Hyppää pääsisältöön

Suomi toisena kielenä (S2): Rakenne- ja sanastotehtäviä

teksti sanasto- ja rakenneharjoituksia värikkäällä pohjalla
teksti sanasto- ja rakenneharjoituksia värikkäällä pohjalla Kuva: Annukka Palmén-Väisänen/Yle Abitreenit

Treenaa suomi sujuvaksi! Tältä sivulta löydät Abitreenien rakenne- ja sanastotehtäviä suomi toisena kielenä -yo-kokeeseen harjoittelua varten. Tee myös kuullun ymmärtämisen ja luetun ymmärtämisen tehtävät!

Sanasto- ja rakennetehtävillä voit tarkastella ja harjoitella oman sanastosi laajuutta ja tarkkuutta sekä kielen rakenteiden hallintaa. Molempia taitoja tarvitaan ylioppilaskokeen tehtävissä, joissa pitää tuottaa omaa tekstiä.

Tuottamistehtäviä voi olla kaikissa kokeen osioissa, mutta näiden tehtävien harjoittamat taidot korostuvat ylioppilaskokeen lyhyessä ja pitkässä kirjoitelmassa.

Tehtävät on suunnattu opiskelijalle, jolla on eurooppalaisen viitekehyksen taitotason B2–C2 kuvaama kielitaito.

Näin tehtävät toimivat

Kaksi ensimmäistä tehtävää on monivalintakysymyksiä, ja näet oikeat vastaukset, kun olet lähettänyt vastauksesi. Loput tehtävistä on avovastauksia, joissa näet mallivastauksen, kun painat Näytä vastaus -painiketta.

Avovastauksissa kannattaa verrata omaa vastausta mallivastaukseen ja miettiä, sisältävätkö ne samoja asioita. Avovastaukset voi muotoilla monin tavoin, mutta kannattaa muistaa, että ylioppilaskokeen vastausten tulee olla itsenäisiä ja luontevia vastauksia sekä vastata tarkasti annettuihin kysymyksiin.

Ylioppilaskokeen arvostelussa otetaan huomioon vastauksen sisällön lisäksi se, miten kattava ja ymmärrettävä vastaus on sekä se, välittyykö vastauksen viesti lukijalle.

Joko olet luonut Yle Tunnuksen? Kirjautuneena jo tekemäsi tehtävät tallentuvat ja voit jatkaa harjoittelua siitä, mihin edellisellä kerralla jäit.

I Sanasto

Ylioppilaskokeen kirjoitelmassa kannattaa näyttää, että sinulla on käytössäsi laaja sanavarasto. Tarkoitus on pyrkiä myös täsmälliseen sanavalintaan. Yritä kirjoittaa niin, että ajatuksesi välittyvät selvästi ja tarkasti!

Sanavalintatehtävillä voit testata, kuinka laaja sanavarastosi on ja kuinka hyvin osaat valita juuri oikean sanan.


II Lauserakenteet

III Lyhyt kirjoitelma

Ylioppilaskirjoituksen lyhyessä kirjoitustehtävässä reagoidaan viesteihin tai kirjoitetaan arkielämän teksti. Kiinnitä tässä tehtävässä huomiota siihen, mihin tekstilajiin pyydetty vastaus kuuluu ja yritä kirjoittaa juuri tekstilajiin sopiva teksti. Joskus lyhyessä kirjoitelmassa voi kirjoittaa vähän rennompaa kieltä kuin pitkässä kirjoitelmassa.


Tehtävät on tehnyt suomi toisena kielenä -opettaja Satu Mattila ja toimittanut Anniina Nirhamo.