Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Suomi toisena kielenä pääkuva

Suomi toisena kielenä (S2): Luetun ymmärtämisen tehtäviä

Värikkäällä taustalla teksti "luetun ymmärtäminen"
Värikkäällä taustalla teksti "luetun ymmärtäminen" Kuva: Annukka Palmén-Väisänen/Yle Abitreenit

Treenaa suomi sujuvaksi! Tältä sivulta löydät Abitreenien luetun ymmärtämisen tehtäviä suomi toisena kielenä -yo-kokeeseen harjoittelua varten. Tee myös kuullun ymmärtämisen tehtävät sekä rakenne- ja sanastotehtävät!

Näillä tehtävillä voit harjoitella ja testata omaa osaamistasi ylioppilaskokeen lukutaidon osioon valmistautumisessa.

Kuten ylioppilaskokeessakin, tehtävien tekstit edustavat erilaisia tekstilajeja ja vaihtelevat pituudeltaan. Tehtävissä̈ harjoitellaan tekstin pääajatuksen hahmottamista, päätelmien tekemistä̈ luetusta, tekstin yksityiskohtaista tarkastelua sekä kysymysten tarkkaa lukemista.

Tämän sivun tehtävät ovat monivalintoja, jotta niistä saa heti palautetta. Ylioppilaskirjoituksissa vastaaminen edellyttää myös oman vastauksen muotoilemista itsenäisesti.

Tehtävät on suunnattu opiskelijalle, jolla on eurooppalaisen viitekehyksen taitotason B2–C2 kuvaama kielitaito.

Joko olet luonut Yle Tunnuksen? Kirjautuneena jo tekemäsi tehtävät tallentuvat ja voit jatkaa harjoittelua siitä, mihin edellisellä kerralla jäit.

Luetunymmärtämistehtäviä

Kolme eri vaikeustasoa

Taso 1. Hieman helpommat kysymykset soveltuvat esimerkiksi lukion ensimmäisten kurssien opiskelijoille. Voit samalla katsoa, kuinka paljon kielitaitosi on kasvanut ja harjoitella jo ylioppilaskirjoituksiin. Tehtävät on tarkoitettu eurooppalaisen viitekehyksen mukaisella taitotasolla B2.1.

Taso 2. Tehtävissä on selkeästi ylioppilaskokeen tasoa noudattavia kuunteluita, joiden eurooppalaisen viitekehyksen mukainen kielitaitotaso on noin B2.2.

Taso 3. Tehtävissä on hieman vaikeampia kuunteluita, jotka on suunnattu ylioppilaskokeessa parhaita arvosanoja tavoitteleville opiskelijoille. Näiden kuunteluiden taso on vähintään B2.2 tai sitä korkeampi.

TASO 1 – lukion ensimmäisten kurssien opiskelijoille


TASO 2 – ylioppilaskokeiden vaikeustaso

TASO 3 – parhaita arvosanoja tavoitteleville opiskelijoille
Tehtävät on tehnyt suomi toisena kielenä -opettaja Satu Mattila ja toimittanut Anniina Nirhamo.