Hyppää pääsisältöön

”Päästäänkö huomenna uudestaan?”

Radion sinfoniaorkesterin lastenkonsertin hahmot siili ja pupu tanssivat
Radion sinfoniaorkesterin lastenkonsertin hahmot siili ja pupu tanssivat Kuva: Mika Kirsi Radion sinfoniaorkesteri

RSO:n ja VERSOn suositut soitinsatukonsertit ovat tavoittaneet jo 20 000 lasta

Tavallinen konserttipäivä Musiikkitalossa. Radion sinfoniaorkesterin muusikot ovat asettuneet paikoilleen ja virittäneet. Kapellimestari Joshua Weilerstein saapuu ja pian alkaa soida Beethovenin 4. sinfonia. Mutta mitä ihmettä – yleisö purskahtaa yhtäkkiä nauruun. Nauravatko he Beethovenille?

Ehkä hänellekin, mutta varsinkin valkoiselle hassulle jänikselle, joka pomppii lavalla musiikin tahtiin. Pian paikalla on ujo siilikin, mutta miksi eläimet alkavat kinastella ja siili jää tuhertamaan itkua? Keltaisiin huomioliiveihin, toppahousuihin ja muutamaan prinsessamekkoon sonnustautunut yleisö jää jännittyneenä odottamaan loppuratkaisua.

Kyseessä ei ehkä sittenkään ole aivan tavallinen konsertti, vaan RSO:n ja Musiikki- ja kulttuurikeskus VERSOn yhteistyönä syntynyt Piilometsän soitinsatu. Päiväkoti- ja alakouluikäisille suunnatut suositut esitykset varataan loppuun tyypillisesti minuuteissa ja yhteensä ne ovat tavoittaneet kymmenvuotisen yhteistyön aikana jo 20 000 lasta.

Piilometsässä soi Šostakovitš, Dutilleux tai Alfvén

Soitinsatu-konseptissa RSO:n normaalin konserttiviikon ohjelmasta valitaan yksi teos, josta VERSOn musiikkipedagogit poimivat pätkiä kuvaamaan käsikirjoittamansa tarinan käänteitä.

RSO:n intendentti Tuula Sarotien mukaan konsepti on nerokas. ”Kansainväliset kapellimestarivieraammekin usein hämmästelevät tätä luontevaa tapaa tarjota lapsille ’oikeaa’ sinfoniaorkesterin ohjelmistoa – jopa modernia musiikkia – ja miten lapset saadaan keskittymään siihen tarinan kautta.” Soitinsatuja ovat johtaneet mm. Hannu Lintu, Sakari Oramo, Jukka-Pekka Saraste, Nicholas Collon ja Edward Gardner.

Siilin ja jäniksen edesottamusten lisäksi lavalla on etsitty aarretta Sammakkolammesta, leivottu leipää tai suunnistettu rasteja metsässä niin Šostakovitšin 5. sinfonian, Dutilleux’n Timbres, Espace, Mouvement -teoksen kuin Alfvénin Vuorenkuningas-sarjankin tahtiin. ”On uskomatonta, että kaikista käytössämme olleista orkesteriteoksista on löytynyt aina tarinoihin tarvitsemamme elementit eli riemua, rauhaa, kavaluutta ja ystävyyttä”, kertoo alusta asti mukana ollut VERSOn musiikkipedagogi Sari Kallioranta.

Tarinoita pedagogit työstävät tiimityönä. ”Sisällytämme tekstiin soitinesittelyä, roolihahmojen välistä dialogia sekä erilaisia lapsiyleisön mielenkiintoa herättäviä tuntemuksia, kuten iloa, surua ja jännitystä”, Sari kuvailee. Tarinoissa on yleensä 2–3 suomalaiseen tarinaperinteeseen kuuluvaa satu- tai eläinhahmoa. ”Heitä ovat esimerkiksi avulias ja hyväntahtoinen siili sekä reipas ja itsekäs jänis. Luonteenpiirteet tulevat esiin erityisesti musiikin kautta”, Sarin VERSO-kollega Siina Hirvonen luonnehtii.

Soitinsatu on elämys myös tekijöille

”Olipa ihana konsertti! Se siili oli kuulemma kiva ja söpö. Poikien mielestä parasta oli tappelukohtaus, kun pupu tökki luudalla siiliä.” ”Konsertti oli ihana mahdollisuus tutustua elämyksellisellä tavalla orkesterisoittimiin ja nauttia klassisesta musiikista.”

Vaikuttunutta palautetta sataa yleisöltä aina esitysten jälkeen, mutta soitinsadut ovat versolaisten mukaan yhtä antoisia myös tekijöille. ”Jokainen produktio on suuri elämys ja täynnä ihania yksityiskohtia aina käsikirjoitus- ja harjoitusvaiheesta konserttiin”, iloitsee Siina Hirvonen. Samaa mieltä ollaan myös orkesterin riveissä. ”On hienoa ja energisoivaa nähdä ja kuulla lasten ilo ja heittäytyminen mukaan musiikkiin ja tarinaan”, viulisti Maria Puusaari sanoo.

Antoisan työskentelyn perustana on saumattomasti sujuva yhteistyö versolaisten ja orkesterin kesken. ”Olemme sekä onnekkaita että kiitollisia, että saimme aikoinaan mahdollisuuden yhteistyöhön”, kiittelee VERSOn toiminnanjohtaja Fiona Tharmaratnam.

Mutta miten kävi nahistelevien siilin ja jäniksen? No tietysti sopu löytyi ja eläimet jäivät ystävyksinä elelemään pesäänsä Piilometsässä. Keltaliiviset letkat sukeltavat parijonossa Musiikkitalon lumiselle pihalle. Voitaisko tulla jo huomenna uudestaan?

Satu Kahila

’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’
MIKÄ: Musiikki- ja Kulttuurikeskus VERSO on 2003 perustettu kannatusyhdistys, joka järjestää mm. konsertteja ja koulutuksia sekä tuottaa materiaalijulkaisuja. Soitinsatujen rooleissa ovat esiintyneet musiikkipedagogit Sari Kallioranta ja Siina Hirvonen sekä toisinaan myös musiikkipedagogit Hanna-Leena Tammiruusu, Inka Hämeenaho-Vaara ja Tarja Luoma. Järjestelytehtävissä konserttipaikalla ovat toimineet Ritva Ollaranta, Katja Sirkiä, Terhi Kuparinen, Pauliina Puukko, Malla Pelo, Rosa-Lia Anthoni ja Elina Forsberg. Konserttien tuotantovastaava on Fiona Tharmaratnam.

KUKA: Sari Kallioranta
Varhaisiän musiikinopetuksen lehtori Helsingin Konservatoriossa. Toiminut Musiikki- ja Kulttuurikeskus VERSOn kautta mm. kouluttajana sekä esiintyvänä taiteilijana.
KUKA: Siina Hirvonen
Musiikkipedagogi / musiikkileikkikoulunopettaja (AMK), viimeistelee jatko-opintojaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen osastolla. Pikku Kakkosen musisoivana juontajana 7 vuotta. Konsertoi myös Siina & Taikaradio -orkesterissa ja on käsikirjoittanut mm. tarinat Eläinten karnevaali- ja Taikametsässä soi! -konsertteihin. Kultalevy Siinan taikaradio -laulukirjasta ja CD:stä (Tammi) 2018.
KUKA: Fiona Tharmaratnam
Musiikki- ja Kulttuurikeskus VERSOn toiminnanjohtaja ja Helsingin Konservatorion kitaransoitonopettaja. Tuottajana ja musiikkimateriaalien tekijänä kirja- ja äänitejulkaisuissa (mm. Piilometsän säveliä -CD ja opettajan opas, VirkistysVerso-materiaali, Vivo Kitara alkeisoppikirja, Ikivihreä soiva laulukirja).


RSO:n ja VERSOn SEURAAVAT SOITINSATUKONSERTIT

12.3.2020 klo 10
Piilometsän soitinsatu
Jukka-Pekka Saraste, kapellimestari
Rooleissa Sari Kallioranta ja Siina Hirvonen
Pjotr Tšaikovski: Sinfonia nro 6 h-molli ”Pateettinen” op. 74
Soveltuu yli 5-vuotiaille.
Tilaisuus on maksuton, mutta paikat varattava etukäteen alk. 14.2.2020 klo 8 info@versomus.fi.

7.5.2020 klo 10
Piilometsän soitinsatu
Edward Gardner, kapellimestari
Rooleissa Sari Kallioranta ja Siina Hirvonen
Béla Bartók: Tanssisarja
Soveltuu yli 5-vuotiaille.
Tilaisuus on maksuton, mutta paikat varattava etukäteen alk. 8.4.2020 klo 8 info@versomus.fi.