälaisen maailman osana ihminen itsensä tässä ajassa löytää, miten tähän päädyttiin ja miten jatkaa eteenpäin?

 • Jumalanpalvelukset helmikuussa

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset helmikuussa 2022

  Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 ortodoksisen liturgian kanssa vuorottelevat vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset.