Hyppää pääsisältöön

Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

Anna-Liisa Tilus yllään sininen villamekko 50-luvulta. Kuvan taustalla sama mekko ja mittanauha, kuvan päällä piirroskuva mekosta.
Anna-Liisa Tilus käyttää sinistä mekkoa ohjelmassa Maaseudulta maailmalle. Anna-Liisa Tilus yllään sininen villamekko 50-luvulta. Kuvan taustalla sama mekko ja mittanauha, kuvan päällä piirroskuva mekosta. Kuva: Yle/Ilmari Fabritius, Johanna Reen. Kuvankäsittely: Hannele Amonoo Anna-Liisa Tilus

Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen!

Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa

Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta. Mekon naisellisen silhuetin luo kapea vyötärö ja muhkea kellohelma. Mekon alla käytetään tyllialushametta, joka kohottaa ja tuo liikettä helmaan.

Kaavat 1950-luvun mekosta ovat piirtäneet ompelija Anne Aario ja pukusuunnittelija Elina Lario.

Anna-Liisa Tilus Maaseudulta maailmalle -ohjelmassa. Yllä 1950-luvun sininen villakangasmekko, Tilus maskeerattu 50-luvun tyyliin.
Anna-Liisa Tilus Maaseudulta maailmalle -ohjelmassa. Yllä 1950-luvun sininen villakangasmekko, Tilus maskeerattu 50-luvun tyyliin. Kuva: Yle/Ilmari Fabritius Anna-Liisa Tilus,Maaseudulta maailmalle

Mekon materiaaliksi suosittelemme hyvin laskeutuvia ja hieman paksumpia kankaita, esimerkiksi silkki-, villa- ja sekoitekankaita. Elastaaniset kankaat ovat joustavia, eivätkä sovellu tämän mekon materiaaliksi.

Mekon kaavat on tehty kokoon 38. Kangasta kannattaa varata kokoon kolme metriä ja 20–70 cm. Menekki on pienempää, jos kaavoja ei tarvitse asetella samaan suuntaan ja kangas sen sallii. Vetoketjun pituus mekossa on 60 cm.

Mekon kaavat on muokattu koko 38 peruskaavasta. Tässä koossa rinnan ympärys (RY) on 88 cm, vyötärön ympärys (VY) on 74 cm ja selän pituus (niskasta vyötäröön) on 40 cm, hameosan pituus on 84 cm ja olan pituus on 13 cm.

Ompelukaava 1950-luvun villakangasmekosta.
Ompelukaava 1950-luvun villakangasmekosta. Kuva: Yle ompelukaavat
Ompelukaava 1950-luvun villakangasmekosta.
Ompelukaava 1950-luvun villakangasmekosta. Kuva: Yle ompelukaavat

Kaavat ovat koossa 1:4. Tulosta kuvat A4-kokoon ja käytä apunasi kuvan reunassa olevaa 1:4-viivainta. Leikkaa viivain irti ja mittaa sen avulla kaavat oikean kokoisiksi.

Mittaa ensin kaavojen ääriviivat oikeassa koossa. Lisää ääriviivoihin hakit eli kohdistusmerkit, laskosten kohdat etukappaleeseen ja hameosaan. Sen jälkeen piirrä muotolaskokset hihaan, takakappaleen yläosaan ja vyötärökaarrokkeeseen.

Merkitse kaavoihin langansuunnat ja lisää saumavarat. Huom! voit lisätä saumavarat myös leikkuuvaiheessa suoraan kankaalle.

Hameen etu- ja takakappaleen kaava on sama. Hameosan eteen ja taakse tulee sauma.

Mekkoon tulee vetoketju keskitakasaumaan (vetoketjun pituus 60 cm).

Kun kaavat on suurennettu, piirretty ja leikattu, niin ne asetellaan kankaalle langansuuntien mukaan eli hulpion (kankaan) reunan mukaisesti. Huom! Helman leveyden takia hameosan kaavat tarvitsevat kankaan koko leveyden (noin 150 cm).

Hameen helman leveys on 320 cm. Laita kangas kaksinkerroin leveyssuunnassa. Muista saumavarat.

Näin kokoat mekon

 1. Harsi keskimerkkilangat etukappaleeseen ja vyötärökaitaleeseen.
 2. Silitä tukikankaat etu- ja takakappaleen muotokaitaleisiin.
 3. Huolittele siksak-ompeleella tai saumurilla kaikki kappaleet lukuun ottamatta etukappaleiden ja muotokaitaleiden pääntien yläreunaa.
 4. Ompele takakappaleiden muotolaskokset ja silitä ne.
 5. Ompele olkasaumat ja muotokaitaleen olkasaumat ja silitä ne auki. Huom! Olkasauma sijoittuu selänpuolelle eikä olan päälle.
 6. Ompele pääntien muotokaitale mekon yläosaan (miehustaan) kiinni. Silitä pääntien reuna siistiksi.
 7. Taittele etukappaleen muotolaskoksista vastalaskos. Voit ommella tukitikkaukset saumavarojen puolelle.
 8. Asettele keskimerkit mekon yläosaan, niin että etukappaleen oikeapuoli tulee vasemman puolen päälle.
 9. Ompele etukaarrokkeen muotolaskokset ja silitä ne (jos jätit ne kaavaan).
 10. Yhdistä vyötärökaarroke etukappaleeseen keskimerkit kohdakkain ja ompele sauma.
 11. Yhdistä etu- ja takakappaleiden sivusaumat, ompele ja silitä saumat auki.
 12. Ompele hihojen muotolaskokset, ja silitä ne.
 13. Ompele hihojen pyöriön saumanvaraan pitkällä tikillä 2 kiristyslankaa vierekkäin (tarvitaan hihan istutuksessa, lankoja kiristämällä saadaan pyöriöstä väljyyttä pois).
 14. Ompele hihansaumat ja silitä saumat auki.
 15. Kohdista hihojen hakkimerkit kädentien hakkimerkkeihin (3 hakki merkintää). Neulaa hiha kunnolla kädentielle ja kiristyslankoja käyttäen ylimääräinen väljyys pyöriöltä pois (hihaan ei saa tulla poimuja). Ompele hihan puolelta hiha kädentielle.
 16. Ompele hameen KE-, KT- sauma ja sivusaumat, aloita KT- sauman ompelu hakin (20cm) kohdalta, silitä saumat auki.
 17. Laskosta hameen yläosa laskosmerkkien mukaan (hameeseen tulee 16 vastalaskosta), ompele tukitikkaus saumanvaran puolelle pitämään laskokset paikoillaan.
 18. Ompele vetoketju (n. 60cm) keskelle taakse vyötärön saumaan asti. Aloita uudelleen vetoketjun ompelu hameosan laskoksen alta.
 19. Käännä KT- muotokaitaleen reunat ja ompele koneella tai käsin vetoketjun reunaan, kiinnitä muotokaitale olkasaumaa.
 20. Tarkasta helman ja hihan pituus, silitä saumanvarat ja ompele mekon helma ja hihansuut käsin tai koneella


Maaseudulta maailmalle -sarjassa mukana ovat Lasse Lehtinen, Anna-Liisa Tilus ja Seppo Hovi. Koko sarja on nyt Areenassa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto