Hyppää pääsisältöön

Punk is not dead! Uusi vuosikymmen alkaa energisillä punk-dokumenteilla

The Slits -yhtyeen laulaja Ari Up lavalla lähikuvassa joskus 70-luvulla. Kuva dokumenttielokuvasta.
Alussa oli rrrrrrrrytmi! The Slitsin laulaja Ari Up! The Slits -yhtyeen laulaja Ari Up lavalla lähikuvassa joskus 70-luvulla. Kuva dokumenttielokuvasta. The Slits,Here to Be Heard: The Story of the Slits,punk,Ari Up,The Slits – punkin uranuurtajanaiset

"Punk syntyi 60-luvun lopulla. Se on elänyt siitä asti, ja se elää ikuisesti!"
Punkin historiaa voi tutkia ja sen nykykunnon tarkistaa Teeman alkuvuoden musiikkidokumenteista.

Isi, äiti, mitä oli punk? Teeman lauantai-iltoja seuraamalla se selviää, sillä heti vuoden alussa tarjolla on komea punk-kattaus. Tammikuussa nähdään uudet dokumentit 1970-luvun uranuurtajanaisista The Slitsistä ja Joan Jettistä sekä 2000-luvun punkin tärkeän äänenkannattajan, kotimaisen Combat Rock -levy-yhtiön tarina Tee se itse -elämä.

Helmikuun avaa Ramones kulttielokuvassa Rock ’n’ Roll High School, joka nähdään nyt ensi kertaa Ylen kanavilla. Samana iltana esitetään myös Gimme Danger, Jim Jarmuschin rakkauskirje esipunkin voimalähteelle The Stoogesille.

Helmikuussa tapaus on upouusi amerikkalainen dokumenttisarja Punk eilen tänään, joka kertoo neljässä osassa punkin historiasta ja nykypäivästä. Jesse James Millerin ohjaamassa, Iggy Popin ja John Varvatosin tuottamassa sarjassa ääneen pääsevät muun muassa Johnny Rotten, Marky Ramone, Henry Rollins, Wayne Kramer, Sylvain Sylvain, Dave Grohl, Thurston Moore, Joan Jett, Debbie Harry, Viv Albertine, Kathleen Hanna, Jello Biafra...

Sarjan tekijöiden asenteen kiteyttää yksi haastateltavista, elokuvaohjaaja Penelope Spheeris: "Punk syntyi 60-luvun lopulla. Se on elänyt siitä asti, ja se elää ikuisesti! Väite, että punk on kuollut, on typerintä mitä olen ikinä kuullut."

Eräänlaisena jälkikirjoituksena helmikuussa nautitaan vielä punk-juurista ponnistaneen Talking Headsin upea konserttielokuva Stop Making Sense.

Miten punk voisi olla kuollut, kun minä olen yhä täällä?― Johnny Rotten Punk-dokumenttisarjassa
Ramones lavalla. Kuva elokuvasta Rock'n'Roll Highschool.
The Ramones kylvää koulukapinaa. Ramones lavalla. Kuva elokuvasta Rock'n'Roll Highschool. Kuva: New World Pictures punk,Teemalauantai,Ramones,Rock ’n’ Roll High School

Punk-kevään ohjelmisto

11.1. klo 20.00
Bad Reputation: Joan Jett
I love rock'n'roll! Dokumenttielokuva kitaristi Joan Jettistä, joka on niin paljon muutakin kuin megahittinsä. Jett on kulkenut 1970-luvun The Runawaysin ajoista alkaen omaa tietään, ilman kompromisseja, esikuvana nuoremmille musiikintekijöille. Ja punk-asenteella! "Menin Englantiin glittertyyppinä ja palasin punkkarina", Joan Jett itse toteaa. Ohjaus Kevin Kerslake. Ensiesitys. (Bad Reputation: Joan Jett, USA 2018)
Areenassa 6.1. alkaen 2 vuotta!

Joan Jett lavalla kitara kaulassa. Käsitelty kuva dokumenttielokuvasta Bad Reputation.
Bad Reputation: Joan Jett. Joan Jett lavalla kitara kaulassa. Käsitelty kuva dokumenttielokuvasta Bad Reputation. Joan Jett,punk,kitaristit,Bad Reputation (dokumenttielokuva)

18.1. klo 20.00
The Slits, punkin uranuurtajanaiset
In the beginning there was rhythm! Dokumenttielokuva energisestä, rajoja rikkoneesta brittiyhtyeestä nimeltä The Slits, joka oli myös maailman ensimmäinen vain naisista koostunut punk-bändi. Ari Up, Viv Albertine, Palmolive ja Tessa Pollitt perustivat Slitsin vuonna 1976. On korkea aika kertoa näiden feministien, outsidereiden ja pioneerien tarina! Ohjaus Bill Badgley. Suomen-ensi-ilta. (Here to Be Heard: The Story of The Slits, Britannia 2017)
Areenassa 18.1. alkaen 30 vrk

Epätarkka kuva The Slitsistä lavalla, päällä teksti "I'll shit on it". Kuvakaappaus The Slits -dokumentista.
Here to Be Heard: The Slits. Epätarkka kuva The Slitsistä lavalla, päällä teksti "I'll shit on it". Kuvakaappaus The Slits -dokumentista. The Slits,Here to Be Heard: The Story of the Slits,punk,The Slits – punkin uranuurtajanaiset

25.1. klo 23.20
Tee se itse -elämä: Combat Rockin tarina
Dokumenttielokuva intohimosta, omaehtoisesta tekemisestä, pikkukaupungin ahdistavuudesta, punk-ideologiasta ja aikuisuuden tuomista elämänmuutoksista. Tarina kerrotaan 2000-luvun merkittävimmän suomalaisen punklevy-yhtiön Combat Rock Industryn kautta. "Dokumentti on karhea ja melankolinen, kuten Combat Rockin julkaisutkin. Arkistomateriaalia ja puhuvia päitä yhdistelevä dokumentti on nuoruuden viattomuutta ja intohimoa, kaihon ja kyynistymisen välillä tasapainoilua ja raastava kasvutarina alakulttuurista aikuisuuteen", totesi musiikkilehti Rumba arviossaan. Ohjaus ja käsikirjoitus Janne Tanskanen & Ville Asikainen. Ensiesitys. (Suomi 2019)
Areenassa 20.1. alkaen 2 vuotta!

Jani Koskinen istuu Combat Rock -levykaupan edessä ulkona. Kuva dokumenttielokuvasta.
Tee se itse -elämä. Jani Koskinen istuu Combat Rock -levykaupan edessä ulkona. Kuva dokumenttielokuvasta. Kuva: Janne Tanskanen Combat Rock Industry,Teemalauantai,punk,Jani Koskinen (levy-yhtiön perustaja)

1.–22.2. klo 20
Punk eilen tänään
Syväsukellus sopeutumattomien, kapinallisten ja lainsuojattomien alakulttuuriin nimeltä punk. Tutkittavana punkin syntyhistoria ja sukupolvet, musiikki, tyyli, taide ja tee-se-itse-asenne. Käsittelyssä muun muassa The Stooges, MC5, Ramones, Blondie, Dead Kennedys, Sex Pistols, The Clash, Black Flag, Green Day, Bikini Kill, L7, Slits ja Joan Jett, äänessä punk-legendat Iggy Popista ja Johnny Rottenista Jello Biafraan, Viv Albertineen, Henry Rollinsiin ja Kathleen Hannaan. Ensimmäinen jakso kertoo amerikkalaisesta ja toinen englantilaisesta 1970-luvun punkista. Kolmas jakso keskittyy hardcore-punkkiin, ja neljäs jakso tuo punkin tarinan nykypäivään asti.
Neliosaisen musiikkidokumenttisarjan ohjasi Jesse James Miller. Jaksot esitetään Teemalla perättäisinä lauantai-iltoina. Suomen-ensi-ilta. (Punk, USA 2019)
Koko sarja Areenassa 27.1. alkaen 2 vuotta!

Punk-dokumenttisarjan juliste
Neliosainen Punk-sarja saapuu Areenaan 27.1. Punk-dokumenttisarjan juliste punk,Punk (dokumenttisarja)

1.2. klo 20.00–0.30
Teemalauantai: Punk-kevät!
Tammikuussa otettiin jo vauhtia, ja helmikuun neljänä perättäisenä lauantaina illat avaa tärisyttävä punk-musiikki. Ensimmäinen helmikuun lauantai on kokonaan omistettu aiheelle: Punk-sarja alkaa, Ramones säestää koulukapinaa ja punkin kummisedän Iggy Popin bändi The Stooges saa arvoisensa historiikin.
Punk eilen tänään
Uuden neliosaisen musiikkidokumenttisarjan avausjakso kertoo punkin ensivaiheista Amerikassa. Jakson tähtiä ovat punkin kummisetä Iggy Pop, uranuurtajat MC5 ja New York Dolls sekä Ramones, Blondie ja muut legendaarisella newyorkilaisella CBGB-klubilla 1970-luvulla uransa aloittaneet bändit. (Punk, USA 2019)
Areenassa 2 vuotta
Rock ’n’ Roll High School
Kapinalliset nuoret valtaavat Ramones-yhtyeen avulla lukionsa ahdasmieliseltä johdolta. Roger Cormanin tuottama teinileffa on enemmän höpsön söpö kuin kapinallinen, mutta se on kulttikamaa Ramonesin ansiosta. Ohjaus Allan Arkush. Tämä on syksyllä 40 vuotta täyttäneen elokuvan tv-ensi-ilta Suomessa! (USA 1979)
Areenassa 1.2. alkaen 30 vrk
Gimme Danger
Jim Jarmuschin ohjaama dokumenttielokuva kertoo Iggy Popin bändin The Stoogesin tarinan, suurella rakkaudella. Jarmuschille The Stooges on historian paras rock'n'roll -bändi, joka vihdoin saa arvoisensa kohtelun. Gimme Danger vetää katsojat mukaan rockhistorian ala- ja ylämäkiin animaatioiden, avomielisten haastattelujen ja arkistomateriaalin taitavan käytön myötä. “He keksivät musiikin uudelleen.” (USA 2016)
Areenassa 1.–29.2. Uusinta Teemalla 5.2. klo 24.10.

The Stooges vuonna 1970: Dave Alexander (vas.), Iggy Pop (edessä), Scott Asheton. Ron Asheton. Arkistokuva dokumenttielokuvasta Gimme Danger.
Gimme Danger: The Stooges. The Stooges vuonna 1970: Dave Alexander (vas.), Iggy Pop (edessä), Scott Asheton. Ron Asheton. Arkistokuva dokumenttielokuvasta Gimme Danger. Kuva: Ed Caraeff The Stooges,Iggy Pop,dokumenttielokuvat,rock,Jim Jarmusch,rockyhtyeet,Gimme Danger,Ron Asheton,Scott Asheton,Dave Alexander,teeman rockdokumentit

8.2. klo 21.00
Stop Making Sense
Punkin jälkeen saapui uusi aalto. Jonathan Demmen ohjaama konserttielokuva on energinen, innovatiivinen ja hauska – aivan kuten sen kohde, 1970–1980-lukujen vaihteen tärkeimpiin bändeihin kuulunut, CBGB-klubin punkvyöryssä uransa aloittanut Talking Heads. David Byrnen johtama yhtye on loistovedossa Los Angelesissa joulukuussa 1983. (USA 1984)
Areenassa 8.2.–8.3.

David Byrne lähikuvassa lavalla. Kuva konserttielokuvasta Stop Making Sense.
Stop Making Sense: David Byrne lavalla. David Byrne lähikuvassa lavalla. Kuva konserttielokuvasta Stop Making Sense. Teeman elokuvafestivaali,Stop Making Sense,Talking Heads,David Byrne,Jonathan Demme,Teemalauantai,teeman rockdokumentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa