Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Nosteessa radio pääkuva

YleX Nosteessa: Melankolista poppia tekevä Varkemaa unelmoi pääsevänsä lipunmyyntikopista Tavastian lavalle

Pitkähiuksinen artisti Varkemaa poseeraa harmaassa taustassa.
Pitkähiuksinen artisti Varkemaa poseeraa harmaassa taustassa. Kuva: Varkemaa Nosteessa (YleX)

Uuden musiikin X -ohjelman Ida Karimaa ja Jani Kareinen valitsevat viikoittain soittoon yhden bändin tai artistin, jolla ei ole vielä levytyssopimusta, tai jonka on sopimus pienen levy-yhtiön tai julkaisijan kanssa. Tällä viikolla vuorossa on Varkemaa.

Ida Karimaa ja Jani Kareinen kommentoivat:

21-vuotias Martta Varkemaa tekee musiikkia sukunimellään Varkemaa. Haikean melankoliselle taajuudelle viritetyt sävelmät nojaavat vahvasti erityisesti pohjoismaissa elinvoimaiseen elektronisen indiepopin perintöön. Uraansa aloittelevan laulaja-lauluntekijän esikuvia onkin helppo nähdä isoissa artisteissa kuten Lykke Li, Robyn ja Tove Lo. Varkemaan kuulas lauluääni tukee kappaleiden samaan aikaan herkkää ja vahvaa tunnelmaa. Vaikka artisti itse toteaa olevansa vasta "tosi alussa" uransa kanssa, on hänen ensimmäinen ep:nsä I erittäin lupaava aloitus. Oma juttu tuntuu löytyneen ja etenkin sen rohkeasti kokeellisempaa laitaa toivomme artistin tuovan vielä rohkeammin esiin vastaisuudessa.

Jos Juoksuhiekalla soisi elokuvassa, mitä kohtauksessa tapahtuisi?

- Mulle tämä biisi on kuvastanut yksinäistä ihmistä keskellä kaupunkia ja sen vilinää. Biisin kohdassa Miten ne tekee sen niin helpolla? Tanssivat kilpaa juoksuhiekalla kerrotaan juuri siitä, että usein alkaa verrata itseään muihin. Samalla kun itse kipuilee samassa pisteessä, tuntuu kuin kaikki muut ympärillä saavuttaisivat hienoja juttuja ja menisivät eteenpäin.

Miten biisi syntyi?

- Lähden kirjoittamaan biisejä usein melodia edellä, ja useasti aletaan hahmottamaan ensin mun tuottajan Eetu Hämäläisen kanssa biisin rakennetta. Etenkin tässä biisissä, niin kuin välillä muissakin, käännytään isoveljellisten neuvojen toivossa Afromikon puoleen ja saatiin tähän tuotantoon vähän lisää potkua Mikon avustuksella. Juoksuhiekkaan sanat tuli loppujen lopuksi aika helposti, koska biisiä tehdessä kaamosmasennuksen keskellä tuntui siltä, että elämä rullaa paikallaan. Sama fiilis tulee kyllä vieläkin aika ajoin, mikä tosin voi olla hyväkin, vaikka täytyy muistaa olla itselleen armollinen.

Oletko jo keikkaillut?

- Ensimmäinen keikka tulee olemaan nyt keväällä, ja jännittää kyllä jo nyt hirveästi.

Mikä olisi unelmiesi keikkapaikka?

- Olen istunut Tavastian lippukopissa myymässä lippuja siitä asti, kun täytin kahdeksantoista. Pelkästään alakerran Semifinal-klubille pääseminen olisi jo tosi iso juttu. Tuntuisi kuitenkin ihan super hyvältä päästä joskus lippukopista pois ”salin” puolelle, minne oon myynyt nyt lippuja kohta neljä vuotta.

Mitä bändiä tai artistia haluaisit päästä lämppäämään? Miksi?

- Rakastan skandi-poppia ja sitä mitä se edustaa. Etenkin Tove Lotaja MØ:tä. Jollain tapaa toivoisin kuitenkin, että olisin sellainen, joka sopisi Lykke Lin lämppäriksi. Uskoisin että meistä tulis etenkin musan puolesta hyvä combo.

Minkälaisia suunnitelmia ja haaveita sinulla on artistiurallesi?

- Nyt kun ensimmäinen EP on saatu ulos ja oma soundi on löytynyt, tuntuu että hommat alkavat vasta pikkuhiljaa hahmottumaan. Ollaan Eetun kanssa työstetty aina muutamaa biisiä kerralla. Siitä syntyikin ajatus, että julkaistaan useamman EP:n kokonaisuus, joilla kaikilla on eri teema. Samalla EP:t kuitenkin täydentävät toisiaan. Ehkä ekalla keikalla juhlitaan seuraavan EP:n julkkareita?

Onko sinusta Nosteessa-artistiksi? Lähetä demo musatoimittajille täältä!