Hyppää pääsisältöön

Yön hämärän ja auringonnousun säveliä

Liettualainen säveltäjä Raminta Šerkšnytė (s. 1975) rakentaa uutta perinteisin keinovaroin. Tuore profiilijulkaisu keskittyy säveltäjän laajemmille kokoonpanoille kirjoitettuihin soivuuksiin. Vientituotemainen paketti täydentyy, kun Kremerata Balticaa johtaa toisena kapellimestarina kiinnostava tulevaisuuden nimi Mirga Gražinytė-Tyla.

serksnyte äänitteen kansi
serksnyte äänitteen kansi Raminta Šerkšnytė

Äänitteen alkuun asetellut kaksi alkusoiton kestoista orkesteriteosta vastakohtaistavat toisiaan. Midsommer Song (2009) piirtyy vakain pitkin linjoin. Välillä ohuin jousistoin viivoin ylärekisterissä, toisinaan tummasti alarekisterissä pälyillen. 1990-luvun loppupuolella valmistunut De profundis on liikkeissään sähäkämpi. Se alkaa energisesti ja vauhdikkaasti sahaten. Loppupuolella vauhti kuitenkin hiipuu ja teos päättyy pohdiskellen.

Päähuomio kiinnittyy neljälle solistille, kuorolle ja orkesterille kirjoitettuun kantaatti-oratorioon Songs of Sunset and Dawn. Puolen tunnin kestoinen teos uiskentelee juhlavien kirkkauksien ja lämpimästi soivien massojen vesistöissä. Hyvin teos kantaa kestonsa, siitä omalta osaltaan huolen pitää vivahteikas orkestraatio. Kankeaa mahtipontisuutta ei Šerkšnytė suuresta kokoonpanosta rakenna, vaan sävelistö soi julkaisun toisen kapellimestarin Giedrė Šlekytėn johdolla ilmavasti ja keveästi.

Kolmesta hyvin taltioidusta teoksesta muodostuu pääosin rauhallisesti soiva kokonaisuus.

Raminta Šerkšnytė. Works by Raminta Šerkšnytė. Kremerata Baltica, joht. Mirga Gražinytė-Tyla. Lina Dambrauskaitė, soprano, Justina Gringytė, mezzosopraano, Tomas Pavilionis, tenori, Nerijus Masevičius, bassobaritoni, Jauna Muzika, Liettuan kansallinen sinfoniaorkesteri, joht. Giedrė Šlekytė. Deutsche Grammophon.

Kuuntele Uudet levyt 7.1.2020, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

  • Kapellimestari Eero Lehtimäki on meidän Eero – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

    Onnittelemme syntymäpäivänä 13. tammikuuta!

    Eero Lehtimäki (s. 1989) on saanut syntymälahjakseen positiivisuuden auran. Iloinen ja välitön Eero on toimissaan rajaton, hän on valmistunut musiikkiammattien lisäksi diplomi-insinööriksi ja harrastaa kaikkea mahdollista baletista purjehdukseen. Ensimmäisen kapellimestarikiinnityksensä hän aloitti Joensuussa syksyllä 2019.

  • Avet Terterjan oli omaääninen sinfonikko

    Avet Terterjan oli omaääninen sinfonikko

    Maanista takomista, alkukantaisuutta ja hiiskuvia suvantoja. Näitä ja paljon muuta kuullaan armenialaisen Avet Terterjanin (1929–1994) kahdessa erikoislaatuisessa sinfoniassa. Terterjan rakensi 1960-luvun lopulla alkanutta sinfoniasarjaansa aivan elämänsä loppuun asti, mutta yhdeksättä sinfoniaa hän ei enää saanut viimeisteltyä.