Hyppää pääsisältöön

Kun Jere, 11, ei voinut onnettomuuden jälkeen puhua, hän kommunikoi rap-liikkein

Jere yllätetään SuomiLOVEssa
Rap-musiikki on onnettomuuden myötä entistä merkityksellisempää sekä Jerelle että lähipiirille. Kuvassa Jere ja kummitäti Mirva. Jere yllätetään SuomiLOVEssa Kuva: Yle / SuomiLOVE SuomiLOVE

Jere joutui vakavaan auto-onnettomuuteen tammikuussa 2019. Hänen isänsä kuoli samassa onnettomuudessa ja Jerenkin elämä oli vaakalaudalla.
Viikkojen tuskallisen odotuksen jälkeen läheiset saivat kuitenkin toivoa paremmasta - ja suuressa osassa tässä selviytymistarinassa oli musiikki.

Hälytysajoneuvojen vilkkuvat valot ja ensihoitohenkilöstön äänet kaikuivat pimeässä tammikuun illassa.

Jokainen paikalla ollut antoi kaikkensa, jotta pahalta näyttävän onnettomuuden uhrit saataisiin ulos autosta ja kuljetettua sairaalaan.

Pian kävi ilmi, että kuljettajana olleen miehen hyväksi ei ollut enää tehtävissä mitään. Kyydissä olleen nuoren pojan elämä oli vielä kuitenkin pelastettavissa, joten kaikki keskittyivät häneen.

Poika saatiin lopulta ulos autosta, mutta toivoa ei ollut paljoakaan. Verta ja ruhjeita oli joka puolella - ja kaiken lisäksi pojan toinen jalka oli vahingoittunut niin pahoin, että sillä ei käveltäisi enää koskaan.

Poika oli Jere - ja Jere on tämän tarinan sankari.

Jere hyppii trampoliinissa
Jere on ollut liikunnallinen touhuaja pikkupojasta saakka Jere hyppii trampoliinissa Kuva: Jeren kotialbumi SuomiLOVE

Kun Mirva Kuukasjärven puhelin piippasi Whatsapp -viestin saapumisen merkiksi tammikuussa vuonna 2019, ajatteli hän jonkun neljästä ystävättärestään lähettävän hauskan viestin kaveriporukan keskusteluryhmään.

Äkkiä kuitenkin selvisi, että kyseessä ei ollut vitsi.

Jeren äiti kertoi viestissä ystävilleen, että Jere ja hänen isänsä olivat joutuneet onnettomuuteen. Tilanteen vakavuudesta ei ollut tietoa, mutta ystävättäret jäivät seuraamaan tilanteen kehittymistä viestien välityksellä.

Jere sairaalassa onnettomuuden jälkeen
Jere sairaalassa onnettomuuden jälkeen Jere sairaalassa onnettomuuden jälkeen Kuva: Jeren kotialbumi SuomiLOVE

Traagisen tapahtuman jälkeen perheen lähipiiri saapui myös sairaalaan tukeakseen Jeren äitiä ja siskoa. Tilanne vaikutti pahalta.

“Aluksi näky sairaalassa oli lohduton, oikeastaan kuvailisin sitä sanalla jäätävä. Nuori poika ruhjeisena teholla letkuissa…ja se jalka - niin, Jereltä puuttui toinen jalka”, Mirva kuvailee pian vuoden takaista näkyä.

Kummitädin tullessa sairaalaan vaikea päätös jalan amputaatiosta oli jo tehty, sillä jalan säästämiseksi ei ollut mitään tehtävissä.

Seuraavien viikkojen kuluessa sairaalassa vietettiin paljon aikaa ja toivottiin ihmettä. Musiikin ja huumorin voimalla, päivä kerrallaan.

Jeren äiti, kummitäti Mirva ja muut läheiset opettelivat ulkoa Jeren lempikappaleiden sanoja. Jere on gangsta-rapin suuri fani ja hänen erityinen suosikkiartistinsa on Likanen Etelä, jonka biisejä muu perhe oli saanut aiemmin kuunnella kyllästymiseen asti.

Nyt biisejä kuunneltiin, opeteltiin ja laulettiin, jotta rakkaaseen Jereen saataisiin jotain kautta kontakti.

Me istuttiin sairaalassa yötä päivää ja huudatettiin Jeren lempimusaa. Ja toivottiin, että Jere heräisi. Ja itkettiin - ja taas huudatettiin musaa.

“Me istuttiin sairaalassa yötä päivää ja huudatettiin Jeren lempimusaa. Ja toivottiin, että Jere heräisi. Ja itkettiin - ja taas huudatettiin musaa”, kertoo kummitäti.

Jere pienenä
Jere pikkulapsena Jere pienenä Kuva: Jeren kotialbumi SuomiLOVE

"Oli kuin olisimme nähneet pahaa unta, sillä erotuksella, että siitä ei voinut herätä. Jokaisen vanhemman painajaisuni oli käynyt toteen."

Kului päiviä, jotka tuntuivat viikoilta - ja viikkoja, jotka tuntuivat loputtoman pitkiltä. Kukaan ei edelleenkään osannut antaa arviota toipumisesta.

Saimme viestin, että Jere oli herännyt ja halusi puhua. Puhuminen ei onnistunut, mutta hän räppäsi käsillään kommunikaation merkiksi. Sillä hetkellä tiesimme, että kaikki tulisi menemään hyvin.

“Sitten tapahtui ihme. Saimme viestin, että Jere oli herännyt ja halusi puhua. Puhuminen ei onnistunut, mutta hän räppäsi käsillään kommunikaation merkiksi.

Se oli ensimmäinen merkki Jeren paluusta tähän maailmaan. Sillä hetkellä tiesimme, että kaikki tulisi menemään hyvin.”

Musiikki oli auttanut herättämään Jeren. Ja aivan pian heräämisen jälkeen saatiin toiveikkaita uutisia toipumisen suhteen. Lääkärit eivät uskaltaneet antaa varmoja ennusteita, mutta toivoa oli päivä päivältä enemmän.

Jere yllätetään SuomiLOVEssa
Musiikin voimalla eteenpäin. Kuvassa Jere ja Likanen Etelä Jere yllätetään SuomiLOVEssa Kuva: Yle / SuomiLOVE SuomiLOVE

Toisen jalan puuttuminen on ollut liikunnalliselle Jerelle ja koko perheelle suuri haaste. Uuden jalkaproteesin myötä kuntoutuminen on kuitenkin edennyt hienosti.

Nyt, kun tapahtuneesta on kulunut pian vuosi, elämä alkaa jälleen näyttää valoisaa puoltaan. Jere oppi kesällä ajamaan uudelleen polkupyörällä ja on aloittanut nyrkkeilyharrastuksen.

“Lomareissulle Jere sai vedenkestävän proteesin ja melskasi sen kanssa vedessä niin kuin kaikki muutkin lapset. Silloin meiltä kaikilta pääsi itku.”

Jere kävelee proteesin avulla
Jalkaproteesin avulla Jere pystyy liikkumaan ja harrastamaan lähes entiseen tapaan. Kuvassa Jeren äiti, Jere, Jeren sisko sekä kummitäti Mirva. Jere kävelee proteesin avulla Kuva: Yle / SuomiLOVE SuomiLOVE

Aivojen palautuminen on vielä kesken ja keskittyminen toistaiseksi haastavaa. Vähitellen koulun käynti on kuitenkin alkanut sujua ja odotuksissa onkin erittäin hyvä toipuminen.

Kun laittaa musat täysille, saa parhaiten purettua pahaa oloaan.― Jere musiikin merkityksestä

“Musiikilla on suuri merkitys vakavista tilanteista ja traumoista toipumisessa. Sen avulla voidaan käsitellä sellaisiakin tunteita, joita ei muuten uskaltaisi päästää pintaan ollenkaan.

Jere sanoo, että edelleen pahan olon yllättäessä musiikki auttaa. Kun laittaa musat täysille, saa parhaiten purettua pahaa oloaan. Jeren selviytymisen myötä me kaikki olemme alkaneet uskoa musiikin voimaan.

Me uskomme, että sairaalassa soittamamme musiikki oli suurena apuna Jeren nopeassa toipumisessa”, kertoo Mirva Kuukasjärvi.

Jere ja kummitäti ovat lähentyneet episodin myötä paljon. Kaikki tapahtumissa jollain tavalla mukana olleet ovat saaneet uudenlaista perspektiiviä elämään - ja siihen, kuinka pienessä hetkessä kaikki voi muuttua.

Jere on meille kaikille ihan supertärkeä ja rakas - ja koko perhe aivan käsittämättömän vahvaa tekoa.
Jere yllätetään SuomiLOVEssa
Jere koki unohtumattoman yllätyksen SuomiLOVE-ohjelmassa. Kuvassa Jere, hänen äitinsä ja siskonsa, kummitäti Mirva sekä Likanen Etelä. Jere yllätetään SuomiLOVEssa Kuva: Yle / SuomiLOVE SuomiLOVE

Likasen Etelän biisi 'Onko Kirkkonummi hereillä' on saanut Jeren perheessä uuden, syvemmän merkityksen. SuomiLOVEn yllätyksen jälkeen kaikki, kummitätiä myöten, fanittavat artistia täysillä.

Ilman musiikin voimaa tämä tarina voisi näyttää toiselta.