Hyppää pääsisältöön

Arkielämän taistelusignaalit eivät anna meille rauhaa

Orava yrittää soittaa pientä torvea
Orava yrittää soittaa pientä torvea Kuva: /All Over Press Orava,Torvi (ravintola)

Pitkien vapaiden jälkeen moni kokee arjen taisteluna. Vanhoissa lännenelokuvissa saapuvan ratsuväen tunnusmerkki oli signaalitorvi, mutta nykyajan soturin ympärillä on paljon erilaisia signaaleja varoittamassa ja ohjaamassa.

Aamulla herätyskello antaa aamusoiton kotibunkkerissa ja käskee arkielämän sissit liikkeelle. Höyryävä kahvi vauhdittaa rintamalle lähtöä. Työmatkalla tööttäys herättää liikennevaloissa torkahtelevan soturin, kun taas julkisilla kommentokeskukseen matkaavan taistelijan havahduttaa bussissa pysäytysnapin signaaliääni. Erilaiset mainokset hyökkäävät kaikkien silmille muistuttaen kilpavarustelusta.

Työpaikalla pomon päiväkäsky toimii merkkinä ottaa asento. Päivän aikana on monta miinaa astuttavaksi, mutta kukaan ei voi linnoittautua pelkästään omalle työpisteelleen. Välillä täytyy tehdä pieniä tunnusteluja taukotilassa. Siellä kuulee työpaikan yhteishenkeen liittyviä heikkoja signaaleja.

On otettava räjähtävä lähtö, mikäli aikoo ehtiä.

“Syömään”, huutaa iloinen työkaveri lounasaikaan omasta juoksuhaudastaan. Se on varoitus liikekannallepanosta. Työpaikkaruokalassa on hyvä olla ajoissa taisteluvalmiudessa huolehtimassa muonavahvuudesta, eli tässä tapauksessa siitä, kuinka monta lihapullaa saa ottaa henkilöä kohden.

Iltapäivällä saattaa olla tulitauko arjen pommituksista, kunnes kännykästä törähtää muistutus vanhempainvartista. On otettava räjähtävä lähtö, mikäli aikoo ehtiä. Opettaja odottaa omassa poterossaan valmiina antamaan sarjatulta ja laukaisemaan koulumenestykseen liittyvän uutispommin. Vihjeitä hyökkäyksestä on jo saatu Wilma-nimisestä tiedustelujärjestelmästä.

Autoja on jonossa kolmella kaistalla, on hämärää.
Autoja on jonossa kolmella kaistalla, on hämärää. Kuva: /All Over Press autot,liikenneruuhkat

Illalla harrastetaan. Kiekkoilevat kapteenit kuulevat hevimusiikkisignaaleja jäähallin pukukopissa ennen rynnäkköä jäälle ja kuntoileville kersanteille soitetaan salilla discosignaaleja sen merkiksi, että vielä jaksaa eikä periksi saa antaa. Sitä ennen on tietysti pitänyt ehtiä viedä alokkaat omiin sulkeisiinsa.

Haukkusignaaleja päästävä koira täytyy laskea takapihalle tetsaamaan.

Myöhemmin kotirintamalla mikroaaltouunin päästämä pling toimii syyllistävänä iltasoittona: taistelija ei ehtinyt tänäänkään laittaa muuta kuin einesruokaa. Metelöivä naapurikaan ei anna rauhaa, televisio pauhaa. Haukkusignaaleja päästävä koira täytyy laskea takapihalle tetsaamaan.

Kun lopulta kotikorsu illalla hiljenee, se on signaali siitä, että pienet taistelijat ovat käyneet nukkumaan (tai ainakin käyttävät älypuhelimiaan hiljaa vuoteissaan) ja aikuiset voivat avata lapsilta piilotetun sotasaaliin eli karkkipussin. Sitten voi etsiä internetistä halpoja lentoja ja haaveilla, että oman joukko-osaston saisi siirrettyä arkisen taistelun keskeltä hetkeksi kaukopartioon etelään.

herätyskello
herätyskello Kuva: All rights reserved 2014 (C) Eila Haikarainen kellot

Aristoteleen kantapäässä keskustellaan signaaleista, joilla on ohjattu suuria sotajoukkoja. Vieraana on sotilasmusiikin perinpohjaisesti tunteva kapellimestari Raine Ampuja.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri